Kategorier
feminism & genus

Tjejer är inte alls elaka!

Klassikern: ”Men tjejer är också elaka!” är genomgående tema varje gång man pratar om mäns våld och annat som män har för sig, gärna med anekdoter från skolan och flickor som snackade skit eller frös ut varandra. (en variant av ”inte alla män”) dyker upp så fort man försöker lyfta killars problematiska beteenden.

Men fråga vilken jävla tjej som helst (förutom förnekarna som bott under en sten hela livet) så svarar de att det var pojkarna de var rädda för i skolan. Pojkarna som sular hårda isiga snöbollar när man går förbi, pojkar som drar in en på toa och tafsar, pojkar som kallar en hora, pojkar som skriker saker efter en med höga röster, pojkar som stör och tar över i klassrummet, pojkar som knuffas och slåss och kastar stenar.

Flickor gör inte det. Nej, de gör inte det alls även om just du träffat en tjej som var jättedum. 

”Inga är så elaka som tjejer!” återkommer även det flera gånger, alltså att tjejer är elakare mot varandra än vad män är, och där blir jag bara så förundrad över hur folk egentligen tänker. Menar de allvar? Att tjejer är elakast på jorden? Bortsett från pojkarna som kastar sten, knuffas och tafsar så är tjejer alltså elakare än män som våldtar, startar krig, mördar, misshandlar och förtrycker? Vad gör tjejer då som är så jävla elakt? Jo som jag sa nyss: de snackar skit och fryser ut.

Snacka skit/frysa ut

vs

Misshandla, våldta, kriga, mörda, förtrycka.

 

Och kan vi snälla sluta sluta sluta upprätthålla föreställningen om att tjejer snackar skit (och killar inte gör det)? Ja tjejer snackar skit. Det gör även killar. I SAMMA UTSTRÄCKNING. Alltså inte som att ”killar våldtar ja men det gör tjejer också för där är ration liksom 98% vs 2%.

Killar snackar så episkt mycket jävla skit, om varandra men kanske främst om tjejer. Tjejer som är horor. Tjejer de legat med. Tjejer som tar den i tvåan. Tjejer som ställer upp. Tjejer som är si och så och höhöhö så det skrattas och skvallras och snackas nedvärderande hatisk skit om tjejer när män är i grupp. Killar sprider hämndporr. Killar sprider ut nakenbilder på sina ex och på andra kvinnor. Så ska vi snacka om att ”snacka skit och sprida rykten” så vet ni hur det ligger till. 

Men killar gör massvis med sånt som tjejer inte gör. Killar skickar kukbilder. Killar trakasserar tjejer över nätet. Killar hotar tjejer. Tjejer gör inte detta. 

Killar gör även sånt här:

 

Tjejer gör inte detta. 

Nej de gör inte det även om det var ett par tjejer den där enda gången då andra tjejer hängdes ut som orrar på instagram. Undantag gör ingen struktur. Enskilda tjejer är inte en hel jävla grupp som förtrycker och kränker.

Så snälla får jag höra en gång till att ”tjejer är så elaka mot varandra för de snackar skit” så skriker jag.

Ska jag tala om vad tjejer gör? De stöttar varandra. De plockar upp bitarna efter varandra när killarna brytit ner och tatt sönder. De tröstar, peppar, älskar varandra. De bygger systerskap trots att de från dag ett får höra att de inte kan, för tjejer inte kan, för tjejer är elaka, för tjejers vänskap är inget värt. <— bara en massa misogynt skitsnack som ämnar bryta sönder det som tjejer bygger upp.

Jag är så jävla trött på detta. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Tjejer är inte alls elaka!”

Det här är bara en av många patriarkala myter för att få kvinnor att fortsätta vara med män. Det finns inget män är så rädda för som att kvinnor ska sluta tro att män är bättre för dem än andra kvinnor pga att män inte klarar sig utan kvinnor. De söker desperat efter kvinnors sällskap och ju sämre de tycker om kvinnor, ju argare de är på dem (för att de inte får ligga med alla snygga unga tjejer när de vill) desto ihärdigare är de. vad ska de här att göra t ex när de tycker att du är så kolossalt dum i huvet på alla sätt? Bara håll er undan då? Gå ut i solen, ät en glass, runka eller nåt annat vettigt. Gör alla kvinnor en tjänst och dra en runk i stället för att tvinga er på kvinnor ni föraktar och ogillar!

Klart kvinnor kan vara elaka men det är ju inte alls på samma nivå som män. Mäns elakheter är ju så förbannat mycket grövre och skapar (oftast) större konsekvenser för den drabbade. Mäns elakheter blir även ursäktade samtidigt som en kvinna som gör samma sak blir socialt halshuggen av omgivningen. Det är inte jämlikt på långa vägar.

För att hålla mig till ämnet, så håller jag med. Min egen erfarenhet är att det förstås fanns elaka tjejer i skolan, men det var endast några av killarna man var rädd för. Min man skrattar också gott åt påståendet att tjejer skulle vara mer skitsnackiga och elaka än killar. Hans första jobb var på en verkstad med, enligt honom, en obehaglig machokultur och mycket skitsnack bakom varandras ryggar. Föll man inte inom ramen för denna kultur, kunde man t o m bli hotad med att få stryk. Så bisarrt. Något liknade skulle knappast ske på en arbetsplats med bara kvinnor.

Tjejer som fortsätter sprida den här myten har nog aldrig fått uppleva systerskapet. Som ju är det finaste som finns! Riktiga vänner som ställer upp oavsett och som lyfter en och inte sänker en. Tjejer är bäst.

Igår berättade min mamma att en kille en gång i grundskolan kom fram till henne, tog tag i hennes axlar och knäade henne mellan benen. Bara sådär. Bara för att.
Killar/män är fan dumma i huvudet.

Jag hade typ en konflikt med några tjejer hela grundskolan (vi bodde i en förort där det bara fanns en skola, f till 9), vet iofs inte om jag ens kan kalla det konflikt, för vi bråkade aldrig. Det var mer att vi hade olika syn på diverse saker (de var de "coola" och jag sket fullständigt i att anpassa mig efter deras normer, vilket då gjorde att jag blev utsatt). Jag böjde mig inte efter deras vilja och som "hämnd" så frös de ofta ut mig (vi spelade i samma fotbollslag) och snackade skit om mig. Vi gick dock aldrig i samma klass så utfrysningen fungerade väl sådär i och med att jag hade vänner i min egen klass. På fotbollsträningarna/matcherna märktes det ju mer men ändå inte så mycket. Dock var det jobbigt emellanåt, för det är jobbigt att ständigt bli utstirrad och snackad om, att inte "passa in", man märker så väl när de pratar om en liksom. MEN, det går inte ens att jämföra med vad många killar på skolan gjorde – både mot mig och mot andra. De var helt vidriga. Jag var aldrig rädd för tjejerna, för det värsta som hände där var blickar och bortvända ryggar, men killarna…. jag blev knuffad på många gånger, och t.o.m. slagen en gång. De kunde stå och vänta på en i korridorer, ställa upp sig på led för att knuffa en emellan sig, vänta på en vid ens skåp för att riva ut ens grejer på golvet eller bara allmänt stå där och terrorisera ens vardag, genom att tränga sig på, helst också ställa en massa frågor och säga fula ord. Eller ropa saker efter en. Spela fotboll i korridorerna, sparka bollen så hårt de bara kunde mot en person, helst mot ens ansikte. Ställa hinkar med vatten ovanpå entrédörrarna så att den som öppnade fick iskallt vatten över sig. Ha snöbollskrig inomhus på vintrarna. Kasta isbollar på en utomhus, där de givetvis siktade på ens huvud/ansikte. The list goes on and on and on… tycker inte att det är konstigt eller det minsta orimligt att jag hatar män.

Kan tillägga att en av alla dessa killar som hade mobbat en av mina kompisar flera år sedan kontaktade henne på fb och bad om ursäkt för sitt dåliga beteende mot henne på mellanstadiet. Hon accepterade väl typ hans ursäkt, och sen började han försöka ragga på henne (hon ansågs ha gått igenom en "hollywood makeover" pga puberteten så var väl ett intressant knull nu), vilket hon hade ganska roligt åt. Detta bevisar ju dock bara att han förmodligen inte alls mådde dåligt över hur han hade behandlat henne då, utan bara ville ligga med henne nu för att hon hade fått stora bröst liksom.

Kan tillägga ytterligare en sak (hehe); att när jag ser dessa killar på bussen eller i stan eller whatever, så blir jag genast obekväm. Trots att det gått flera år sedan dess, och de inte har rört mig i ryggen sedan jag var 13 år. Men TROTS DETTA så blir jag alltså fortfarande obekväm när jag ser dem eller möter dem i min hemstad. Tiden läker inte alla sår. Skulle jag kunna skulle jag plöja ner dem med en buss, helt ärligt. Mest irriterad blir jag på de vuxna och några andra i min ålder som vill försvara dem med "han hade det jobbigt hemma" eller "han mådde faktiskt väldigt dåligt själv" och liknande anledningar. Jag mådde fan också skitdåligt, och inte betedde jag mig som ett jävla as mot människor för det. De vuxna påstår att "de har förändrats nu" (för att en av dem har fått jobb på vår gamla skola, FATTAR INTE DETTA) men jag tror inte ett jävla skit på att de har blivit bättre. Sure, de kanske inte går runt och knuffar och slår folk hur som helst längre, eller spelar fotboll inomhus, men inte fan har de blivit bättre människor. Flertalet av dem har blivit av med sina körkort X antal gånger för att de kört för fort och/eller varit alkoholpåverkade, och tror helt ärligt att de fortfarande har en pissig kvinnosyn och tycker fan synd om de kvinnor som haft/har förhållande med dem, för det är garanterat helt jävla skeva förhållanden.
Så, rant over.

Var på ett yogaevent idag och pratade om just detta med en annan deltagare. Att vara där var som att vara i en fantastisk bubbla av gemenskap, omtanke och kärlek. Inte ett ont ord så långt ögat kan nå. Och där var väl ca 95% kvinnor.
Jag har också fått höra det där om kvinnor i grupp sedan jag var liten. Sånt jävla bullshit helt enkelt. Tänker att det är en taktik från patriarkatet för att förhindra oss från att skapa starka grupper som hjälper varandra. Det är ju deras största skräck. Söndra och härska helt enkelt.

Jag var en sådan som sa att "jag umgås mer med killar för att tjejer är så bitchiga" i skolålder. Och först idag, eller möjligen ett par år sedan insåg jag VARFÖR jag var med killarna. Jag måste säga att Penntricket har gjort mer skillnat än all genuspedagogik jag någonsin läst under min masterutbildning.

Det är ju inget snack om att vi killar bär den största skulden till allt skräp som händer. Att hävda annat är bara fånigt, oavsett om man råkar tillhöra de män som beter sig någorlunda vettigt. Dock tror jag att varje pojke, kille eller man vid ett flertal tillfällen har betett sig på ett sätt som egentligen INTE är acceptabelt. Detta ursäktas med att man i "vanliga fall" är en gentleman etc.
Det enda vi killar (och tjejer också förstås) kan göra är att varje dag tänka efter på hur vi beter oss och, i förekommande fall, uppfostra våra söner på rätt sätt. Ingen kan fixa allt, men alla kan fixa något….för att parafrasera en smula.

OT, men kände att jag måste skriva av mig. Såg en artikel om en studie där en manlig (såklart) forskare hävdar att homosexualitet bland kvinnor bara existerar för att män blir upphetsade av det. En man som inte kan ta att vissa kvinnor inte attraheras av män eller väljer att bli lesbiska för att slippa en relation med en man, utan vänder det till att kvinnor gör det för att han skall bli upphetsad. Snacka om att ha mindervärdeskomplex.

oj, en forskare som behöver gå om skolan hör jag!
jag har läst forskning som hävdar att homosexuella män är ett resultat av fertila kvinnor. Man har tydligen funnit ett samband mellan fertilitet hos modern och homosexualitet. Det är intressant.

Anna: då borde manlig homosexualitet endast existera för att göra kvinnor upphetsade då? (Yaoi någon?) Nä men låter ju helt sjukt, vissa forskare borde fan inte få praktisera! Och ja: killar har tafsat, slagit mig, mobbat mig, sårat mig etc. Idag har jag bara tjej-kompisar som jag umgås med som gör så att jag mår så jäkla bra!

Mmm… varit med om tjejer som berättat "jag umgås mest med killar för tjejer skapar sååååå mycket drama och killar är mer raka". Jaha, då är det ingen idé att vi blir vänner då menar du? Suck…. En av tjejerna som drog denna historia för mig spårade ur totalt efter ett tag, skickade fullt med hot till mig (för att jag såg vad hon gick för eller?) och VAR verkligen sin egen bild av hur tjejer är. De flesta tjejer jag känner gör inte så. Skitsnack är lika stort både hos män och kvinnor, enligt min erfarenhet, men bedöms olika. Skitsnackande tjejer är "typiskt tjejer som backstabbar och skvallrar" medan skitsnackande män är "män som inte tar skit utan står på sig och vad de tycker". FÖR EXAKT SAMMA BETEENDE! WTF liksom?!

Jag var nästan likadan som Ljuva Julia – "hänger med killar för de är "enklare" att umgås med". OBS – tycker ej så nu! Men får jag fråga?
Såhär: jag var mobbad nästan hela min uppväxt, utfrysning mest. Utifrån det jag upplevde då (var väldigt naiv så kanske helt missuppfattade) så var det mest tjejerna i klassen (OBS igen! Inte bara! Men det var när tjejerna höll på som det kändes mest i hjärtat, för jag så gärna ville vara tillräckligt bra att vara med dem. Ville ju inte hänga med killar egentligen) som "höll på"?
Men hur gör man då? Jag blev mobbad för att jag var tjock och det är SVÅRT som barn (1-9, gick i 7 olika skolor för blev utmobbad år efter år).
Nej, jag vet och tror inge att tjejer inte är elaka. Män är. Men, när en del av de som terroriserat en i flera års tid är tjejer – Hur börjar man lita på riktigt igen, trots att man VET att tjejer är bäst och stöttar, och backar upp? För trots att jag tror och vet och säger att tjejer är bäst och mina bästa kompisar är tjejer, så finns det en del i mig som har blivit mer sårad av mitt egna köns "svek" (? vet ej vilket ord jag ska använda) än mäns. Kanske för att jag så in i gudarnas ville vara med tjejerna?
Luddig kommentar, hoppas det inte missuppfattas för jag håller med ditt inlägg helt.

Du är tjej och därför drabbade andra tjejers utfrysning dig. .Män fryser också ut varandra. Men vi som är kvinnor vill ju in i den kvinnliga gemenskapen. den är nog svårare att ta sig in i än männens just för att kvinnor bygger starkare relationer där det krävs mer tillit. Männen har ytligare bekantskaper och då är det lättare att bli en del av den.

Absolut fryser män ut. Och slåss och krigar och våldtar.
Och jag har skaffat några riktigt dundrande bra tjejkompisar och har ditchat snubb-häng. (Bor i London nu, pluggar till läkare och har byggt nytt liv – bästa jag gjort).
Jag tror min fråga var mer såhär – vad gör man om tjejer ÄR taskiga (alltså, har inte med kön att göra, typ inte snäll person), och det påverkar mig mer pga det jag gått igenom? Hur säger man ifrån? För till män har jag noll problem med att säga ifrån, kompis eller inte kompis, spelar ingen roll. Men det är svårare med tjejer för jag vill "passa in" och litar inte på att jg gör det?
Vet ej om det går att förklara helt hur jag känner men TACK för svar, ska läsa igen och tänka lite mer. Försöker och du hjälper väldigt mycket bara genom din blogg!

Jag var rädd för både tjejerna och killarna i skolan OCH i dagis, både tjejerna och killarna utsatte mig för både fysiska och psykiska påhopp. Men jag har aldrig tänkt att tjejer eller killar är elaka i det här fallet, trots år av försök att hantera det jag var med om, utan som jag ser det var det elaka personer som trakasserade mig.

Jag umgicks bara med tjejer tills jag var 18 år, men har alltid varit väldigt blyg och därför bortförklarat att jag inte umgåtts med killar med att "jag var blyg" (trodde det var så tills denna bloggpost i princip). Men nu när jag läste detta och funderade, så inser jag att nej, jag umgicks bara med tjejer därför att jag var rädd för killarna. Livrädd, vilket jag egentligen är fortfarande. Livrädd för att de skulle slå mig eller säga något elakt som kändes in i hjärtat (de betedde sig ju som as främst under högstadiet också vilket bara bidrog med mer rädsla när man såg hur elaka de kunde vara mot andra, och varandra för den delen). Jag umgicks med killar (OCH tjejer) på dagis, det minns jag väl, men ju mer jag funderar på det så inser jag att jag slutade umgås med dem när de började brotta ner och ta hårt/slå mig när lekar gick överstyr. Det är därför jag är livrädd för killar. Fortfarande alltså. Och enda anledningen att jag umgås med killar idag är för att jag läser datateknik och vi helt enkelt är extremt få tjejer, för ärligt så är jag fortfarande rädd för att någon ska säga något dumt som gör ont i hjärtat. Värsta traumat liksom, pga några incidenter när jag var 7 år (och läraren ba "ja men det är nog för att han är lite kär i dig, du vet kärlek börjar med bråk höhö"). Nog för att jag upplevt tjejer som varit elaka mot mig också (men då pga att jag bråkat med en tjej och de andra tjejerna tagit hennes parti), men jag har aldrig upplevt att tjejer någonsin är värre än killar. Jag har aldrig varit rädd för tjejer, bara enstaka individer, medan jag alltid har varit rädd för alla killar. Fan vad sorgligt det känns när en inser det.

Hej Lady Dahmer,
Väldigt kloka ord. Jag fastnar framförallt vid det om " en variant av ”inte alla män” " som du skriver. Jag håller HELT med, men jag har stött på lite problem när jag argumenterar med folk. Hur förklarar jag att alla män kan hållas ansvariga? Och än viktigare: Hur bemöter jag folk som översätter generaliseringar om kön till ras och etnicitet?
Att alla män bär skul är vi alla ense om. Men inte bär ALLA Romer skuld för att vissa skäl? Inte bär alla Muslimer skuld för att viss spränger sig själva?
Snälla hjälp mig att förklara skillnaden mellan fördomar och generaliseringar som faktiskt stämmer!

Tycker att det är lite att jämföra äpplen med päron. Det är 7 resor värre med drama många gånger gällande tjejer i jämförelse med killar.
SEN hävdar jag inte på något sätt att män är duktigare i någon form.
Jag har personligen lättare att socialisera med tjejer. Män är konstiga och svåra att komma inpå. Eller ja, jag är väl socialt awkward kanske.

Några av de värsta mobbarna under skoltiden var tjejer. På arbetsplatsen där jag jobbar är det mest kvinnor och det förekommer mobbning, utfrysning etc. Min mamma var en sadistisk, elak skata och jag kan dra mängder med exempel på vad hon har gjort. Det finns mängder med elaka kvinnor men jag dömer inte människor pga deras könstillhörighet för det.
Om det nu är så att män fostras till att vara skitstövlar vilket en hel del feminister påstår, så borde en stor del av ansvaret ligga hos kvinnor/mödrar som dels står för en stor del av uppfostringen, dels för att kvinnor i mångt och mycket uppmuntrarmäns skitstövelbeteende. Vilka är de mest populära männen under skoltiden, påkrogen etc? Jo skitstövlarna. Kanske charmiga, självsäkra, arroganta, elaka, bryr sig inte om regler och moral, sättersig själva främst, använder gärna våld och förtryck för att ta sig framåt och uppåt.
Alldeles för många kvinnor ser dessa män som spännande, tuffa, attraktiva, häftiga, läckra, sexiga, framåt, driftiga, drivna, kompetenta osv så det är klart att beteendet fortsätter frodas bland män.
Kvinnor är inte oskyldiga till att världen ser ut som den gör.

Sötleif
En sån originell åsikt. Kvinnor som blir illa behandlade av män har ansvar för att män inte ska behandla de illa (välja snälla killar för annars blir det orättvist ju för de snälla killarna = inte en dugg snäll åsikt). Män har inget ansvar för att inte kvinnor ska behandla dem illa. Genom att ta mer ansvar för sina barn t ex när kvinnor nu gör ett sånt himla dåligt jobb med det. Nä, nu skäller vi lite mer på kvinnor som uppenbarligen ALDRIG tagit tillräckligt med ansvar för andras beteenden.

Folk som tycker att kvinnor orsakar mer drama än män kan jämföra America’s next top model säsong 1-19 med säsong 20-22. SÅ mycket mer tjafs och drama när de tog in killar som deltagare.

Taaaaack! Fy fan va du är bra! Jag blir så taggad, och det är så skönt att läsa det jag själv tänker, och alltid tänkt! Kan de bara sluta spä på fördomar om hur tjejer är, det skadar oss! LD – tack för allt du gör!

Vet inte om det är flera som kan relatera till det här men jag tycker vuxna människor är så jävla mycket elakare än var barnen och tonåringarna var under min skol- och gymnasietid, det var mer skitsnack och utfrysning på lärarutbildningen än var det var att gå högstadiet och gymnasiet, har faktiskt blivit kallad för ful av en tjej jag pluggade på lärarutbildningen med och det hände i klassrummet och de här mobbarna ska ut och förhindra mobbning sen. Det var även en transexuell person som det skvallrades och snackades skit om när jag gick lärarutbildningen, hon blev liksom utpekade som den som bytt kön och det skedde bakom hennes rygg så hon kunde höra det.

Så jävla djupt inpräntat. Att tjejer är taskuga och snackar skit och killar är enkla och ärliga? Typ. Har hört det hela livet av varenda kvinna i min närhet. Har även sagt det själv. Jag har också tyckt att det är betydligt enklare att umgås med män just pga detta. Men nu när jag vet jag att det handlar om att 1. Jag har alltid behövt mäns bekräftelse. 2. Jag låter män komma undan med så jävla mycket mer än kvinnor. Mina killkompisar har kunnat skita i sms, inte komma ihåg födelsedagar och dissat mig för en date och jag har varit helt ok med det jämfört med om en kvinna hade gjort samma. Fick upp ögonen av en killkompis som påpekade hur jag var runt honom och andra män, typ passade upp på dem. Blev så jävla provocerad av mitt egna beteende och varför det blivit så. Nu kan jag knappt umgås med nån man förutom min egna längre.

Du skriver SÅ bra. Visst tjejer snackar skit, men överlag tycker jag vi tjejer är kanonduktiga på att peppa varandra, stötta och finnas för varandra. Detta är verkligen nått jag försöker tänka på mer och mer – att lyfta tjejer/kvinnor runt om mig istället för att lägga nån dum onödig kommentar. Sånna kommentarer bottnar oftast i nån slags avundsjuka.
Tack för bra inlägg!

Håller med dig, den manliga delen av vår befolkning är värre än kvinnor på många plan. DOCK, tycker jag (enligt mina egna upplevelser) att tjejer är elakare än killar på ett psykiskt sätt faktiskt. Just tjejer har fått MIG att må 100 gånger värre psykiskt än vad någon kille gjort(bortsett från jobbiga breakups och douchebags), detta genom som du säger, att snacka skit, utfrysning, falskhet, hugga i ryggen, retat, startat bråk pga kul,onödig provokation,hämnd osv. Detta speciellt under högstadie, samt gymnasieålder och då var jag enligt mig själv ändå inte den som var ”mobbad och inte hade några vänner”. Upplevde att just tjejer i min närhet hade så mycket större påverkan på mig än killarna, kanske därför jag kände att just tjejerna var psykiskt elaka mer än killarna. Men har ändå fått den uppfattningen i sin helhet att tjejer har en benägenhet att vara mer elaka på ett psykiskt sätt medan killar oftast inte blir påverkade av sånt som kan trigga igång en utfrysning eller skitsnackande hos ett tjejgäng. Nu när man blivit äldre är det mycket bättre, mer girlpower och kvinnor som lyfter varandra, men kan ju också bero på att man nu är mognare och var en osäker och förvirrad tonårig då. Killarnas elakhet grundar sig mer på ett fysiskt plan på sätt och vis kan jag tycka, vilket också är värre på många många plan då det är svårt att komma ifrån medans man lätt kan bryta med elaka tjejkompisar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *