Kategorier
feminism & genus

Allmänheten älskar när en stor kvinna slits i stycken

Klockan två i natt ringer telefonen. Jag var slarvig och glömde sätta på ”stör ej”. Den ringer om och om igen. Vem fan ringer vid den tiden? Jag behöver inte ens fråga, jag vet ju att det är nån jävla psykopat (förmodligen en man) som bestämt sig för att han vill prata med Lady Dahmer.
 
Så här är det alltså nu? Å ena sidan antifeminister och kvinnohatare som vill skrämma mig till tystnad och å andra sidan andra medfeminister tillika antirasister som också vill tysta mig inte bara genom att övertyga andra om att jag saknar trovärdighet men också genom att utsätta mig för obehag och skrämsel. Jag har varit förskonad tidigare men nu kryper trollen fram. De kan ju organisera sig på ett annat sätt nu än vad de kunde förr. De möts på nätet och så kan de hetsa varandra att kliva över gränsen.
 
Det är nästan värre med feministerna även om jag inte är lika rädd för dem som jag är för männen. De första är ju inte farliga. Men det gör nåt med mig som är svårt att förklara. Det är så jävla obehagligt och det påverkar debattklimatet på ett sätt som är jävligt skrämmande. 
 
Jag fick ett mail från Kajsa Ekis Ekman för två år sen när jag första gången fick möta det här på allvar. Jag minns att hon skrev ”Jag hoppas du förstår att det som händer dig är strukturellt, inte personligt. Det händer alla kvinnor som kommer till en viss nivå att de börjar bli farliga. Anklagelserna må se ut som om de kommer underifrån, men de har funktionen av att begränsa kvinnor.” Och det tröstade mig, jag läste det om och om och om igen för att förstå innebörden på riktigt, djupt nere i mig, att det inte var personligt även om det var personligt riktat mot mig just då utan att jag var en del av en större struktur där detta var konsekvensen av att jag försökt ta plats. 
 
Kajsa Ekis skrev ett blogginlägg om ungefär samma grej för ett par år sen. Jag tror det var i samband med att Maria Sveland utsattes för hatdrev. Hon, Ekis, skrev i allafall: 
 
Vet ni varför Sverige inte haft en kvinnlig statsminister än? Medan länder som Brasilien, Slovenien, Island och Pakistan har haft det. För Sverige tolererar inte kvinnlig storhet. Inte ens av det moderliga slaget. Kvinnlig storhet gör både kvinnor och män i Sverige oerhört nervösa. Därför ska alla kvinnor som får någon slags berömmelse genast rivas ned. Det är en sadistisk ritual där allmänheten njuter av att en stor kvinna slits i stycken. ”Hon var populär… upplyft…. titta nu… nu återstår bara spillor… ingen tycker om henne längre… allt fler kritiserar henne nu….”
 
Det har hänt Mona Sahlin, Eva Lundgren, Liza Marklund, Anna Wahlgren, Margareta Winberg, Ebba Witt-Brattström och många fler. Ironiskt att det var Sveland själv som försökte riva ner Ebba Witt-Brattström genom att hävda att hon hade ett ”mästrande och uppläxande tonfall”. Då var Sveland en underdog. Hon fick uppmärksamhet genom att riva ner Witt-Brattström. Och nu är det Svelands tur att bli anklagad för samma sak.
 
Det applåderas. De som applåderar tror att de slår mot makten. I hemlighet njuter de av att riva ner en kvinna. Och de kvinnor som tar sig fram genom att riva ner andra kommer snart utsättas för samma sak. Svenska män kan bli untouchable, bortom all kritik, antingen de spelar på elitism likt Horace Engdahl, eller på folklighet likt Leif GW Persson. Aldrig kvinnor.
 
Jag minns inte vem som skrev det nu, men det var nån på nåt forum som häromdagen skrev att det finns en anledning till att t.ex djurrättsaktivister kastar röd färg på gamla tanter med minkpäls och inte på bandidos i skinnvästar. Detsamma gäller här. Det är tryggare. Det innebär inga risker. Så kan man inbilla sig att man slår på makten. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Allmänheten älskar när en stor kvinna slits i stycken”

Ja så är det ju verkligen, jag blir så arg! Det är så oerhört orättvist. Men tack och lov får man väl säga för att det finns de av oss som fattar det här nu och kan sätta ord på det, att Ekis skrev till dig och förklarade det här så kan du förhoppningsvis fortsätta använda den insikten som skydd, för att överleva.
Du gör sådan enorm skillnad. Jag och min enda kvinnliga kollega på ett IT_företag nämner dig, Fanny Åström och andra bloggande feminister nästan varje dag. Alla insikter du delar med dig av här, även om det bara är i farten och det som du själv säkert tycker inte är så genomarbetat, hjälper så oerhört mycket för att man som kvinna bland enbart män ska lyckas behålla förståndet.
Tack Natasja! Och ta väl hand om dig!

Det du utsätts för är så vidrigt. Att du hela tiden pratar om det öppet, å ena sidan förstår jag inte hur du orkar, men å andra sodan känns det så jävla bra och starkt. Sedan du publicerade din långa genomgång av drevet mot dig så är det ju svårare att ge sig på dig. Om man vet att det är en organiserad hatkampanj, då tappar den sin trovärdighet. Samma nu. När man förstår att det inte alls är saklig kritik utan ett organiserat drev. Ett fåtal som sitter och hetsar.
För mig är du ett exempel på hur man kan ta tillbaka makten genom att berätta och avslöja. Genom att inte låta dem som utsätter en gömma sig i mörkret. Det är otroligt stärkande att se. ❤️
Och en petitess, men länka gärna blogginlägget för oss som är för lata för att googla. 😙

Hej! Jag följer dig bara via bloggen (för jag helt enkelt inte följer någon alls på andra sätt, är ganska old school, har gammal telefon osv). Jag har lite svårt att hänga med i och förstå vad det är som händer, och varför. Förstår att du får en massa hat för att du sticker ut näsan (fortsätt med det och stå på dig!) men vad är det för drev, och hur funkar dom och var finns dom? Hur kommer dom åt dig och hur uppstår dom? Fattar också om du inte orkar harva ett utlägg for dummies, men jag tänkte att kanske finns det fler som jag som varje gång du berättar om facebookgrupper eller instagram eller arga antirasister liksom inte fattar var det kommer ifrån… Vad är det som fått feminister och atnirasister att bli arga på dig? Och transpersoner kanske inte är jätterepresnterade just här (ändå mer än på allmänna platser skulle jag säga, där de sällan nämns alls) men det är svårt att representera en grupp man själv inte tillhör, det blir ju också bara fel. Kanske är du inne på "deras" mark och har åsikter, och det är kanske iofs mer vanskligt men… aja jag hänger inte med bara. Blir så ledsen av alla som ska bråka när det finns så mycket vi kan enas kring, åtminstone till att börja med. Så mycket skit att få ordning på som förenar alla de här grupperna. Varför börjar man inte där?

Tänker att det är lite samma när man kontaktar vuxna nätförövares/trakasserares mammor och visar vilket svin deras barn är. TyP "SKÄMS KVINNA VILKEN DÅLIG UPPFOSTRAN DU HAR ÅSTADKOMMIT"
Skammen blir liksom alltid en kvinnas, lämnar lite äcklig smak i munnen varje gång jag ser att någon kontaktat vuxna sextrakasserarers mammor om deras vuxna barn….

Så jävla sant. Sverige är inte ett sånt paradis för kvinnor som alla tycks tro. Det är så lätt, så konsekvensfritt att slå mot en kvinna.. Du och Ekis gör iaf världen till en lite bättre plats.

Fruktansvärt att höra, hur fan folk beter sig?!
Att de känner att de har rätten och promt måste få framföra sin ruttna åsikt, till dig, privat, mitt i natten.
Vill också skicka lite pepp, för som personer ovan säger så gör du en enorm skillnad! Genom att vara den du är, och att du orkar fortsätta ta plats och förklara trots att vissa försöker tysta dig genom elaka kommentarer.
Du sprider så himla mycket kunskap, och både jag och mina kollegor pratar ofta om dig, med varandra och även med våra elever!
Min sambo brukar tacka mig för han tycker jag har lärt honom mycket om framför allt feminism och snäva könsroller men det är ju egentligen dig han ska tacka, eftersom jag läst allt här 🙂
Han jobbar på en mansdominerad arbetsplats men väldigt mycket tack vare dina texter så har både han och jag fått dels förståelse och fakta, men också vertyg för att bryta rådande mönster. Hur en kan säga ifrån till sexistiska kollegor, lämna plats åt de få kvinnliga kollegorna och själv slippa machonormen och allt den innebär!
Nu ska jag fortsätta sprida dina ord till mina sociologi-elever! <3

Precis, det är ju tyvärr så det är. Det känns inte bättre psykiskt men ändå en liten tröst att det är något "positivt" det som sker, att du är ett hot för det visar ju att det fungerar. Har också varit med om det i ett annat sammanhang, det känns konstigt men sant.

Du är så viktig med all kunskap du förmedlar. Du gör det så bra! Jag blir helt mållös när jag med mina "nya" ögon ser på allt runt omkring mig! Du är så mycket starkare, coolare och mer värd än dessa människor som väljer att lägga sin tid på att trakassera dig!
Så ta inte emot detta paket av obehags känslor som dessa människor vill ge dig! Det finns så många i detta landet som stöttar dig fullt ut. Visst, det kan vara enskilda saker som vi inte håller med om el har synpunkter på men ditt budskap i det stora hela är så mycket viktigare. love love love

Jag sållar mig till beundrarskaran, jag tycker du är fantastisk och du gör en helt tydlig skillnad för många, mig inkluderat. Jag hoppas att du och andra som tar fighten, orkar. För tro mig, vi är många som är beredda att backa er även om vi inte har styrkan att gå i fronten. All respekt,
/Linda

Exakt det jag tänkt hela tiden, man ger sig på de som är ofarliga, och så kan de känns sig modiga och goda själva ändå. Följer jewelsjourney på insta, som kämpar med att bli accepterad av andra som fet kvinna, och jävla i min lilla låda vad hon fick skit för att hon på ett modellfoto hade tjocka flätor i håret…. Det var CA och rasism och USCH! Ok att kritisera storföretagen, men en fet kvinna på modellfoto, nej då förstör man ju hela diskussionen.

Det där med vem djurrättsaktivister kastar färg på är så sant. Jag minns när jag gick i skolan och såg killarna i klassen komma undan med långt mer än vi tjejer. Lärarna sa "nej, så är det inte alls" och forskare sa att det handlade om undermedvetna mönster som gör att man behandlar tjejer och killar olika.
Precis efter gymnasiet arbetade jag som lärarvikarie en period, och gjorde mig själv skyldig till samma sak (liksom mina lärarkolleger). Och det var inte frågan om undermedvetna mönster (åtminstone inte från min sida, de andra kan jag ju inte tala för). Jag minns att jag verkligen lade märke till hur jag gjorde det om och om igen, och jag visste varför – att ge klassens duktigaste tjej en tillsägelse när hon för en gångs skull talade rakt ut var det enklaste i världen. Det var ofarligt. Jag visste att hon skulle lyssna. Att säga till de stökiga killarna, däremot, var svårt. Det innebar långt mycket mer trubbel, kraftmätning och ibland nederlag för mig som lärare. Därför lät jag dem hållas mycket längre innan jag gjorde än affär av det.
Detta kanske mest är ett bevis för att jag inte är ämnad att arbeta som lärare, men jag är övertygad om att det är samma mekanismer som gör att det är pälsbärande tanter som får röd färg över sig, kvinnliga modebloggare som får skit för sin konsumism och kvinnor i maktpositioner som granskas hårdast.

Sanna: Gick på jewelsjourneys insta och läste, herregud?! Hur kan man på riktigt bli arg på någon på grund av en fläta? Vet inte om jag ska skratta eller gråta. Jag fattar ingenting, har afroamerikaner patent på flätor liksom? Det har ju typ funnits i alla kulturer sedan tusentals år tillbaka?
Är helt grön på detta, men det här med CA verkar ju helt urspårat. Ok sure det är naturligtvis problematisk att vit person "tar äran" för något som tillhör en annan kultur. Och med stora företag osv förstår jag kritiken. Men alltså man kan ju inte se ont uppsåt i precis allt och alla? Att inspireras av andra kulturer är ju något helt annat än att försöka profitera på någon annan.

Vet du!
Var inte orolig för att du tycker att du inte levererar blixtrande feministiska analyser just nu (eller vad du skrev häromdagen). Även med sömnbrist och vällinggegg är du den vassaste av vassa. Tack för dina analyser och de verktyg du ger!

Det var jag som skrev det där om djurrättsaktivister (och nu är löjligt stolt över att ha bidragit, om än aldrig så lite — hade jag svans skulle jag ha viftat den ur led vid det här laget). "Det är tryggare. Det innebär inga risker. Så kan man inbilla sig att man slår på makten." Japp, så gjorde de med mig i skolan på 70- och 80-talen. Min pappa hade hög social ställning, men honom kom de inte åt. Däremot gick hans dotter i samma skola som de, så mig kom de åt hur lätt som helst. Jag hade visserligen ingen hög social ställning utan var tvärtom hopplöst töntig, fel, utanför och (tyckte de) tjock och ful, men de lyckades ändå se mig som en representant för staten och kapitalet. Att sparka på mig var att sparka uppåt, praktiskt nog utan att riskera någonting alls för egen del. Det var bara deras rädsla för repressalier som hindrade dem från att begå rena övergrepp — det och att jag var för ful för att tafsa på. Men slag mot brösten och sparkar i arslet fick jag ta — jag fick ju inte känna mig säker. Eller tro att jag var nåt. Solidaritet!
Personlig bitterhet åsido: När böl-Jocke polisanmälde dig anförde han bland annat anonyma nattliga samtal och hot på sociala medier som "bevis" för att du hade bussat drevet på honom. Det slog mig nu när drevet vände sig mot dig att det är samma gruppsykologi som driver drevarna i båda fallen. De bussar sig själva. I sin iver att visa vilka lojala krigare de är gör de som tändstickor: blossar upp och tappar huvudet. Då var det dig de krigade FÖR och nu är det dig de krigar MOT, men det kan mycket väl vara samma människor — och de ser nog ingen motsättning i de tvära kasten. De måste ju få visa hur mycket de brinner! Men som någon klokt skrev: Eldsjälar lämnar bränd jord efter sig. De gör hundra gånger mer skada än nytta. Det är lätt att ryckas med, men den som verkligen vill göra gott för en god sak eller person (here’s looking at you, LD) gör klokt i att hålla huvudet kallt och tänka efter före.
Så klokt och fint skrivet av Kajsa Ekis! Det finns en särskild plats i himlen för kvinnor som backar upp varandra, och du har många såna på din sida — fler än i något drev, och fler än det finns hatande män. Love trumps hate!

Hej! Tänkte bara skriva tack egentligen, det var du som först fick fick mig att få upp ögonen för feminism. Du har lärt mig otroligt mycket, skulle kunna skriva en hel text men det räcker med ett enkelt tack<3

Gläder mig till när du får tid och ork (och lust?) att skriva om det som händer på landets scener och med juristerna. Hoppas och tror att detta bara är början…
Känner mig enormt styrkt efter de senaste dagarnas upprop!

Sanna och Savanna: Blev också helt matt när jag såg diskussionen om Jewelz flätor. Observera att det inte rör sig ens om cornrows, dreads etc utan en vanlig fläta Det går inte att dra CA så långt och påstå att vita inte får fläta sitt hår. Rätt trött på diskussion om CA just nu. Droppen för mig var en kompis som menade att så fort en vit europé försökte laga indisk mat (i sitt eget hem till sig själv dessutom) så var det rent övergrepp och CA. Lustigt nog mycket gemensamt med vit makt-högern. Egentligen borde de kunna bli bästa kompisar och turas om att upprätthålla rassegregering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *