Kategorier
feminism & genus

Det är nu det händer, känner ni också hoppet?!

Jag är hoppfull för första gången någonsin. Är det nu det händer? 

Vi lever ju i ett samhälle som håller sexualförbrytare om ryggen och sopar övergrepp under mattan. En våldtäktskultur som förminskar och osynliggör sexuella övergrepp och våldtäkter, inte bara i rättssalen utan på skolor, arbetsplatser och i vardagen där man bara kan bli våldtagen om man är tillräckligt oskyldig, och där en våldtäktsman bara är en riktig våldtäktsman om han har använt övervåld och helst inte är svensk.

Kvinnor anklagas för att ljuga när de berättar. Det ser vi ju nu också. Alexander Bard härjar runt på nätet och anklagar kvinnorna som kommer ut för att ljuga. Cissi utpekas som en mytoman, och jag vet inte om nån minns när Bingo Rimér, som helt hånfullt fick sitta i tv-soffan igår och prata om #me too och vikten av att vara en manlig förebild (stort LOL), anklagades för våldtäkt och Katrin skrev ett inlägg om vilken lögnaktig slampa kvinnan i fråga var? Hon ville ju bara tjäna pengar. Dessa fruntimmer vill ju bara vinna fördelar.

Men kvinnor som berättar tjänar aldrig på det. De vinner inga poäng och de får inga fördelar. Tvärtom får de ofta se hur deras liv slits itu. De blir misstrodda. De anklagas för att ha missuppfattat situationen ­eller för att ljuga. De diskrediteras och synas i alla sömmar. Deras liv hängs upp för beskådan, deras sexliv granskas och de misstänkliggörs och smutskastas. De utesluts ofta ur gemenskapen och förlorar i många fall både vänner och kolleger. De tjänar absolut ingenting på detta.

Och männen de anklagar? Hur går det med deras karriärer och rykte?

Roman Polanski, R Kelly, Charlie Sheen, Mike Tyson, Donald Trump, för att ge några exempel, är män som har dömts eller anklagats för våldtäkt. I de flesta fall som kvinnor har anklagat en mäktig man så är det hon som har fått sitt liv och sin karriär förstörd snarare än tvärtom. Han har stått kvar stadigt som en folkhjälte med folket i ryggen och karriären intakt. Jag oroar mig för att detsamma ska ske nu när stormen lagt sig (om den lägger sig, snälla låt oss se till att det inte sker!) 

Män reser sig nämligen. De borstar av knäna och går vidare. Kvar står hon, utstött och hatad. Vi ser det i Hollywood, i Vita huset och vi ser det i Bjästa. Man sluter upp kring den anklagade; försvarar honom och skyddar honom. Vi har sett detta otaliga gånger i historien. 

Och konsekvenserna av detta är att kvinnor sällan vågar berätta när de har utsatts, än mindre anmäla. Det är ingen idé. Tills nu. Förhoppningsvis. Hopp. Jag känner hopp. Det är nu det händer!

Ps. Påminner om att alltid tro på en kvinna som berättar. Om nån nu glömt detta!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Det är nu det händer, känner ni också hoppet?!”

Jag hoppas och tror för det här har inte bara tagit fart i Sverige utan i hela västvärlden och en bit utanför den också.
Jag tittade på en hel timmes debatt igår i brittisk tv och även om ett par trötta kvinnor som fortsatte dumpa ansvaret på kvinnan att hon måste tuffa till sig och säga ifrån jadi jada, så lät det precis som här och de vettiga män som finns kan äntligen ställa sig upp och bekräfta kvinnor och hennes berättelse utan att kunna bli tilltryckta av andra män som vill kunna forsätta och avfärdas som inte att vara en riktig man. Så som i USA tex. Där försöker män som vill kolla på strippor och porr avfärda de män som inte vill för att inte ha något testosteron och inte vara en riktig varmblodig man.
Ja jag tror och hoppas på att det är nu det händer. 🙏

Jag hoppas också att det är nu vi förändrar!
Fick faktiskt veta idag att en kollega som jag jobbat väldigt nära de senaste 12 åren (och haft ett mkt gott samarbete med) har en lång historia av att trakassera kvinnor. Flera av dem som råkat ut för honom är mina kollegor. Är chockad. Lokala ledningen vet tydligen men gör inget. De kvinnor på mitt jobb som är utsatta vill inte gå vidare med det men min fackliga representant drog mig åt sidan och berättade att några andra kvinnliga kollegor tänker gå vidare till den översta ledningen. (Alltså några av dem som inte själva blivit utsatta, men som anser att han inte ostraffat kan fortsätta som han gör.)
Jag vet inte hur jag själv ska kunna stötta bäst, det är ju inte kvinnorna själva som berättat för mig, och jag har inga egna erfarenheter av att bli trakasserad av denne man. Men vill ändå visa mitt oreserverade stöd och tycker det är enormt viktigt att markera mot honom så att det inte fortsätter, han verkar ju tycka att beteendet är acceptabelt (och har ju tydligen fått lov att hållas länge). Hur gör jag?

Min mamma försvarar sin kollegas son in i absurdum.
Hennes bevis:
1. Han fälldes inte (men att det bara gick till rättegång!? Borde ju säga något!)
2. "Jag vet vem hon är och hon har sagt såhär om andra också, att dom begått övergrepp på hennr" (som om att hon blivit utsatt för fler skulle vara bevis att detta inte hänt?)
3. "Hon berättade först efter att han gjort slut med henne, som hämnd."
Och JAG. Jag ANMÄLDE inte ens, säger jag då. "Ja men jag tror på DIG!" säger hon. Jag säger: "Jag har berättat till dig om flera andra som utsatt mig för saker, men det betyder ju för dig att jag ljuger om du tar upp det som bevis att HON ljuger!?" och jag säger: "Och JAG berättade det inte för någon (förutom en) förrän han gjort slut, för att jag inte ville att folk skulle övertala mig att göra slut (som den jag berättade för försökte få mig att göra) eller förstöra reationer mellan mina vänner och honom, men eftersom JAG berättade till dig och andra vänner EFTER han gjort slut, då måste jag ljuga för att hämnas!? För det är DET beviset du använder mot HENNE!"
Jag hatar detta, att hon gör såhär. För hon fortsätter försvara honom och hon FÖRSTÅR inte att det är DETSAMMA som att hon inte tror mig. Hon tycker att jag är löjlig som säger det.

Sambon sade en dag "Hur vet man att dessa kvinnor talar sanning, talar alla sanning?"
Då jag kontrade med att om jag kommer hem en dag från jobbet och berättar för dig att jag har blivit sexuellt trakasserad, kommer du ifrågasätta mig då? Kommer du fråga vad jag gjorde för att bli utsatt för detta? Om jag bara missförstått situationen? Nej. Givetvis inte. Du kommer bli eld och lågor och lita på mig till 100% för vad har jag att vinna på det. Jag tror på alla kvinnor som berättar. Det är smärtsamt och jag önskar att det inte var så men nu är det så och jag väljer att stå på offrens sida för det är min skyldighet.
Jag känner också hopp. Och inser hur jävla starka kvinnor det finns där ute. Förändringen är i rullning och jag hoppas alla ynkryggar inte sover gott om natten.

I Finland var det för en tid sedan kaos då en viss programledare, "Axl Smith", blev fast för att ha smygfilmat sina egna sexakter och delat filmerna i en whatsapp grupp bestående av några andra kända män, däribland sångaren "Kasmir". Bägge två fick naturligtvis sina kanaler översvämmade av hat och radiokanaler vägrade spela Kasmirs musik i flera veckor, han blev utkastad ur Finlands motsvarighet till Let’s Dance.
Men efter en tid gav Kasmir en exklusiv intervju till en tidning där han berättade att Axl även smygfilmat hans sexakt och berättade hur dåligt han mådde över detta samt allt hat. Plötsligt vändes kappan och hans kanaler fylldes nu av empati.
Ingen brydde sig länge om det faktum att även han varit en del av whatsapp gruppen och gladeligen kollat på olagliga videos med kränkande innehåll. Han sade även i en intervju någonting i stil med att det nu är sådana dumma saker som lätt händer killar emellan.
Blir spyfärdig varje gång jag hör hans nya hit på radion.
Axl Smiths karriär gick sönder och var till allas glädje tvungen att emigrera och bor numera i England. Tyvärr lever han ännu lika och lockar dit finska småtjejer på "mysiga" weekends. As.

Sambon sade en dag "Hur vet man att dessa kvinnor talar sanning, talar alla sanning?"
Då jag kontrade med att om jag kommer hem en dag från jobbet och berättar för dig att jag har blivit sexuellt trakasserad, kommer du ifrågasätta mig då? Kommer du fråga vad jag gjorde för att bli utsatt för detta? Om jag bara missförstått situationen? Nej. Givetvis inte. Du kommer bli eld och lågor och lita på mig till 100% för vad har jag att vinna på det. Jag tror på alla kvinnor som berättar. Det är smärtsamt och jag önskar att det inte var så men nu är det så och jag väljer att stå på offrens sida för det är min skyldighet.
Jag känner också hopp. Och inser hur jävla starka kvinnor det finns där ute. Förändringen är i rullning och jag hoppas alla ynkryggar inte sover gott om natten.

Jag vet inte vad jag känner , tycker att det är obehagligt att så många är utsatta ! Tycker och har länge tyckt att katrin Z är en otroligt obehaglig människa och jag förstår inte syftet med att hon skriver om Marie Plosjö eller jo hon vill försvara sin dåvarande pojkvän som också han är en aningens obehaglig ! I min värld är och har alltid Alexander bard varit en liten liten människa men noll empati , men ja så länge han tar plats så finns han tyvärr i rampljuset ! Men jag tycker att det är skönt att det kommer fram fler och fler män som har betett sig fruktansvärt åt !

Anna i stugan
Prata med honom? Markera att du tar på allvar det du hört och blir väldigt besviken. Det är ändå din kollega och som du skriver, han har inte utsatt dig, utan andra personer som i sin tur inte vill gå vidare med anmälningar? Har han fortsatt sitt beteende eller har de lagt ner för att han gjort avbön?

Jd, ja men det känns svårt att konfrontera en person med något man hört via en tredje. Jag vet ju inte heller om de som är utsatta skulle känna sig bekväma med att jag konfronterade. Fick några få exempel från min fackliga representant om vad det rörde sig om, men annars pratade han mest om det i generella termer. Vad skulle man säga i så fall vid en konfrontation? "Du trakasserar kvinnor, sluta med det genast!"

Ja äntligen känner jag lite hopp. Efter alla år jag varit utsatt och hört mina vänners berättelse. Om våldtäktsmännen som jag vet går fria för att ingen vågar anmäla i rädsla av att få skit för det. När jag själv anmälde ett överfallsförsök och min anmälan lades ner efter en internutredning för att ”övervakningsbilderna var för dåliga”. Då hade jag kallat på väktare och gjort min anmälan på plats precis efteråt. Varför ens ha överbevakningskameror vid en tunnelbanestation om det inte hjälper?
Är väldigt tyst från de flesta männen just nu. Ingen jag vet har gjort grejer har skrivit ”ihave”. På insta ägnar en snubbe all sin energi åt att försvara porren för att den inte ska ha nån påverkan. Men för första gången tror jag att det inte spelar någon roll, för vi är starkare ❤️

Hmm, jag tror nog att några av de män som är på tapeten för övergrepp nu kommer att få svårt i karriären framöver så det vänder kanske nu. Sedan har jag svårt för det där med att tro att aldrig ngn kvinna skulle ljuga om övergrepp. Kvinnor kan faktiskt mörda, stjäla och en massa andra brott så nog kan det inträffa att ngn ljuger. Men om flera kvinnor oberoende av varandra anmäler samme man så är man väl vara 100-procentigt säker.

Jag har tänkt på att i allt detta elände framstår män också som … otroligt löjliga. Kroppsfixerade (andras kroppar), omogna, försupna, nerdrogade, maktgalna festprissar och idioter, med nätverk istället för kompetens. Häromdagen utbrast jag spontant: „Nejmen, vilket mansdunkande“ när en kompis hälsade på min kille med ett himla bankande på hans rygg. Varpå kompisen skämdes lite och muttrade nåt om gamla mansroller. Förr hade jag inte sagt nåt, kanske inte heller reagerat.
Och det kändes pinsamt och förlegat när jag såg en bild på den otrogne bocken (gravid fru) Filip Hammar som blir intervjuad av Alex Schulman i nåt pseudoamerikanskt nytt format. Men det visar väl också: De fula mediegubbarna håller varandra om ryggen när det blåser kallt. Kurar ihop på Riche … Hur många har ens uttryckt sin solidaritet i samband med Metoo? De verkar ju annars gilla att analysera och visa politiskt engagemang. Tystnaden börjar lukta ruttet.
Fast skit i dom. Heja Cissi Wallin och Clara Henry istället. Heja dig – crowdfunding för ett matlagningsprogram med dig och bra folk?

MeeToo ebbar ut nu. Ett antal män i medierna, främst vänstermän, förlorar sina jobb och ersätts troligen av andra män. Vinnaren är högermännen på Flashback som spritt namnen på alla utpekade så att vanliga medier till slut publicerade dem. Cissi W outade Virtanen men det var via Flashback som hans namn spreds och Expressen publicerade.

Minna: jag håller med. Det som verkligen har slagit mig de senaste veckorna är hur många fantastiskt smarta, modiga, empatiska kvinnor det finns. Det visste jag i och för sig redan, men kontrasten blir total mot de mediokra män som bara tagit sig fram genom att smöra för rätt personer och bära sig åt som as mot "fel" personer. Nu hukar de sig och försöker låtsas som det regnar (på Riche, he he), eller gråter ut i någon kvällstidning och tycker synd om sig själva.
Var det här landar får vi väl se, men någonting känns annorlunda denna gång när så många kvinnor gått samman och det faktiskt fått kännbara konsekvenser för åtminstone några av sexistmännen.

Anna i stugan
Ah fattar, det är svårt om det är tredjehandsinformation. Men kanske att berätta det du hört i så fall. "Det här fick jag till mig och det måste jag säga känns otroligt obehagligt." Risken är stor att han ljuger om det är så som du fått förklarat, för vem vill framstå som en sextrakasserande skitstövel, men för egen del kanske det ändå känns skönt att ha lyft det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *