Kategorier
feminism & genus

Skolan skapar framtidens förövare

Jaha. Ännu en dag i patriarkatet alltså. Ännu en skola där pojkar kränker flickor och rektorer och lärare står handfallna och ursäktandes bredvid. Denna gång är det tioåringar men historien är på inga sätt unik, detta händer nämligen i skolor över hela landet varje dag. 
 
”Rektorn säger att det är skillnad på ”pojkar och flickor” och att de har olika sätt att uttrycka att de är ”intresserade av varandra”.
– Jag associerar till att tjejer är spännande för pojkar.
Även skolans kurator deltar i samtalet.
– Jag har träffat en av pojkarna i dag, och han skämdes så mycket att han inte ens ville prata om det som hänt.
Kuratorn förslår också att en av flickorna ska sätta sig ner och prata med pojkarna för att beskriva hur hon känner.”
 
Rektorns okunskap är farlig för barnen. Både för flickorna som utsätts och för pojkarna som inte får chansen att ta ansvar för sitt beteende utan istället ursäktas med att ”pojkar är så, de tycker flickorna är spännande!”.
 
Framtidens förövare och framtidens offer skapas precis så här, i miljöer där de får lära sig att det inte är så farligt att gå över gränsen och där man förväntas stå ut när man utsätts. Detta formar barnens självbild och sätter grunden för en kvinnosyn och ett beteende som dessa barn kommer bära med sig hela livet. Det börjar här. Det börjar här och det är jävligt allvarligt och det är viktigt att vi fattar det och försöker göra nåt åt det innan det blir för sent. 
 
Jag vill veta hur skolan ska jobba förebyggande i framtiden? Har de något jämställdhetsarbete alls? Utbildar de lärarna? Vilken utbildning tänker rektorn gå för att få en mer genusmedveten approach? Hur tänker de ta ansvar för denna otrygga miljö? Min gissning är att de kommer sopa det under mattan. Se det som en obekväm händelse och låta den falla i glömska. Som alla skolor alltid gör. Nolltolerans, fast bara på pappret. 
 
 
 
 

 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Skolan skapar framtidens förövare”

Exakt! Jag känner mig så maktlös och arg. Jag har mailat rektorn på dotterns skola och frågat hur de jobbar med dessa frågor och allt jag fick till svar var "Självklart arbetar vi aktivt med detta och det är en del av trygghetsgruppens arbete, att bla förebygga."
Dock går min dotter tredje året där och blir utsatt för precis samma översitteri från killar som jag blev för 30 år sedan i skolan.

Hej! Angående föregående kommentar, vad härligt det lät att komma iväg sådär och träffa sina vänner. Jag vill gärna göra samma sak och tänkte bara höra lite hur ni gjorde med J. Vet ju att han fortfarande ammas och det gör mitt barn i samma ålder också. Bytte din man ut mjölken mot något annat på natten, funkade det bra med Junos sömn när du var borta?

igår hände en grej i min dotters förskoleklass. En tjej råkar komma in mitt i 2 klasskompisars vilda lek så hon får ett slag över ögat. Detta var väl inte meningen men sen blir killen så arg att hon dessutom blir puttad så hon trillar bakåt. Ett blått öga och ont efter den hårda knuffen. Flickans mamma kom och hämtade hem henne. Vad tycker du läraren ska göra med pojken? Detta är inte första gången han är våldsam och visar pillen regelbundet för kompisarna.

Jag skulle önska att diskussionen handlade mer om faktiska lösningar än om hur dåligt detta är. Ja det är dåligt och rektorns svar är helt koko. Samtidigt så låter det ju som om de har haft ett allvarligt snack med pojkarna och att de fattat allvaret i det. Är ju lite svårt att utläsa av en artikel, men det förvånar mig lite hur många som reagerar på detta med att vilja kasta ut pojkarna från skolan. Exakt vad blir bättre av detta? Klart att man måste agera och reagera, men man löser ju inte automatiskt problemet genom att flytta det. Såvida man inte menar att det är gruppdynamiken som är huvudproblemet, och väljer att skicka pojkarna till olika skolor.

"ett allvarligt snack" räcker inte. Inte på långa vägar. Speciellt inte då rektorn och kuratorn inte ens verkar tycka det är allvarligt utan istället ursäktar pojkarna.
Mitt förslag är inte att slänga ut barnen, men det krävs ett omfattande jämställdshetsarbete för att få bukt med det här beteendet.

Jag funderar en del på sexualundervisningen jag fick i gymnasiet. Jag är född 82 och jag minns att det var ett enormt fokus på anslsex. De hoppade över vanligt heterovaniljsex helt i sin iver att visa att allt är okej. Att allt går om man ger det tid och använder rätt mängd glidmedel. Själv hade jag sex då, mysigt, varmt och kärleksfullt sexigt sex i ett fint förhållande som varade i fyra år. Jag minns att jag såg mig om i klassrummet på kompisar som jag visste var oskulder eller endast hade legat med folk på fyllan och att jag tänkte att analsexfokuset nog prickade lite fel hos de flesta. Att skolan bidrog till att pusha gränser. Att jag hade känt att wow, sex nej tack, om jag inte hade erfarenhet. Men vi var väl oskyldigare då. Så här i efterhand inser jag att det som saknades helt i diskussionen var ett snack om samtycke, om tillåtelse och att experimentera i kombination med alkohol. Något så enkelt som att säga ett nej är ett nej, ett ja baserat på alkohol är ett nej, att analsex är inget måste, att man aldrig ska göra något som den andra inte vill. Att oavsett hur många som säger det är jätteskönt, så behöver det inte alls vara en naturlig utveckling av ens sexliv. Har en killkompis idag vars mamma är barnmorska. Hon lärde sin son att absolut kan du önska analsex av din tjej. Men då är det viktigt att du erbjuder att ni provar på dig först. En fantastisk mamma. Jag har provat och ibland är det viktigt att förtydliga för man får ju för guds skull inte vara ”pryd”, men nej, kände mig utnyttjad. Jag tror att min fundering är, vem granskar skolans sexualundervisning och hur den vinklar och präglar?

Vad som borde hända, men tyvärr nog inte kommer hända:
Rektorn och kuratorn borde bli avskedade pga inkompetens. Pojkarna borde få en rejäl uppsträcktning och tvingas byta skola. Det är totalt oacceptabelt beteende. Om pojkarna skäms är det bra. Den som gör något så avskyvärt ska skämmas. Flickorna ska inte behöva sitta med sina förövare och förklara hur de kände. Det är de vuxnas uppgift att lära dem vad som är rätt och fel.

Jag håller lite med Anna i stugan, lite för att antal samhällsproblem som läggs på lärare och skolor är enorma och det är väldigt lätt att ställa krav och ringa ner rektorer och lärare men oftast finns det knappast resurser att ens ha tillräckligt många lärare i skolan.
Sen är det katastrofalt att skolan inte är en trygg plats men vi behöver lyfta anledningen till det. Det finns väldigt många engagerade lärare och rektorer som inte får en chans att göra sitt jobb ordentligt pga bristande resurser. Jag har aldrig jobbat inom vården men i övrigt har jag aldrig träffat så många hårt arbetande människor som jag gjorde när jag jobbade i skolan, dom kämpar som blådårar under väldigt tuffa förutsättningar.

Man blir så förbannad, känner sig så maktlös när man hör sådant här. Rektorns agerande skiljer sig inte det minsta från de flesta av de historier man hört berättas under t ex #metoo-kampanjen. Klart vi har dessa problem på vuxnas arbetsplatser när eleverna i våra skolor lär sig att det är så här livet är…

Nu tycker jag också att det behövs kraftansträngningar mot sånt här beteende men jag tror inte på att lösningen är avstängning.
Inte för att jag inte tycker tjejerna ska slippa ha sina förövare på sin arbetsplats, för det tycker jag visserligen. Klassbyte kanske vore rimligt i alla fall?
Problemet som jag ser det med t.ex. avstängningar och i viss mån även skolbyte och sådant är att det riskerar att skapa utanförskap för killarna. Det tror jag är farligt, inte för att det på något sätt skulle vara synd om dem när de är de som är förövarna. Utan för att jag tror att män i utanförskap är farligare än män som vi till viss del kan påverka inom gemenskapen.
Sen jobbar i princip alla lärare ihjäl sig redan, det kanske behövs speciella genuspedagoger på skolorna? Det håller ju inte att lärare ska göra allt. Undervisning, mentorstjänster, konflikthantering, administration, sex- och samlevnad, öppet hus, föräldramöten, projektplanering, betygsättning, värdegrundsarbete och så vidare i all oändlighet. Det är självklart rimligt att förvänta sig kompetenta och rimliga lärare som tar dessa problem på stort allvar. Men ska vi fortsätta ha den arbetsbelastning på lärarna som vi har idag behöver vi nog betydligt längre skoldagar för alla elever, skippa loven samt anställa dubbelt så många lärare. Eller något…

Förstår till viss del poängen med att vilka lyfta diskussionen högre, men det krävs heller inga extra resurser för att ge pojkarna en redig uppsträckning och stänga av dem under en period för övergreppen de begått. Det kan avklaras på under timmen. Det finns inga ursäkter för att dra "boys will be boys"-harangen som rektorn här har gjort. Sen behövs massa mer resurser till skolan, men i det här specifika fallet är det ursäktande beteendet det som är så fruktansvärt upprörande, i alla fall för mig. Tycker att det till viss del är två separata diskussioner.

Svar till ”anna i stugan”
Att stänga av killarna från skolan eller låta dem byta skola är en väldigt bra idé tycker jag iallafall för då kanske tjejerna slipper vara rädda för att gå till skolan, alternativet är ju att de känner sig otrygga och inte vill gå dit alls. Dessutom får det konsekvenser av killarnas beteende om de tvingas byta skola, något de förmodligen inte vill. Tycker inte att det är konsekvens nog att få en ”tillsägelse” av rektorn/lärare.

Jag blir så fly förbannad. Har själv en tioårig dotter och bara tanken på att hon skulle bli utsatt på det sättet och sen tvingas prata med förövaren och typ hjälpa honom(!!!) att lära sig uppföra sig får mig att koka av ilska. Ge rektor och kurator sparken. Rejäl utsträckning för pojkarna + byt skola (fokusera på att stötta offren, inte förövarna – tjejerna ska slippa se killarna i skolan varje dag, det är viktigare än att pojkarna ska slippa byta skola). Det pojkarna gjort är GROVT och bortom "prata igenom" osv.

Åh en grej till, det var nån som ställde sig frågande till hur det hjälper att stänga av eller förflytta pojkarna – jag tänker som så att det hjälper genom att visa pojkarna att beteenden och handlingar ger konsekvenser. Något som är en absolut bristvara kring manligt beteende (mot kvinnor) – det får inga konsekvenser och därför tillåts de fortsätta. #metoo och dess efterdyningar är det enda i modern tid (typ) där dessa beteenden i en större utsträckning har lett till konsekvenser, till slut.

Skolan är en jävla frizon för pojkar att trakassera tjejer. Så var det när jag gick i grundskolan och så är det nu också. Demokrati som sägs vara så viktigt lämpas inte i praktiken. Killar/pojkar får ränna runt fritt, tafs sågs som ’komplimanger’ av lärarna när vi var i de yngre åldrarna, mobbning var också komplimanger, och i högstadiet fanns ingen konsekvens överhuvudtaget för killar som begränsade tjejers trygghet genom att t.ex. helt j*vla oförskämt gå in i omklädningsrummen efter gympan, eller öppna dörrarna till kapprummen på vintern för att kasta i snö när tjejer värmde sig där inne. Det gör mig så förbannad att lärare och rektor inte gjorde ett skit för att få bukt på beteendet. Det måste få konsekvenser! Trakasserier och på andra sätt störande beteenden är så accepterat. Inte i teorin kanske, men ja det är accepterat i praktiken, eftersom det inte får konsekvenser.
Jag håller med att avstängning borde tillämpas. Det ska få konsekvenser om man trakasserar.

Skolan är en jävla frizon för pojkar att trakassera tjejer. Så var det när jag gick i grundskolan och så är det nu också. Demokrati som sägs vara så viktigt lämpas inte i praktiken. Killar/pojkar får ränna runt fritt, tafs sågs som ’komplimanger’ av lärarna när vi var i de yngre åldrarna, mobbning var också komplimanger, och i högstadiet fanns ingen konsekvens överhuvudtaget för killar som begränsade tjejers trygghet genom att t.ex. helt j*vla oförskämt gå in i omklädningsrummen efter gympan, eller öppna dörrarna till kapprummen på vintern för att kasta i snö när tjejer värmde sig där inne. Det gör mig så förbannad att lärare och rektor inte gjorde ett skit för att få bukt på beteendet. Det måste få konsekvenser! Trakasserier och på andra sätt störande beteenden är så accepterat. Inte i teorin kanske, men ja det är accepterat i praktiken, eftersom det inte får konsekvenser.
Jag håller med att avstängning borde tillämpas. Det ska få konsekvenser om man trakasserar.

Jag är helt med de som anser att pojkarna borde stängas av under en tid. Just för att dåligt beteende måste bestraffas på något sätt – jag kan helt enkelt inte se det annorlunda och tycker att just diskussionen kring bristande resurser i skolan bara är halva sanningen. Här har man trots allt kunnat få till ett möte, steget till att göra en direkt handling istället för att ställa krav på flickorna och ursäkta pojkarna borde inte vara särskilt långt. Helt uppenbart är det många av dessa grabbar som inte har lärt sig konsekvenser och som i alldeles för stor utsträckning kommer undan med sina beteenden. Föräldrarna borde naturligtvis också vara med i denna diskussion, det är trots allt de som ska lära sina barn hur man uppför sig, vad som är rätt eller fel för detta är inte skolans sak.
/Linda

@Katarina
Det kanske görs jättemycket redan? Krisplaner, handlingsplan, utredningar, extraresurser osv. Detta är dock inget du som förälder kommer märka av. Utåtagerande barn och barn som har lite svårt med impulskontrollen kräver mycket arbete och det märks ibland ingen skillnad förrän efter flera år. Ja, det är synd om alla som hamnar "ivägen" för den som slåss, men det betyder ju inte att det inte görs något. Man kan ju inte heller låsa in utåtagerande barn och vänta på att dom "kan uppföra sig".

När jag läste den där artikeln blev jag så jävla förbannad! Rektorn borde ju avsättas per omgående!
Killarna bör byta skola men innan dess en djupgående diskussion med de samt deras föräldrar gällande var fasen de fått dessa dumheter ifrån. Kan vara bra för föräldrarna att veta var ungarna hittar dessa idiotier och sen kanske får hjälp med hur man ska kunna stävja det. Jo jag vet, samhället i stort är ju helt sjukt och ser ut så (av nån konstig jävla anledning, 2017 liksom…) men en lösningsorienterad diskussion.
Det är ju en investering för framtiden också, killarna får kanske en liten uppenbarelse och tjejerna får fortsätta sin utbildning utan att vara rädda.

Är jag den enda som tycker att avstängning eller flytt är helt fel? Vad är det för straff? Man får liksom ett frikort för att kunna göra a vad man vill hemma. Dessutom missar man utbildning i skolan. Det är precis så man skapar framtidens kriminella.
Kvarsittning med en pedagog som tar upp problemet anser jag som en mycket bättre lösning. Då missar han inte timmar i skolan och kanske lär sig en viktig lektion.

D: jag tänker att avstängning/ byte av skola är utifrån tjejernas bästa – att de ska slippa se pojkarna på skolan och behöva vara rädda varje dag mer än att det är ett straff för pojkarna.

Jobbar man hårt med jämnställdhetstänk från dag 1 i varje skola behövs förhoppningsvis inte fokus ligga på avstängningar.
Men i dagsläget tkr jag dock absolut att killar som trakasserat tjejer ska få en hård reprimand och varning om avstängning och en chans att ta ansvar för sitt framtida beteende genom samtal med skolterapeut.
Det borde inte vara så svårt att lösa i dagens skola egentligen, känns mest som dåliga ursäkter hela tiden.

Tycker rektorns svar är riktigt blekt. Men vad vet jag, man läser ju om hur barn tejpas fast i lyktstolpar och trycks ner i toaletter och allt där emellan så de kanske redan har fullt upp. Det obehagliga är ju att det finns så många utåtagerande barn och att skolvärlden helt verkat tappa mandat för att göra något. Typ lärare som öppet mobbas under lektionstid, barn som driver varandra till självmord, etc. Hoppas den här incidenten leder till någon slags förlängd diskussion i samhället.

Förvånansvärt hur många här som ropar på hårdare "straff" och "konsekvenser" i form av avstängning. Att slänga ut pojkarna hjälper just dessa tjejer som de trakasserat i nuläget, ja, men i övrigt trodde jag faktiskt att de flesta visste att det finns rätt gedigen eveidens för att man inte straffar till sig lösningar på problem. Pojkarna raderas ju inte från jordens yta bara för att man kastar ut dem från skolan. Inte heller lär de uppföra sig bättre på nästa skola. Det krävs helt andra typer av insatser. Tänker t ex någon form av obligatoriska gruppsamtal eller enskilda samtal under en längre period där man diskuterar beteende och uppförande mot andra människor, könsroller, etc. Jag håller med om att man behöver markera tydligt både gentemot förövarna och tjejerna – och övriga elever – vem som äger problemet och vem det är som ska ändra på sig.

Hemskt beteende, visst. Men det är inte lärarens uppgift att uppfostra andras barn. Dagens lärare får ta på tok för mycket skit för hur barnen beter sig i skolan. Lärarens uppgift är att lära barnen saker som är skolrelaterade. De ska också gå emellan och avbryta bråk och ta hand som situationen, sedan meddela föräldrarna vad deras barn har gjort så föräldrarna får ta tag i sin uppfostran. Jämställdhetsutbildning kan vara en viktig del av skolan, det är viktigt att utbilda barn i detta. Men det största ansvaret ligger på föräldrarna. Ska man införa jämställdhetsutbildning i skolan måste detta göras på ett nationellt plan.

Anna i stugan
Av nyfikenhet, vad är en tydlig markering för den specifika händelsen i ditt tycke? Vad hade varit en tydlig markering på säg en arbetsplats, där en man brottat ner en kvinna, slagit henne och sagt att han ska knulla henne? Hade det varit rimligt att låta honom vara kvar i hennes direkta närhet, dvs inte ens förflytta honom till en annan avdelning eller så? Vad säger det om synen på kvinnans behov och rättigheter? Att få gå i skolan är en rättighet, men att få gå i en specifik skola är inte det. Inte att få gå i en specifik klass heller (förutsatt att man är frisk). Och en tidsbegränsad avstängning och klassbyte, förhindrar på inga sätt att man går in med kraftfulla pedagogiska insatser.

Lisa, jag förstår vad du menar och håller ju med, såklart behöver en vuxen man flyttas i detta läge, om inte annat så för att det annars alltid slutar med att kvinnorna flyttar på sig. Vilket är helt orimligt.
Sen kan jag tycka att man inte kan applicera tänket på barn rakt av, utan man måste anpassa det lite i och med att det just är barn vi pratar om. Barn är inte färdigutvecklade och mer formbara än vuxna. Förhoppningsvis kan man med "kraftfulla pedagogiska insatser" som du kallar det, nå en 10-åring. Svårare med en 45-åring som betett sig som ett svin i alla år och aldrig fått konsekvenser. (Jag har en sån på mitt jobb för övrigt). Och visst, det kan vara vettigt att kombinera med någon form av avstängning, men många får det att låta som om avstängning är det ENDA och det VIKTIGASTE verktyget. Och många verkar tro att denna "markering" ska få pojkarna att förstå hur pass illa det är. Det är nog mest det jag reagerade på.

Inte minst skulle det skicka en tydlig signal till pojkarnas föräldrar kanske, att tvingas byta skola?
Kanske skulle vara allvarligt nog att bryta deras "boys will be boys" bubbla och tvingas till lite självrannsakan.

Man kan ju undra vart föräldraansvaret tagit vägen. Ja, rektor och kurator är helt fel ute och borde lära sig att detta är långt ifrån okej. Flickorna ska inte behöva gå i samma klass som killarna MEN föräldrarna!!! Var finns de? Har föräldrarna tagit tag i detta långt innan övergreppet skedde, hade dessa pojkar aldrig gjort något av detta. Alla vi som har barn SKALL ta ansvar att uppfostra våra barn till starka och trygga individer men vi har också skyldighet att uppfostra dem till empatiska och vänliga personer också. Jag anser att föräldrarna (förmyndaren) har det absolut största ansvaret till hur våra barn formas redan i tidig ålder. Skyll inte på alla andra. VI måste börja med våra egna barn!

Jag kan hålla med om att skolan behöver ha ett tydligt jämställdhetsarbete, de har kanske redan det vad vet jag? Journalisterna har självklart inte ställt de frågorna för det skapar inga rubriker. Rektorn har polisanmält händelsen, både rektorn och kuratorn har haft samtal med pojkarna vilka skäms över det som har hänt. Det här är kraftfulla åtgärder i mina ögon.
För vad vi än tycker så är det så här som barn leker och lär, vi varken kan eller får översätta ett barns agerande till ett vuxet agerande. Barn hör ord, de testar dom, de lär sig att vissa ord är fel.
På min sons skola leker barnen pussleken var och varannan dag. Det som alla var med på ena dagen är kanske inte det andra dagen i ett barns värld. Några gånger har min son beklagat sig över att tjejerna har jagat min son och hans vänner fast dom sagt nej. Jag har då tagit upp det med lärarna hur viktigt det är att dom är närvarande och hjälper barnen att sätta gränser. Men därfifrån att tycka att flickorna ska behöva byta skola är helt galet i mina ögon!

Maria och Ann – när jag läser denna historia så tänker jag inte att det är normalfungerande föräldrar med ett "boys-will-be-boys"-tänk som är problemet. Tycker det låter mer allvarligt än så, (men jag vet givetvis inte). Många barn växer upp i dysfunktionella familjer med missbruk, psykisk ohälsa eller en annat som gör att det inte riktigt funkar / räcker att åberopa "föräldraansvaret". Åtgärder som för normalfungerande föräldrar blir ett wake-up-call kan för andra föräldrar riskera att välta den sista delen av tillvaron.

Visst är det ett dåligt beteende som måste stävja. Men jag saknar pojkarnas egen förklaring till sitt beteende. Det som hörs är bara den kvinnliga rektorns floskler. Ska man komma tillrätta med problemet måste man få reda på orsakerna till det från förövarna själva och inte från egna spekulationer så att rätt åtgärder sätts in. Offren bör också få bearbeta händelsen på ett bra sätt, för att lindra skadan hos dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *