Kategorier
feminism & genus

Barn ska inte bli sexuellt trakasserade i skolorna

Herregud, har ni läst det här som händer på Dragonskolan i Umeå? Jag klarade knappt av att läsa igenom allt men jag uppmanar er att göra det, för när man tror att nu kan det inte bli värre så blir det just det. Jag är helt förtvivlad och kan knappt föreställa mig hur jag skulle reagera som mamma i samma situation. 
 
Grejen är att jag tror inte den här skolan är unik. Vi som är flickor och som gått i skolan vet ju att det inte är det. Vi vet ju att förtrycket mot flickor och kvinnor sträcker sin in i alla rum, även där man tror sig vara trygg. Det börjar redan i lägre åldrar: i klassrum där man låter pojkar komma undan med dåligt beteende, där pojkar kan tillåtas härja och stöka utan att ta några åtgärder och där flickorna alltid kommer emellan.
 
Och sen i högstadiet och till och med gymnasiet så har det eskalerat så pass att flickorna blir trakasserade på arbetstid. Och inte kan de stanna hemma heller för de har ju skolplikt så de förväntas och tvingas umgås med sina förövare (som begår nya slags övergrepp) varenda jävla dag. Och säger de till så är de besvärliga. Alltid besvärliga, för kan de inte bara bita ihop och stå ut istället?
 
Jag minns ju min egen skolgång på samma sätt: killgängen som liksom styrde, även i klassrummen. Jag kan ju inte vara den enda som var rädd för att gå förbi killarna i korridoren? Man visste ju att de skulle ropa nåt eller tränga in en mot väggen?
 
Fan min dotter är nio bast och berättar samma saker: om pojkar som tillåts störa och ta över i klassrummet, om pojkar som kallar henne för äcklig och som slår henne. Hon vågar inte säga ifrån för då blir lärarna arga. Även när hon berättar att den andre började. Hon får inte heller slå tillbaka när hon blir slagen, för då blir lärarna också arga. Men jag försöker få henne att fatta att det ÄR ok, att lärarna har fel, att om de inte kan skydda henne så måste hon få skydda sig själv för det är ju så: de skyddar ju inte eleverna om det kan fortgå år efter år? Hur fan gör man? Man är ju bakbunden. 
 
”Ja, men alla måste få rätt till sin egen åsikt”???? svarade en av mentorerna på Dragonskolan. Elever som uttrycker sexism, rasism, homofobi osv FÅR inte stå omotsagda.  Elever som uttrycker kvinnohat FÅR inte låtas fortsätta. Lärare MÅSTE agera. Rektorn MÅSTE ta detta på allvar. Här har vi vuxna utbildade människor som inte förstår skillnaden mellan åsiktsfrihet och trakasserier. 
 
Hur kan vi låta det gå så långt? Hur har det blivit så här? Varför har vi inte obligatoriskt jämställdhetsarbete på skolorna? Varför är jämställdhetsdelen av lärarutbilningen så låg? Jag kräver genusmedvetenhet i skolor och hos lärare, för det här kan fan inte fortgå. Nu vill jag fan se huvuden rulla. 
 

 
Texten i sin helhet följer nedan. Läs hela vägen ner. Dela sen texten på facebook (via inlägget jag länkade ovan). De här jävlarna ska fan inte komma undan med det här. Barn ska inte behöva skriva under #metoo: 
 
”Jag måste berätta en sak för alla. En berättelse med så många fel att jag inte kan räkna dem.

Det var fredag kväll i slutet av april och vår tonårig skulle ut med några kompisar på en fest. Hon hade planerat att ta bussen hem vid 02.00, men strax efter vi släck lampan vid 24.00 så hör vi att hon kommer hem. Och direkt kommer hon och knackar på vår sovrumsdörr. Skärrad.

Hon berättar för oss att hon och hennes kompisar hade glatt gett sig iväg till festen. När de väl kommit dit och plingar på dörren, möts de av en kille ur sin klass som vägrar låta dem komma in. På den här festen är inga ”feminazists” välkomna. De kan dra åt ****. Tjejerna hade blivit upprörda och började diskutera med pojken, varpå flera av hans kompisar slöt upp runt honom. Tjejerna fick höra att de ska veta att alla män är överlägsna kvinnor. Att män är skapta för att ha sex och kvinnor skapta för att ha sex med. Och på grund av detta så är också män skapta för att kunna våldta kvinnor, vilket tjejerna måste acceptera. Det är inte synd om en tjej som blir våldtagen, det är en del av livet. Tjejerna blir ledsna och arga, varpå killen säger att ”de tar på sig offerkappan” och det är den svagheten i tjejer som gör att patriarkatet ska styra. Då situationen blir så pass hotfull, väljer tjejerna att åka därifrån.

Jag och min man sitter och gapar när hon berättar detta för oss. Är detta verkligen ungdomar som går sista året på gymnasiet i Sverige 2017? Hur kan de ha fått så en sådan skev bild på hur man behandlar varandra? Vi frågar om detta var första gången som hon hört dessa åsikter från de här klasskompisarna. Detta visar sig vara något som även de får höra i skolan. Både i och utanför klassrummen. Hon berättar för oss att en kille vid flera tillfällen, både på fester och på skolan tagit på tjejernas kroppar. För killarna säger att ”all hud man visar får man ta på”. Och detta har tjejerna berättat för sin lärare.

Det kommer också fram att vissa av de manliga lärarna på skolan sitter och skämtar med klassen om hur han under helgen ”satte sin kvinna på plats”, och ofta drar skämt på tjejernas bekostnad. Såsom att titta på en tjej och säga ”jag hör inte vad du säger, jag ser bara dina fladdrande ögonfransar”, och sen skratta åt det tillsammans med killarna i klassen.

Vi går och lägger oss med en stor klump i magen. Hur kan det ha blivit såhär? Ska inte skolan vara en miljö som arbetar emot den här typen av beteenden? När jag vaknar på lördagsmorgon så ringer jag till de övriga tjejernas föräldrar och berättar allt som vår flicka berättat för oss. Vi alla kommer överens om att vi måste kontakta skolan på måndag.

– Hej, säger jag. Jag har min dotter i din klass och i helgen skedde en incident. När hon berättade det för oss så kom det också fram att mycket av detta beteende också finns på skolan. 
– Ja, svarar mentorn, jag vet. Men vi kvinnliga lärare får också ta den typen av kommenterar i lärarrummet.
– Ööööö, säger jag och fortsätter samtalet. Tjejerna säger också att killarna sitter på lektioner och uttrycker att de har rätt att våldta kvinnor för att de är män och att alla tjejer måste acceptera att det är så. 
Ja, men alla måste få rätt till sin egen åsikt, säger hon då till mig. Vi som skola kan inte säga till en elev att de inte har rätt till sin egen åsikt. Det skulle vara kränkande.

Jag tittar mig omkring och funderar om jag har hamnat i en parallell värld?!

En timma senare så får jag ett meddelande av min dotter att hon och tjejerna i klassen har blivit kallade till ett möte med rektor och mentorer, och hon ber mig komma dit som stöd. När jag kliver in på mötet, en kvart efter det börjat, sitter 4 stycken upprörda, unga tjejer på ena sidan bordet och 3 stycken vuxna på andra sidan. Det första jag hör, ur rektorns mun, är ”det är mindre än 6 veckor kvar till studenten, orkar ni verkligen göra en grej av det här?”. Tjejerna tittar på varandra och vet inte vad de ska göra.

Jag blir så arg. Självklart så ska det göras en anmälan! Tjejerna behöver att de vuxna i rummet visar att det inte är okej att bli behandlad så här, inte att de vuxna som slätar över det som skett.

Tjejerna får berätta om det som hände på festen, att de fått utstå detta även under skoltid, under alla 3 åren på gymnasiet. Att killarna tar på deras kroppar, att lärare skämtar sexistiskt och att när tjejerna säger till så skrattar lärare och övriga elever åt dem för att de kommer dragande med sina ”feministiska åsikter”. De är ”feminazists”. Tjejerna berättar om en lärare som systematisk pekar ut en av dem på lektionerna: ”Det går bra för alla utom X” ”Idag har alla jobbat bra, utom X”. När de är klara med sina berättelser säger rektorn; ”om ni tycker det är nödvändigt så får ni lämna in en anmälan”. NÖDVÄNDIGT?! 3 års kränkningar, från lärare och andra elever. Ja, det är nödvändigt!

Efter mötet så ringer jag de andra tjejernas föräldrar och vi bestämmer oss för att träffas och låta tjejerna berätta allt som har hänt. När vi hör hur mycket som föregått, och att skolan systematiskt normaliserar den här typen av beteenden blir vi skrämda. Vi bokar in ett möte tillsammans med huvudrektor för programmet och mentorerna för att försöka hjälpa tjejerna.

När vi kommer på mötet möts vi av en uppjagad rektor. Hon berättar att hon inte har tid med det här och att hon vill få mötet snabbt överstökat. Denna rektor, pratar ner till tjejerna från första andetaget. Det känns som att vi sitter i en vindtunnel där hon skriker ut anklagelse, efter anklagelse mot tjejerna. Att de vågar komma dragande med händelser som skett på fritiden till skolan, att de inte har sagt ifrån ordentligt mot lärarna. Att de gör en grej av detta nu, med så lite kvar till studenten. Att ingen har berättat för henne att det inte fungerat i klassen. En av tjejerna lyckas säga till henne att hon faktiskt varit inne på rektorns kontor för att få stöd kring den läraren som systematiskt har pekat ut henne på lektionstid.

Då skriker rektorn mot tjejen; ”Om det var så viktigt, varför har du inte kommit till mig igen då?”. STOPP! En ung tjej blir utsatt av en manlig lärare. Hon går tillslut till rektorn för att få stöd och tror att hon kommer att få hjälp. Hon väntar på att de ska bli bättre, och att den som är huvudansvarig för hennes skolgång ska ta tag i situationen. Men det är tjejens fel att det inte har blivit bättre?!

Tjejerna berättar att killarna är hånfulla och skrattar åt dem när de försöker stå upp för sig själva. Att manliga lärare eldar på killarna mot tjejerna. De känner sig hotade när killarna säger att de har rätt att våldta dem och att det är något tjejerna måste acceptera. Situationen, som pågått i nästan 3 år, är så jobbig att de inte vill gå till skolan. Då frågar rektorn; men vad tror ni att killarna kommer att göra? Vad är ni rädda att det kommer hända i skolan? Om ni inte tror att de kommer att göra något så är det bara en åsikt, och vi kan inte säga att de inte får ha en egen åsikt.

Igen, så uttrycker skolan att det är mer kränkande att inte få uttrycka sin åsikt om att ha rätt att våldta, än för tjejen att höra att hon måste acceptera att killar får våldta henne för att hon är kvinna.

Tillslut så bryter JAG ihop. Tårarna rinner ner för mina kinder. Hur kan vi 2017 sitta i ett klassrum och få höra att det är okej för elever och lärare att systematiskt kränka tjejerna i klassen? Och hur kan det vara tjejernas fel?

Rektor går tillslut med på att göra insatser för att få situationen att bli bättre. En åtgärd hon föreslår att skapa fler tillfällen för tjejgrupper, så att tjejerna blir bättre förberedda inför den mansdominerade värld de kommer att gå in i som vuxna. Va?! Hörde vi rätt? Inte grupper för killarna så att de inte kränker tjejerna i sina framtida arbeten? Nej, det är tjejerna som måste förberedas…

Veckan efter mötet så får jag ett telefonsamtal från en av tjejerna som stor-gråter. Hon jobbar med sitt gymnasiearbete och den läraren som systematiskt pekat ut henne är huvudlärare för det. Hon har nu blivit bortvisad från klassrummet. Av rektor. Jag ringer upp rektor och får förklarat för mig att tjejen är ett arbetsmiljöproblem för läraren. Mannen trakasserade henne och hon blev ett arbetsmiljöproblem för honom när hon sa ifrån. Det är så absurt att man inte vet vart man ska ta vägen.

Luften gick tillslut ur oss, och i det läget valde vi att försöka stötta tjejerna så att de skulle orka kämpa för att få godkända betyg på sina sista kurser. Men lämnade de sin gymnasietid med en stark självkänsla? Nej! Skapade skolan starka unga kvinnor som vet sitt värde? Unga män som respekterar kvinnor? Har skolan gjort sitt för att samhället ska bli mer jämställt? Inte det minsta!

Vi lyckades inte fånga upp problemen kring vår dotter och hennes vänner i tid, och det måste jag och min man leva med. Men vi vill höja våra röster för alla ungdomar som fortfarande utsätts för detta varje dag.”

 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Barn ska inte bli sexuellt trakasserade i skolorna”

Hur fan ska jag kunna skydda mina barn från det här?!
Känner igen det här så väl från skolan. Hur man blev tafsad på i 9an av en lärare. Mansbarn. Tyst från kollegiet. På gymnasiet hade jag främst kvinnliga lärare och det var relativt lugnt.
Pluggar nu på Karolinska Institutet. Här finns betydligt fler manliga lärare och sexismen haglar.
Senast förra veckan satt en manlig lärare och skulle simulera en kvinnlig patient och en student skulle försöka lista ut diagnos genom att ta upp anamnes.
Man sitter avskilt under examinationen. Studenten(som är tjej) frågar om den manliga läraren (som ska simulera en kvinna) har svårt att gapa upp varpå läraren svara "Min man har iallafall aldrig klagat". Denna sexuella anspelning. Mitt under en examination.

Fy fan vilken skola och vilken dålig rektor. Skrämmande. När jag gick i mellanstadiet gick vi tjejer klassen i samlad trupp till vår (väldigt omtyckta manliga) lärare och bad om hjälp mot killarna som tafsade och svaret vi fick var " men jag klappar ju också min fru på baken". Han svek oss så brutalt, killarna fortsatte att tafsa och vi kände att vi inte kunde göra något åt det. När jag i högstadiet blev tafsad på baken varje gång jag visstades i korridoren och jag till slut gick nästan i sidled med ryggen mot väggen för att slippa tafset så berättade jag inte det för någon i och med att jag "visste" att det inte spelade någon roll. Jag kunde aldrig slappna av och hade alltid ont i magen Detta var på 90-talet och attityden i skolvärlden verkar ju inte ha ändrats sedan dess. Jag är så rädd för vad mina döttrar kommer att få möta och utstå under sin skolgång och om skolan kommer att ta dem på allvar om de berättar.

Det är alltid samma grej de skyldiga ska få fortsätta sitt race.
Och tjejerna som utsätts ska hålla käften och ta emot.
Rektorn både få sparken och lärarna som gör detta borde få sparken.
Och alla killar som går ut i vuxenvärlden och tar med sig den spyan fyfarao.

KAN MAN INTE ANMÄLA SKOLAN? DETTA ÄR INTE OK!!!
Försöker motstå frestelsen att klottra ner skit på skolans Facebook sida eller skicka ett arg och upprört mail. Vi kanske skulle gå ihop flera stycken? Detta måste få ett stopp. Inkompetent personal utan dess like. Fyfan!

Fyfan alltså!! Så jävla upprörande att tjejer ska behöva stå ut trakasserier, våld och hot när det är meningen att de ska lägga grunden för sina yrkesverksamma framtid. Känner så väl igen från min högstadietid där killarna var många fler och förutom att härja runt och uppta alla lärares uppmärksamhet så slog de, tafsade på och trakasserade oss tjejer. Lärarnas lösning var bl. a att sätta en/två tjejer vid varje sittgrupp för att lugna killarna och ha "tilllitsövningar" där man tvingades ha massa fysisk kontakt med sina förövare. Tyvärr var en av de bästa lösningarna att dela upp idrottslektionerna i kill- och tjejgrupper där vi fick en kvinnlig lärare. Så jävla tragiskt att skolan är en så osäker plats.

Det värsta verkar vara att detta är ett rätt så normalt beteende i skolor nuförtiden.
Har skolorna försämrats., lärarna eller vad?
Jag minns inte att det var så illa när jag gick i gymnasiet för 14 år sen,. Men man kanske förskönar det hela.
Frågan är väl hur stoppar vi det. För de killarna går vidare till högskolan och sprider detta sjuka beteende.
Och det kommer bli ngn stackare som kommer råka illa ut troligtvis en kvinna.

Hur gärna jag än vill ha barn i framtiden, så kommer jag högst troligen aldrig att skaffa några. Denna text innefattar typ alla anledningar till det. Mitt hjärta går fan i tusen bitar.

Jag har haft praktik på den skolan och det var katastrof. Gick med en kvinnlig lärare som delade med sig av guldtipset "sätt minst en tjej i varje grupp så jobbar åtminstone en i varje grupp". Sedan gjorde hon tjejerna till gruppansvariga och ställde alla frågor till dem. Killarna bara gled med.
I en fordonsklass med bara killar skulle de förbereda en presentation av ett intresse. "Ni kan ta vad som helst som ni är intresserade av. Bilar, fotboll, hockey, dataspel, skoter… ja, jag antar att ingen här är intresserad av hästar men annars går det också bra!" Sedan skrattar hon länge och hjärtligt åt sitt roliga skämt om att killar inte kan vara intresserade av ridning.
Frågade henne sen hur hon jobbar med jämställdhet. Hon bara stirrade oförstående på mig…

Blev så himla ledsen och arg när jag läste det här! Jag har faktiskt inte uppfattat att sådant här pågår i skolor.. Men det är väl samma sak med mobbing när det gäller förövare och offer, så jag borde kanske ha insett att det även gäller i dessa situationer. Fruktansvärt dåligt hanterat av samtliga på skolan, helt sjukt, hoppas de anmäls och blir av med sina licenser! Starkt av tjejerna att gå till sina föräldrar och be om hjälp.

Verkar i alla fall som att det har nått skolan om man kollar deras sida på Facebook. Men det är banne mig bedrövligt. Att det ens kan hända. I skolan har man skyldighet att jobba med jämställdhet och genus. De tycks ha missat den lilla biten… För att inte tala om att man ska jobba med att alla elever ska må bra och inte behöva stå ut med kränkningar.

Min dotter är 8 år. Jag hör på hennes berättelser att inget har förändrats i killarnas beteende sen jag gick i skolan. Jag mår då dåligt av att se henne behöva gå igenom detta. Famlar lite efter bra verktyg att lära henne hantera sexismen. Vad kan man som förälder göra för att elda på skola/förskola att jobba aktivt med dessa frågor?

Jag har fyra barn; två pojkar och två flickor. Den yngsta är en sladdis.
När yngsta barnet gick mellanstadiet (ca 5-6 år sedan) bytte hon skola p.g.a. flytt. Den nya skolan funkade inte alls, från att ha kommit från en kanonbra skola med sunda värderingar, fantastiska lärare och trygga elever hamnade hon i en skola och i en klass som var fullständigt katastrof. Det var konstant skrik, slagsmål och bråk, både på raster och lektioner. Killarna både slog och retade tjejerna hela tiden, tjejerna berättade för en vuxen och fick tillbaka ett unket svar i stil med “men han tycker säkert bara om dig/vill leka/ha uppmärksamhet” eller liknande och lösningen var, såklart, “bry dig inte om honom så slutar han säkert”. På lektionerna fick de elever som ville ha arbetsro ha hörselskydd (ja, det är sant) för att det var sådan ljudnivå! Mycket av lektionstiden gick dessutom åt till att lösa bråk som inträffat på rasterna.
Vår dotter trivdes inte alls, det var en miljö och ett klimat som hon inte var van vid. Droppen kom då hon kom hem en dag och berättade om ett ovanligt ruggigt slagsmål mellan några killar i klassen. Hon hade själv inte blivit utsatt men hon tyckte det var obehagligt. Jag ringde lärarinnan och berättade om hur dottern upplevt slagsmålet, hur hon tagit illa vid sig och jag frågade om det verkligen skulle vara den miljön på skolan och det klimatet i klassen. Till svar fick jag motfrågan “Men hon har väl äldre bröder? Du vet ju, pojkar är pojkar”, underförstått då att dottern borde väl vara van vid pojkar som slåss. Hemma hos oss slåss vi inte, dottern har över huvud taget aldrig sett sina bröder slåss (vare sig med varandra eller andra) eller sett sin syster slåss heller för den delen.
Det slutade med att dottern fick börja i sin gamla skola igen. Jag skjutsade henne varje dag i två års tid och det var värt varenda minut i bilen.
Men visst blir man uppgiven, "pojkar är pojkar"…

Gick på högstadiet för 10 år sedan. Det kom då fram att den manliga idrottsläraren hade tafsat på tjejer samt kikat i tjejernas omklädningsrum i flera år. Vad gör skolan? Jo, dom anställer en till idrottslärare som är kvinnlig och vi får idrotten uppdelad efter kön. Äckelkarln får alltså bara undervisa killar men inga fler konsekvenser. Så vitt jag vet undervisar han fortfarande på samma skola. Det gör mig så jävla äcklad hur man kan pissa på offer (barn!!) så brutalt.

Vår 15-åring ska efter jul göra gymnasievalet. Programmet hon vill gå är på nämnda skola. Får en sådan ångestklump i magen vid tanken på vad hon kanske kommer mötas av..
Enda trösten är väl att jag tror hon är tillräckligt modig och stark att vända sig till oss föräldrar för hjälp, och jag räds inte att "vara besvärlig" om det behövs!
Till sist, tack för din blogg!
Jag uppskattar så dina pedagogiska inlägg och jag lär mig så mycket. Och får upp ögonen för egna dumheter jag tänkt, sagt och gjort. En liten bit i taget blir jag en bättre människa 🌸

Har följt din blogg i flera år och blev helt chockad när jag läste ditt inlägg, det är ju min gamla paralellklass det handlar om. Tårarna bara rann och mina upplevelser från dragonskolans teknikprogram under dessa 3 år kändes plötsligt som igår. En eftermiddag jag minns särskilt väl började som vilken fysiklektion som helst där vi sitter och jobbar i våra böcker. Killarna som sitter bakom mig och mina tjejkompisar har svårt att koncentrera sig och sitter istället och pratar vilket läraren märker och går fram till killarna. Jag tänkte att han skulle säga till dem att jobba eller att åtminstone vara tysta, men han drar istället en anekdot om att det minsann var likadant när han gick i skolan och berättar att en klasskompis till honom tillslut inte kunde tänka på annat än "brudar, brudar & brudar". Killarna skrattar och utroper "KUNG" och "vilken jävla legend" och de skrattar några sekunder tillsammans innan läraren går iväg. Jag och min kompis tittar på varandra i chock och vänder oss om till killarna och frågar vad som var roligt med lärarens uttalande. Då skrattar de och säger som så många andra gånger "vänta nu blev du verkligen kränkt av det där?". Det var ju bara ett skämt. Efteråt följer en högljudd diskussion mellan oss och de tre killarna om feminism som snabbt glider in på manshat. Jag förklarar att jag inte hatar män som individer utan mäns strukturella makt och förtryck över kvinnor. Detta går (såklart) inte in och klassiker som "dra inte alla män över en kam" kommer rullandes och påståenden om att vi är sjuka i huvudet som kan tycka såhär (själva så ääälskar de ju kvinnor!). Efter 40min går vi ut ur klassrummet med en stor klump i magen, vad hände precis? Varför gick inte läraren (eller våra killkompisar) emellan?
Efter lektionen beger jag och min kompis till lärarrummet för en grej angående gymnasiearbetet men träffar på vår mentor (den manliga läraren som nämns i inlägget). Han märker på oss att något har hänt och ber oss att berätta. Men såfort vi nämner ordet manshat blir han rasande och frågar om vi PÅ RIKTIGT hatar män. För om vi gör det kunde vi lika gärna skita i allt jämställdhetsarbete på programmet (som att det var något att hänga i granen från början) om vi höll på så här. Hat som hat och det är inte okej. Både jag och min kompis gråter och och är nära på att gå när han återigen ryter till och säger åt oss att stanna i rummet. Efter att ha utstått sexism av både lärare och klasskamrater i tre år och bland annat fått våra utseenden recenseraede av killarna får vi alltså höra att det jämställs med våra feministiska åsikter.
Vi blir vid ett senare tillfälle kallade till ett möte där en pedagog på skolan säger att hon pratat med killarna som då valt att "lägga ner stridsyxan" och accepterar att vi bara har olika åsikter. Vi nöjer oss inte med detta och kräver ett möte med killarna och de inblandade lärarna men det kunde inte genomföras då killarna inte kunde tvingas till något. Rimligt.

Jag blir så otroligt ledsen och trött av att läsa det här. Hur kan det fan fortfarande få vara så här. Det är deprimerande nog att ständigt påminnas om hur många gubbar och vuxna män med hemsk kvinnosyn som finns här i världen, men när det handlar om ungdomar så känns det mycket värre eftersom det liksom förstör hoppet om en ljusare framtid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *