Kategorier
feminism & genus

Behåll ditt kvinnohat för dig själv Elisabet Höglund!

Det har varit ett omtumlande dygn med alla kvinnor som tar bladet från munnen och berättar. Dels offentligt men också för varandra. Jag har fått massvis med mail från kvinnor som velat prata men också från kvinnor som utsatts av offentliga och kända män och som aldrig vågat säga nåt men ändå vill att nån ska lyssna och veta.
 

 
 
Det är ledsam läsning. Inte bara pga allvarligheten i det kvinnor utsätts för utan också insikten att vi aldrig går säkra nånstans när uttalade feministiska män också är förövarna. Och inte blir man mer hoppfull när man läser Elisabet Höglunds spya till debattartikel i expressen. ”Ett nyp i rumpan är inte så farligt”.
 
Högslunds text är inte chockerande. Hon resonerar nämligen som majoriteten. Men jag får ändå en dålig smak i munnen av den. Fel tillfälle liksom. Inte för att det någonsin finns ett rätt tillfälle för att skuldbelägga offer eller trivialisera övergrepp men här har kvinnor tagit mod till sig och delat med sig av sånt som är svårt att prata om, de har gjort det trots att de vet att de sällan blir trodda och trots att de skäms, och så kommer Höglund och totalt förminskar det de och vi andra varit med om. (Förmodligen Höglund själv också men som hjärntvättad av patriarkatet som vi alla är så har hon likt kvinnor i alla tider internaliserat det våld vi och hon utsatts för under en hel livstid och likt pariarkatets gamla goda recept också tagit på sig skuld och ansvar.)
 
Det är inte så farligt, skriver hon. Det är inte så farligt och en del kvinnor får skylla sig själva. Och lägger du ut nakenbilder så utmanande så ber du om det. Och en del kvinnor ville nog egentligen. Iallafall medan de var maktlösa och underordnade. Och klaga inte för mycket nu tjejer för då försvårar ni ju relationerna mellan män och kvinnor. Så skriver hon alltså. Inte just med de orden men med exakt den andemeningen. 
 
Höglund bagatelliserar inte problemet säger hon men det är ju precis det hon gör när hon enligt egen utsago ”ler i mjugg” när kvinnor påtalar att de blivit tagna på sina kroppar utan samtycke. När hon viftar bort deras berättelser med att de kanske har eget ansvar i det hela. 
 
 
 
Just det där med ansvaret får mig att sucka djupt. I alla tider har kvinnor fått bära skuld och just ansvar för mäns känslor och beteenden. Förr brändes kvinnor på bål om de råkat ”förhäxa en man” och idag får de frågor om vilka trosor de hade på sig eller hur många de legat med innan. Kvinnor anklagas ofta för att ljuga om övergrepp men vilken kvinna som helst som någonsin utsatts och valt att berätta vet att omvärldens reaktioner på det som hänt ofta är som ännu ett övegrepp. Vi blir hatade och hotade till tystnad.  Vi blir inte trodda. Och blir vi trodda så får vi veta att det var vårt fel.
 
Aldrig hålls de, männen som våldtar eller tafsar eller kränker, ansvarig för sina handlingar. Männen omyndigförklaras istället. Bortförklaras. De har behov. De har massa manliga hormoner som gör att de inte klarar av att bete sig som nåt annat än vilda djur när de blir upphetsade. Ja ni vet ju, när en man blir kåt så kan ju vad som helst hända och det ska ju inte behöva ligga honom till last. 
 
På så vis sätter man skuld och ansvar på den som utsätts för orätt, istället för på förövaren där den faktiskt hör hemma. Dessutom osynliggör man samtidigt vad sexuella övergrepp faktiskt beror på; män med usel kvinnosyn och en förstående våldtäktskultur som håller dem om ryggen när den bortförklarar och försvarar våldtäkter, tafs, kommentarer, närmanden, överskridande med biologi och drifter.
 
Att vara kvinna är att alltid vara ett villebråd. Det innebär att vi alltid måste vara beredda, för rätt som det är så har vi en hand på rumpan, ett par ögon ner i urringningen eller en ovälkommen kroppsrecension. Vi uppmuntras ofta att tåla det, att ta det som en komplimang, att helt enkelt inte förvänta oss att bli bemötta med respekt. Det här är vardag för alla kvinnor. Flickor och kvinnor är så vana vid att vara allmängods att de knappt registrerar det längre. Och män är så vana att ha fri tillgång att de aldrig ser på sig själv som förövare. Tvärtom, de blir indignerade av tanken. 
 
Men budskapet är ändå glasklart: Mannen är ett djur som styrs av sina lustar. Som inte klarar av att kontrollera sina handlingar om han blir kåt. Boys will be boys. Det ska man inte belasta dem för. 
 
En ganska trist och unken manssyn som säger att mannen inte kan ta ansvar för sig själv. Och så länge vi upprätthåller den föreställningen så kommer vi bara kunna ägna oss åt att försöka lappa ihop när skadan skett istället för att ta problemet på allvar och motverka från grunden.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Behåll ditt kvinnohat för dig själv Elisabet Höglund!”

Hej LD. Tack för en grym blogg! Jag brukar inte kommentera men jag tycker du gör ett fantastiskt bra jobb. Nu tänkte jag försöka få hjälp från ditt kloka kommentarsfält, och kanske även dig om du har tid 🙂
Min fb har, som alla andras, fullkomligt svämmar över av #metoo. Och jag blir så ledsen. Men så hände något. En man la upp #ihave och skriver saker i stil med "jag har oavsiktligt sexuellt trakasserat kvinnor i mitt liv" och "jag har inte stoppat andra när jag borde och haft chansen." Och sen lovar han bättring. Och får massa hjärtan.
Och jag blir så arg och provocerad! Vill någon hjälpa mig och förklara varför det är bra att bara ta emot ett sådant uttalande med hjärtan? Jag vill ju mest bara slå honom hårt i ansiktet. Eller är min reaktion rimlig?

Anonym: Tror du inte han skriver så för att det är svårt nog att erkänna det man gjort och sedan dessutom säga att det var med flit?
Men H, nej hjärtan ska han inte ha. På sin höjd en tumme upp med tydligheten att den får han för att han inser och bara därför.

Jag har också reagerat negativt på #ihave. Jag tycker det är bra att killen kommit till insikt om sitt beteende, men blir otroligt störd på alla hjärtan och uppskattande ord han får. Det blir ju liksom att vi vänder #metoo till att bli lovprisning av män.

H: Jag förstår att de män som erkänner hur de "oavsiktligt" sextrakasserat kvinnor får uppmuntran. Män som vågar se och erkänna sin egen del i patriarkatet är de män vi kan lita på. Det är de "snälla killarna" som minsann aldrig sett, hört eller gjort någonting mot kvinnor som är farliga. De som inte ser sin egen del i det hela och som därmed inte heller kan göra något för att förändra samhället. Min avsikt är inte att försvara män som begått övergrepp, men är det inte män som erkänner patriarkatet, mäns överordning, förtryck mot kvinnor och sin egen del i det hela, och som dessutom säger att de kommer att jobba emot detta som vi vill ha med i den feministiska kampen? Inte de "snälla killarna" som berättar för oss hur det ligger till (och tycker att vi borde ligga med dem som tack för deras godhet).
Sedan vet vi ju naturligtvis inte om detta bara är ett sätt att få ryggdunkningar och hjärtan, men hellre män som vågar stå upp för att de är ett av asen, och att det inte bara är andra män (gärna "psyksjuka" eller "invandrare") som trakasserar kvinnor.

Sarah; Denna diskussion ska inte handla om hur männen känner sig överhuvudtaget! De har haft massor av tid att begrunda sitt beteende genom alla dessa historier som har nystats upp genom åren. De kvinnor som orkar och vågar träda fram nu ska inte undermineras av män. Jag skiter i att somliga män har fattat galoppen för stunden – liksom amen i kyrkan kommer de att fortsätta med sitt vedervärdiga beteende så fort stormen har lagt sig. För i min värld finns det definitivt inget snack om att män kan vara precis så manipulativa att de fattar när ett gyllene läge för bonuspoäng uppkommer. Vill män göra något åt saken? Då tycker jag att de borde ha sagt ifrån tidigare, borde ifrågasatt sitt egna skitbeteende innan, tagit alla dessa tillfällen i akt när de har sett andra män behandla kvinnor illa.
/Linda

Svarar här på din instafråga om namn på männen:
Erik (scoutledare), Kim (lärare), Stefan (lärare), Anders (professor), Roger (professor), Jens (kompis).
– såg lustigt nog att någon annan hade samma ’svit’: Erik, Stefan, Roger men Johan istället för Anders då – det går väl på ett ut. Kom på nu att jag också har en Johan, som var fyra år äldre och körde tungan i halsen på mig och gned sig lite på mitt första ungdomsläger, dyker läskigt nog bara upp fler och fler..

Anonym:
svarar med text från @overflodet på insta:
I respons på #metoo kommer de publika bekännelserna och ursäkterna från män. De ångrar sig men inte så att de oroar sig för att förlora anseende hos sina grannar, släktingar, barn, för alla vet att det gör inget egentligen. De är ledsna, men inte så ledsna att de kan tänka sig att söka upp sina offer enskilt och säga förlåt.
Vore jag cynisk skulle jag säga att de beror på att man inte får några hjärtemojis och "styrkekramar" för sådana handlingar utan kanske ett "dra åt helvete" och utebliven förlåtelse från den utsatta, men jag tror att det mest beror på att män faktiskt inte förstår vidden av effekterna av vad de har gjort.
Det handlar inte om en sabbad utekväll med tjejerna, det handlar om att inte ta det där läppglanset nästa gång för att man inte vill höra att man har såna kuksugarläppar. Det handlar inte om att det är äckligt med en okänd mans hand på låret på bussen hem, det handlar om att inte våga åka buss hem själv efter klockan 22. Det handlar inte om att det är drygt att bli tjatad på om att ha sex, det handlar om att inte känna sig trygg och fredad ens i sitt eget hem. Varje sådan handling från en man krymper en kvinnas livsutrymme. Det gör hennes värld mindre, fattigare, blekare.
Såna saker räcker inte en generell ursäkt på Facebook till. Det måste kosta dig som man mer än så, det måste komma från hjärtat och inte från magen som en reaktion på en hashtag.

Alltså en ihave-tagg förlåter ju ingen av deras handlingar. Deras tafs och uteblivna ingripanden försvinner ju inte bara för att de "ber om ursäkt" på Facebook/instagram. Och min tanke är inte att DE ska skriva ut några historier om hur de handlat på det ena eller andra sättet, eller att deras inlägg ska kapa metoo-debatten. Det hade inte varit ok om de hade taggat metoo/jag också i sina inlägg om hur de trakasserat kvinnor, eller att män började skriva om alla gånger kvinnor tagit dem på kuken, men här har de ju skapat en egen tagg/en egen debatt på samma ämne för män.
Jag har uppfattat det som att metoo är om kvinnor, av kvinnor och för kvinnor, och har kommit till för att stötta kvinnor och belysa problemet – där har inte män någonting att göra. Män däremot, måste ju någonstans få möjlighet att diskutera rollen som förövare, och att de gör det nu när problemet är aktuellt och uppe för diskussion är väl inte så konstigt? Det är inte kvinnors uppgift att reflektera över varför män gör si eller så, men att många vill uppmuntra en debatt om männens roll i problemet (det är ju trots allt män som i grund och botten ÄR problemet) är väl inte förvånande eller fel?
Jag tror säkert att många män tar upp det här för att kamma hem bonuspoäng och ryggdunk, men det betyder ju inte att diskussionen inte behövs? Nu har jag inte läst några inlägg från män (mest pga ointresserad av män) så jag vet inte vilket perspektiv de lyft fram, det låter här som att de målar ut sig själva som något slags offer, vilket i så fall är apdåligt. Jag hade väl snarare hoppats på att de kunde lyfta fram att det faktiskt ÄR (i princip) alla män som beter/betett sig dåligt mot kvinnor och/eller möjliggjort för andra män att bete sig dåligt mot kvinnor, och att det inte är ok bara för att det är vanligt. Det är mäns uppgift att förändra sig själva och andra män Att de bara är knäpptysta kring hela debatten tycker jag vore värre, som att det inte rörde dem alls. Sorry för jättelång kommentar.

Skulle Anders som våldtog mig regelbundet genom hela vårt förhållande lägga upp en status om att han gjorde det under den här taggen och få en massa hjärtan och förståelse så skulle jag fan gråta. Så vidrigt att behöva se det. Han kan reflektera och erkänna för sig själv i tysthet. Och sen kan han gå och dö. Och de som skickar hjärtan och skriver BRA att du berättar, starkt gjort! – de kan gå och äta sitt eget bajs.

Sarah
Fast när är män så goda att de enbart berättar om sånt här för att reflektera och öka förståelsen för de utsatta? Om det VERKLIGEN är så, så behöver de inga hjärtan, då klarar de att ta att folk som läser blir förbannade och säger upp kontakten med dem. Inte lika kul såklart, men DET hade varit att ta fullt ansvar för sina handlingar.

Somliga förbannade kvinnor: jag håller med om att de ska kunna ta massa skit, jag menade att själva fenomenet "män som erkänner att de är en del av patriarkatet samt direkt och indirekt förtrycker och utnyttjar kvinnor" inte är något man måste kräkas på, och att jag har förståelse för dem som uppmuntrar detta (även om just hjärtan är en märklig respons). Och att jag hellre tar en sådan man än en man som slår ifrån sig problemet som något "de andra" gör.

Jag tror det spelar stor roll faktiskt.
För kan det vara ok i ena stunden (om en snygg tjej gnider sig mot mig), medan i andra stunden inte ok (om en ful tjej gnider sig mot mig)?
men det kan vara jag som är fel ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *