Kategorier
feminism & genus

Huvudarrangören för Bråvalla jämför kvinnoseparatism med nazism

Huvudarrangören för nya Bråvalla Love, Daniel Åhs Karlsson, skrev igår ett långt offentligt inlägg där han ondgjorde sig över den mansfria festivalen (Statement Festival med Emma Knyckare i spetsen) som han bland annat jämför med rasism och nazism. Asså ja jag vet, det låter som hittepå – men det är tyvärr sant. 
 
Kvinnoseparatism och mansfritt är alltså jämförbart med förintelsen, med att jaga, fängsla och gasa judar. Nej jag förstår att han inte menar de tyska nazisterna anno 1939 men det är vad nazism handlar om: den vita rasens överlägsenhet som behöver renas från ”oönskade element”. 
 
Att som kvinna (för EN KVÄLL) vilja vara fredad från mäns tafsande och sexuella övergrepp är alltså jämförbart med att vilja utrota en hel folkgrupp. Men jag är inte förvånad: så funkar mäns självklara rätt till samhällets alla vrår och kvinnors kroppar att de blir livsrädda när denna rätt hotas. 
 
Åhs Karlsson skrev även att när kvinnor utsätts för övergrepp under en festival så är det inte festivalens/arrangörens ansvar eller fel. Jag förstår att han gärna vill framhålla detta då just Bråvalla haft enormt mycket problem med just övergrepp och våldtäkter.
 
Och jag håller med om att det är samhällets ansvar såklart men där ingår vi alla och våldtäktskulturen som genomsyrar vårt samhälle kommer givetvis ta sig uttryck på festivaler där många män samlas. Det finns sätt att trygga upp på, kanske inte 100%, men att bara slå ifrån sig sitt ansvar på det här sättet möjliggör snarare problemet än motverkar det. ”Inte mitt fel!” ropas det och så tvår man sina händer medan status quo råder. 
 
Tänk om de som jobbar inom den här branchen kunde ta ett gemensamt ansvar för att kvinnor faktiskt utsätts för övergrepp medan de står och ser på. Tänk om Daniel Åhs Karlsson i fronten för Bråvalla kunde anställa mer vakter och jobba mer med en tryggare miljö och en mindre sexistisk attityd för att på ytterligare sätt göra sina festivaler tryggare och säkrare? Det kostar antagligen pengar dock och vad är lite kvinnosvinn mot att göra en redig profit? 
 
Nu fick Åhs Karlsson såklart massvis med kritik för detta inlägg och först så raderade han alla kritiska kommentarer men sen gav han upp och raderade hela inlägget.
 
Och ni som kanske tänker i samma banor: vad är det för skillnad på mansfritt och invandringsfritt (?)? Enkelt förklarat, invandringsfritt ämnar att utesluta en utsatt grupp som redan diskrimineras på alla andra områden i samhället medan mansfritt syftar på att exludera den överordnade och privilegierade grupp som utsätter andra för fara och förtryck.
 
Kvinnor är den grupp som i detta nu diskrimineras och exkluderas från festivaler just pga att män våldtar, tafsar, misshandlar oss när vi är där. 
 
(För övrigt annordnas det massvis med festivaler varje år där ickevita varken är välkomna eller känner sig välkomna)
 
 

 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Huvudarrangören för Bråvalla jämför kvinnoseparatism med nazism”

Undrar om han ens vet vad tex radikal- och liberalfeminism betyder. Och vilken urbota dum utläggning öht. Det är så sjukt tydligt att killen verkligen inte vet vad han pratar om, och han är inte bara clueless om vad problemet är, han är lika clueless om sin totala okunskap. Snacka om mansplaining. Jösses.

Tack för att du tar upp detta! Känner killen sen tidigare så det här idiotiska inlägget kom upp på min fb igår. Blev så arg så jag skakade! Skrev en kritisk kommentar och tack och lov backade folk upp mig. Bra nyhet så här på morgonen att han tog bort hela inlägget! 🙂

Så jävla självgod och ignorant. Vilket vidrigt inlägg och så fruktansvärd jämförelse. Kan man inte första vad manshst betyder och hur lite skada det gör i samhället så ska man inte kalla sig feminist.

Tidsresa bakåt?
Menar han när män förbjöd kvinnor att vara delaktiga i politiken? När kvinnor inte tilläts studera? När kvinnor inte fick göra roliga saker? När kvinnor inte fick åka tåg (för män var rädda att livmodern skulle fara ut!?)
När i världshistorien har kvinnor förbjudit män att delta i något, bara för deras kön och för kvinnors skojs skull och inte nödvändighet?
Och "män är inte välkomna" = attackera män!?
Män har ju kollektivt bestraffat kvinnor i typ mer än 2000år!?
Dom har fan slitit ut kvinnors livmoder och låst in dom på mental"sjukhus" bara för att dom sagt emot män eller reagerat på förtryck!?
Det är 2017, att män inte är välkomna på EN festival är fan inte rättvist, rättvist skulle vara om dom inte var välkomna på 100000 festivaler.

Oavsett hans värderingar (som är helt åt skogen) så får jag krupp på oförmågan att se vad som är bra och dålig marknadsföring för en festival.
Killen vill ha festivalbesökare, volontärer, band, sponsorer och kickstarter-bidragare men passar i samma andetag på att berätta vad han tycker om andra festivaler, folk som inte tycker samma som han själv och feminister i största allmänhet. Och så lite vrålande om hur kränkta folk är/lär bli.
Hur kan man vara så ointresserad av andra människors pengar och stöd? Tror han att det är en så pass marginell grupp han trampar på att det inte spelar någon roll? Brann det i huvudet under gårdagen eller har det aldrig funnits någon tankeförmåga?

Precis Therese jag satt också och undra vad han menade med en tidsresa bakåt.
Eftersom det är kvinnan som i alla år varit exkluderat från olika sammanhang. Även nu finns det herrklubbar där kvinnor inte är tillåtna. Men det är viktigt för män att kunna vara med överallt och gode gud om de inte får vara med på en hel konsert, världen kan ju gå under.
Men tyvärr kommer han få medhåll av andra kränkta män .

Jag har funderat mycket på separatism på senaste tiden. Det finns ju nämligen en massa kvinnoseparatistiska sammanhang som aldrig ifrågasätts. Tex omklädningsrum. Vilken cisman skulle få för sig att skriva "kvinnliga omklädningsrum är detsamma som nazism!!!!"? Just precis, ingen.
När det kommer till omklädningsrum är alla överens om att det behövs för att skapa en trygg miljö för kvinnor. Varför skulle en festival vara annorlunda? Separatism behövs för att i ett patriarkat skapa trygghet för kvinnor.

Nu blir jag jäkligt orolig för de flickor och kvinnor som kommer att åka på Bråvalla Love. Ser för mig hur asen som åker på festivaler för att tafsa tänker att tjejer som är dumma nog att gå på "vanlig" festival får skylla sig själva om någon tallar lite — om de inte vill bli tafsade på får de väl hålla sig till sin löjliga/nazistiska mansfria festival. Killarna måste dessutom få tafsa extra mycket nu när de har blivit så kränkta och disk’minerade, och de måste få tafsa för alla tjejer som de inte kommer åt att tafsa på på den mansfria festivalen. Så på det viset är det ju faktiskt "femenisternas" fel att tjejer som går på icke-mansfri festival blir tafsade på. De var de som började, typ. Häpp! The male ego is saved to ride another day.

Om en helt annan sak…angående reklam, du säger att din blogg är reklamfri..dyker ju upp hur mycket reklam som helst här. Är det ngt som ingår, kommer med på köpet så att säga vid alla bloggar? Ej så tekniskt insatt men känns ej reklamfritt när bl.a. två olika spelsajter dyker upp mm.

Mansfria festivaler är väl ok. Frågan är bara hur många tjejer som faktiskt kommer dit. Tjejer vill träffa killar och vice versa. Jag tror att det blir en sådan festival nästa år och aldrig mer.

Värt att nämna är att denna festival självklart inte har NÅGOT med "vanliga" Bråvallafestivalen att göra. Den startades som ett initiativ efter Bråvalla ställde in. Sedan är namnet väldigt okreativt – speciellt eftersom festivalen i fråga här inte ska vara i närheten av Bråvallafältet så skulle inte bli förvånad om FKP-Scorpio ber festivalen byta namn. Och Kickstarterkampanjen försvann från evenemangets Facebooksida efter kritiken. Så risken att allt läggs ner inom kort är nog stor. Skönt

SFK: Nej jag tror inte det finns något klart och tydligt skrivet ang det.
Jag har för mig att om du i privat regie anordnar något där du skapar ett medlemsskap så står det dig fritt fram att ta in vem du vill och exkludera vem du vill. Men det är det enda "säkra" sättet.
Jag tror att den här festivalen kommer bli anmäld. Om den kommer bli fälld är jag mer osäker på. Det prejudikat som jag kan tänka mig att de kan luta sig på är att försäkringsbolag inte längre får premiera dig utifrån kön, dvs kvinnor får inte längre billigare försäkringar och universitet har fällts för att enbart haft kvinnor som premierats.
Men om detta mer skulle ses som ett läger, vilket inte en festival för män skulle kunna komma undan med, så kan de kanske klara sig.
Mitt förslag blir att köra festivalen som ett slutet sällskap enbart för medlemmar. Läsa på om vad som behövs för att komma undan med det.

Alltså, jag blir säkert påhoppad nu, men jag förstår hans liknelse till en del.
Jag menar, de som vill ha denna mansfria festival har som argument att män är farliga, män våldtar, män kan inte bete sig osv osv. Drar alla män över en kam. När det i själva verket är en mycket mycket liten minoritet som passar in i den beskrivningen.
Så har vi dagens nazister som ju faktiskt kommer med likadana argument. Att muslimer är farliga. De våldtar. De är terrorister. Osv osv. Igen drar de en hel grupp över samma kam.
Ponera att det ordnas en festival dit muslimer inte är välkomna. För att "de är farliga, man vet inte vem av dem som kan vara terrorist, då är det bättre att ingen av dem kommer". Skulle det vara diskriminering? Antagligen. Men att förbjuda män för att "män våldtar" är plötsligt ok?
Bara en tanke.

Jag förstår att Bråvalla har problem med sexuella ofredanden och våldtäkter när den ansvarige uttalar sig så här. Han låter ju som kvinnohatare brukar göra.( Kolla på Flashback.) De som börjar jämföra feminism med nazism vill egentligen ha status quo – män ska få fortsätta obestraffat kränka kvinnor och använda deras kroppar som de vill.

Hela skälet till att denna mansfria festival är väl på grund av övergrepp från män. Män oavsett religion har tagit sig friheter med kvinnors kroppar eftersom tjejer har funnits där.
Och jag tycker inte att det är en mycket mycket liten minoritet som passar in i den beskrivningen.
Det är istället ett vardagligt beteende hos män ex en snygg tjej kommer gående. -Sexing , snygging skriker dem och hånler åt kvinnan som snabbt skyndar sig därifrån. En snabb tafsning inne i en affär eller på en klubb. De visar bara att de uppskattar henne eller hur.
På arbetsplatsen en liten klappning på rumpan eller stirrning på brösten.
Pojkvänner som tar på sina flickvänner eller vill ha sex när de inte vill.
Det är ju din pojkvän ,du får väl ställa upp du vill väl ha ett bra förhållande.
Och om en kvinna säger nej könsorden , nedvärderandet för din kropp som kvinna är inte din.
Om och om igen blir kvinnor utsatta det börjar på skolgården och fortsätter hela livet ut.
Vart är den lilla minoriteten du pratar om? Eller är vi bara så vana vid det att vi är blinda för det?

Ida: Du kanske inte läste det som LD skrev ovan, så jag kopierar in det här: "Och ni som kanske tänker i samma banor: vad är det för skillnad på mansfritt och invandringsfritt (?)? Enkelt förklarat, invandringsfritt ämnar att utesluta en utsatt grupp som redan diskrimineras på alla andra områden i samhället medan mansfritt syftar på att exludera den överordnade och privilegierade grupp som utsätter andra för fara och förtryck." Skillnaden på mansfritt och muslimfritt är exakt densamma.
Jag vill också påminna om att vi talar om en (1) festival som ska vara mansfri. På ALLA ANDRA festivaler är det fortfarande fritt fram för män, och så kommer det högst sannolikt att förbli. Det är bara i huvudet på avsiktligt missförstående kränkta män som denna enda mansfria festival är början till slutet för alla män.

Jag tror inte att alla som funderar över om detta kan vara diskriminerande mot män har en avsiktlig eller kvinnofientlig agenda i det. Det är ju exempelvis en juridisk gråskala som resonerat ovan, så det är klart att vissa ställer sig undrande. Dessa vissa kan vara både kvinnor som män.
Däremot, om man bara kan se ena sidan av myntet och inte ens kan resonera kring skälen till varför en mansfri festival diskuteras/arrangeras, då kan det nog finnas agenda i det, eller ignorans.

Tvivlar starkt på att särskilt många män skulle vilja gå på en festival med enbart kvinnliga artister om de var välkomna. Antalet män som går på tex en silvana imam eller zara larsson-konsert kan man väl räkna på fingrarna? Men är de inte inbjudna ja då vill de helt plötsligt jätte, jättegärna komma.

Tjejmilen finns. Vad jag vet har den aldrig anmälts till Diskrimineringsombudsmannen. Det finns 1000-tals andra lopp att springa. Män brukar inte vilja vara i sammanhang där det bara finns kvinnor. Ärligt talat tror jag inte att det kommer att komma så många kvinnor på den mansfria festivalen heller. Den kommer att arrangeras en gång. Zara Larsson blir huvudakt och Gudrun Schyman står i publiken. DN kommer att göra en specialbilaga om festivalen. Sedan läggs den ner i tysthet.

Men herregud vad är det för nivå på honom. Inte konstigt att samhället misslyckas stävja sexuella trakasserier när vuxna personer resonerar så dumt som honom.
Tack för ditt inlägg -livsviktigt!

En mansfri festival har INGET med manshat att göra och att dessutom blanda in nazismen blir fullkomligt osmakligt och djupt oprofessionellt agerat.
Tänk att vi mammor och pappor, bröder och systrar, morföräldrar/farföräldrar som för en kväll slipper oroa oss för att släppa iväg vår dotter, syster, barnbarn ska bli tafsad på eller våldtagen. För att inte tala om alla tjejer som gå på en festival för en kväll utan att känns sig rädd för män.
Vi hatar inte män, vi är rädda för er!
Daniel blir skrämd av nazister och vönsterfeminster. Jag blir skrämd av att man kan vara så verklighetsfrånvänd som Daniel är.

An0nym: "Mansfria festivaler är väl ok. Frågan är bara hur många tjejer som faktiskt kommer dit." Tjejer som i första hand vill se och höra artister, inte träffa killar. Tjejer som vill kunna slappna av och ha kul, inte vara på sin vakt precis hela tiden. Tjejer som vill att arrangören betraktar dem som besökare, inte som en del av utbudet för killarna. Det blir rätt många tjejer. Bara backarna på Kickstarter är över 3000.
"Jag tror att det blir en sådan festival nästa år och aldrig mer." Risken finns. Det är uppenbarligen massor av män som redan nu laddar järnet för att avsiktligt missförstå och förstöra så mycket de bara kan. Kränkta män är farliga män. I bästa fall försöker de ta sig in för att tafsa, i sämsta fall begår de någon form av attentat. Nordiska Mupponrörelsen lär hetsa och försöka demonstrera. I vilket fall kommer de att göra allt för att festivalbesökarna inte ska känna sig säkra, för "manshatare" ska fan inte ha några trygga rum — period!
En kan ju också tänka sig att det blir en mansfri festival nästa år och aldrig mer därför att alla män inser hur jävla sjukt det är med tafs och våldtäkter på "vanliga" festivaler, förklarar nolltolerans mot tafsare och våldtäktsmän och gör allt de var och en personligen kan för att rensa upp i de egna leden och göra alla festivaler till trygga rum för alla. Jag tror att den första sådana festivalen inleds med att höns med tänder, grisar och enhörningar flyger i V-formation över publiken. Vad tror du, An0nym?

Kvinnor vill kunna gå på en festival utan att bli tafsade på. Inte alla män, diskriminiering!
Anders Borg tafsar på folk under en fest och skriker obsena ord. Vi har alla varit där!
Sverige 2017!

An0nym 2: "Män brukar inte vilja vara i sammanhang där det bara finns kvinnor." Menar du sammanhang där det bara finns oknullbara kvinnor som inte försöker utestänga män för att få vara i fred, umgås med varandra och ha kul tillsammans utan män som tränger sig på och tar över? Sammanhang där män är välkomna men inte får utlopp för sitt kvinnoförakt genom sexuellt våld? Sammanhang som män ratar just därför? I så fall har du helt rätt. Antal tårar som kvinnor i sådana sammanhang fäller över att män inte vill vara där:
"Ärligt talat tror jag inte att det kommer att komma så många kvinnor på den mansfria festivalen heller. Den kommer att arrangeras en gång." Se mitt svar till An0nym ovan. Och you wish.

LD: Eller hur! Det är ren projicering. Lustigt att det är de som gapar mest om att män och kvinnor är så ooolika som har svårast att fatta det här. Kvinnor lär sig tidigt att samsas — som coping strategy om inte annat — och det TROTS männens försök att söndra och härska. Vi har inte männens problem med varandras sällskap. "Tjejer kan inte leka fler än två, hö hö." Watch us.

Jag uppskattar att ni vill slippa att få era kroppar och framförallt personer kränkta på detta sättet. Men tycker ni verkligen inte att det är att dra alla över en kant? Hur tycker ni att dom män som inte är på detta sättet skall reagera när dom generaliseras och låses ute? Det känns lite som att blunda för problemet och bara sopa det åt sidan för stunden. Dessa så kallade män kommer inte att sluta bara för att dom inte får lov att gå på dessa festivaler; det är synsättet som det är fel på!
Jag kanske är naiv, det må så vara. Men jag anser att problemet grundar sig i värderingar. Vilken typ av respekt man har för kvinnan och hur man inte bara beter sig mot henne utan också hur man personifierar sig själv. Och här kommer det, PK eliten skanderar, mycket av detta är på grund av att den överrepresenterande mängd ensamkommande män som vi nu har i Sverige inte kunnat integreras – att vi inte har kunnat lära dom vad som är rätt och fel inom våran kultur. Hur hela PK maffian attackerar etablissemanget för att vi inte har hunnit integrera den mängd invandrare som har kommit. Det spelar ingen roll om vi gör allt vi förmår – att vi urholkar vår välfärd för att hjälpa till. Nej gud nåde om vi erkänner att vi har ett problem.
Av alla festivaler jag har varit på, under alla år, så har jag aldrig sett dessa typer av nedvärderande beteende från svenska män. Nu har tiderna ändrats, det är även svenska män som beter sig som svin, men den delen är liten i jämförelse med den storage mängden invandrare som står för problemet.
Med allt detta sagt, varför vågar ingen nämna I-ordet? Varför vågar man inte erkänna att det är ett problem och varför vågar man sig inte på en invandrarfri festival?

Hur ska de män som inte får vara med reagera? Med bestörning över att kvinnor inte kan gå fredade i det offentliga rummet. Sen förväntar jag mig att de stöttar oss. Sen kan du behålla din rasism för dig själv. >Det är män som du som är problemet, som vägrar se att detta är nåt som sker i svenska rum också. Alla kvinnor i Sverige har tafsats på och kränkts av svenska vita män. Att du inte sett nåt betyder bara att du inte bryr dig och att du inte är uppmärksam. Din erfarenhet, som man, av kvinnor som blir tafsade på är kraftigt begränsad. Sätt dig ner och håll klaffen och lyssna istället för att ta en massa jävla utrymme med din kränkthet och din rasism.

Jag kan inte ta "kvinnoseparatister" på allvar så länge de unviker att specificera VILKA män de vill freda sig ifrån. Först röstar de för att låta dessa medeltidsmän välla in över gränsen, sedan ser de behov av att separera sig från dem – men det kan de ju så klart inte säga rent ut eftersom det skulle innebära en våldsam PK-krock. Alltså väljer man att fördomsfullt generalisera och dra alla män över en kam, trots att det knappast var herrarna Sven, Magnus och Erik som förgrep sig på flickor på Bråvalla – snarare de importerade herrarna Mustafa, Mohammed och Kemal.

P: Ja? Mansfri festival, mansfri scen, varför inte? Det finns kvinnliga artister så det räcker och blir över. För du menar väl inte att en festival utan manliga artister skulle vara sämre?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *