Kategorier
feminism & genus

Om vi övertygar kvinnor att övergrepp är sexigt så blir motståndet mindre

Är man en dålig medsyster och feminist om man tycker det är ok med objudna smekningar, undrar Anna E. Nachman i sin debattartikel ”Är jag en svikare om jag gillar att bli upphånglad?”
 
Här har vi ännu en person som försöker tysta ner kampanjen med olika motargument. 
 
Hon skriver:
”Är jag en dålig medsyster som undgått sexuella överträdelser eller inte uppfattar den objudna smekningen som ett övergrepp? Är jag en svikare om jag tycker att det bara är härligt att min kille utan att fråga hånglar upp mig när jag står och diskar? Sviker jag kvinnosaken om jag inte har något emot att min partner ligger med mig när jag sover? Är jag en dålig feminist om jag längtar efter att främlingen utan att fråga stjäl en kyss? Är det fel på mig om jag gillar män som tar initiativ och blir fullständigt avtänd om de först frågar om lov?”
 
Min första tanke här är att hon beskriver nånting som jag kan känna igen mig i: att tända på att vara ett objekt för mannens lustar. Att tända på övergrepp. Det gör jag också, till viss del. (med rätt snubbe) Det är inte så konstigt dock och jag ska förklara varför. 
 
Jag har nämligen, liksom Anna här, växt upp i en kultur som romantiserar just övergrepp. Som i filmen, litteraturen, modebranchen, reklamen, konsten men också på skolgården (han är ju kär i dig), i relationerna, på krogen (ta det som en komplimang) lär oss att mäns överordning är sexig, att det är hett och romantiskt att bli kysst trots protester, att det är en vacker kärlekshistoria att bli kär i sin våldtäktsman, kidnappare eller stalker, att om mannen bara är riktigt ihärdig så faller hon, att svartsjuka och våld är ett tecken på kärlek. 
 
Som jag förklarat tidigare så tjänar ju patriarkatet på detta. Om vi genom en livstid av propaganda och hjärntvätt får flickor och kvinnor att se på övergrepp och våldtäkt som nåt sexigt, romantiskt, passionerat och om vi lär dem att tända på det så kommer motståndet vara så mycket mindre. Det är en del av det som inom feministiska kretsar kallas för våldtäktskultur. 
 
Och där kommer Nachman in med precis samma resonemang. Jag har inget intresse att värdera hennes feminism utifrån hennes personliga och högst privata relation med pojkvännen. Vad de gör mellan lyckta dörrar är väl deras sak så länge hon verkar må fint av det.
 
Problemet är att hon applicerar sina sexuella preferenser på resten av oss och med dem som argument förminskar sexuella övertramp och således också andra kvinnors upplevelser. Och det är att dra hela kampen bak femtio år igen. 
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Om vi övertygar kvinnor att övergrepp är sexigt så blir motståndet mindre”

Men detta är ju så sjukt. Vem fan har sagt att någon sviker "kvinnosaken" i hela detta? Poängen har väl varit, med #metoo, att man sk kunna känna sig mindre ensam och att folk ska fatta hur utbredda problemen är. Jag kunde inte bry mig mindre om vad olika tjejer/kvinnor föredrar. Och newsflash: om man föredrar/välkomnar något så är det ju inte övergrepp eller trakasserier. Vi pratar om när det är ovälkommet, oönskat och något gemene kvinna räds något otroligt VARJE DAG. Sluta hijacka konversationen med en massa sidospår. Puh blir så jävla trött.

Jag är så kluven när det gäller att uppmärksamma män, kvinnor och whatever som inte fattar. Jag ids helt enkelt inte lyssna på skiten de sprider. Jag vill bara omfamna och ge uppmärksamhet till alla kvinnor som på olika sätt äntligen höjer sina röster och berättar sin historia, ibland med att bara skriva #metoo. Kan vi inte begrava all annan skit?
Samtidigt kanske även skiten måste diskuteras? Men den tar energi som i vart fall jag hellre lägger på annat.

Du är så fantastisk på att utrycka dig i skrift Natacha. Tack för att du lyfter dessa strukturer i vårt sanhälle så vi börjar reflektera över de "val" vi gör och förstår vår omvärld bättre. Du är en enorm förebild likaså Elisabet Massi Fritz. Är så oerhört tacksam att du hjälper mig, min kille och många fler att börja förstå, ifrågasätta och förändra. Önskar du fanns när jag var tonåring, kanske hade mitt liv sett annorlunda ut (tänker på alla de övergrepp jag varit med om) tror verkligen du gör en enorm insats, det gör du för mig. Tack 💗

Men om hon gillar detta och om hennes kille gör nåt som hon gillar, så är det väl inte ett övergrepp…? Känner mig lite dum här…
Om hon INTE gillat det och han ändå gjort det, så är det ju solklara fall av övergrepp.
Men, att hon går ut med detta nu och gör en personlig grej av det nu… suck… tajming, tajming, tajming.

Alla dessa Harlequin böcker jag läste när jag gick i 7 an och 8 an…..nu inser jag ju vilka dumheter det är. Tänk om någon hade förklarat det för mig då. Minns när 50 Shades Of Grey tog världen med storm, jag var i New York våren 2012…..det regnade och jag sprang in i en bokaffär för att ta skydd. 50 Shades var på display, bläddrade igenom och läste styckvis i ca 30 min…..tänkte fy fan vilket skräp hur är denna bok en bestseller?

Hade främlingen som stjäl en kyss varit en obehaglig gubbe hon inte var attraherad av hade hon nog sett det som ett övergrepp. Det verkar väldigt vanligt att inte förstå skillnaden mellan önskad och oönskad kontakt? Tråkigt när folk ska utnyttja just undantagen för att ursäkta kulturen som helhet.

Om hon och hennes pojkvän är nöjda är det rimligen inte trakasserier. Tänker att hon inte kan vara så dum, utan vill missförstå. Och jag har väldigt svårt att tro att hon vill ha en kyss eller tafs av random gubbe på gatan…

Jag blev utsatt för främligen som stal en kyss. Jag kände mig så besudlad och förnedrad och äcklad att jag helst hade velat gurgla munnen med bensin efteråt. Grät. Skakade. Mådde dåligt i flera veckor efteråt. Jätteromantiskt.

Hon måste ju spela dum tänker jag?
Alltså – Hon SAMTYCKER ju till det hennes partner gör. Det är inte ett övergrepp. Oavsett orsak till hennes samtycke.
Jag har inte heller något emot att min sambo stoppar handen under täcket och känner på mig lite, han slutar om jag säger nej och han är min partner. Jag tror dock grannen skulle uppleva det rätt obehagligt om min sambo smög in sin hand under hennes täcke och kände runt lite.
Hur kan männskan inte förstå skillnaden p samtycke och övergrepp?

Hon saknar helt analys. Jag tänder också på liknande. Inte av tanken att främlingar ta på mig men hela grejen med "farliga män". Dock försöker jag hela tiden tänka och ifrågasätta varför jag tänder på det som jag gör. För jag begriper, med min feministiska analys, att den inte är problemfri. Varför tänder jag på män som upplevs farliga? Raka motsatsen till Prince Charming om ni fattar. Aldrig varit så tydligt som när jag föll för skitfilmen 50 Shades. Filmen är inte alls bra egentligen och Christian Grey är en psykopat. Ändå tänder jag på det? Tror inte det är så enkelt förklarat som "snygg skådis". Dreglade framför honom i TV-serien The Fall också där han är en fucking kvinnomördare. Ibland vill jag bara skjuta mig för tända på skitet. Försöker sluta se på det för tänker att om jag exponerar mig för mindre för skit så kanske det försvinner. Eller?

Älskar ditt sätt att skriva om problem som dessa på ett så konkret och tydligt sätt. När jag själv läser artikeln och blir lite förvirrad, för att jag ju också är en del i patriarkatet, och tänker att jag ju också tycker om att min pojkvän hånglar upp mig mot en vägg. Men när det hon skriver ändå skaver lite i mig. När jag själv inte kan sätta ord VAD det är som skaver så kommer du och din blogg och är guld värd, som stolpar upp exakt det jag känner. Tack för allt arbete du lägger ner!! Som ett ankare i patriarkat-stormen!

Becka,
Jag har också tänt på våldsamma män pga att hela underhållningsindustrin programmerade en att det var det som var sexigt när man växte upp. Tyckte det blev så tydligt i essän Predatory Romance av Pop Culture Detective som länkats här tidigare. Jag slutade exponera mig själv för skiten när jag fick ett feministiskt uppvaknande och i mina sexfantasier så gjorde jag aktivt om den dominanta mannen till en som såg mig som jämlik människa i ett försök att omprogrammera mig själv. Det har hjälpt mig att numera reagera med avsky att se hur våld kopplas till sex samt hjälpt mig att bli av med en hel del självförakt så det är definitivt värt ett försök.
Angående The Fall, älskar Gillians roll i den! Har inte sett 50 Shades så kände inte igen mördaren, tyckte mest han var ett creep ända från början haha.

Maria: Dom kanske har kommunicerat kring det? 🙂 Min sambo tänder på att jag har förspel/påbörjar sex med honom när han sover. Jag är dock inte okej med det omvända vilket han fullständigt respekterar. Inga konstigheter i detta hushåll med andra ord.

Hon är ihop med honom för fasiken. Han vet om att hon gillar detta. Hur vrider man detta till att handla om detta.
Är man ute efter sin 5 minuters fame eller vadå?
För nu kommer männen att skocka och säga att ja det är väl vad vi visste eller hur kvinnor vill ha det även om dem säger nej.

Återigen; sexuella övergrepp är inte att jämföra med vad man går igång på. Orkar verkligen inte med alla dessa individer som drar fokus bort från ämnet. Blir smått knäpp och orkar inte läsa allt som bubblar upp.
Att bli upphånglad mot sin vilja är inte ok. Hur många tjejer och kvinnor tappar bort sin självständighet och frihet att bara vara människa, av att en snubbe oavsett ålder tar sig friheten att kladda och pilla och kommentera. Och jag avskyr undertoner av att det skulle vara upphetsande att bli kränkt. Att vi kvinnor plötsligt skulle bli upphetsade och gå igång på att någon förgriper sig på en. Låter som om en riktig usel Bondfilm.

Det är enligt mig en jäkla skillnad på att bli upphånglad när man diskar av sin man och att densamme har sex med en när en sover. Det senare är våldtäkt punkt slut. Sen har ens man inte rätt att hångla upp en om man inte vill det heller osv

Håller med Ida här ovan. STOR skillnad på att bli upphånglad när man diskar alltså är VAKEN och att ens partner har sex med en när man SOVER. Fyfan så otäckt och respektlöst. Hade slängt ut ett fanskap som gjorde så mot mig.

Hon blandar ju ihop olika saker. Våra preferenser i sovrummet och det vi samtycker till är ju inte övergrepp.
Min pojkvän får börja ha sex med mig när jag sover. Jag har gett mitt samtycke till det och det är ju alltså inte då ett övergrepp. Skulle okänd man börja ha sex med mig när jag sover så är det ett övergrepp. Otroligt stor skillnad!

"sviker jag kvinnosaken om jag inte har något emot att min partner ligger med mig när jag sover?" alltså…nej du sviker ju bara dig själv. Sorgligt att läsa om en person som tar så lätt på sig själv, sin integritet och sin lust.

Alltså, man kan ju tända på att saker görs mot ens vilja. Att "låtsas" som att det saknas samtycke, som i rapeplay.Hon sviker inte sig själv, det är hon som definierar sina upplevelser. Om hon inte har nåt emot att parnern ligger med henne när hon sover, så har hon ju inte det. Nån form av BDSM typ. Sen kan detta nog problematiseras. Och hon kan ju inte anta att alla kvinnor ska tycka samma sak!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *