Kategorier
feminism & genus

Varför tänder män på barn?

Är barn sexiga? Tydligen.
 
Iallafall om ni frågar SVT-chefen som precis blev påkommen med handen i den pubertala kakburken. Han hittade, vad han trodde var, en fjortonårig flicka på en sugardating-sajt och trodde han fått jackpot.
 
 
Men den här mannen är inget undantag. Långt ifrån. Jag skulle nästan vilja påstå att han är helt ”normal” om jag ska gå efter samhällets normer. Det anses nämligen normalt, nej förlåt BIOLOGISKT, för män att tända på barn. Iallafall på barn som genomgått eller befinner sig i sluttampen av puberteten.
 
Så vad beror det på? Är män perversa? Bör de ens gå lösa bland barn? Eller behöver vi undersöka de bakomliggande faktorerna och var börjar vi i såfall?
 
Mäns sexualitet, liksom alla andras, är ju till stor del en social konstruktion som påbörjas redan i barndomen. (alltså inte biologiskt) Den formas till stor del av manliga könsnormer som dikterar att mannen ska vara kåt hela tiden och framförallt se andras kroppar som verktyg. Kvinnor och barn ses till exempel inte som egna människor utan som en förlängning av honom. Antingen som behållare för mannens barn (sperma) eller som ett redskap för deras egna sexuella tillfredsställelse.
 
Och barndomen och dess attribut har haft ett stadigt inslag i sexualiseringen av kvinnor de senaste decenierna och pubertala småtjejer har fått agera förebilder för ett alltmer problematiskt kvinnoideal. Infantilisering, som det så fint kallas, innebär att man framställer vuxna (kvinnor) som små barn. 
 
Både inom porren men också inom den mer accepterade modeindustrin så använder man sig av både vuxna kvinnor som ser ut som barn och av barn som ser ut som vuxna. Syftet är att omyndigförklara kvinnan, göra henne oförmögen och passiv för den manlige betraktaren (användaren).
 
 
Men i förlängningen internaliseras denna syn på den kvinnliga sexualiteten inte bara hos männen men hos andra kvinnor som betraktar. Den så kallade ”manliga blicken” dvs den heterosexuella mannens perspektiv är utgångspunkt för all vår kultur och det är genom den vår självbild och sexualitet formas. Den har genom årtusenden definierat och tolkat händelser, fenomen, kulturen, samhället, världen och människorna som lever här inklusive oss kvinnor.
 
Den manliga blicken genomsyrar allt. Den manifesterar sig i det vi ser i konsten, i media, filmerna, böckerna och reklamen men inte bara där. Den manliga blicken styr även hur vi ser på oss själva; Kvinnor lär sig från tidig ålder att se sig själva utifrån. Och från det perspektivet lär vi oss att definiera vad som gör oss samt får oss att känna oss sexiga och det lär oss vad vi ska tända på. 
 
Och här blir gränserna otydliga. Inom porren så är ”barely legal” ett välkänt begrepp och ”teen” är en av de mest sökta kategorierna. Kvinnor som ser yngre ut än vad de är kläs i skoluniformer och filmas i barnrumsmiljöer. Tonårstjejer gör idag reklam för de stora kosmetikföretagen där de ofta får porträttera släta förföriska vuxna. De stora modehusen eftersöker kvinnor utan tydliga former och vänder sig till tretton-, fjortonåringar.
 
 
Kvinnor bantar för att bli size zero och sen rakar de sina kön och snart ser inte en jävel skillnad mellan en artonåring och en tolvåring. (Det gör man visserligen, men män verkar ju förlora både syn och vett när kuken står.) 
 
Vi får det här nertryckt i våra halsar tills det normaliseras och ingen tänker på att det faktiskt är outvecklade barn vi idealiserar. Det är oroväckande att inte fler ifrågasätter samt förstår sig på värdet av bildspråk, konnotation och symbolik. 
 
Budskapet är ju tydligt; Barnslighet är sexigt och oskuld är åtråvärt men det är en så kontroversiell tanke att acceptera att man hellre låtsas vara förvånad varje gång en man tar sig friheter med ett barn.
 
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Varför tänder män på barn?”

Försökte läsa inlägget, men jag klarar inte av att se bilderna, så scrollade förbi.
min föredetta va otrogen konstant på internet, till och med när jag va hemma, när vi va på besök hos min bror satt han och runkade hela tiden på toaletten, samtidigt gjorde han inget annat än att klanka ner på mig och min kropp. När jag efter att jag hade lämnat honom öppnade upp cash-filer i datorn så dök helt plötsligt bilder upp på tjejer som såg ut som 15 år. Det va alltså verkliga tjejer som han sökte upp på äckelsidor, som hade skickat dessa bilder. Jag vet inte om dom va så unga eller om det bara skulle se så ut.
Jag mådde så dåligt över det här, unga tjejer som han utnyttjade och jag va så dum så jag väntade 5 år på att se vad det va han gjorde. Jag kände mig medskyldig, äcklad, förbannad. Jag ville skära av hans kuk. Jag vill skriva en bok som har hans fullständiga namn på omslaget.
Dessa bilder är förevigt fastetsade i huvet. Jag kan inte ens tänka tanken på sex för det gör mig fortfarande så äcklad. Jag vill inte att någon man ska ta på mig på ett sexuellt sätt, jag vill inte ens att killar tittar på mig längre, för jag vet att dom bara ser ett objekt som dom ska bedöma minsta lilla detalj på.
Jag vill inte. Nej. Jag tänker inte va med på det längre. Jag litar inte på män även fast jag vet att det finns bra män där ute. för mig är chansningen inte värd mer än risken(eller hur man ska säga).

Så sant! Jag är så trött på att mötas av bilder på unga, smala tjejer i märkliga "sexiga" poser vad det än handlar om. Och jag är så trött på att allt ska sexualiseras och att det ses som så jävla hälsosamt att "bejaka sin sexualitet". Visst, sex är trevligt, men det finns mycket annat jag vill lägga min energi och uppmärksamhet på också.

Där fick jag mig en tankeställare – det faktum att jag känner mig sexig när jag är undergiven, kanske är en produkt av detta. Alltså att jag undermedvetet fått lära mig vad män tycker är sexigt och därför indirekt har börjat tända på det som jag vet att han tänder på. Typ "det här tycker han är sexigt och då känner jag mig åtrådd och blir därför kåt av det" liksom.

Biologister tjatar om hur lika vi är schimpanserna (typ att hanschimpansungarna bara leker med bilar om de få välja) och schimpanshanarna vill alltid helst para sig med de ÄLDSTA honorna. De unga honorna får nöja sig med de unga och oerfarna hanarna.

Tack för att du skriver om detta! Alltså herregud vad jag känner igen mig när du skriver: "Den så kallade "manliga blicken" dvs den heterosexuella mannens perspektiv är utgångspunkt för all vår kultur och det är genom den vår självbild och sexualitet formas. Den har genom årtusenden definierat och tolkat händelser, fenomen, kulturen, samhället, världen och människorna som lever här inklusive oss kvinnor." – detta var något jag helt hade missat eller helt enkelt inte reflekterat över innan jag började lyssna på Penntricket. Men då kom det över mig, just detta, att MIN jävla sexualitet inte egentligen är min. Inte ens när jag är hemma själv och onanerar eller har en sexfantasi är den det. Ännu mindre när jag är med en man. Min "kåthet" utgår liksom ifrån mannen. Det slog mig som en jävla bomb när jag insåg att jag i alla dessa år aldrig har utgått från mig själv som kvinna och vad som gör mig kåt. Det enda jag hela tiden tänker på är HANS kåthet och det i sin tur gör mig kåt. Om jag blundar och fantiserar ÄR jag liksom HAN?! Detta är så sjukt så jag vet inte ens var jag ska ta vägen. Skäms över detta och skäms även över att jag även går igång på undergivenhet eller fantasier som är just som detta du skriver om – att jag är någon oskyldig liten tjej som ska bli tagen av en dubbelt så gammal äldre, mäktig man. Jag VILL inte gå igång på det, men jag vet fan inte hur jag ska sluta. Det är så sjukt att det känns som att patriarkatet och mitt internaliserade kvinnoförtryck till och med har tagit sig in i mina privata sexfantasier när jag är helt själv.

Alltså gillar männens kommentarer under artikeln: "Nä för fan det är NI KVINNOR som fått för er detta då ni påverkar mode-industrin! Män tänder inte på unga tjejor!" Andra hälften "ja det är ju biologiskt så inte så konstigt " HUR FAN SKA DE HA DET?! 😂

Jag ser ut att vara mycket yngre än jag är, blir flera gånger misstagen för att vara tonåring fortfarande. På det är jag kort och relativt smal. Det var ett obehagligt uppvaknande när jag upptäckte att många av de män jag haft relationer med blivit attraherade av just detta. Att jag var liten, såg ung ut och att de då kunde få utföra en viss dominans över mig.

Anomym 2: Känns som att jag skulle kunna skrivit denna kommentar, och det gör mig så ledsen och uppgiven. Jag har inte ens lust att ha sex med män längre… Känns som att alla mina förhållanden och mitt sexliv är stor fet jävla lögn. Vet inte ens vad jag tänder på längre…

Jag kan inte ha sex längre, har ingen kåthet alls. Känner mig bara uppgiven, lever ihop med en person som jag älskar men vårt sexliv fungerar inte, därför att jag nu reflekterar och inser att jag bara har försökt göra honom och andra män nöjda. Han har inte krävt det men jag har stönat, sugit kuk, m. m. m.m utan att JAG egentligen har velat. Men jag har förklarat agerandet som att "jag blir kåt av att suga kuk" men vad fan, jag kan idag säga att jag inte alls blir det. Jag blir äcklad av tanken att göra denna handling, bli nedsprutad som jag tidigare har "bett om" för att det är härligt….usch jag skäms för mig själv. Ställer samma fråga som Johanna och Anonym 2 vad fan tänder jag egentligen på….

Till bla Anonym 2. Jag har funderat över det här och utan att göra anspråk på nån sanning så…
Du är ju långt ifrån den enda kvinna som fantiserar och går igång på undergivenhet. Läste någonstans fr RFSU tror jag det var att just våldtäkts och övergrepps sex är den absolut vanligaste fantasin hos tjejer. Och jag tänker att det har med synen på kvinnor som gillar sex att göra. Att det inte är riktigt fint att vara kåt. Det är förvisso inte särskilt fint att vara asexuell heller… nej LAGOM ska det vara för kvinnor. Och just detta att det inte är fint att ta för sej blir till sexuella fantasier när vi kan säga nej och ändå inte kommer undan det fantastiska sexet. Fattar du vad jag menar?
Sen är det ju fullt möjligt att även tjejer är porrfilmskadade och där sker ju ofta akten som ett övergrepp.
Blä.

Läste sexnoveller på internet för många år sedan och igår tänkte jag göra det igen. Ville inte kolla på porr och tänkte att sexnovell lät som en "mysig" ide. Jag tappa hakan och all jävla lust efter 1 min. Nästan varenda anspelade på "barn-porr", att ligga med styvdottern, ligga med lillasyster, antasta unga oerfarna personer. Så sjukt, så jävla sjukt det här är 🙁

Har aldrig varit intresserad av sex, så det här är så främmande för mig. Förstår inte hur samhället kan vara så sjukt fixerat vid sex…
Fantastiskt skrivet Lady Dahmer, som alltid!

Så jäkla bra skrivet! Tack för att du belyser detta och för att du orkar kämpa! Det här är helt vanliga män. Så jävla vidrigt. Det är sånna här saker som får mig att känna: JAG HATAR MÄN. De gör fan ingenting vettigt i denna värld.

Jag har googlat runt efter mer info om svt-chefen, men hittar hittills bara Nyheter Idag som skrivit om det, som jag ändå helst inte klickar mig in på pga klassar den sajten som ett högerpopulistiskt spöke. Är det någon som snappat upp andra medier som skrivit om detta? Obs, menar inte att omyndighetsförklara eller misstro, skulle bara vilja ha information från andra källor, om jag missat något.

Ska vara helt ärlig och säga att jag i princip aldrig håller med om det du skriver eller sättet du uttrycker dig på.
Du raljerar för det mesta, sprider hat och argumenterar nästan uteslutande från ogrundade känsloargument som du inte underbygger med någon som helst fakta eller källor.
Dock, uppskattar jag att du lyfter frågor och tar upp viktiga ämnen som måste diskuteras och tvingar alla sidor att faktiskt bygga upp sina argument. Tror att du skulle vinna mycket på att börja källhänvisa mer och underbygga dina argument med fakta.
Så, för att visa lite på vad jag menar så kan vi ta det här inlägget som exempel.
Du skriver:
".."teen” är den mest sökta kategorien."
Detta är helt enkelt inte sant och väldigt lätt att kontrollera då PornHub(världens största porrnätverk) årligen publicerar extensiv information om sina användare, bl.a. mest sökta kategorier och liknande. Till och med på en så detaljerad nivå som landsanpassat. Ser vi till detta så kan vi enkelt se att globalt är topp tre följande;
– Lesbian
– Step mom
– MILF
Och inom Sverige;
– Swedish
– Step sister
– MILF
Vilket snarare visar på det motsatta än vad du argumenterar för.
Dock, tänker jag tillskillnad mot dig vara mer nyanserad och säga, ja, kategorin TEEN kommer i Top 10 på de flesta sätten att kategorisera, men jag skulle inte säga att porren är så extremt inriktad mot att anspela mot unga och definitivt inte barn, även om det såklart finns.
Källor:
https://www.pornhub.com/insights/2016-year-in-review
Mvh,
Tomas Jisander
indicio delato logica odio stultitia

Anna: När jag använder Googles flik ’Nyheter’ och söker på ’svt chef’ så kommer det aktuella fallet upp som artiklar av bl.a. SVT, GP, Expressen, Aftonbladet och Hufvudstadsbladet.
Angående ämnet sexualisering av pubertala flickor så är det ju extremt vanligt förekommande i manga och anime. Har läst en hel del manga i mina dar och en av mina gamla favoriter, GTO, ger vid en snabb återblick känslor av illamående med mina nya feministiska glasögon. Det gör mig även sjukt obekväm att se bl.a. Pewdiepie spela t.ex. Love Death 4 eller Gal*Gun och se hans reaktioner. Tänker att mycket av fenomenet grundar sig i mäns upphetsning över att utöva makt över någon som är oerfaren. Maktskillnaden är ju större än den är med jämnåriga kvinnor. Får lite vibbar av hur våldtäkt egentligen inte handlar om sex utan om att gå igång på maktutövandet i sig självt.

Men vad bra att en MAN (Tomas Jisander) tog sig tiden att förklara hur saker egentligen ligger till! 👍🙄
Om "teen" är den mest sökta kategorin eller ligger på top 10 är en hårfin skillnad. Det är ju sjukt vidrigt oavsett och det är DET som är problemet.
Dessutom var "teen" den mest sökta kategorin på PornHub år 2011 och 2014.

Tomas Jisander
Jag tror jag älskar dig! Jag TRODDE nämligen på LD och nu förklarade du (med källa och allt❤️) hur det VERKLIGENligger till! Tack! Jag bara älskar att leva i ett samhälle där min son ser män som gång efter annan är fina förebilder och visar på hur en slipsten ska dras: klart viktigare att prata om exakta detaljer än om ett sjukt äckligt samhällsfenomen.
Du visar LD hur hon borde ha gjort, jag visar ditt inlägg för min son som toppenexempel på hur en på ett osympatiskt och mästrande sätt kan försöka kapa en diskussion. Blä.

Så om det man påstår och bygger sina åsikter på är osant spelar ingen roll?
Hur ska man då övertyga någon av de icke ännu frälsta om de åsikterna?
Att någon faktiskt tar reda på fakta är ju en bra förebild.

Jag läser LD:s blogg inte så mycket för "hard facts" som för att hon har en förmåga att se och belysa bekymmersamma strukturer och beteenden. Tänker också att ett ev. faktafel om vilken plats på tio i topp "teen" hamnar i en sökmotor för porr den stora grejen att diskutera här?

Jag gillar inte hennes rubrik, den är för generaliserande, men då jag har en tonårig tjej som tränar på gym och är stark som en björn men funderade på att sluta lyfta tungt för att hon kände att hennes kropp inte var tillräckligt kvinnlig. Då känns det i mitt hjärta, varför ska flickor och unga kvinnor inte kunna vara stora och starka utan att dom själva pressas in i ett fack om att vara klen, nätt och oskuldsfull. Själv tycker jag hon är vrålball som efter att vi båda och även tagit hjälp på gymmet för att våga vara och se starkt ut. Kanske off-topic men i min värld högst aktuellt. Jag är jävligt trött på kvinnoidealet som det ser ut idag..

Tomas Jisander,
Ditt inlägg visar bara hur lite du lyssnar på kvinnor över huvud taget. Inte bara LD. Tex kommer du ta till dig noll och inget av min kommentar. Vad jag än skriver kommer hela poängen med inlägget gå dig helt om intet. Möjligt är att några ord fastnar och så ska du älta de orden och hur "elak" jag är som "drevar" mot dig.
Du är inne på en blogg. En enskild människas privata blogg där hon skriver precis det hon själv vill. Jag som följt henne länge kan säga att i princip alla påståenden backas upp av fakta, erfarenheter (är en väl etablerad vetenskaplig metod). Källhänvisningar lämnas ofta dock inte i varje enskilt inlägg (återigen, detta är en blogg).
Det står också alla fritt att utgå från källor utan att ange dem. Tex var det kutym i våra domstolar förr att aldrig ange källa, domen i sig skulle vara tillräcklig. Idag anges ofta källor (alltså var domarna sökt sina svar) men det är en modernitet historiskt sett. Det betyder inte att domarna idag är mer benägna att söka information på annat håll. De är bara mer benägna att berätta att de gör det.
Jag tror de flesta (kvinnliga) läsare förstår min liknelse. Gissningsvis gör inte du det. Det betyder inte att liknelsen inte existerar. Bara att du inte förstår.

Nej hela inlägget faller inte med det eftersom att det inte handlade om vilket sökord som var mest sökt. Det ligger fortfarande på topplistan för övrigt och resten av inlägget handlar om sexualiseringen av barndom och barn. Det kvarstår oavsett vad folk söker på pornhub.

Maja,
Inläggets poäng är inte vilket sökord som är mest använt senaste året på pornhub (hur stor den siten än påstår sig vara och hur "bra statistik" de än må ha). Så "hela inlägget" faller knappast en millimeter ifall sökordet "teen" ligger på 1, 2 eller 8 plats.

Att teen ligger på topplistan beror på att det ligger högt upp bland de yngsta användarna och att de yngsta användarna är den absolut största gruppen och de som nyttjar porr oftast.
Bland personer över 24 år så finns det inte med i toppen.
Om män nu tänder på unga tjejer så är det väl konstigt om män som använder porr inte gör det?
Ännu konstigare att det är populärare att söka på t.ex. äldre kvinnor och tjocka kvinnor.
De andra exemplen handlar ju om reklam riktad till kvinnor. Det har knappast med mäns preferenser att göra.

Jag vet inte om nedladdad betyder något annat än sökt och tittad på. Men det skulle väl vara sökningen amateur eller home made som motsvarar det. De verkar inte vara så populära. Sen tror jag inte att folk som gör porr hemma är så jätteunga.
Jag tycker att du vänder på det angående reklamen. Man försöker inte ändra folks uppfattningar med reklam, man försöker spela på befintliga. Köp vår produkt och bli mer som du vill vara och inte vill bli sådan här så att du köper vår produkt.

Har också funderat så jävla mycket på det här med sexliv. Det är så enkelt att påstå att man gillar sex och att man har ett jämställt sexliv, men om man börjar skrapa lite på ytan ser man att det inte är så. Eller vad är det man gillar med sex, förutom att det är skönt fysiskt då, är det bekräftelse? att få känna sig sexig, åtråvärd (av en man)? Och det här med jämställt sexliv, hur många ggr när du har haft sex har du funderat på hur du ser ut i den där vinkeln, hur skönt han tycker att det är, hur sexig han tycker att du är, oroat dig för att du ska lukta gott osv osv. Hur många gånger tror du han tänkt dessa tankar? Det är Amy Schumer som brukar säga det, vi oroar oss för att vi inte ska lukta eller smaka konstigt där nere, men han oroar sig knappast för hur hans sperma smakar eller luktar liksom. slutligen, killen brukar få komma 10/10 ggr och då tar sexet slut, hur många gånger brukar tjejer få komma? Hur många ggr brukar dessutom tjejer få komma utan att göra något själva för detta ska hända?
De flesta killar bryr sig inte nämnvärt om man kommer eller inte så länge de får göra det, och de som bryr sig extremt mycket verkar mest göra det för att få bra rykte om att de är bra i sängen, än att de har nån särskild omtanke, så är min upplevelse iaf. Tror vi tjejer också är extremt porrskadade och intalat oss att vi tänder på att ge och ge, vara undergivna och låta honom dominera. Fyfan alltså

Jag vet att du förmodligen inte ger ett ruttet lingon över vad jag som man säger, men jag tänker droppa mina 2 cent här och försvinna efteråt.
Min uppfattning är att män kan få tända på barn om dom känner att dom måste, så länge det inte övergår i handling som med den där SVT-chefen. Just när det kommer till vad man tänder på så tycker jag inte att nån av oss, män eller kvinnor, ska gå runt och leka moralpolis, för att tända på innebär inte att man nödvändigtvis kommer att göra något, och jag tycker det är otäckt att så många människor idag verkar vilja förbjuda själva tanken.
Igen, om det går över i handling, fördöm allt du vill, men om det bara rör sig om att tända på och fantisera om saker så tycker jag man ska låta det vara.

Förstår helt ärligt den hetsiga stämningen,
LD hävdar något som sedan motbevisats med fakta och på något sätt är jag boven i dramat?
Förstår inte heller varför ni på ett så hetsigt sätt sågar Maja som även hon bara försöker påvisa en annan linje än den ni för.
Mina avsikt är inte att mästra utan att belysa att om man ska driva en tes, och särskilt med den hårdförda ton LD ofta väljer att använda sig av bör man ha lite fog för sina påståenden.
Mvh,
Tomas Jisander
indicio delato logica odio stultitia

Tomas ’insanus explicandi nihil intellegetis’ Jisander,
här kommer lite ’goda’ nyheter till dig, statistik och grejer – med källhänvisning:
https://www.instagram.com/p/BZQNgjgBKDW/?taken-by=ninarungs
’@tele2sverige blockerar 11 träffar per minut mot övergreppsmaterial på barn. 11 per MINUT. Och 2015 hade 15.000 svenskar laddat ned övergreppsmaterial och filmade våldtäkter på barn. Och då är det bara på det öppna nätet’
Tycker nog du borde researcha och underbygga dina argument lite bättre, du ska se att det inte är såå svårt – du kan nog klara det du också!
Iterum bonam fortunam!

LD:
Jag skrev också en ganska lång kommentar innan som du kanske valde att inte publicera?
Helt ok såklart, du väljer vad du vill ska hamna här – reagerade bara på hur insanus scaevitas slajdar in här och lyckas prioritera:
1) mansplaining av källhänvisning på ett i helheten totalt obetydligt delmoment (och dessutom inte nedmonterar eller motbevisar något av det du skriver)
2) sitt eget sårade ego

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *