Kategorier
feminism & genus

Är det genetiskt att pojkar gillar bilar?

Alltså livet med småbarn är magiskt. Jobbigt och tröttsamt (Hej kronisk sömnbrist! Hej bajskorvar på golvet!) och frustrerande men också helt jävla magiskt. Häromdagen kissade han på golvet. Men vet ni vad denna lilla människa gör då? Han tar en teckning en bit ifrån och liksom vevar runt i pölen och ja jag vet att ni ba ehhhh ok men han försökte ju TORKA UPP det precis som han sett mamma göra en miljard gånger.
 
Mitt lilla barn! Så liten och så med. Han fattar liksom grejer. Han har lärt sig pussas också! (Öppen slemmig mun som han liksom lägger över min) Och ber man om en kram eller en fjärilspuss (lingeling med näsan) så levererar han! 
 
Nåt annat som nästan är hysteriskt kul är hans absurda intresse för bilar? (Obs hysteriskt kul pga jag hatar bilar och aktivt motarbetat sådant intresse hos min andra son av olika anledningar som jag skrivit om här) Jag fattar ingenting, vad händer för fan? Stora barnen har tre bilar: en dockskåpsbil, en barbiebil och en radiostyrd bil. Dessa skyndar han fram till varje gång vi är i barnens rum. Och så rullar han dem fram på golvet och … alltså …. gör brum-ljud?! DET ÄR GENETISKT trodde ni kanske att jag skulle säga nu va? Haha nä. Vi vet ju bättre, eller hur? 
 
Jag förstår faktiskt att folk uppmuntrar och bekräftar ett bilintresse hos sina pluttar, medvetet och omedvetet för det är ju skitgulligt med det där ”medvetna” brummandet. Jag har inte hjärta att typ låtsas som att bilarna är borta och ge nåt annat istället. Han är ju så söt! Så liten och så söt och så oskyldig. Han vet ingenting om pojkar och flickor och vad som förväntas av honom.
 
Jag får se det som en utmaning istället, låta honom brumma runt och erbjuda annat aktivt och konstant som en jävla galning istället. Han älskar ju små figurer (han har babblarna i plast och så gillar han barnens petshops) så det finns nog hopp. Bilarna vi har går det dessutom att sätta små figurer och större nallar i. 
 
Aja skratta ni. Gör det bara. Det är ju ödets ironi på nåt sätt. 
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Är det genetiskt att pojkar gillar bilar?”

Hej! Jag tror att det är någon fas de hamnar i, min lilla tjej lekte också mkt med bilar och gjorde brumljud i den åldern. Tyckte allt som rullade var kul. Sen ser de ju bilar ute och imiterar hur de gör och låter. Kram

Hej!
Jag har en liten tjej som är född i juli förra året. Hon älskar också bilar, lånar gärna storebrorsornas bilar (och allra helst de radiostyrda, hon klarar faktiskt av att köra lite grann). Det är nog fascinerande med bilar, de låter och rör sig, och det vill de små härma. Storasyrran försöker introducera dockor, men än så länge föredrar lillan bilar och i viss mån gosedjur. Jag hoppas och tror att hon så småningom ska tycka att det är lika roligt med både "tjej- och killeksaker".
Förresten, måste tacka för det du gör och skriver. Jag har typ hela livet tänkt att jag har väl aldrig behandlats annorlunda för att jag är kvinna. Nä, för att jag alltid anpassat mig efter de män jag jobbat med eller varit tillsammans med. Nu har jag börjat tänka annorlunda, resonera kring hur samhället fungerar. Mina fyra äldsta barn har jag ofta behandlat utefter sitt kön, även om jag alltid varit noga med att vara en väldigt mjuk mamma som låter pojkar gråta och flickor klättra i träd. (Grovt förenklat, jag hoppas du förstår hur jag menar.)
Nu, med nummer fem, har jag äntligen börjat förstå, och det bästa av allt är att de fyra stora också har börjat förstå. Vi pratar mycket om samhället, varför det är olika för män och kvinnor, exempelvis. När lillan får nya kläder är det både från pojk- och flickavdelningen, och såklart unisexkläder också.
Jo, små små steg, egentligen sånt som borde vara självklart, men uppfostran sitter i ryggmärgen, vad som förväntas av mig som kvinna. Men nu ifrågasätter jag det, till viss del för att jag börjat följa dig. Bättre sent än aldrig, eller hur?

Min lilla Maja vinkar till alla bilar hon ser, älskar att åka på sin Bobby-car och säger brum-brum åt allt hon tycker ser ut som ett fordon…så att det sitter i generna på pojkar vet jag inte om jag håller med om😂 Jag själv lekte mest med bilar som liten, pga har väldigt bilintresserade föräldrar, och det är ett intresse som håller i sig fortfarande. Låt honom brumma på! 😊

Alltså bilar är ju spännande. De blänker och låter. Kan man dessutom stoppa grejer i dem så är det ju toppen. De snurrande hjulen lockar nog också. Båda mina gillar bilar och jag tror snarare att flickan blivit bortlockad i högre utsträckning än pojken blivit dit lockad. Dvs flickan blir nog erbjuden fler grejer som kan konkurrera m bilarna.

Jag har en son som varit djupt fascinerad av HJUL sedan han kunnat hålla saker i händerna. Vi är en väldigt naturvetenskaplig och tekniskt intresserad familj så ja, genetik? Uppmuntrar självklart detta med hjälp av mekaniskt fiffiga leksaker, besök på olika science center (typ tom tits) faktaböcker och samtal om klimat och miljö. Jag ser självklart det här barnet som mitt (?) bidrag till räddandet av världen. Ifall ni om 40 år ser en liten pinnig svensk ingenjör med utstående öron som får nobelpriset för att han löst världens energiproblem och en liten skrynklig gråtande Hannamamma på middagen så kom ihåg vart ni läste det först!
Jaja, min poäng är förstås att kan man stå ut med det där brummandet ett tag så finns det ju möjlighet att lyfta det till en annan nivå. Tänk stort helt enkelt 🙂

Min minsta, snippbarn, älskar att leka med storas, snoppbarn, bilar!
Är nog dels för att dom är öööverallt och dels för att hon ser stora leka med dom
Och trots en ålderskillnad på nästan 3år så kan dom leka tillsammans med dom ju
Lite svårare med sånt som kräver rollspel då ingen av dom riktigt pratar, än
Stora har förresten opererat sitt korta tungband nu!!! Tog bara 3år innan vården äntligen lyssnade, och sen 6mån till att få tid och kontroll av de, var så jävla övertydligt kort om någon bara hade tagit sig tid att lyfta tungan när vi uttryckte oro.. men nepp, allt har vi tjatat oss till och tagit reda på själv
Han har sagt la la för första gången dagen efter op! De låter ju som jätte lite men han har aldrig klarat av de förut, nu väntar typ 1år av språkträning där vi måste börja om på nytt, 2år har han missat av sin språkutveckling pga. Tungan 🙁
Om någon annan läser detta och misstänker kort tungband hos sitt barn, tjata er till remiss till Amelie Björlin eller Mac Åberg!
Hoppas också nu kunna leka mer rollspelslekar än billekar med plutt!

Båda mina (snippbärare) har i en viss ålder lekt mycket med bilar/fordon – fast vi nästan inte har några, vet inte egentligen hur/var de lyckades hitta de där. Mest fascinerande verkar varit att packa in figurer/saker och köra runt med dem, samt bygga banor – typ kartongbit lutad från soffan – och skicka iväg bilarna nerför dessa. Kommer ihåg hur jag var tvungen att bygga minifigurer av fiskelina och pärlor för att en unge insisterade på att någon _måste_ åka i den pyttelilla småbilen där inga legofigurer eller annat gick in.
Nästa steg har varit brio-järnväg – så kul, alla kan bygga tillsammans och föräldrarna nördar in på att undvika blindvägar etc..

Min 1-åring torkar också golvet. Så fort han får en handduk i handen eller river av en bit toapapper börjar han torka golv (och väggar och allt annat) och sen ska han kasta i skräpkorgen (eller toan). Antar att jag städar rätt mycket 😅 Hoppas intresset håller i sig så han kan hålla rent här hemma sen 😁

Elin: Förlåt om jag låter raljerande, men det här gått så otroligt många år sedan apor och människor "gick skilda vägar" så att dra en slutsats att det som är naturligt för apor är naturligt för oss också köper inte jag. Apor kastar liksom bajs på varandra och äter varandras loppor. Och när det gäller schimpansungar så blir hanarna självständiga tidigare än honorna medan forskning på människobarn visar att flickor blir självständiga tidigare än pojkar.

Elin: läste artikeln du länkade till, intressant. Man ska kanske vara försiktig med påståenden om att allt är socialt eller att allt är genetiskt, det är nog någonstans däremellan som sanningen kanske ligger. Det spännande med forskning är att man aldrig kan vara helt säker, förutom för stunden.

Vi är många som ser hur samhället könar barn extremt mkt. Men varför är det så omöjligt att det även finns biologiska skillnader? Detta svartvittänkande! Jag förstår mig inte på det. Jag menar inte att det med säkerhet finns biologiska skillnader, men hur kan med säkerhet mena att det inte finns det?

Vissa gillar gossedjur, vissa gillar att stapla saker andra din gillar att köra.
Hade han exempelvis haft en sköldpadda på rullande hjul med vagn bakom sig så kanske han hade älskat den mest. Nu har han kanske bara bilar som rullar som det finns plats att sätta saker i. Han har sett bilar utomhus och vet hur de låter. Hade han haft en rullande krokodil med plats att lägga saker i så…. Det beror också på vad man har för utbud hemma och vad som tillverkas.

Det KAN ju vara så enkelt STT den här lilla personen bara gillar bilar. Och om det sitter i så kanske han blir världens bästa bilmekaniker när han blir stor, och såna behövs verkligen! Söt som en sockerbit är han i alla fall💋

Åhnej, det var ju tråkigt att höra. Om ett barn leker med bilar så betyder det att barnet är född med en manshjärna och kommer därmed aldrig kunna ta hand om barn eller hem eller styra över sina djuriska instinkter och drifter. Det vet man eftersom det var schimpanserna som uppfann bilen.

Problemet med att envist hävda att det inte finns biologiska skillnader är att folk som har en övertro på de biologiska faktorerna då inte lyssnar när man försöker prata om hur mkt samhället könar. Då kör de bara på med sitt mantra om biologiska faktorer. Detta är iaf min erfarenhet.

Jag vet inte om intresse för bilar eller motorfordon har med någon slags arv att göra. Jag tror att det har med personligt intresse hos barnet att göra. Man kan leda sina barn i en riktning man själv tycker är bra. Vad slutresultatet blir vet ingen. Kram 💜

Men alltså de som säger "det är inget fel på bilar"… Nej, ingen tycker nog att bilar är av ondo och borde förbjudas men det MÅSTE väl vara bättre för barn att leka varierat, och få med bitar som omvårdnad (leka doktor/med dockor/familj), fantasi, konstruktion, rollekar (när de blir äldre), måla och rita… Ja lite mer kreativitet helt enkelt? Det blir faktiskt lätt en besatthet och som LD skriver kan man som förälder erbjuda en rad alternativ 😀👍 Jag förstår att bilar inte skadar mina barn men tycker för det mesta att det är rätt hjärndött att rulla bilar fram och tillbaks och säga brum-brum.. Det handlar ju inte om att frånta barnet det hen gillar mest utan om att vara påhittig och presentera roliga alternativ för att det inte ska bli för enformigt. Och för att få in bitar som barnet kan ha nytta av senare i livet. Jag VET att man kan göra mer kreativa grejer med bilar, vi har t om byggt bilar av toapappersrullar och trähjul från hobbyaffären som vi målat och limmat paljetter på här men.. Nä. Föredrar att mina barn leker "riktiga" lekar med varandra framför det där jäkla bilrullandet om jag ska vara ärlig. 😳

Mitt första barn älskade också bilar och andra fordon jättemycket från att hen har typ ett. Pekade och så efter bilar när vi var ute. Vi har inget intresse för bilar och hade inga bilar hemma och hos dagmamman fanns en bil, och hen ville baaara leka med den. Så hon köpte fler. Och vi med. Vi ville ju ändå att barnet skulle leka med det hen tyckte var kul. Sen när andra barnet kom hade vi mycket bilar hemma men hen visade noll intresse för dem. Hen däremot älskar djur. Gosedjur, riktiga djur, böcker om djur, klipp med djur. Barn är väl olika helt enkelt. Kan säga att första barnet som nu är fem år inte alls är inne på bilar längre. Det var en kul fas och man behöver ju inte göra så stor grej av det? Jag tror liksom att det är bra att intressera sig för det barnet visar intresse för, vare sig det är bilar, frost, djur eller dinosaurier. Sätta sig in i barnets värld helt enkelt.

Lyssnade faktiskt på Penntricket och hört att du inte gillar bilar, dockor osv. Märkligt då att ni har ens bilar och att du låter din lilla leka med dom, för han är så söt. Kan det möjligen vara så andra föräldrar med resonerar när de inte tar ifrån sina små rosa dockor eller blå, fräsiga bilar? 🤔 Istället för att ifrågasätta andras föräldrarskap kanske man kan låta andra föräldrar bestämma själva om bilar eller dockor är något deras barn ska få leka med.

Min son 3.5 år äääälskarr konstruktionsbilar. Själv hade jag inrett rummet med glada färger, träleksaker, dockor låtsasmat spel etc. En jäkla konstruktionsbil kom in via nån släkting. Sen var det kört. Det skulle stannas vid varje bygge, varje lastbil eller lyftkran skulle studeras. Traktorer, grävmaskiner, sopbilen, ja allt med däck skulle studeras och intresset var enormt. Ingen av oss föräldrar är fordonsintresserad, båda tog körkort för nått år sedan och tycker att allt med bilar är det tråkigaste Eve!!! Men nu har vi accepterat det och intresset lagt sig något. Men har undrat, vad har vi gjort för "fel" he he

När jag tog körkort och var på riskettan-kursen så fick jag faktiskt lära mig av den manliga körskoleläraren att genetiskt så gillar killar gillar bilar och tjejer dockor. Det var en mycket kvalitativ utbildning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *