Kategorier
feminism & genus

Vad är det värsta med att vara kvinna 2017?

Apropå det män gör och apropå att vara kvinna i patriarkatet så hade Rix Morgonzoo otur när de tänkte till igår. De ville väl skoja till det, prata lättsamt om sånt som är småjobbigt för kvinnor och ja det kan man väl göra. Det är jobbigt när könshåret fastnar i vingarna på bindan och det suger när strumpbyxorna går sönder men med tanke på hur samhället ser ut så fastnar skrattet i halsen. 
 
 
 
Vad är det värsta med att vara kvinna år 2017?”
 
Var ska man ens börja liksom? Kvinnor mördas, misshandlas, våldtas, könsstympas, tafsas på, får sämre löner och sämre sjukvård. Som kvinna är man alltid villebråd. Aldrig trygg. Alltid utsatt.  
 
Och när vi berättar om det vi utsätts för blir vi misstrodda och skuldbelagda. När jag skriver om de här sakerna offentligt så får jag massvis med hat och hot i mailen. Från män såklart. Alltid män.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vad är det värsta med att vara kvinna 2017?”

Jag tycker att det är jobbigt med männen på mitt jobb. T ex en man som drog i min hårsvans och sedan skickar ett sms där det står "söt du är i uppsatt hår" och detta trots att jag ca 20 ggr bett honom att sluta sms:a mig. En annan gång skulle jag gå in i personalköket och fråga en manlig kollega vilket nummer han hade på sin arbetstelefon då vi skulle behöva nå honom senare under dagen för hjälp och till svar får jag skämtsamt "att jag gärna kan få hans privata nummer" och alla i rummet börjar skratta.
Jag skulle aldrig göra eller säga dessa saker mot en manlig kollega. Vågar ju knappt säga hej längre då allt också verkar vara någon slags "invit" för de flesta män på min arbetsplats.

Värst med att vara kvinna 2017:
– Att jämt och ständigt bli bedömd för sitt yttre även i sammanhang där det yttre inte borde spela någon roll.
– Att hela ens människovärde är baserat på hur attraktiv man är
– Att vi anses VARA vår biologi tillskillnad från männen som anses HA en biologi
– Att vårt föräldrarskap synas i sömmarna på ett sätt som männens inte gör
– Att vårt privatliv (och sexliv) är så jävla intressant för andra
– Att vi aldrig kan vistas bland män utan att känna mer eller mindre rädsla
– Att den farligaste platsen för oss är i våra egna hem
– Att våra kroppar anses vara allmän egendom fria att recenseras, bedömas, nedvärderas och exploateras
– Att våra fysiska besvär tas på mindre allvar och bara bortförklaras som hormoner
– Att vi överdoserar läkemedel eftersom rekommenderad dos är baserad på den manliga fysiologin
– Att män inte uppfattar oss som levande och kännande människor
– Att nästan alla förolämpningar som syftar till det sexuella är kvinnliga
– Att tidningar skriver "person" när män omkommer i olyckor, men "kvinnor" när kvinnor omkommer
– Att vi jobbar gratis övertid, sliter ut oss, offrar oss och ställer upp för att vården och omsorgen inte ska totalhaverera
– Att vår kroppsliga integritet upphör så fort vi inleder en relation med en man
– Att vår egentid alltid kommer i andra hand i relationer
– Att vi anses vara flexibla medan mannen anses vara solid
– Att ett "nej" från oss inte är slut på diskussionen utan början på förhandlingen
– Att företag säljer allt från gummibåtar till hamburgare med halvnakna kvinnor i sexuellt utmanande poser
– Att vi anses ha ansvaret för mäns sexualitet
– Att vi ska acceptera att ha kroppsliga smärtor bara för att smärta "hör till" kvinnoskapet
– Att vi förväntas tända eld på oss själva för att hålla andra varma
– Att det skämtas friskt om ett av de värsta våldsbrotten vi kan råka ut för
osv osv osv osv osv

Elin: Jag har en utbildningskompis (sjuksköterska) som är man. Han blev erbjuden alla jobb han sökte med högre lön än kvinnorna "för att det behövs män inom vården". Allt för att locka honom. Låta honom välja och vraka bland jobb. Bättre förmåner än sina kvinnliga kollegor. Det sker hela tiden, att män blir särbehandlade alltså, på arbetsplatser.

Det är ju himla himla märkligt att INGA män skriver i dina kommentarsfält angående det här, eller ja kanske ngt enstaka. Typ: "-åh, intressant, behöver verkligen analyseras av både män och kvinnor" eller "-jag visste inte att det var såhär illa!" eller ngt vad fasiken som helst. Men det går hur bra som helst att maila dig med hat och hot, mycket viktigare!!

Elin:
bara ett supertydligt exempel, som inte går att förklara på något annat sätt än att kvinnor värderas lägre:
i min branch, med femåring högskoleutbildning, är INGÅNGSLÖNEN i snitt tusen kronor lägre för kvinnor än män, dvs 12000 mindre per år från start – utan något som helst skulle kunna gå att ’förklara’ med föräldraledighet, erfarenhet och whatnot som det brukar tjatas om. Statistik från utbildningen visar att kvinnorna tar fler högskolepoäng än männen, slutför utbildningen snabbare och i högre grad samt har bättre resultat och betyg. I mitt yrke tjänar männen totalt sett under hela sin karriär i snitt nästan 3 miljoner mer än kvinnorna.
och Jennifer:
i min branch är männen i majoritet och får därför TADAAA högre lön och är tydligen lättare att anställa – det är märkligt nog alltid bättre att anställa en man.

För mig är det svårt att ens avgöra vad som är det ’värsta’ för att jag inser att det inte är möjligt, efter en uppväxt i patriarkatet, att överblicka hur villkorad hela min existens är – att det i minsta detalj i varenda relation förväntas något av mig endast på grund av att jag är kvinna, att friheten att bara vara en människa aldrig kommer vara min – eller mina döttrars. Tror det är det värsta, att se på dem och veta att deras frihet, potential, existens, livskraft, glädje, kroppar, intressen, uttryck, åsikter, kunskaper kommer kränkas och ifrågasättas tills de inte heller vet vem de hade kunnat vara.

Jag tycker absolut att kvinnor ska upp i samma lönegrad och ges lika stora möjligheter som män! Kan inte alls se varför män ska ha det bättre.
Alla bör ha samma möjligheter! Har en sambo och blivande fru, som går till sitt jobb och är helt färdig när hon kommer hem!
Alldeles för underbemannade på jobbet! Och hon är på förlossningen i stan där vi bor.
Hoppas på ändring jag med.
PappaniPeriferin

M och Jennifer: Men finns det några konkreta undersökningar som styrker detta? Det enda jag kan hitta är att skillnaden beror på män och kvinnors olika val.
Samt att arbetsgivare skulle tjäna mycket mer på att anställa kvinnor om de gör samma jobb för mindre betalt. Vilken arbetsgivare skulle välja att anställa en man liksom. Hur bemöter man den kritiken?

Jag jobbar på en nyhetssajt och försöker aktivt få redaktionen medveten om sådana här frågor. Inte alltid lätt när man ständigt inser vilket internaliserat kvinnohat många, inklusive en själv, bär på.
En fråga, någon skrev att män HAR sin biologi, medan kvinnor ÄR den. Jag fattar inte den – vad finns det för exempel?

Voi voi jag är socionom och inom mitt yrke inom socialtjänsten myndighetsutövning barn är det överrepresentation av kvinnor. Så direkt det kommer någon man (ja någon irrelevant vem det är, bihanget penis är tillräckligt) och söker jobb ska man anställa denna, sedan får denna mans kollegor (läsa kvinnor) oftast sköta mannens uppgifter då min erfarenhet är att de ofta suger på att utföra jobbet för "det är ju så bra att ha en man på kontoret eller "det är så synd om honom, han har ju fyra barn" eller "nej men du vet män kan bara göra en sak, inte fler saker samtidigt"… alltså vad fan. Det handlar ju verkligen inte om lika lön för lika arbete, nej min erfarenhet är att män inom mitt yrke. 1. Kan välja var de vill jobba (pga. behov få in fler män i verksamheter ÖVERALLT) 2. Får en lön som generellt är högra än kvinnors pågrund av att de kan pressa upp lönen då de har andra anbud och kan spela ut arbetsgivare mot varandra. 3. Absolut inte presterar i nivå med eller har samma krav på sig som en kvinna i samma roll. Hej hej jämställda Sverige med förbannat bitter eftersmak.

Det värsta för mig som kvinna 2017 är att ha 2 söner som jag försöker påverka positivt i livet men som jag ser påverkas så otroligt starkt av hur samhället är. Hur jag ska kunna lära dem hur man behandlar alla lika och med respekt när samhället/skolan inte gör så. Hur jag ska få dem att själva upptäcka vad som är "rätt" och "fel" utan att påverka för mycket, fel eller negativt. Det är svårt .

Alltså, där tänkte de nog lite knasigt om det skulle vara roligt.. Det finns så mycket hemska saker med att vara tjej/kvinna 2017 så det är väl knappast några strumpbyxor som tar första platsen. Näthatet du beskriver är isf högre upp på listan 🙄 Det jag personligen tycker är jobbigast med att vara kvinna i Sverige 2017 är att LSS monteras ned och att när det gäller barn med funktionsnedsättning förväntas mamman att vara den som ger upp allt för att ge barnet extra stöd som tidigare gavs från samhället, vilket leder till den gamla kvinnofällan att kvinnorna inte jobbar, inte får in några pengar, blir oanställningsbar senare, blir beroende av sin partner osv..

Elin:
Vilka ’val’ menar du?
I mitt exempel har vi, kvinnor och män, valt att gå samma utbildning, statistik visar att kvinnorna gör det bättre på utbildningen – bättre resultat/betyg och snabbare genomföring – och när sen vi börjar jobba får kvinnorna 1000kr mindre per månad i snitt. Vad menar du vi skulle valt annorlunda? Förutom att födas som män då..
Vad menar du med ’konkreta undersökningar’?
Om du får ett halvt äpple och din bror ett helt äpple, vilka ’konkreta undersökningar’ behöver du då få utfört för att se vem som får mer äpple? Det är liksom inget hokus pokus, det är siffror som man lägger ihop och räknar ut ett snitt..
Ditt sista påstående / fråga förstår jag ca inget av, vadå bemöta kritik? Vilken kritik?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *