Kategorier
feminism & genus

Skillnaden på manshat och kvinnohat

Fick en fråga:

På vilket sätt skiljer sig manshat och kvinnohat? Manshat är väl lika illa som kvinnohat?

Såklart en relevant fråga, speciellt när manshatet lyfts fram som ett större problem än kvinnohatet vi omges av.

Så. Först måste man skilja på hat som riktas mot en utsatt grupp och hat som riktas mot en grupp med makt. En utsatt grupp är alltså en grupp som diskrimineras eller är en minoritet eller har mindre samhällsmakt. T.ex invandrare, mörkhyade, funktionshindrade, homosexuella och kvinnor. (med flera)

Sen måste man se på vem som hatar och vem denne hatar. En person med makt som hatar en grupp hen har makt över är ju inte samma sak som att en förtryckt person hatar gruppen som utsätter hen för förtryck. Det senare är nämligen förståeligt.

Slutligen så ser man på konsekvenserna och uttrycken:

– Vad leder manshat till? Vad har manshat för konsekvenser? För enskilda individer men också på samhälls- och gruppnivå.

– Vad har kvinnohatet för konsekvenser och uttryck?

Manshat har alltså inga egentliga konsekvenser. Det kan kännas otrevligt för den enskilde mannen men ger inga större effekter annat än obehag. Kvinnohat å andra sidan tar sig uttryck inte bara i sexism, lägre löner och minre makt utan i våld, våldtäkter, könsstympning, hot och död. Kvinnohat = Förtryck = kvinnohat.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

43 svar på ”Skillnaden på manshat och kvinnohat”

Tack.
Har ibland den obehagliga och bestämda känslan av att folk driver med en.
Men som sagt, tack alla ni som orkar fortsätta förklara självklarheter. Om det nu hjälper.

Förstår resonemanget helt men förstår inte varför man måste uttrycka "hat". Vad blir bättre av det?
Sedan funderar jag på hur du uttrycker ditt manshat inför dina söner (nu är det kanske bara T än så länge) men även hur N känner iom att hon har två småbröder och en pappa? Jag lyssnade på låten igår som cissi hade lagt ut på insta, bredvid satt min 6-åriga dotter och ritade. När låten var slut så utbrast hon "Men pappa är en vit man, men han är Inte ond" jag blev paff över att hon ens lyssnade på texten som jag scrollade in, men även att hon summerade ihop de minutrarna till den meningen! Vad svarar man då?

Vet inte om det alltid är relevant att utgå från maktperspektiv om man inte också ser att makt är något skiftande och inte statiskt bundet till etnicitet/kön/läggning etc. Samhällsförändringar sker ju hela tiden. Livet för mig som homosexuell är en dans på rosor jämfört med om jag fötts bara 20 år tidigare.
Ta Storbritannien som exempel. Med ovanstående argument kan man tänka sig att "hat mot ljushyade" inte är problematiskt där för vita är ju priviligierade jämfört med personer från exempelvis utomeuropeisk bakgrund?
Men nu visar olika demografiska/socioekonomiska mätningar att ljust vita personer i Storbritannien har det sämre än många minoritetsgrupper rent ekonomiskt. Ska det då vara ok för dem att "hata" mörkyade minoriteter? Eller är det bara parlamentarisk representation vi ska utgå ifrån? Jag tycker det blir krångligt ju mer man bryter ner det.
Självklart inser även jag att kvinnohat kan få långt värre konsekvenser än manshat, och att det kan vara en fullt naturlig reaktion om man blivit utsatt. Jag ifrågasätter egentligen inte någons enskilda hat. Men jag tycker vi borde stötta människor att i så fall rikta sitt hat mot den som utsatt dem, inte mot en grupp.

Jag förstår att det är en reaktion och ingen metod. Och jag antar/förstår att du inte hatar ALLA människor av det manliga slaget…
Min undran var mest hur du svarar på dina barns funderingar nu när de blir äldre? Själv känner jag att mina barn ska veta att de är jämlikar oavsett kön, och när det börjar snackas hat förstår dom ju inte skillnaden på "vita män" vs pappa/bror/kompis ", dom tar ju illa vid sig. Jag tycker att det är klurigt! /född naiv

Ibland får jag känslan att ni unga kvinnor lever på en annan planet än vad jag gör. Det stämmer nog om man tar med tidsaspekten. Jag är en gammal käring och jag känner inte alls igen mig i den vardag ni unga kvinnor beskriver. Jag har aldrig blivit slagen eller förtryckt av en man. Som ung upplevde jag att jag kunde bli och göra precis vad jag ville. Jag tillhör den lyckligt lottade efterkrigsgenerationen som fick allt presenterat på fat – jobb, utbildning m.m.
Men nu har jag kommit till insikt om att den värld jag växte upp och var ung i inte finns längre. Brutaliteten och vulgariteten är smittsam och tycks ha blivit norm. Det är djupt tragiskt.
Ta bara det sexuella våldet. Det går inte att komma ifrån att det har ökat kraftigt – även om man räknar bort lagändringar och att anmälningsbenägenheten har ökat. Nåt som tyvärr tycks minska nu när polisen direkt lägger ner våldtäktsutredningar på grund av överbelastning.
Gruppvåldtäkter var mycket ovanliga på 60- och 70-talen. Inte för att inte svenskar våldtog, utan för att de flesta svenska män faktiskt inte såg våldtäkt som en gruppaktivitet. Det var inget man skröt om och ville skylta med.
Ni unga kvinnor tror att det alltid har varit så här, men det stämmer inte.
Sverige var ett av världens mest jämställda land, men nu tycks våld i olika former bli vardag.
Vet du t.ex. att inom kommun och landsting är över 70 % av cheferna kvinnor? Även statliga förvaltningar domineras av kvinnliga chefer.
Du och många av dina läsare tycks ha hemska erfarenheter av män. Men man bör vara medveten om några faktorer: Dina läsare är inte ett genomsnitt. De är förmodligen ofta personer som har liknande erfarenheter som du. För det andra kan man inte dra generella slutsatser utifrån ens personliga erfarenheter. Personliga erfarenheter som man dessutom ofta söker få bekräftade genom den information man söker. Min dotter som är i din ålder och som vuxit upp i Stockholm har helt andra erfarenheter av män än vad du har, men hon är inte normen, lika lite som du är det.
Det finns stora problem i Sverige i dag och jag upplever att du och dina medsystrar har hamnat i en återvändsgränd. Det finns ingen utväg eller lösning på de problem ni målar upp framför er. En högljudd grupp feminister för fram en mycket dystopisk bild av vårt samhälle. Frågan är hur starkt stödet är bland kvinnorna i stort.

I princip säger du att kvinnor inte har något inflytande eller påverkan. Vad än de gör eller känner finns det inga konsekvenser. Det låter ju inte mänskligt. Hur påverkar inte dina tankar och känslor din omgivning? Det är ju absurt.

det kan vara intressant att grunna på några punkter i Karl Marx kommunistiska manifest från 1848
Upphäv familjen
Samhället ska uppfostra barnen
Kvinnogemenskap, som ett vapen mot familjen
som bär borgarnas idéer
Man tror sig ofta tänka unika tankar, men för det mesta är vi bara får som följer skocken.

LD du har fel, det får stora konsekvenser på samhällsnivå och framförallt konsekvenser för kvinnokampen.
Låt mig exemplifiera genom ett HYPOTETISKT exempel:
Ta en annan minoritetsgrupp som upplever diskriminering och förtryck, invandrare. Låt oss säga att alla invandrare skulle gå samman och kollektivt börja hata gruppen ”svenskfödda”. I olika forum och i offentligheten skulle de utrycka sin avsky och sitt hat mot ”svenskfödda”. Beskriva i detalj hur mycket de hatar dem och allt de står för.
Den förtryckta gruppen invandrare skulle alltså utrycka hat mot sin förtryckare ”svenskfödda” vilket enligt ditt resonemang vore legitimt och helt konsekvenslöst.
Men tror du verkligen inte att detta skulle få konsekvenser för dels samhällsklimatet (hårdare, ökat våld, ökade hatbrott etc.) MEN FRAMFÖRALLT en konsekvens för den förtryckta gruppens egna kamp för att slå sig fri från sitt förtryck?
Tror du inte då att gruppen ”svenskfödda” fått lättare att avhumanisera och demonisera gruppen ”invandrare” och på så sätt haft lättare att fortsätta motivera sitt förtryck? ”Dom hatar ju oss så varför ska vi hjälpa dem till ett bättre liv” eller ”okej vill ni inte ha med oss och göra så skit i det då”. En ursäkt att fortsätta förtrycka, precis vad alla kvinnohatare och rasister vill ha. Ta nu detta exempel och byt ut ordet invandrare mot ordet kvinnor och ordet svenskfödda mot ordet män.
Hat leder bara till en ”vi och dom” situation som kommer att utnyttjas av förtryckande män till att fortsätta förtrycka kvinnor dvs. hat kommer bara att skada kampen för jämställdhet och nedmonteringen av patriarkatet.
TILL ER SOM HATAR:
NI SPELAR PATRIARKATET RAKT I HÄNDERNA, DET ÄR EXAKT DETTA ALLA KVINNOHATANDE GUBBAR VILL, ATT NI SKA HATA SÅ DE FÅR EN URSÄKT ATT FORTSÄTTA FÖRTRYCKA KVINNOR. ATT SKAPA ETT ”VI OCH DOM” SAMHÄLLE SOM GYNNAR PATRIARKATETS FORTSATTA EXISTENS.

Jag tror ändå att "tänk efter" har en poäng. Jag har en fot i akademin och en fot på Sveriges landsbygd och "manshatet" ligger mig verkligen i fatet när jag försöker diskutera samhällsfrågor med mina gamla vänner hemma på landsbygden (oavsett kön). Vi hamnar ofta i sakernas ytterligheter och "vi mot dem" där kag förväntas medla/stå ansvarig för vad "de" faktiskt menar. Män är ju generellt ganska lättlurade, jag finner det mer effektivt att få dem att tro att jag spelar deras spel och sen äger jag dem.

Tänk efter –
Kvinnor som hatar män vill vara ifred från män, dom söker inte upp män och begår våld, dom vill och kan heller inte bli lika illa som män, uppfostran eller inbyggd empati what ever, kvinnor kan aldrig och kommer aldrig bli lika illa som män varit/är!
Och nej mäns kvinnohat är anledning nog, dom hatar inte kvinnor mer för att kvinnor hatar män, bara en jävligt dum ursäkt från män att fortsätta som dom alltid gjort
Men haha mäns tid är över, patriarkatet faller under min livstid.

Ulla – du har fel. Så jävla fel.
Kolla #allavi
Och säg sen att gruppvåldtäkter var ovanliga på 60-70 talet!
Bara för att det inte pratades om, eller tjejen ens visste om de (pga. Droger, manipulation) eller de inte anmäldes så betyder de inte att de inte skedde
"Fri kärlek" hade konsekvenser

Therese, jag har inte fel. Jag var ung i Stockholm på 60- och 70-talen och jag hade väninnor som blev våldtagna. Vi talade om sånt. Vi talade med varandra om våra upplevelser. Gruppvåldtäkter var nåt vi kände till från krig. Vi var inte rädda för att plötsligt bli överfallna av ett gäng okända män. Jag vet att många vill få det till att "så har det alltid varit", men det är fel.
Sexuella övergrepp förekom självfallet när jag var ung, men gruppvåldtäkter var mycket, mycket ovanligt.

LD
Okej, vad tråkigt, vi vill samma sak men ibland ser man olika vägar till att nå målet.
Vill dock tacka dig för att du fortfarande släpper igenom kommentarer från män som mig på din plattform, det hedrar dig!
Therese
Jag hoppas verkligen du har rätt och att vi får uppleva patriarkatets fall under din livstid.
Du inser dock skillnaden mellan "patriarkatet" och ”mannen” va?
Patriarkatet = Samlingsnamn för de sociala strukturer och beteenden som gör att vår samhällsstruktur förblir patriarkal, dvs. kategorin män dominerar kategorin kvinnor.
Mannen = Samlingsnamn som givits de exemplar av arten Homo Sapiens som råkade födas med en penis.
Om du inte planerar en massutrotning så kommer vi män fortfarande att finns kvar och dela det postpatriarkala samhället med dig och alla andra kvinnor. Personligen hoppas jag att ett sådant samhälle kommer präglas av ömsesidig respekt, jämlikhet och glädje och att vi kan lämna de sociala konstruktionerna ”man” och ”kvinna” bakom oss, något jag tror skulle blir mycket svårt för dig att göra efter en livstid av hat.
I ditt fall tror jag inte ens att det kommer spela någon roll om ”patriarkatet faller”, du kommer inte må bättre för det. Du hatar för hatandets skull och kommer bara hitta något annat att hata. Hat är en fantastisk drog, den dämpar vår inre ångest, tar fokus från våra verkliga problem och ger oss ett syfte.
Du och många andra är tyvärr fast i dess grep.

Therese, antalet anmälda våldtäkter har ökat med 1555 % sen 1975. Under 2017 anmäldes 6 969 våldtäkter. En ökning med 658 anmälningar jämfört med 2016. (BRÅ:s siffror) Det är fler än det totala antalet våldtäkter som anmäldes 1984 (630). Även om man räknar med ökad anmälningsbenägenhet, ändrad lagstiftning (2005) och ökat invånarantal så är siffrorna extrema. Sverige har blivit ett otryggare land för kvinnor.

Ulla, jag har precis som Therese läst en massa vittnesmål under #allavi från äldre generationer som vittnar om att det inte alls var guld och gröna skogar förr. Du har haft tur och varit lyckligt lottad. Liksom jag, som är född på 80-talet. Jag har aldrig blivit slagen, våldtagen eller psykiskt misshandlad av någon man. Men det finns många andra som har.
När du säger att gruppvåldtäkter inte existerade på 60-70-talet, och att det "inte var något man ville skylta med", kan dessa två saker kanske hänga ihop på så sätt att de som utsatte andra, och de som blev utsatta faktiskt inte pratade om det? Och att det är därför folk tror att det inte hände? Just denna logiska tankevurpa har jag hört många gånger i samband med #metoo, att folk å ena sidan tänker att det inte är så vanligt med våldtäkter, och när det kommer många vittnesmål så låter det "galet överdrivet" och "osannolikt", och man drar slutsatsen att folk ljuger. En slags confirmation bias.

Natashja, det är ingen tröst för dem som blir gruppvåldtagna att de råkade bli en av de få. Polisen uppger nu att allt fler unga kvinnor avstår från att anmäla eftersom de vet att inget händer.
1975 anmäldes 1 530 sexualbrott (OBS alla typer). Det blev ett hopp efter lagändringen 2005, från cirka 8 000 till
10 000. Men sen har det fortsatt att stiga. 14 886 år 2011. Fullbordade våldtäkter 1975-2017: från 5 per 100 000 invånare till 69 per 100 000 invånare 2017. Ökningen går inte att bortförklara med lagändring och anmälningsbenägenhet.

Anna i stugan, självklart var inte allt "guld och gröna skogar" förr. Det har jag inte hävdat. Lägg inte ord i min mun. Jag skrev att det var en mycket främmande företeelse. Det jag hävdar är att klimatet har hårdnat och allt har sexualiserats. Alltifrån barn till populärmusiken.

RebeckaL
Det har du absolut rätt i.
Therese
Jag ber om ursäkt för mitt inlägg riktat till dig ovan, det var drygt och onödigt skrivet.
Hoppas du inte tog allt för illa upp, det känns bara så sorgligt att du och andra slösar bort så mycket energi på nått så självdestruktivt som hat och låter det definiera er. Vill dig bara väl.

De demografiska förändringar som vi upplever nu är större än på flera tusen år. Vi har sen länge haft ett kvinnoöverskott, men det har nu förbytts i ett mansöverskott i åldersspannet 15 till 45 år, alltså de mest sexuellt aktiva åldrarna. Nu går det 126 män på 100 kvinnor. Det är en krutdurk. Sexuellt frustrerade män utan hopp om att finna en partner leder till ökat sexuellt våld. Det är oundvikligt.
Jag ber om ursäkt för att jag bombar dig med kommentarer, men jag tycker att vi kvinnor måste se verkligheten. Och den är inte ljus.

Tänk efter –
Hahaha ojdå!
Någon projicerar rejält här och det är då inte jag!
Du pissar verkligen på dig av rädsla för några rader jag skrev, fantastiskt!
Tror inte du förstår vad manshat betyder.

Tänk efter –
Jag förstår faktiskt inte vad du tror om mig, vad för sorts liv tror du jag lever och vad gör jag med hatet? Hur länge tror du jag hatat? Vad för problem tror du jag haft och har?
Så många frågor!
Väldigt nyfiken!

tänk efter –
självdestruktivt?
nej nu VET jag att du inte vet vad manshat betyder!
och definiera mig? hahahaha du måste skämta!
manshat tar inte energi, det GER energi, så otroligt mycket skönare liv att utesluta skitmän och sluta följa patriarkatets skit, kvinnor däremot bygger upp varandra, stöttar varandra och ger energi, allt som män tar för givet och bara tar
manshat är en drivkraft definitivt, att vilja vara ifred från män! men också bara en helt jävla rimlig reaktion på kvinnohat

Therese
Du har rätt, jag känner inte dig så det var fel av mig att anta saker jag inte vet någonting om. Precis som RebeckaL skrev ovan så är det ett typiskt manligt beteende och jag skäms för att jag beter mig så ibland, förlåt.
Du har rätt i att jag antagligen inte har förstått vad manshat betyder och du har absolut rätt i att hat är en super rimlig reaktion på förtryck och diskriminering.
Min avsikt med inläggen ovan var inte att ifrågasätta rimligheten i att ni kvinnor känner hat mot män, det var att ifrågasätta LDs åsikt att hatet inte får några konsekvenser på en samhällsnivå och för kvinnokampen.
Jag pissar inte på mig av rädsla för att förlora min makt, om jag hade kunnat hade jag gett den till dig direkt.
Jag vill inte ha makt över kvinnor, jag längtar efter ett samhälle efter patriarkatet där du och jag kan samtala med varandra som ”människor” inte som ”man” och ”kvinna”. Det som gör mig rädd är att hatet och det ”vi och dom” klimat det skapar i samhället kommer att skada den process som nu pågår för att nå det målet och riva ner det som många människor har jobba en livstid med att uppnå. Jag försökte bara belysa det.
Det gör mig glad att veta att du funnit gemenskap och stöd bland dina medsystrar och att ditt hat inte är självdestruktivt och inte definierar dig. Önskar dig all lycka!

Varför antar folk att hat på nåt sätt är självdestruktivt? Är ni en del av "tänk positivt"-generationen där ALLT ska lösas med "positivt energi"? Kan ärligt talat säga att INGA förändringar har kommit fram ur att man ska tänka positivt. Det är hat, ilska och jävla anamma som har drivit utvecklingen framåt. Inte fan hade kvinnor haft rösträtt om vi bara hade "tänkt positivt". Vi fick det för att folk kände sig orättvist behandlade och revolterade. Inte satt slavar och tänkte "Jo, men om jag tänker positivt nu så kommer jag nog bli fri en dag". Det var inte pga att slaveri sågs som nåt bra som det tog slut….. Negativa känslor driver på förändring och fattar man inte det kanske man bör läsa en bok eller nåt? Det är ju när man är MISSNÖJD som man gör något åt situationen, inte när man är nöjd. Säger väl sig självt eller?
Att hat mot män likställs med hat mot kvinnor är fan skrattretande. Hur många män mördas av kvinnor ENDAST för att de är män? Hur många män våldtas ENDAST pga att de är män av kvinnor? Hur många göms undan i avskiljda bostäder pga att de nån gång i månaden anses "orena"? Hur många män gifts bort när de är tonåringar eller mindre, med 20-25 år äldre kvinnor? Hur många män kidnappas och tvingas in i prostitution endast för att de är män av kvinnor? Hur många män könsstympas till den milda grad att de kan dö av infektioner och blodförgiftning pga att de är män? osv osv osv osv osv osv
Alltså snälla. Kvinnor som hatar män ser till att UNDVIKA män så mycket de kan. Män som hatar kvinnor SÖKER UPP kvinnor! De kan ju bara ta en random brud som de pucklar på och slår hjäl pga att de är kränkta över att kvinnor inte slänger sig över dom när männen förväntar sig att få sex bara för att de råkade vara trevliga. Så jävla pinsamt så man dör.

Varifrån kommer uppgiften att mörkertalet skulle vara 10 ggr anmälda våldtäkter?
Alltså jag vill bara veta hur den skattningen räknats fram?
Visserligen är EN våldtäkt om dagen en för mycket, men det måste ändå finnas någon slags relevans i påståenden.
Länka gärna till källor.
Mvh

Ulla, hört många äldre berättat liknande du berättar. Det är så tråkigt att radikalfeminister endast sitter och hatar svenska vita män. Som om de är över hela världen och förtrycker kvinnor. Att inga andra män förutom just svenska vita är onda. Vi kommer aldrig få bukt med problemen när feminister skyddar förövare pga ursprung.. De verkar missa att kvinnor i vissa länder inte alls har samma rättigheter som i Sverige. Där det inte är olagligt att våldta eller slå sin fru. Vad ska feministerna då skylla på vad det beror på? För där har ju inte den vita mannen makten. 🤔 om feminister bara kunde sluta bry sig om hudfärg och härkomst..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *