Kategorier
feminism & genus

Bakom varje framgångsrik man står en kvinna

En tanke. Eller kan vi prata om detta? Om att kvinnor som är hemma med barnen mest ses som parasiter som lever på sina mäns lön och hårda arbete? 
Kan vi prata om det faktum att många stora mäns karriärer och löner aldrig skulle kunna möjliggjorts om han inte haft lilla frun hemma som täckte upp och tog hand om allt sånt som kräver tid och engagemang som måste tas från nånstans (dvs tid och
engagemang från jobbet). 
Eller jo. Klart män gör karriärer utan fruar. Men då har de sällan tid för familj. Och det är väl det som också är det springande punkten för kvinnor: vi kan inte ha karriärer, klättra på stegar eller tjäna massa pengar om vi också ska vara föräldralediga
eller vabba. Vi måste välja. Medan män ofta slipper. För att de har lilla frun därhemma. 
Obs jag klagar inte. Jag bara påpekar att jag och Oskar är ett team om en jävligt ojämställt. Och oroa er inte, vi har alla slags försäkringar osv. Men de räcker ju bara so far. 
(null)     
Sen kan man som kvinna köpa sig loss och det är ännu en vinkel i det feministiska samtalet. Kvinnor (rika) som frigör sig genom att anställa städhjälp och nannies som täcker upp så även hon kan självförverkliga. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Bakom varje framgångsrik man står en kvinna”

Varje individ är ansvarig för sitt eget liv och vad man väljer att göra med det.
Om man känner att ens situation inte är bra blir den ju inte bättre av att inte försöka, man kan oftast mer än vad man tror bara man vågar.
Nu vet inte jag vad för slags karriär du syftar till men majoriteten av befolkningen får ju livet med två arbetande vuxna och barn att funka.

Självklart måste en person, oavsett kön, som jobbar massor ha en partner som tar huvudansvar för barn och hem. Självklart är det viktigt att lyfta upp att det ofta är kvinnor som gör detta oavlönade, ofta lågt prioriterade och värderade arbete. Det jag vänder mig emot är idén om att göra karriär måste innebära att man jobbar 40/50/60 timmar i veckan i ett decennium. Jag tror vi måste börja ifrågasätta detta. Vi måste kunna ha ett arbete, vilja bli bra på det vi gör och utvecklas (plus tjäna mer pengar) och ändå ha tid för barn och partner. Alternativen kan ju inte bara vara hemmafru/man och "jobba 12 tim"-karriärist? Jag älskar mitt jobb (är barnsjuksköterska), vill utvecklas i det och vara med och utveckla framtidens hälso- och sjukvård men inte på bekostnad av mina barn! Just nu delar vi på föräldraledighet och vab, inte 50/50 (pga amning och nya jobb bl.a.) men typ 60/40. Vill dela 50/50 när båda barnen går på förskola och vill också att båda ska få känna glädje på jobbet. Naivt?

Therese: Håller med! Man måste inte göra karriär hela yrkeslivet. Hela yrkeslivet behöver inte vara klättra klättra klättra hela tiden oavbrutet. Man kan pausa där man är för ett år, två år, tio år…. Min man och jag hann jobba i 10 år innan vi fick barn (ofrivillig barnlöshet). Nu "står vi still" i våra karriärer i en 10 år kanske, helt medvetet. Båda jobbar 80% (inte en chans att jag tar deltidsbördan ensam). Ekonomiskt får vi anpassa oss därefter. Delar VAB 50/50. När barnen är större så har vi 15-20 år kvar att jobba och göra karriär på. Får man barn ung kan man utveckla karriären när barnen är större (gäller båda föräldrarna!!). Eller utbilda sig eller vad man nu inte hann med innan barnen kom. Allt har sin tid. Allt behöver inte ske nu och hela tiden.

Det går att göra karriär utan att jobba övertid och trots att man både vabbar och är föräldraledig. Inte ovanligt idag. Handlar mer om utbildning, yrkessval och att jobba smart. Rätt många arbetsgivare idag är måna om att man ska få ihop karriär och familjeliv.

Som tidigare kommentarer skrivit – det beror på vad du lägger i ordet karriär!
Både jag och min sambo för karriär, jag inom biokemi och han inom IT, men jobbar båda 80%. Vi har två kids, tog 1 ÅR VAR föräldraledigt och tänker fortsätta jobba deltid i många år till.
Jag förstår att ditt syfte är att belysa patriarkala strukturer (toppen säger jag!) men vi måste ändå visa på att motsatsen inte alls är omöjlig eller ens svår. Det finns tvättmaskiner och diskmaskiner och barnen går på förskola 6h/dag.
Utbildning, spetskompetens och att välja en jämställd partner med intresse för sina egna barn vill jag peppa för.

Jag vet inte. Klart det underlättar, men ensamstående gör också karriär så det är ju rätt tydligt att det går utmärkt utan att ha någon hemma också.
Sen handlar väl i och för sig hela frågeställningen om karriär vs barn snarare än något annat. Men jag vet inte om jag egentligen tycker det är ett problem att de som väljer att jobba mindre har svårare att göra karriär än de som väljer att jobba mer. I sig självt är det ju helt rimligt. Det som inte är rimligt är att det är just kvinnor som väljer familj och män som väljer arbete.

I de allra flesta familjer idag så är båda föräldrarna förvärvsarbetande så där är det ett himla tråcklande för att få ihop det (vilket är val man gör) och i de fall där en väljer att satsa på karriären, vilket oftast är mannen ja, så blir det precis som du säger, en kvinna bakom varje framgångsrik man. Vad det också resulterar i är att mannen får en sämre relation med sina barn och barnen i sin tur får en sämre relation med sina pappor. Det är alltså BARA förlorare på det sättet, eftersom många kommer till någon smärtsam insikt ngn gång i livet om att livet inte går ut på en karriär utan på ens relationer i livet.

Läser dig sporadiskt och tycker du har fantastiska sidor och begåvningar. 👍
Men har lite svårt att förstå varför du är så otroligt negativ till allt alla föreslår.
Jag förstår att du själv är ditt största hinder. Tror du inte det är ditt egentliga problem?
Har ni bestämt att barnen inte ska vara på förskola innan 3 år måste ni ju också ta gemensamt beslut om att du ska kompenseras för det. Annars måste du ju jobba. Det är så vuxna människor gör och så samhället är uppbyggt. Man kan inte kräva att samhället ska ta ansvar för att man inte vill.
Hade du studerat ett ämne per termin eller två terminer under åren då hade du varit väldigt välutbildad nu. Det är ingen lång tid eller att du är speciellt gammal när du är klar.
Studielån finns ju. Det ska betalas tbx. Så är det för alla. Surt men ger roligare jobb.
Du vill inte vara beroende av reklam. Tycker det är en ok inställning. Men innebär det att du inte har inkomst och din pension riskeras så måste du ju omvärdera. Finns influencers som bara gör reklam för sånt de står för.
Är det konsten och skriverierna som du mår bäst av? Sälj dig själv då. Du måste ju försörja dig.
Ingenting av ovanstående är konstigt och anmärkningsvärt. Du måste bara agera själv.
Om ingenting verkligen funkar så måste du få sjukpension och hjälp.
Tro inte att jag dömer dig. Jag mest undrar över hur du vill att ditt liv ska vara. Jag får ingen riktig bild av vad du egentligen vill eller önskar. Du presenterar nej och hinder för det mesta.
Moa

För mig är det självklart. Det handlar ju om teamwork. Fattar inte hur ensamstående föräldrar klarar det och samtidigt jobbar? Svårt att tro att vi är byggda för det. "It takes a village" liksom.
Skulle önska att man inte gjorde det till en motsättning bara, vare sig från samhällets sida eller i feministiska kretsar. Föräldrar som stannar hemma borde hyllas för det engagemanget, men även den som bidrar till att pengarna rullar in. Sedan skiter jag i vem som har vilket kön där. Visst ser fördelningen skev ut, det kan man alltid problematisera, men bägge delar krävs ju för att familjen ska ha det bra. Det är en uppoffring att satsa på karriär likväl som det är en uppoffring att inte göra det.

Faktum är ju ändå, trots alla ”men man kaaaaaaaan göra karriär båda två”, att kvinnan som förvärsarbetar gör detta OCH TAR ANSVARET FÖR BARN OCH HEM. Mannen som förvärsarbetar gör just det, och bara det. Därför är kvinnor i högre grad sjukskrivna och därför är kvinnor i högre grad helt jävla slutkörda.
Så.. Visst fan kan två vuxna i en familj förvärsarbeta men det är ett mkt större offer än att en är hemma, ffa om man ekonomiskt täcker upp för den hemmavarande.

Tycker att du ser det som så självklart/naturligt att kvinnor i största allmänhet överhuvudtaget har möjligheten att vara hemmafru till en man som har en bra karriär eller åtminstone ett hyfsat välbetalt jobb.
Vill vi ha jämställdhet så måste ju vi kvinnor också ta vår fulla del av ansvaret – dra in cash. Och det är ju jobbigt, trist och besvärligt. Men någon måste göra det: du, mannen – eller vi andra skattebetalare.
Är en ensamstående mamma med psykisk ohälsa, numera dubbelarbetande (alltså med extrajobb utöver min heltid) så att min familj numera inte lever på gränsen. Jag mår inte särskilt bra. Men jag mådde inte bättre på den tiden jag var sjukskriven, snarare tvärtom.

Förstår problematiken. Låter som om ni är ett bra team du och Oscar. Sen har vi såna som mig (säkert också vanligt): mer välutbildad och mer välbetalt jobb än min man, mitt jobb är mer ansvarsfullt och också stressigare än hans. Vi jobbar heltid båda två. Men tar han mer ansvar hemma eftersom jag logiskt sett antagligen är mer sliten när jag kommer hem? Nejdå. Jag har även huvudansvar för barn och hem. Yay.

Det är väl snarare mannen som köper sig fri genom att anställa städhjälp och nannies? Det innebär ju att han slipper ta sin del av ansvaret för barn och hem och lassar över det på någon annan istället.

Dumt skrivet av dig. Varför är du med och förstärker att ingen kan vilja vara hemma med barnen. Att det är en lyx att "köpa sig fri" från hemmet?
För mig är det en lyx att kunna "köpa mig fri" från ekorrhjulet, från karriärhets och konsumtion. Jag har ekonomi nog att låta bli att jobba. Jag har lyxen att kunna vara hemma med mina barn – de viktigaste i mitt liv.
Sluta förminska det är du snäll. Alla vill inte bli en traditionell man.

Ja, det stämmer ju. Min mamma och pappa hade ett likadant updellning som du och Oskar, och de flesta av mina pappa’s jobb vänner (män i såna entreprenör-klubbar (usch)) hade en hemmafru också. Och så fanns det en man som inte hade någon familj. Hans sekreterare sa till honom att byta skjorta när det behövdes…
Bästa offentliga exemplet är nog Nederländerna’s statsminister Rutte, skulle jag tro 🙄

Jag tycker detta andas lie 50-tal. Idag har vi kvinnor faktiskt möjligheten att slippa välja ( om vi inte vill ). Vi har en otroligt generös föräldraförsäkring. Vi har många förstående arbetsgivare, fri utbildning och vi kan ställa krav på att pappor tar lika ansvar för barnen.

Tycker väl att det, så länge man är två vuxna i familjen, handlar om teamwork. MEN att det viktiga är att det ska vara lika naturligt att mannen är hemma mer eller att man turas om eller hur man nu vill göra. Jag jobbar mycket men tog ett break när yngsta var liten och var hemma två år. Sen jobbade min man halvtid i flera år. Nu är det jag som gör mest karriär och drar in pengar men min man jobbar också heltid och vi får ihop det ganska ok tycker jag. Det viktiga är enligt min mening att man inte hamnar i bestämda roller där det är självklart att hon gör så och han gör så pga strukturer.

Men om vi vänder på det hela istället då? Varför är målet att vi ska slippa välja familj eller karriär?
Just nu känns det som att folk skaffar 1,2 barn + en karriär bara för att man ska, och så blir det mellanmjölk alltihop. Många gör det mer av rädsla för att gå miste om någonting, än att man verkligen verkligen vill.
Vore det inte rimligare ifall alla var tvugna att välja helt?
Skaffar du barn så är det liksom din grej i livet, gå all in och uppfostra massa ungar på det bästa sätt. Väljer du karriär så gå all in på det, se till att utvecklas och utveckla det du arbetar inom till det bättre.
Jag skulle utan tvekan välja karriärs-alternativet, och betalar gärna massvis med skatt för att stötta föräldrarna 🙂

Maria och Anonym –
Finns stora problem med det där, särskilt i dagens samhälle, valet mellan karriär är inte lika mellan män och kvinnor
Om det är ett hetropar, måste båda välja samma sak, barn eller karriär? Eller kan dom välja olika? Hur tror ni fördelningen blir då mellan vem som gör vad?
om en kvinna väljer att skaffa barn så kräver det graviditet, förlossning och risk för skador och kanske lång tid för återhämtning, det kan vara enormt krävande, sen är det inte säkert att hon vill göra de igen och hon kanske då hellre vill satsa på karriär, kan hon ändra sig? Vem tar då hand om barnet som finns om pappan redan valt karriär och inte vill byta?
Extremt tabu för en mamma att "överge" ett barn, kan även ta flera år innan de är möjligt
Och om pappan väljer barn, vilket i princip bara kräver ett sprut på 10sek på rätt ställe, så han riskerar ju ingenting fysiskt och det gör varken ont eller kräver anpassning eller återhämtning
Och om han skulle ångra sig, så är de bara att göra de då det knappast är tabu eller ovanligt att pappor gör så, betala underhåll så är de bra, han kan till och med ångra sig innan barnet är fött
I och med att mamman inte "får" överge barnet så tvingas ju hon välja de istället
Det är ju inte så enkelt som att välja, inte med alla påtryckningar, tabun, fördomar, och skit
Kvinnor som inte skaffar barn ses ju som konstiga och empatilösa, och män som inte vill ha barn är inte alls konstigt
Den där uppdelningen med val slutar ju nästan alltid med att kvinnor är hemma med barn och hushåll, och sen sitter fast, det är inte så många som klarar av att försörja sig om dom blir lämnade
Och hur blir det med dom som är ensamstående?
Och hur mår barnen mitt i allt?
Jag är själv absolut inte emot att en förälder är hemma och för betalt för att uppfostra nästa generation och att andra satsar stenhårt på karriär, men jag ser massa problem med det både på strukturell nivå och individnivå och det måste ändras massvis med saker för att det ska funka och alla må bra
6tim arbetsdag inom många yrken tror jag skulle vara superbra på många sätt tex! Så går det vara mycket mer med barnen samtidigt som dom som jobbar mer än så får mer betalt/större utveckling, och fler som delar, färre som bränner ut sig och mindre sjukskrivningar och mer arbete blir gjort

Om inte kvinnor kräver att deras män ska dela halva ansvaret kommer de inte göra det heller. Folk ger i allmänhet inte upp makt och privilegier bara för att de är "good people". Det kommer inte hända något angående det obetalda arbetet i hemmet om inte kvinnor konsekvent börjar lämna män som inte drar sitt strå till stacken. Och detta kräver naturligtvis att kvinnor också arbetar… För annars är det ju bara rimligt att den ena gör det ena och den andra gör det andra.

Du skriver (citat)
”vi kan inte ha karriärer, klättra på stegar eller tjäna massa pengar om vi också ska vara föräldralediga eller vabba. Vi måste välja”
Du har fel! Det kan vi. Och det har vi möjlighet att kräva, få och faktiskt erbjudas rimliga arbetsvillkor OCH klättra/utvecklas/tjäna pengar/vabba/föda barn utan att behöva strida. Utvecklingen i arbetslivet går framåt! Jag är glad och stolt att vara en del av den.

Klart man kan göra både och? Känner många med bra karriär trots barn och trots att de behöver vabba ibland? Vi har fantastiska fackförbund och lagar och regler som möjliggör detta. Sen att män oavsett inte tar samma ansvar i hemmet är så jävla tröttsamt och vidrigt.

LD
Du vet mycket väl att män inte kommer lämna ifrån sig sina privilegier bara för att vara "snälla". Om det är höga krav att vara medveten om detta så so be it.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *