Kategorier
feminism & genus

Influensers som skriver om sina operationer bidrar till en livsfarlig normaliseringsprocess

Föråt för att jag skammar kvinnor nu men jag orkar inte med en halv generation jävla influensers som kränger rabattkoder för olika konsultationer med plastikkirurger eller fillers eller influensers som ska redogöra i femtioelva inlägg om sina bröstoperationer (eller känslor inför sina kommande operationer för wäh wäh wäh ”mina bröst är ju inte helt perfekta så snälla förstå jag måste fixa för att MÅ BRA” och så nåt jävla böl där vi som läsare ska tycka synd om dessa (ofta sjukt vackra normativa) kvinnor för att de inte kan älska (sina vackra smala) kroppar.
 
Man ska peppa och så ska man slänga in lite girlpower för hon gör ju som hon vill med sin kropp men FÖR I HELVETE jag går inte med på det. 
 
Och förlåt men om man, som stor influenser, bloggar eller instagrammar om det så är man fan dum i huvudet. Nu pratar jag generellt, stort som smått, för jag tänker inte peka ut nån enskild. Fattar att alla har sin kamp och resa men jag är trött på bristen av ansvar samtidigt som vi panikar över att flickor får ätstörningar och hatar sig själva. 
 
Jaha men varför gör de det? Och på vilket sätt bidrar vi till det? Genom att instagramma om att älska sig själv och att man vill peppa tjejer och sen så vänder man om 180 och bildligt hugger alla dessa tjejer i ryggen med påminnelser om normer och ideal de egentligen behöver komma ifrån. Det är motsatsen till girlpower och feminism. Det är uselt! Det är fan elakt! 
 
Folk får göra vad fan de vill med sina kroppar. Jag ifrågasätter inte det (nåja, jag kan nog göra det också för jag är ärligt talat trött, så jävla TRÖTT, på att det aldrig problematiseras alls). Men jag ifrågasätter de som uppmanar och uppmuntrar andra till att gå samma väg. Så fixa dina pattar. Gör det.
 
Men kan du snälla sluta bidra till den normaliseringsprocess som pågår just nu? 
 
Och kan vi andra sluta svälja det bara? 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Influensers som skriver om sina operationer bidrar till en livsfarlig normaliseringsprocess”

Fixa som ni vill, men skriv INTE om det!!!! När ni har unga följare. Och – ta en funderare, en väldigt lååång VARFÖR ni gör det egentligen!?? För det ligger långt in, nåt som ni "lärt" er hur man "ska" se ut.

ÄNTLIGEN!!!! är 18 och pallar fan nt feminist-klimatet i min ålder. Alla får va feminister oavsett om de bara är sjuukt ofeministiska. Hatar att feminism bland dem kommit att handla om "jag är feminist för att jag gör vad jag vill" JAG VILL SKRIKA OCH STARTA UPPROR

Om man bortser från samarbetsgrejen, ÄR det bättre att vara tyst om ingreppen man gör? Tänker att om dessa profiler gör allt i tystnad och når ett väldigt idealiserat utseende genom operationer, kan inte de påverka tjejer att tänka att ”andra ser ut så naturligt, varför har jag inte lika stora bröst/läppar/rumpa/liten midja osv”
Genom att vara öppen med op/ingrepp blir det iaf synligt för andra att detta inte är naturligt utan något man uppnår på konstgjort sätt.
Vet inte vad jag tycker om det hela men tänker att det är bättre att vara öppen med det än att vara ”perfekt” helt av sig själv

Varken bättre eller sämre egentligen. Båda har jävligt dåliga konsekvenser. Men jag skulle nog ändå rösta för att man håller klaffen. Att vara öppen med att det inte är naturligt normaliserar. Vackra människor med ouppnåeliga utseenden har alltid funnits.

Uppskattar verkligen att du ifrågasätter och problematiserar beteenden utan att skamma individuella personer. Att diskutera beteende måste göras för att kunna komma framåt i utvecklingen. Annat hade varit ignorant.
Angående ditt förra inlägg så tycker jag att det är väldigt tydligt att du inte kritiserar individer (tycker dock man ska kunna göra det också..) och att du i första hand kommer backa systerskapet, oavsett vad kvinnorna gör. Precis som du skrev så har du provocerat och flyttat fram hela normer(!) och det har varit så himla viktigt och stort och gjort det lättare för andra (ex mig) att ha lite mer "radikala" åsikter för jag har en solid grund att stå på (du).
Första gången jag kommenterar så vet inte om det är vettigt.
Vill berätta att jag verkligen uppskattar allt du skriver och gör för oss alla.

Jag är mamma till två tjejer i yngre tonåren, ingen av dom lika pinnsmala som alla deras kompisar. Du har varit en sån stor källa till förnuft och eftertanke under årens lopp (jag kommenterar aldrig) så jag blev jätteglad när du kom tillbaka från ditt uppehåll. Jag blir också GALEN på alla influencers som tjatar om hur deras operationer är empowering. Stora läppar och bröst är ett porr ideal. Snacka om att patriarkatet vinner om vi ser skönhets-operationer som empowering.

Har fött två barn och fixat brösten vid 40- års ålder. Det är inte oproblematiskt men jag landade i att jag gör vad jag vill och ingen säger åt mig vad jag skall göra och inte göra med min kropp. Men inte oproblematiskt. Och du har rätt i det du skriver. Och jag har rätt i det jag gör. Kommer inte närmare sanningen än så. Och jag är feministisk i mycket men nej, jag skulle inte kalla en utseendegrej som detta för en feministisk handling. Nobody’s perfect.

Håller med! Det är uselt. Och det är extra uselt att dra feminist kortet. Jag vet inte, ibland känns det som vi går framåt sen ibland kan jag
Bara känna att nä, det är värre än någonsin.

Alla pallar inte att stå emot patriarkala strukturer (det är så det är.) Jävligt många gör inte ens analysen (de känner jag mej mindre förlåtande mot.) Men det kommer aldrig att vara en feministisk handling att spruta in gift i sin kropp el operera friska kroppsdelar.
Välkommen tillbaka, så saknad!

"Med några knapptryck i appar som Facetune och Snapchat redigeras den nytagna selfien."
Och här är mer då..Är det plastkirurger som tjänar på det här måntro. ..Näää för att ha en 14 åring som växer upp med det här. Eller överhuvudtaget, det är vuxna av båda kön som tycker de behöver det här. Nähuvaligen för att ha såna ingrepp, nålar och knivar och annat. Näfyfasen det räcker med tandläkaren för att jag ska tycka det är jobbigt. Fattar inte hur man kan gå igenom sånt här. En sak om man vart med om någon olycka eller verkligen har någon grov defekt eller födelsemärke över halva ansiktet kan de vara befogat.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/allt-fler-vill-se-ut-som-sina-retuscherade-selfies

Å, vad jag håller med!! Det finns ett så högljutt försvar som består av: 1) alla gör som dom vill, och 2) Jag/hon gör detta för sin egen skull.
Satt i isolering för resten av livet hade nog ingen prioriterat att förändra sitt utseende "för sin egen skull". Jag tycker också att dagens rådande skönhetsideal har gjort det viktigare än på länge att stå emot och jobba på sin känsla av självvärde istället. Jag pratar såklart om instagram-idealet, som rentav KRÄVER operationer och sprutor i 99,9% av fallen för alla kvinnor.
År 2000 skulle vi iaf "bara" vara smala med stora bröst. En stor rumpa/höfter var värsta sortens förolämpning. Dagens ideal med pyttemidja, stora bröst/höfter/rumpa/thicc legs/läppar/kinder är mycket mer ouppnåeligt. Liten rumpa är nu en förolämpning. Hur har vi nått hit på bara några år? Extrem exponering av bilder, propaganda, som jag faktiskt tror påverkar nästan alla kvinnor i viss mån (inte bara "unga och osäkra"). Helt plötsligt känns läpparna små och ofylliga, trots att du alltid varit nöjd innan och tycker att läppfillers egentligen inte är snyggt. Dagens ideal kräver att kvinnor skär och injicerar i våra kroppar, och det är rentav mainstream att göra! Brazilian buttlift, världens dödligaste skönhetsingrepp, görs utomlands billigt. Andra sprutar in cement i rumpan i källare. Cement! Och ingen behöver ta ansvar för att de bidrar till detta ideal, med sina operationer och perfekta foton där det ljussätts, vinklas, poseras tills ryggraden vrids om, filtreras och photoshoppas. Att säga ifrån är att "trycka ner kvinnor som gör detta för sin egen skull".
Själv vill jag hellre bidra till en värld som uppmuntrar god självkänsla och självvärde, dessa dyra och farliga quick fixes ordnar faktiskt inte roten till problemet.

Tycker inte alls det handlar om att skamma kvinnor bara för att du vill lyfta fram lite jävla egenansvar.
Det är väl på tiden att utmana den själv-objektifiering och ytlighet som råder.

Kan bara hållla med. Är så trött på att man inte kan prata om och diskutera olika fenomen/beteenden pga då ”skammar” man. Hamnade i en diskussion om exakt detta för ett par dagar sedan där försvaret var att de som mår dåligt över sin kropp faktiskt inte kan åläggas den pressen utan måste få göra vad de kan för att överleva.
Men det handlar ju inte ens om det! Det handlar om att kunna prata om detta på samhällsnivå. Jag skiter i vad någon enskild gör för att hantera livet, jag är intresserad av vad som sker i det stora.
Plus, om man mår dåligt: gå till en psykolog och red ut livet. Punkt. Att bryta ihop så fort man får kritik för sina livsval och vara beroende av att omgivningen stöttar och håller en i handen som ett barn är inte heller sunt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *