Kategorier
feminism & genus

Alf B Svensson är en förespråkare för genuspedagogik utan att veta om det.

Nu är den här artikeln aktuell igen och sprids som en löpeld på nätet, fan vad jag hatar när mossiga gamla unkna debatter dyker upp till ytan igen lagom tills man trott att man kvävt den.

Alf B Svensson har tråkigt nog missuppfattat vad genusmedvetenhet handlar om och använde aftonbladet vid tillfället som forum för att sprida vanföreställningar som tyvärr delas av en hel del andra också. Vilket i sin tur ger antifeminister och andra halvdumma flashbackanvändare vatten på sin kvarn och så är man tillbaka på ruta noll och debatterar halmgubbar.

Nej.

Det som Alf B Svensson beskriver är INTE vad genusmedvetenhet handlar om. Det är ingen som vill förbjuda flickor att använda rosa, avstyra några lekar (utom möjligtvis våldsamma sådana) eller på annat sätt förbjuda eller tvinga barnen. Ibland behöver man tillfälligt ta bort vissa saker ur miljön för att öppna upp för fler alternativ, men det är inga förbud vi talar om. Genusmedvetenhet handlar ju om att VIDGA rollerna, inte byta på dem. Genus handlar om att ge ALLA barn, flickor och pojkar, tillgång till ALLA roller. (kläder, färger, leksaker, lekar, möjligheter osv).

Ninja får använda klänningar, rosa, tofsar och hon får leka med sina dockor hur mycket hon vill. Precis som Tamlin får leka med dockor och ha rosa och klänningar och framförallt ska kunna göra detta utan att bli dömd, hånad, skrattad åt eller höra att ”det där är för pojkar”.

Alf säger även att ”förskolor har jobbat med att motverka könsroller i flera år och att det inte funkat” men det är ju inte alls sant! Få förskolor är genusmedvetna och är de det så arbetar de ändå sällan aktivt med det. Och den trista sanningen är den att de flesta förskolor inte alls försöker motverka könsroller utan tvärtom cementerar och förstärker dem. Trots att de bör följa läroplanen.

Även om grundtanken är att alla ska bemötas lika inom skolan så är det inte det som är verktyget för att nå dit. Alf föreslår lustigt nog kompensatorisk pedagogik och det är ju precis detsamma som genusmedvetna förskolor använder i sin läroplan! Är Alf kanske en förespråkare för genuspedagogik utan att veta om det?

Och som vi ”genusfundamentalister” ofta säger, så är biologiska skillnader inget argument MOT genus utan snarare ett argument för. För om det nu är så att män är våldsammare, sämre på att ta hand om barn, tar större risker osv och kvinnor av naturen är på ett annat sätt är så är det ju extra viktigt att man låter barn träna på och utveckla talanger och egenskaper som inte kommer naturligt och på så sätt ge alla chansen till samma möjligheter.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

27 svar på ”Alf B Svensson är en förespråkare för genuspedagogik utan att veta om det.”

Hej. Jag har en fråga, kanske en konstig fråga. Men jag fick upp mitt intresse för feminism och genus när jag fick mitt barn för snart 2 år sedan. Jag har läst på ganska mycket, följt många bloggar som har samma tänk som jag. Men nu till frågan, jag har många nära och vänner som inte alls är feminister och har detta genustänk med sina barn. Och jag blir bara så förbannad och besviken på dem. Jag har många gånger försökt förklara för dem och lära dem vad det handlar om men dom sitter där helt utan kunskapen och säger ”äsch vi är jämställda” och ”vadå varför ska jag inte skilja på mina barn? Pojkar och flickor ÄR ju olika det vet ju alla”. Och sen orkar jag inte diskutera med dem mer. Jag vill liksom
Inte vara vän med såna personer. Har du ”avsagt” dig vänskaper pga detta någon gång?
Älskar din blogg. Tacksam för svar.

Och jag tänker när folk säger att ”pojkar och flickor ÄR ju olika” att då behöver de ju inte ha någon rädsla alls för att låta pojkar och flickor faktiskt prova och upptäcka allt. De kan ju känna sig helt trygga i att pojken som leker rosa prinsessa och flickan som är blå kung kommer att växa upp till just man och kvinna ändå – för pojkar och flickor ÄR ju olika, så varför denna rädsla för att låta barnen vidga sina vyer.

Ellinor: Jag har inte avsagt mig någon vänskap pga deras åsikter (inte så att det har haft åsikter ang att mord och annat hemskt är bra dock 😉 ) Jag har dock gett upp vänner som jag känner tar mer energi än vad de ger. Om jag känner att mina vänner har åsikter som är alldeles för långt bort från mina egna så undviker jag istället att ha de diskussionerna för ofta och framförallt aldrig bråk-diskutera dem. Försöka se deras vinkel, hålla mig lugn och kanske de kan se en av mina infallsvinklar.
Lycka till!

Ibland kan jag bli less på feministdiskussionerna (precis som jag kan bli på de flesta ämnen) även om jag är en självklar feminist i själ och hjärta.
Sen sitter jag mitt emot min 30 åriga gravida svägerska och hör henne säga ”jag är lite sugen på att ta reda på könet. Det är så jobbigt att inte kunna förbereda nåt innan förlossningen”
Då vaknar den rabiata feministhäxan till liv igen och jag älskar helt plötsligt varendaste kommentar/inlägg/tweet i feminismens väg.
Gissa vem som kommer tvinga dem igenom grundkursen i mänsklighet innan de föder!?!

Men här håller ja inte riktigt med! Låt kvinnan få förbereda sig på sitt vis inför hennes barns ankomst.
Spelar verkligen hennes förberedelser så stor roll att du ska bli ilsk för de?
Det känns som en onödig bit att hänga upp sig på.
De ja känner som har tagit reda på könet på barnet har sagt att de tycker att de fick en starkare anknytning tidigare. Det tycker jag låter som en fin sak!
Tycker nog uppfostran och kärlek är det viktiga i livspusslet!

Ja herregud vad trött jag blir på att se denna artikel delas om och om igen på FB. Har själv haft exakt samma reaktion.. att han ju är för genuspedagogiken utan att själv fatta det eftersom han har missuppfattat helt och hållet vad det handlar om.
Blir så förbannad på att media hjälper till att sprida missuppfattningar och fördomar på det sättet.

Bra skrivet! En fd. arbetskamrat delade med sig av Alfs artikel häromdagen och jag blev så j-a besviken. Borde väl ha kommenterat där och då men ibland blir orkar man liksom inte. Dumhet och inskränkthet kan kännas övermäktig ibland. Fegt, jag vet. Nästa gång ska jag f-n skriva vad jag tycker.

Jag håller inte med Alf i synsätt eller metod, däremot välkomnar jag ifrågasättande och därmed utvecklandet av genuspedagogiken, denna relativt unga idé ska varken förkastas eller ses som fulländad. Jag rekommenderar Klara Dolks forskning som fokuserar på just detta, istället för Alfs ”forskning”. Dolk har studerat den kompenserande pedagogikens metod och resultat vilket visar en bild av hur barngrupper segreras baserat på kön för att uppmana pojkar att vara ”feminina” utan flickor i närheten och vice versa. Att uppnå jämställdhet genom att separera barn från varandra känns…jävligt svårt, omöjligt skulle jag tippa. Så fram för debatt, erfarenhetsutbyte och reflektion men bort med förminskning och blindhet för vilken stor betydelse genuspedagogiken haft, har och kommer ha för barn och därmed samhället.
(En solskenshistoria: 3-åring säger till sin mor (min motvilligt homofobiska vän): ”mamma, man kan bli kär i vem man vill!Jag måste inte gifta mig med en pappa som du, jag får faktiskt gifta mig med preciiiiis vem jag vill, det har X (förskollärare) sagt. Men idag är jag kär i X (pojke).” Nu har min vän varit icke-homofob i 2 år och kunnat stötta mig i min bisexualitet utan obehagskänslor. Barn, genus, jämställdhet, frihet och en jävla massa hopp!)

Det var någon sopprot som delade den i mitt flöde också. Jag blir så trött. Som tur var hade en klok person skrivit ungefär som du, så att jag slapp.
Tyvärr är det många som fortfarande tror att genus innebär att ge alla barn likadana frisyrer och bruna overaller. Jag själv hade denna uppfattning innan jag hittade din blogg. Nu vet jag bättre. Tack!
Att förskolor aktivt skulle ha arbetat med att motverka könsroller i flera år är ju skrattretande. Det finns fantastiska förskolor och pedagoger men många är fast i att bemöta pojkar och flickor fundamentalt olika.

Det var hemskt vad alla ska missuppfatta vad Martin Ingvar säger hela tiden! Hur kan Alf skriva det han skriver först, och sen direkt efter citera Martin som säger att killar borde få träna på ”tjejiga” saker och tjejerna på ”killiga”? Martin Ingvar verkar ju vara mer genusmedveten än de allra flesta, bara att han använder biologiska skillnader som ett argument FÖR att ha genustänk istället för MOT.
Skrev för ett tag sen hur Belinda Olsson gjorde samma feltolkning av honom i Fittstim:
http://kajsakanel.wordpress.com/2014/02/02/fittstim-genus-och-biologi/

Bra och tydligt skrivet! Jag läser till förskollärare och genusfrågan är en av de viktigaste för mig och jag vet att jag har många blivande fsklärare med mig på den sidan, lovar att vi ska göra vårt bästa när vi kommer ut! Problemet är väl de äldre förskollärarna som inte är lika upplysta. På min senaste praktik uttryckte t ex min handledare att hon ansåg att genusfrågan ”gått för långt”.. Hon försvarade sig med ”Fast jag vet vad det handlar om, min dotter är (viskandes).. l e s b i s k.” Blev så ledsen och besviken.

Min systerson som då var 4 ville ha en klänning. Hans mamma och han gick tillsammans och köpte den. Han var glad och stolt i sin nya fina klänning där han spatserade runt hemma. Nästa dag ville han ha den på förskolan. Givetvis fick han det!
Och han blev bra bemött i klänning på förskolan av sina pedagoger!

men bröööl vad ledsen jag blir av alla dessa som tror att förskolans personal är några superduper genusmedvetna gudaliknande varelser och att dagens förskola/skola lära barna allt dom behöver kunna inom ämnet. Vill bara skrika på dom att detta är verkligheten: första dagen på nya arbetsplatsen (förskola) ”…och här är byggrummet eller killrummet som vi kallar det också höhöhö”. Flicka vill ha boll ”…här har vi en killboll (fotboll) så den här får du lilla gumman (ger barnet en rosa platsboll)”. Flicka vill hitta på egen saga och säger ”här är slottet och sen kommer monstret och sprutar eld” varav personal säger ”aa men då kommer massa hjärtan flygandes och pussas..” NEJ hon ville ha monster inte pussar alltså dööööör bara bråkar med mina kollegor hela tiden.
alltså detta händer HELA tiden i alla situationer.

Hej.
Jag har läst din blogg ganska länge. Jag tycker att Du är en fantastisk människa och din osvikliga strävan fter att göra världen mer tolerant är så inspirerande! Du gör så mycket bra för många!
jo angående Alf B Svensson…mitt tips är att du går in på dagen.se och ser den lilla filmsnutten som är ett utdrag ur en lång intervju med Alf på höger sida. Han får raka frågor om vad han tycker kring ”att motverka traditionella könsroller” och svarar på det. Han är inte djävulen själv även fast han verkar i en miljö och en kultur som ofta står som din (och min) motsats. Tänkte att jag ville skicka en kommentar som kan ge dig lite ro omkring ”unkna debatter” och irriterande gubbar. så här inför helgen är det ju skönt med lugn och ro…
varma hälsningar från Anna-Maria

Bra inlägg ! Men ät det någon som har koll på vilken forskning av Martin Ingvar som Alf hänvisar till? Jag hittar bara ”En bättre skolstart för alla: Bedömmning och betyg för progression i lärandet” men det kan väl ändå inte bara den han menar?!?

Men , de föräldrar som ”tvingar” på bebisar med snopp rosa kläder bara för att… ?
Jag skriver under
”Genus handlar om att ge ALLA barn, flickor och pojkar, tillgång till ALLA roller. (kläder, färger, leksaker, lekar, möjligheter osv).”
Så fungerar vi i vår familj, och vi talar inte om våra kroppar, utseende eller står och speglar oss mer än för att se om man är ren om munnen, typ.
Jag tycker dock att diskussionen är viktig och har inte något slut, så bra att den dyker upp för då dyker detta du skrivit upp.
Barn är barn, och ska få vara barn utan hinder.
Sen tycker jag nog att en del kommentarer är lite väl självgoda och ”sitterpåhögahästarochvetbäst” attityd.
Tråkigt att ni inte kan skriva utan att vara spydiga och sarkastiska
Fortsätt Lady D, jag läser och lär mig. Men allt du skrive har du inte rätt i, dock respekterar jag dina åsikter.

Ja faktiskt, som ett staytment. Ingen i min närmaste närhet som tur är, men jag försökte förstå dem.
Ibland går det för långt, och jag undrar på vems bekostnad?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *