Kategorier
feminism & genus

Alla män är potentiella våldtäktsmän 2.0

En olöst våldtäkt om dagen. 181 kvinnor dödade av sina män. Och ändå så blir män förbannade när man talar om mäns våld. Jag skulle kunna säga det sedvanliga gamla ”mäns våld mot kvinnor” men jag har insett att enbart mäns våld är mer passande. För våldet drabbar inte bara oss, kvinnorna. Det drabbar även männen. Mäns våld. 

Jag har manliga vänner som känner sig utpekade och utsatta när de går bakom en kvinna en mörk kväll. Jag är ingen jävla våldtäktsman! hävdar de upprört och ökar gärna på takten för att visa kvinnan att nej jag är inte farlig. (vilket resulterar i mer panik, så alla karlar därute – sänk takten!)  Bu fucking hu liksom. Ta en vända i mina skor. Just för att mäns våld mot kvinnor ofta bortförklaras eller försvaras (man skyller på offret) och eftersom att män ofta framställs som kåta svin som inte kan kontrollera sin drifter så måste vi kvinnor till slut utgå från att alla män är potentiella våldsmän. Vi lever nämligen i ett samhälle där kvinnan ska ta ansvar för mannens sexualitet; där man själv är skyldig om man blir våldtagen eller trakasserad eller misshandlad, där man själv få se till att skyla sig och inte uppmuntra, hålla sig lugn och inte provocera. Vi lever i ett samhälle där man som kvinna inte får vara full eller lättklädd och man inte får gå med en man hem om man inte känner honom väldigt väl för annars får man skylla sig själv om nåt händer. (fast man får ju skylla sig själv även när man känner honom väl för det borde man väl förstå att män inte kan kontrollera sig…. eller?) Och vi lever i ett samhälle där män ursäktas och försvaras när de tafsar och kränker (”lite får du väl tåla!”), i ett samhälle där småpojkar får ta för sig och man skrattar bort det ”han är kär i dig” ”boys will be boys” — Då är det inte så jävla konstigt att man är tvungen att se varje man som potentiell fara.
Oavsett om det är kvinnor eller män som rättfärdigar männens beteende så handlar det alltid om att vi ska ta ansvar för männens lust. Män idiotförklaras systematiskt och kvinnornas roll är att ta ansvar för männens sexualitet och männens ilska. Och ändå blir männen arga på oss. Feministerna. Kvinnorna. De som kritiserar mäns våld. Det är jävligt märkligt att de inte blir förbannade på männen som våldtar och slår, mördar och skrämmer istället.

Repris dagen i ära. Gilla gärna.

 

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

77 svar på ”Alla män är potentiella våldtäktsmän 2.0”

Jag skulle snarare kalla det "våld", än "mäns våld". Blir så trött på alla som tjatar om att män är våldsamma och alla män slåss på fyllan osv. Kvinnor då? Vad är det som säger att inte kvinnor kan vara våldsamma? 181 kvinnor dödade av sina män ja, men är det någon som håller koll på hur många män som dödas av sina kvinnor? Män som blir slagna i hemmet törs inte anmäla därför att de är rädda att bli kallade omanliga och ingen kvinna kan misshandla en man, eller? Nej, då är det han som låter sig bli slagen eftersom att han inte vill slå en kvinna, så därför försvarar han sig inte… Inte för att hon är så pass våldsam att han inte törs försvara sig, nejnej..

^HAHAHAHAHHAHAHHAahahahhAHHAHAHAHHAHhahahahah

förlåt jag brukar aldrig kommentera men kommentaren över hahahahhahahahhahahahahaha

jag tänker mig en stor björnkvinna (hulk) som pucklar på sin man:-d

Chanelle, så hysteriskt kul är väl det inte att en man blir misshandlad av sin fru. Jag känner till ett fall där mannen blev knuffad baklänges ned från en halvtrappa av hans fru för att hon var förbannad på honom. Han blev rejält skadad fick fara till sjukhuset. Inte frågade de honom något för att kolla att han inte blev misshandlad inte. Det var inte första gången kvinnan använde fysiskt våld mot honom men första gången han blev skadad. Idag är de tack och lov inte ihop längre.

Maken håller just nu på och jobbar med ett fall där en man har blivit misshandlat av sin tjej och han vill ha vårdnaden av barnen (angående kommentarerna ovan).

Jag tycker att det är läskigt att vi kvinnor har någon slags inneboende rädsla för män. Man vågar inte sälja nåt på blocket om en man ska komma hem till en och hämta grejen, man vågar inte gå ut på natten osv… Är detta något jag måste lära min dotter också? Jag vill inte överföra denna rädsla till henne också…

En form av förtryck som våldet skapar är rädslan för våldet. Jag flyttade i Umeå innan Hagamannen var fast och jag minns hur han alltid där i bakgrunden i minnet om man var ute. När han startade sin andra sväng så hade jag bott i Umeå ett tag. Alla mina kvinnliga vänner blev skitskraja och även jag men jag drabbades också av tanken att han inte skulle få vinna över mig på ett mentalt plan.

Jag vägrade att ta emot 'eskort' från manliga vänner på kvällar och att vara rädd. Risken fanns där, men den hade funnits hela tiden jag bott där med facit i hand så varför skulle jag ändra mitt beteende?

Detta har styrkt mig att sluta vara så rädd ute kvällar och nätter. Klart att risken att bli överfallen finns, men jag utgår från att det är enormt mycket högre risk att man blir påkörd och det går man ju inte omkring och är rädd för.

För den som inte tror på att män står för största delen av vålden, ta en vända på brå:

grov misshandel

Kvinnor 2 415

Män 16 810

Fullbordat mord och dråp samt misshandel med dödlig utgång

Män 153

Kvinnor 11

Sexualbrott

Kvinnor 50

Män 2445

Av alla anmälda för våldtäkt så var 1029 män, 19 var kvinnor.

Statistiken är från 2009.

http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&module_instance=21&id=544&statsType=200&statsCounty=La&Year=2009&type=1

Pttja, och även om kvinnan skulle bli våldtagen av en man hon redan kände – då är det också hennes fel. Eller så bagateliseras det.

"Ja, men dem var ju bekanta. Så kanske fanns det någon kärlek där."

"Ja, men nu kände du ju honom så du var ju ändå med på det och bjöd hem han och allt."

etc. etc.

Man kan vrida och vända på det hur som helst verkar det som, slutresultatet blir detsamma.

:thumbup: igen.

Jag har skrivit om dig på min blogg och lånade en bild. Hoppas det är okej.

Läs gärna och säg till om du inte gillar något. Det ska vara en hyllning, men sånt där kan ju falla fel.

*Översatte Anna Kaagaard Kristensens statistik hämtad ifrån "brå" 2009 – till procent.*

Grov misshandel/ Kvinnor = *13%*

Grov misshandel/ Män = *87%*

Fullbordat mord och dråp samt misshandel med dödlig utgång / Kvinnor = *7%*

Fullbordat mord och dråp samt misshandel med dödlig utgång / Män = *93%*

Sexualbrott / Kvinnor = *2%*

Sexualbrott / Män = *98%*

Jag är ofta rädd när jag är ute och går sent på kvällen, jag bor dock i ett område där det händer mycket skit. Det värsta är att om personen jag gått och varit "rädd" för visade sig ha en hund, eller om det är en kvinna. Så känner man sig lugnare. Vad i helvete då för?

Jag har hört att det är mycket större chans att bli rånad än våldtagen.

Bra inlägg, men jag har en liten "rättelse"

"man inte får gå med en man hem om man inte känner honom väldigt väl för annars får man skylla sig själv om nåt händer."

En kvinna är inte säker någonsin. Om man följer med sin bästa vän i syfte att sova på soffan, får man skylla sig själv för man följde ju med honom hem. Om man följer med sin sambo/make hem så får man också skylla sig själv för man ska ju ställa upp, och om man släpper till regelbundet ska sånt här tydligen inte behöva ske.

Vi lever i ett samhälle där kvinnor och barn är rättslösa och män reduceras till idioter. (Jag tänker på den klassiska fl´kommentaren att det "är föräldrarna som traumatiserar småbarn som blivit utsatta för övergrepp när föräldrarna försöker stötta barnet. En 2,5 årig kommer ju inte minnas övergreppen".) Innan vi alla tar ansvar för hur vi behandlar varandra får vi alla, kvinnor som män, vara beredda på att ta det säkra för det osäkra och döma hellre än fria. Tyvärr.

Okej. Då ska jag även gå runt med uppfattningen om att alla invandrare är potentiella mördare. Alla somalier är potentiella bidragsfuskare.

Nej, mycket har du rätt i, men alla män är inte potentiella våldtäktsmän.

Att kvinnor misshandlar män också tar ju inte bort det dåliga i att kvinnor även blir misshandlade utav män. Det är ju som att säga att det gör inget för hon/han slog mig också. Vi får inte ondgöra oss över att det är flest kvinnor som blir misshandlade/våldtagna/utsatta eftersom att det kan finnas män som också blir det.

Jag tycker självfallet att det är fel att bruka våld mot vilken individ som helst oavsett kön. Man ska aldrig slåss och man ska aldrig behöva bli utsatt för något så hemskt som våld ifrån den person man älskar.

181 kvinnor som dött sedan år 2000 av sina män. Hur många män är det som har dött av sina kvinnor sedan år 2000? Är det någon som vet? Är det överhuvudtaget en?

BAMBI – det där har du så rätt i! Dom flesta kvinnor är faktiskt väldigt omedvetet rädda för främmande män. Vi tänker inte på att rent instinktivt blir vi försiktiga och på sin vakt så fort vi ensamma möter en främmande man. När jag, för några veckor sen, var på en tjejfest kom vi in på det här området och de allra flesta tjejerna där fick rena AHA-upplevelsen när jag påpekade detta! För jag hade ju rätt! Bara att de flesta av dom hade inte ens reflekterat över att det inte ska behöva vara så, kvinnor ska inte behöva låtsas prata i mobilen så fort de går ensamma hem i natten och möter en främmande man. Vi tänker inte ens på det, vi bara gör det. Men det är ju ett tydligt tecken på att vi är rädda och förberedda på att en man när som helst, var som helst, kan attackera oss.

Alla tjejerna på förfesten där gjorde sånt här, skyddade sig mot främmande män med olika vanor, nästan ingen var medveten om hur fruktansvärt FEL situationen egentligen är.

Detta är något som det talas alldeles för lite om, ingen inser ju då hur RÄDDA vi kvinnor egentligen är.

Och apropå kommentaren från likkan längst upp och Christelles osympatiska och vidriga svar, så har likkan förstås rätt. Nu kanske inte så många män mördas av sina kvinnor, men män som misshandlas och slås av sina kvinnor är förmodligen långt fler än vi någonsin skulle tro.

Men av naturliga skäl blir männen skadade i mindre mån, eftersom kvinnor i regel är svagare än män och behovet att söka vård kanske inte är lika stort. Och i de fall då man faktiskt behöver vård kanske det undviks ändå, ty det är ju inte särskilt "manligt" att ha blivit misshandlad av en tjej.

Våld är vidrigt. Åt vilket håll det än må riktas och från vilket håll det än må komma.

Även om kvinnor inte kan åstadkomma lika stor fysisk skada som män så kan männen ändå må väldigt dåligt psykiskt.

Jag hoppas det är OK att jag kopierar ditt inlägg och skickar till rektor på min dotters skola. Hon går i fjärde klass och både hon och vi föräldrar har vid ett flertal tillfällen påtalat att killarna tar sig friheter med henne och de andra tjejerna i klassen. Varje gång vi tar upp det visar både lärare och rektor stor förståelse för oss och ska naturligtvis genast ta upp det här och se att det inte sker i fortsättningen….

Inget händer!

Ska jag behöva sitta på skolgården på rasterna och i klassrummet under lektionerna för att tillse att min 10-åriga dotter inte blir sexuellt trakasserar??? Vad är det för värld vi lever i, vad är det för signaler skolan ger till barnen och vad är det för män och kvinnor vi tillåter de här barnen att malas in i? Män har rätt att hantera kvinnokroppen som de vill, kvinnan ska bara tacka och ta emot?????

Nej, jag vägrar!!!!

airaM På tal om kommentaren som du lämnade i min blogg:

"Apropå din kommentar hos Lady Dahmer, innehållandes statistik om våld av män vs kvinnor, så är den naturligtvis väldigt missvisande. Hur många män tror du skiter i att anmäla att deras fru/flickvän slår dem pga att det inte är särskilt "manligt" att bli slagen av en tjej? De ska väl "klara av" en kvinna själva?

Nej, det mörkertalet är naturligtvis väldigt, väldigt stort. Statistik är inte alltid rättvisande"

Vad är det som säger dig att det inte finns ett lika stort mörkertal hos kvinnor som blir misshandlade? Statistik stämmer givetvis inte alltid, men det ger en fingervisning.

Nej, just i det här fallet så tror jag inte att mörkertalet är lika stort hos kvinnor som hos män och fingervisningen är därför inte korrekt. Om du inte inser det så blundar du för verkligheten.

airaM Jasså? Vad baserar du dina beräkningar på, är det antaganden eller finns det dokumenterat på något sätt?

Tror du att mörkertalet är så stort för mansmisshandel att männen kan klättra från att stå för 87% av våldet till 50%? För det tror faktiskt inte jag.

Som någon sade så händer det förstås att män blir misshandlade av kvinnor också, men det är ändå majoriteten män som misshandlar.

Min väninna blev våldtagen och misshandlad en kväll när hon varit på en bar för att spela lite biljard. Då hette det att hon fick skylla sig själv för att hon varit ute ensam…

Det är så sorgligt att en kvinna inte kan gå ut och ta en drink ensam utan att hon tydligen "ber om det".

Nej, hade det funnits dokumenterat så hade det ju funnits med i statistiken, logiskt nog. Det räcker att tänka till ett varv extra för att inse att en man (som är lika påverkad av hur män "ska" vara, som kvinnor är påverkade av hur kvinnor "ska" vara) inte i första taget skulle gå och polisanmäla sin tjej för att hon ger honom ett slag i ansiktet, eller knuffar honom med två raka armar rätt i bröstet. Och om du förnekar det, då har du ingen verklighetsuppfattning om hur det ser ut i världen i dag. Män ska "klara att ta" sånt, vilket de i regel gör också, eftersom de kanske inte ens ramlar omkull trots att kvinnan tar i allt vad hon har.

Samma våld från en man till en kvinna skulle resultera i mer skador och därför anmäls det. Kvinnor kommer undan med sitt våld eftersom det inte gör skada, just face it.

Sen har jag aldrig påstått att det är 50/50. Men det är verkligen inte 87/13.

Håller med till varje stavelse i detta inlägg. Jag tycker det oerhört obehagligt om en karl går bakom mig utomhus när jag är ensam, jag vet att den tanken inte är speciellt rationell eller rättvis..men va tusan? Hur ska jag kunna VETA vad den mannen har för avsikt? Jag är så glad att jag har hund, det har skänkt mig en enorm trygghet faktiskt. Försöker iaf intala mig själv att jag inte är så attraktivt "offer" när jag har en stor hund bredvid mig.

Överhuvudtaget skrämmer det mig när jag läser om hur kvinnor blir misshandlade och/eller våldtagna på de mest brutala vis. En kvinna var ut med soporna och utanför stod 2 män vars bil pajjat, de undrade om hon kunde "knuffa" på medan de försökte starta…och vips, så har de dragit in henne i bilen och våldför sig på henne. så JÄVLA sjukt. Inte konstigt att man blir misstänksam när man läser om sådant. o som du skriver:; varför blir inte männen, de schyssta männen, förbannade? näe istället vänds ilskan mot "alla tjejer tror män är våldtäktsmän!"…jaha, eh…vad..ahem konstigt.. Män -förbanna de karlar som gör att ni, ärliga och hyggliga, får dåligt rykte. Det är våldtäktsmän och kvinnomisshandlare som ni ska ta ut er ilska på!

"just face it"? Jag tror att det finns ett mörkertal, absolut, precis som med kvinnomisshandel, att det till och med skulle vara större är definitivt inte omöjligt. Att män står för största delen av våldet är dock ingen hemlighet.

Att kvinnor mördar män är ovanligt, att kvinnor mördar alls är väldigt ovanligt.

Att män slår oftare än kvinnor är knappast någon gåta, pojkar får ju sin våldsamma sida bejakad från att de är små, att puckla på kompisarna lite är en rolig lek, medan flickor lär sig att det är så fel det kan bli. Men som jag skrev innan, det vanligaste är att män slår andra män.

Mycket bra och tänkvärt inlägg. Naturligtvis finns det också män som utätts för brott, men anledningen till att mäns brott mot kvinnor frekvent tas upp är för att det är en mer ojämn match. Jaja, sen finns det kvinnor som väger dubbelt så mycket som karln (jag vet att ni tänkte det:), men biologiskt sett är det faktiskt vanligare att mannen äger större/högre fysiska förutsättningar, vilket inte ger kvinnan någon särskilt rättvis chans till kamp. Man blir/är mer utsatt som kvinna.

Visst finns det alltid ett mörkertal, men tror du airaM att alla kvinnor gladeligen springer och anmäler så fort de har blivit misshandlade/våldtagna? Tror knappast det.. Jag vågar nog säga att de allra flesta har svårt med att anmäla, som misshandlad i en relation tex känner man ofta skuld och skam vare sig man är kvinna eller man. Det är inte bara svårt för män att anäla om du tror det.

Och visst, jag håller med dig om att det borde uppmärksammas mer att även kvinnor slår sina män för givetvis existerar det. Och de männen ska givetvis tas på allvar. För det handlar inte om vem som är starkast, det handlar inte om muskler. Det handlar om makt. Och i de allra flesta fall är det mansrollen som får män att vara våldsamma, de har lärt sig att våld är ett maktmedel.

Och jag tycker det är ganska korrekt att kalla det för MÄNS våld, då kvinnor står för typ 2%. Där kan du liksom inte skylla på mörkertal..

Vallmo – Jag håller med dej och inser att män står för större delen av våldet i världen. Definitivt!

Jag menar dock på att inom förhållanden så är det verkligen inte så fördelat som det är enligt statistiken. Jag tror inte att kvinnor "gladeligen" springer och anmäler, jag vet att många fler borde anmäla, men inte vågar.

Men det är många kvinnor som berättar för någon väninna vad som hänt och som får stöd och hjälp att anmäla. Om en man tar upp samma problem med en killkompis, tror du då att han får samma stöd? Eller tror du att han får sej ett gapskratt som svar, likt det Christelle näst längst upp här i kommentarerna gav ifrån sej?

Jag skriver inte detta för att på något sätt skuldbelägga någon kvinna, eller att säga att våld mot kvinnor inte är hemskt, utan för att påtala att våld är hemskt oavsett vem som drabbas och vem man drabbas av.

Och jag skriver det för att ALLA män är inte potentiella våldtäktsmän. Det är en grov och ful generalisering att göra.

Jag tror att "alla män är potentiella våldtäktsmän" mer syftar åt, att det är så kvinnor känner sig i utsatta situationer, går du ensam genom en mörk park där ingen kan höra eller se dig, då är all män potentiella våldtäktsmän, det är så jag tolkar det i alla fall.

Åh, blir så glad av att hitta denna blogg som är så annorlunda mot resterande bloggar i denna arma bloggvärld! Idag på kvinnodagen tycker jag att du kunnat bli veckansblogg eller vad det heter. Istället ännu en blogg om mode-fest-och min älskade pojkvän, inget fel med det, vill inte döma någon men det hade varit trevligt med något nytt. Till hösten avslutar jag min tonårstid, jag fyller 20. Vägen dit har kantats av desperata försök att hitta sig själv, att passa in, att vara vacker. Nu känns det bra, jag trivs med mig själv! Men i svaga stunder tänker jag: Jag borde vara solarie-brun, jag borde ha en pojkvän som alla tycker är cool (behöver inte vara kär herregud), jag borde också ha fina kläder hela tiden. Jag borde jobba i klädaffär men drömma om en karriär som modedesigner istället för att utbilda mig inom konsthantverk. Alla tjejer är inte den sterotyp jag beskriver, jag vet, men är det bara jag som tycker att det är de som syns? Hur ska unga tjejer kunna värja sig även om de faktiskt försöker?

AIRAM…. det är precis lika pinsamt för en kvinna att erkänna en kränkning.

För 4 år sedan så berättade jag för en "kompis" hur en natt hade gått till hos en "dejt" och efter ungefär halva vägen in i "sexet" så ställer hon sig upp och börjar skrika och skälla ut mig för att jag satt och berättade som att jag blivit våldtagen.

Polletten trillade ner först då. Jag accepterade helt att han kränkte mig på det sättet. Jag ansåg inte själv att det var våldtäkt då. Nu är första gången jag har berättat om den kvällen över huvudtaget sedan min utskällning och det är i text och bara det ger mig en klump i halsen. Det finns inte på världskartan att jag skulle klara av att anmäla eller berätta för någon igen.

Jag är helt normal. Normalbegåvad. Normalutbildad. Normal ekonomi. Normalt utseende. Inga sociala problem i familjen. Ingen kriminell bakgrund eller någonsin umgåtts i "dåliga kretsar". Beskrivs som stark, självständig, smart. Om inte ens jag anmäler….

Du som är väldigt insatt i detta ämne om kvinnor och jämställdhet. Har du någon bok om ämnet du kan tipsa om? Jag driver en bokblogg. Som tack skriver jag dit en länk till din blogg. 🙂

aeriel – Det är ju naturligtvis fruktansvärt, att du råkat ut för något sådant och känner så inför det. Jag tror dock fortfarande att det är fler män än kvinnor som känner på det sättet, eller, jag är tämligen säker på det.

Men på riktigt, vad var det för dum vän? Hoppas du gjort dej av med henne.

Och för att klargöra, så har jag själv blivit sexuellt utnyttjad när jag var 3-4 år och blev av med min oskuld genom en våldtäkt när jag var 13, så det är inte så att jag sitter här och pladdrar om sånt jag inte har en aning om. Det finns ju så klart lika många känslor som det finns offer, jag tycker bara att LDs inlägg var över gränsen, that's all.

Hoppas att du går och pratar om det som hänt dej, det är inte sunt att hålla en sån sak inom sej. Kram.

Det är ju intressant det här hur kvinnan förväntas ta ansvar för mannens beteende och agerande. Blir en kvinna misshandlad i en relation undrar alla "men varför gick hon inte?" och detta sägs gärna med en ton som antyder att hon är helt jävla efterbliven som stannade kvar trots att hon blev slagen.

Ingen ställer dock frågan varför HAN inte gick. Det var ju HAN som hade problem med att hon var ful/dum/en jävla hora eller andra fina saker han kallar henne för, men varför lämnade han henne inte istället för att börja slå? Hur kan det var kvinnans fel att mannen inte kan hantera sig själv och börjar använda våld? För mig är det här helt obegripligt!

Om man läser om den forskning som har gjorts om våld i nära relationer och hur kvinnorna/männen reagerar och hanterar detta så förstår man att det finns ett precis lika stort mörkertal där som någon annanstans.

När man blir psykiskt eller fysiskt misshandlad i en relation och stannar kvar så reagerar man på ett ungefärligt lika dant sätt. Oavsett om man är man eller kvinna. Att anmäla sin partner är extremt ovanligt utan det är oftast någon utanför som gör en anmälan då misshandeln har gått för långt och blivit livsfarlig. Det som blir fel är när man inte ser strukturen som ligger bakom och som också gör att det är övervägande fler män som slår.

Och det tror jag är farligt när man börjar bortförklara mäns våld eller marginalisera det. Våld handlar om makt och i vårt samhälle är det män som har makt alltså är det övervägande de som slår. Det får man inte blunda för.

Jag tycker det är intressant att kvinnor förväntas ta ansvar även över männen som blir misshandlade.

Så fort det pratas om männens våld mot kvinnor kommer det alltid nån dum jävel och ba "MEN KVINNOR SOM SLÅR SINA MÄN, drt pratar ni inte om, de händer DET MED!"

Man ba mmm, då kan övriga män kanske engagera sig i det då, som vi kvinnor engagerar oss i våra medsystrar. Varför skall vi kvinnor som blivit förtryckta av män i århundraden sköta deras jobb med? Klarar de av nånting själva? Blir så trött. Och oftast är det andra KVINNOR som gnäller. Vad är det med er?

airaM – en man kan ju iaf fysiskt försvara sig och ta sig ifrån en kvinna som slår, det är ju svårare för en kvinna att slå tillbaka eller fly.

Med det sagt säger jag ju INTE att det är okej med kvinnor som misshandlar män/barn/andra kvinnor.

Jag måste poängera att de egentligen är viktigare att poängtera våld i relationer. har själv en föredetta vän som misshandlat/ (psyikiskt och fysiskt) sin sambon, och det finns verkligen inget att göra. All hjälp som finns är för misshandlasde kvinnor, men åt andra hållet finns ingen hjälp att få. Att få den misshandlade parten att lämna är lika svårt oavsätt om det är en kvinna eller man eller kvinna som är utsatt. och sättet att avskärma sig från vänner och familj är densamma. forskningen är däremot obefintlig i stort sätt gällande kvinnor som misshandlar sin familj.

Jag måste bara få inflika en grej när det gäller detta med att det finns kvinnor som slår sina män. Ja det finns det, men det är i majoriteten av de fallen ett helt annat våld än det "vanligaste" som män använder mot kvinnor. I de fall där kvinnor misshandlat män är det ofta i ett bråk med mannen. De gånger en kvinna lever med en man som misshandlar henne så händer det utan att kvinnor provocerar eller på något sätt bråkar. Det är en del av vardagen. Det kan räcka att de inte kryddat köttet tillräckligt. Ofta sker misshandeln vissa tider när barnen sover, på vissa ställen på kroppen för att det inte ska synas osv. Det är systematiskt och "genomtänk". Att jämföra de två typerna av våld och att det ens skulle vara i närheten av lika vanligt att männen blir misshandlade på sammma sätt i en nära relation är bara okunnigt!

Alla män är impotenta våldtäktsmän.

Förlåt men ja måste bara X)haha..

Men håller med allting som du säger. En kvinna som blir våldtagen frågas sedan "men vad hade du för kläder?" Vad faan spelar det för roll egentligen? Om hon nu även gick runt i strippkläder så har ingen jävel rätten att våldta henne för det…

Pernilla – Med ditt resonemang ska vi alltså bara bry oss om och engagera oss i det som rör oss själva, är det det det du säger? Så män ska inte bry sej om att kvinnor blir misshandlade "det får ju kvinnorna bry sej om"? Så vi i Sverige ska inte bry oss om kvinnorna i exempelvis Afghanistan "det är ju inte vårat land"? Så himla dumt. Klart att man bryr sej även om män som far illa, allt annat är ju jättedum och icke jämställt.

Rebecca – Okej, så vad är det du säger om du inte säger att det är okej att slå någon så länge denne kan försvara sej?

Jenny – Oj, vilken bra insyn du verkar ha, som vet att kvinnor bara slår män när det är "berättigat" dvs när de bråkar, men män slår sina kvinnor helt obefogat. Intressant.

Pernilla igen – Sen undrar jag även hur du lider av att kvinnor blivit förtryckta och kämpat i århundraden? Har du levt i hundratals år? Du kan väl istället kämpa för jämlikhet åt båda hållen? I dag. 2011.

AIRAM du missförstår. Läs inlägget igen. Jag påstår ju inte att alla män är kapabla till våld. Jag säger att vi kvinnor pga rådande normer och syn på manlig sexualdrift och kvinnligt ansvar alltid – enligt samhället – ska utgå från att alla män är våldsamma. Inte att de verkligen är det. Om du tex blev rånad av en invandrare så skulle aldrig du som offer ställas till svars. Men det gör kvinnor när de utsätts för våld.

för er som inte fattar rubriken läs inlägget igen. Jag säger inte att alla män ÄR våldtäktsmän. Jag säger att kvinnor är tvugna att utgå från det för att gardera sig.

Jag citerar mig själv: Just för att mäns våld mot kvinnor ofta bortförklaras eller försvaras (man skyller på offret) och eftersom att män ofta framställs som kåta svin som inte kan kontrollera sin drifter så måste vi kvinnor till slut utgå från att alla män är potentiella våldsmän.

Vi lever nämligen i ett samhälle där kvinnan ska ta ansvar för mannens sexualitet; där man själv är skyldig om man blir våldtagen eller trakasserad eller misshandlad, där man själv få se till att skyla sig och inte uppmuntra, hålla sig lugn och inte provocera.

Vi lever i ett samhälle där man som kvinna inte får vara full eller lättklädd och man inte får gå med en man hem om man inte känner honom väldigt väl för annars får man skylla sig själv om nåt händer.

Och vi lever i ett samhälle där män ursäktas och försvaras när de tafsar och kränker ("lite får du väl tåla!"), i ett samhälle där småpojkar får ta för sig och man skrattar bort det "han är kär i dig" "boys will be boys" —

Då är det inte så jävla konstigt att man är tvungen att se varje man som potentiell fara.

Ja, och det , kära LD, håller jag med dej om, till 100000%. Det är fullkomligt åt helvete röv-fel, att kvinnor skuldbeläggs när de blir utsatta för våld.

Jag känner, som läsare, inte att det var den enda poängen med inlägget (även om det kanske var en omedveten poäng från din sida), men förstår att din andemening med inlägget kanske inte var så som jag uppfattade den.

Det är ju det dumma (och härliga) med skrift, att en mening med en text ofta kan bestämmas av läsaren, eftersom ansiktsuttryck och tonläge försvinner.

FREJA: Be om skolans likabehandlingsplan och läs Läroplanen för grundskolan (finns på skolverket.se). Blir enklare för dig att peka svart på vitt om vad det är skolan bryter mot, när de inte tar er på allvar. Lycka till!

Jag menar att det oftast är kvinnorna som står på barokaderna och kämpar för sina rättigheter, männen kanske borde testa det också.

Klart att jag är för att alla hjälper alla men det är inte direkt ofta män står och slåss för kvinnors rättigheter.

Bara för att jag tycker att männen kan se om sina egna hus lite grann betyder inte de att jag menar att alla skall sköta sitt. Självkart inte. Men jag är inre förvånad över att

airaM: jag är inte förvånad över ditt resonemang, men jag det är fortfarande så att allt ansvar när det kommer till jämnställdhet verkar ligga på våra axlar.

Vart är männen??

hej, jag tycker att du verkar vara en himla vettig människa, en sån där som det inte finns många av i världen. jag är misantrop pga att jag inte kan se någonting bra hos människan och jag förstår att du inte är det eftersom du har skaffat barn. jag undrar vad det är som gör att du inte ser världen som en plats för ondska? jag menar, du skriver ju om såna ämnen här i din blogg, om sånt som är dåligt i världen, om människors dåliga sidor. det vore intressant att höra vad du tycker är bra i världen 🙂

Jag måste få inflika (helt utan egentligt sammanhang) att jag är ytterst tacksam i sådana här tillfällen att jag gick estetiskt gymnasium med inriktning teater, och att vår huvudregissör alltid tvingade oss att läsa text och manus onyanserat. För det är väldigt sällan jag missuppfattar en text som är skriven på korrekt svenska eller engelska, jag läser helt "tomt" eller vad man ska säga, och tar endast in fakta som står i texten och inte vad personen som skrivit texten må ha haft i åtanke "mellan raderna" eller som "tyst text". I sådana här fall (som vid debattartiklar) är det en klar fördel.

airaM: Hur jag lider av att kvinnor blivit förtryckta i århundraden?

Jag lider dagligen av att kvinnor blivit förtryckta i århundraden eftersom vi fortfarande inte är jämnställda männen!

Pernilla – Men vi är ju inte förtryckta i dag! Så hur kan du lida? Åk till något muslimskt land, där de fortfarande lever som på medeltiden – de kvinnorna är förtryckta. Och du, det finns mängder och åter mängder av män där ute som kämpar för kvinnors jämställdhet. Men det är svårt att se sånt man inte vill se för att det inte stämmer överens med ens åsikter – att män är svin. Om du öppnade ögonen så skulle du se att vi inte har det så jävla dåligt ändå. Inte dåligt alls, faktiskt.

Airam menar du på allvar att bara för att vi kvinnor inte har det lika dåligt som kvinnor i andra delar av världen så ska vi bara nicka tacksamt? Struntsamma att vi – i sverige – är underställda männen, att vi diskrimineras, trakasseras, utsätts för sexuella övergrepp, har sämre löner och sämre villkor… osv i all oändlighet…?

airaM: så förtryck är bara när det tar sig i uttryck synbara former som slöja etc?

Det var ju en nyanserad bild av världen. Om du skulle öppna DINA ögon kanske.

Ja, LD, det menar jag. Jag menar att vi ska vara jävligt tacksamma för hur bra vi har det i Sverige. Vi har det inte dåligt, men om man förutsätter att man diskrimineras hela tiden, så är det klart att uppfattningen blir sådan. Precis som invandrarungdomar säger "Du är rasist!" så fort de inte får som de vill.

Jag har aldrig känt mej diskriminerad för att jag är kvinna, i hela mitt liv. Jag har känt mej utsatt, absolut, precis som jag skrev längre upp så har jag råkat ut för diverse hemskheter. Men diskriminerad – nej. Så jag undrar verkligen hur man bär sej åt för att bli diskriminerad dagligen och hela tiden. Löner? Ska vi prata löner? Var är det lönerna skiljer sej åt? Jo, där det är individuell lönesättning. Man påverkar själv hur bra lön man ska ha. Män kanske i regel är bättre på att framhäva sej själva, men då kan de ju få en eloge för det, och så kan vi kvinnor också träna på att bli bättre att göra detsamma. Eller? För vi ska väl inte ha högre lön bara för att, vi ska väl ha det för att vi förtjänar det?

Inom de lågavlönade yrkena, såsom hemtjänsten, restaurangbranschen m.m. så är lönerna lika för alla.

Det enda jag är med dej på är att vi är någorlunda utsatta, även i Sverige, när vi går ensamma etc. Det är hemskt att det ska vara så. Det är bara för oss i dag att göra vårt allra bästa för att uppfostra pojkar som inte är benägna att begå såna handlingar.

Till sist. Du är noga med att inte kategorisera dina barn som någotdera av könen, utan de är båda två hen. Men med vuxna människor är det något helt annat. Då är det män och kvinnor, dagarna i ända.

airaM – Även om det ser värre ut på andra platser i världen än just här, så hindrar det ju inte oss att försöka förbättra vår vardag och skapa jämställdhet? Varför ska vi stå och stampa på samma ställe i åratal bara för att de andra länderna ska hinna ikapp? Det finns enorma brister även i den svenska jämställdheten, och det tänker jag absolut inte ignorera.

Oavsett så tycker jag att det är jävligt trist att avfärda allamän som potentiella förövare. Jag tycker även att överfallsvinklingen är skev, få våldtäkter sker genom överfall (av okänd) och det finns fan INGEN som någonsin argumenterat för att det skulle vara okej att knulla en tjej bara sådär på öppen gata.

fanny! det är ingen som har avfärdat alla män som förövare. Då har du missförstått inlägget. Inte heller påstått att överfallsvåldtäkter skulle vara vanligast. Läs igen!

Jag tycker också att energin ska riktas åt de män som utövar våld och inte mot de som protesterar mot det. Många använder argumentet "men kvinnor använder sig av våld också, det är bara det att det inte blir lika stora skador när kvinnor slår eftersom de är svagare". Uhm? Kan man ens räkna det till argument? Själv tror jag på goda män. Jag tror att det finns många män där ute som absolut inte använder sig av våld för att få det de vill ha, men frågan är just varför de retar upp sig på protesterna och inte mot männen som ger dem detta dåliga rykte?

Skumt att du besvarar kommentarer i min blogg eftersom det står hör att du svarar i din egen, tycker det är trist när kommentarsfältet blir en gästbok ist. Jag reagerade bara på fokuset i din text som i mina ögon låg på överfallsvåldtäkter. Sen uppfattade jag det som att du inte tyckte att det varmerän rätt att många har den utgångspunkten, pga samhällsklimatet. Menar att jag trots detta tycker att det är en trist inställning. Jag utgår knappast från att alla jag träffar i min vardag är potentiella våldsverkareoch ser det som en mycket destruktiv inställning om man nu ärför ett bättre samhälle för kvinnor.

Dessutom så är det ju en ganska vanlig feministisk floskel att alla män är potentiella våldtäktsmän, jag skulle säga att mycket av paranoian gentemot män kommer från missriktad feministisk retorik.

jag svarade där för att jag inte var säker på om du skulle återvända. Jag har inte sett dig kommentera tidigare (fast jag kan ha missat det) och gör ofta så med mina nyare kommentatorer. (jag vet själv hur lätt det är att tappa bort nya bloggar)

åter till ämnet: Jag tycker också att den här synen är trist. Eftersom att de flesta män faktiskt är helt ofarliga. Men jag försöker förklara problematiken kring skuldbeläggandet och ansvaret som hamnar på kvinnan. Vi får skylla oss själva, vi ska klä oss passande, vi ska vara försiktiga, vi ska inte vara fulla, vi ska inte….. osv.

Och som sagt – JAG påstår inte att alla män är potentiella våldtäktsmän. Det är samhället som påstår det när de lägger ansvaret för mäns sexualitet på kvinnorna och när vi skuldbeläggs för våldet.

Jäkligt bra skrivet LD! Men som någon innan skrev så är det väl våld i sig som borde vara det vi kämpar mot i samhället, eller om vi skulle benämna det som manligt våld – en social konstruktion – istället för mäns våld? Som i mina ögon verkar vara en indirekt vinkling av att männen har en större skuld i det än samhället i sig.

Bara en tanke…

Jag är en kille som tycker det är fördjävligt obehagligt att kvinnor eventuellt skulle kunna finna obehag av att ha mig gående bakom sig nån mörk kväll när jag har på mig stor mörk jacka, är trött och ser allmänt otrevlig ut – MEN 1. jag har aldrig skyllt detta på någon eller något annat än det faktum att män faktiskt står för de flesta våldsbrotten (och ja, tyvärr så har kvinnor all anledning att vara på sin vakt och tyvärr kan jag inte klandra dem som tittar oroligt åt mitt håll) och 2. de gånger jag misstänkt att kvinnan framför mig kan vara orolig, har jag sänkt farten. Alla män är inte blinda för normers och könsrollers konsekvenser. Det kändes som att jag måste ge en röst åt oss som blir upprörda men inte missriktar upprördheten.

Jag håller med om att mörkertalet är stort åt båda hållen, om jag skulle gissa tror jag att det är procentuellt större bland misshandlade män – av orsaker som redan diskuterats, men jag ser ingen poäng med att förneka hur hårt våldet drabbar kvinnor eller förneka att kvinnor över lag är de mer rädda och utsatta.

Att alla män är potentiella våldtäktsmän är iofs sant i någon mån, men det är en sanning av samma typ som att alla människor är potentiella mördare.

Sätt statistiken i förhållande till hur många män som bor i Sverige, så är det ganska uppenbart att de flesta män inte våldtar. Sätt misshandelsstatistiken i förhållande till folkmängden, så blir det uppenbart att de flesta män inte tar till våld mot nära och kära. Det är lätt att bli svepande, men jag tror att det skadar debatten mer än tillför något.

Att det däremot är så att en majoritet av kvinnorna inrättar sina liv utifrån rädsla, det är en obehaglig sanning. Det är lika obehagligt att en syn på kvinnan som medskyldig dröjer sig kvar.

likkan: Öh, har det undgått dig hel och hållet att 95% av alla våldsbrott begås av män? Tror du att media har vinklat det så att det ser ut som om bara män slåss fast kvinnor också gör det lika mycket?

Vakna!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *