Kategorier
feminism & genus

Allt ska könas så pojkarna och flickorna lär sig sina respektive och motsatta roller

En bild säger mer än tusen ord

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

47 svar på ”Allt ska könas så pojkarna och flickorna lär sig sina respektive och motsatta roller”

Men alltsÅ nu är ju detta en smakfråga, du tycker det är skitfult men massor av föräldrar tycker det är snyggt.

Det handlar om efterfrågan och folk vill ha sånthär, sen får du lov att köpa vilken du vill.

Du vet ju själv att det handlar om pengar, företagen tjänar på sånt här och då behöver det inte vara moraliskt rätt.

För övrigt har min dotter den med bilar på och hon älskar den.

är medlem i coop och i senaste tidningen med mera så är det en sida med prylar inför skolstarten. Två av allt. En svart ryggsäck, en lila ryggsäck, ett skrivpaket med fotbollslag i svart och rött, ett skrivpaket med rosa och älvor, en blå tröja och en rosa tröja. Varför kan det inte finnas ett eller tre alternativ. Måste det alltid finnas två för två är könen? Det enda som fanns i en färg var en silversko som jag antar är till för alla bögarna som skapas av att inte få utöva sina normer..

Jag hade inte köpt någon av stolarna till mina barn. Ännu så länge bryr de sig inte om allt det där kommersiella krafset, så jag kan i lugn och ro köpa kläder och bilstolar utan bilar och prinsessor på.

Vi var faktiskt och köpte bältesstol till yngsta barnet idag, och jag suckade över just detta. Nu blev det en turkos, utan tryck, precis likadan som storasyster har.

Haha, är trött eller nåt då jag inte ens skrev klart.

I välkomstpaketet som man kunde beställa fanns smink, en rosa mp3-spelare och "tjejböcker". Skitfånigt hursomhelst. Dottern var tackolov inte så impad utan det var min treåriga son som blev lyrisk över allt glitter.

Orka bry sig, det finns ju "neutrala" att köpa.. Låt folk välja själva.. Du kommer aldrig att kunna göra nån ändring på samhället Lady D, bara å inse fakta..

anonym sa "fast det står ju inte direkt på den rosa att den endast är för tjejer så vad är det som säger det?"

nej det står inte men det är ju ganska uppenbart vilken som ska vara till tjejerna och vilken pojkarna ska ha?

usch.. ;-(

"Orka bry sig, det finns ju "neutrala" att köpa.. Låt folk välja själva.. Du kommer aldrig att kunna göra nån ändring på samhället Lady D, bara å inse fakta.. "

Vilken tråkig inställning. Ska man gå runt och tänka så om allt? "Nä, men jag kan göra så här fastän det är helt sjukt och fel i mina ögon, jag kan ändå inte göra någon skillnad i det stora hela."

Tror nog att Lady Dahmers informativa inlägg kan göra mer skillnad i detta avlånga land än mycket annat. Och om hon inte ändrar alla normer och samhälsregler om hur det ska se ut – vad gör det? Hon har i alla fall påverkat ett par stycken (antagligen många fler) till att inte trycka i sina ungar en massa könsskit och liknande.

Blä! Jag tycker det är väldigt svårt ibland att hitta mittemellan-sakerna. De som inte är rosa och fluffiga eller blå med döskallar på. Var är alla andra färger i färgskalan?

Jepp, men inte att förglömma så "måste" man köpa en av den andra sorten om man får ett barn av det andra könet. Det är alltså något som företagen tjänar extra på och då är dom inte sena med att spä på tjejighet vs killighet.

Sorry, kunde inte låta bli att stjäla kommentaren

"Orka bry sig, det finns ju "neutrala" att köpa.. Låt folk välja själva.. Du kommer aldrig att kunna göra nån ändring på samhället Lady D, bara å inse fakta.. "

och länka till inlägget i min egen blogg..

Blir tokig!

Bam: Så bra skrivet:) Ingen kan göra allt men alla kan göra någonting.

Har också tänkt på en sak-det är alltid de som tillhör normen som ropar "Så kan man inte göra" eller "Det går inte" eller "Du kan inte göra något" mot de som inte gör det. Har alltid undrat vad de är rädda för.

anonym! Tänk om alla feminister och rättskämpar och rasistmotståndare och andra som kämpar för att stoppa förtryck och diskriminering hade tänkt som du?

Jo. Jag GÖR skillnad! Jag förändrar attityder och öppnar ögon. Jag förändrar de människor i min närhet och de är många. Jag har drygt 20,000 unika läsare i veckan och jag når dem med mitt budskap och jag sår frön överallt. Jag når dem och de i sin tur når andra. :thumbup:

Är så jävla trött på att allt alltid är blått eller rosa! Kunde inte den rosa ha bilar istället, kan de inte variera sig lite! Jag har letat efter en pyjamas till mitt barn och tydligen behöver ungen endera sova i mörkbå pyjamas med bilar eller en rosa klänning. Det finns ju faktiskt andra färger att sätta på saker. Det vore faktiskt jävligt skönt med lite variation, jag vill inte ha enbart rosa eller blå till mitt barn.

Till anonym som hävdade att LD inte gör nån skillnad: Fel.

Jag brydde mig väldigt lite om genus, feminism och jämställdhet tills jag hittade den här bloggen oh fick mina ögon öppnade. Med fler medvetna görs det skillnad, om än bara hos individen. Med många fler medvetna individer blir det ju dock ett mer medvetet samhälle.

Så någon slags förändring tror jag allt att hon kan åstadkomma.

Ingen fler som tänkte på hur stolarna framhävdes? inte bara pojk/flick färg. det klassiskt pojkiga mer framträdande medan den flickiga hålls i bakljuset.

Suck! Suck! Stön! Vad jag stör mej på sånt här! Inget endaste område får i vårt samhälle vara fritt från rosa-blått-uppdelningen. Finns verkligen överallt och det stöör mej.

Har för mig att butiker undviker att skriva till flicka eller pojke för att de får kritik. (ändå ser man det då och då.) Men man kan ju spela dum och låtsas som att man inte förstår vilken som är tänkt till vilket kön. Eller så förstår man ganska bra vad som är tanken. Blir ju bara larvigt att säga att man inte inser vad som är tanken..

USCH! Jag hatar sånt här! Kollade i en reklamtidning där de bland annat sålde cyklar. I tidningen fanns en annons för en enhjuling. "Pojkcykel 7-12 år" stod det under bilden. Blev så jävla förbannad då, som att det bara var pojkar som skulle kunna använda enhjulingar…

Mitt framtida barn (eller nej, jag ska inte ha barn)

Skulle aldrig få använda rosa så länge jag kan styra och ställa om det, grymt ful färg ;S

Anonym som skriver att LD inte kommer göra någon ändring i samhället: Där tar du fel, hon har en stor blogg, figurerar i tidningar och hon har "omvänt" ett flertal läsare. Jag var en gång som du, såg inget fel i att uppfostra könsroller, LD fick mig efter något år att faktiskt omvärdera min bild, det är jag tacksam för.

Håller inte heller med om att LD inte gör någon skillnad. Innan jag började läsa hennes blogg så hade jag inget intresse att veta mer om genus, jag brydde mig inte heller. Men ju mer medveten man blir, desto intressantare blir det! Tycker det känns så sjukt bra att ha vaknat upp! Nu tänker jag efter och har åsikter istället för att bara rycka på axlarna!

Man måste inte hålla med om allt, men det är alltid spännande att höra genomtänkta åsikter från andra, även om de ibland skiljer sig från ens egna!

Säger som en här ovan…det är inget som säger att man måste köpa den blåa till pojkar och tvärtom…men förstår vad du menar 🙂

Vi letade efter en fåtölj till vår son förra veckan, och då fanns det i olika färger, rött, rosa, blått osv…men vi tog bara en av kartongerna utan att kolla vad det var för färg. Har till och med börjat få min man att strunta i sånt, lite stolt över mig själv 🙂

"2011-08-27 ♥ 17:15:24

fast det står ju inte direkt på den rosa att den endast är för tjejer så vad är det som säger det?"

Ja, det faktum att du skriver att den rosa är till flickor kanske?

Du skrev inte att det inte står vilken stol som är till vem, du skrev att det inte står att den rosa är endast till tjejer.

Det säger allt. Rosa = tjej. Blå = kille.

Jag är så trött på att man hela tiden måste vara så stereotyp så klockorna stannar & köpa blått till killarna & rosa till tjejerna. Eller också vara tvärtom och obstinat och genomlida omgivningens suckar och himlande med ögonen ("Herregud, måste hon alltid bråka om sånt"). Jag tycker både grabb-blått med bilar/spindelmannen och tjejrosa med prinsessor/fluffiga djur är skitfult. VARFÖR kan det inte finnas ett enda kreativt alternativ som inte skriker ut vilket kön användaren förväntas ha?

Jag köpte en rosa mössa till min son eftersom han önskade sig en. Barnen brydde sig inte överhuvudtaget. Föräldrar satte i halsen. Vissa försökte övertala sig själva att det var okej genom att säga till mig tusen gånger om: "Ja, inte är det ju nåt problem att pojkar har rosa… jaa… ja det är klart det ska gå…" Tröttsamt.

Däremot ser jag inte att produkttillverkarna gör fel. Däremot människor som du… som faktiskt antar att cars är till pojkar, den rosa till flickor. Varför inte se det som intresse-styrt? Massor av flickor jag känner skulle önska sig cars-stolen.

Måste bara fråga dej vad du tycker om Lets dance?

Kvinnor i alldeles för små och tajta kreationer, oftast i blottande positioner.. o när ska männen börja klä av sig?

Äckligt med gubbar som sitter hemma en lördagskväll och ska ha fredagsmys med familjen och ser på detta.

Och denna säsong ska Molly Nutley vara med, hur gammal är hon?

Nej, hela grejen känns sunkigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *