Kategorier
feminism & genus

Antingen så anställer Egmont bara de som är smått efterblivna eller så utgår de från att vi är det

”NÄMEN VADÅÅ? Våra tidningar är inte aaaalls könsspecifika!!” – Linda Nehlstedt på Egmont som har en alternativ tolkning. (Och som utgår från att vi är dumma i huvudet)
  (bilder stulna från MANDRAGORA | kattägd vegetarian) Linda, bara så du vet så är jag varken född i farstun eller tappad bakom en vagn. Att det ska vara så himla svårt att tänka ut en tidning som riktar sig till ALLA barn? Eller som åtminstone inte är så förbannat tydligt indelade. Vad är det för slötänkta människor som är anställda på de olika förlagen egentligen och varför är det ingen som försöker vara lite nytänkande? Vart skickar man hatmailet? (Läs läs läs Ketchupmammans inlägg!)

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

47 svar på ”Antingen så anställer Egmont bara de som är smått efterblivna eller så utgår de från att vi är det”

Jag läste KamratPosten som liten, jag minns till och med de två specialartiklarna som handlade om just detta med könsroller och hur barn blir behandlade i skolan baserat på om de har snopp eller snippa redan när de föds.

Om en flickbebis slår med en leksakskavel – Åh, ska du baka kakor, som mormor?

Om en pojke gör exakt samma sak – Åh, du ska bli en tuff snickare som hammrar?

En sådan lust man fick precis till att göra sin egen tidning riktat till ALLA barn…

"It's all about the money", typ. Klart att företag vill profitera på skapade olikheter, då måste ju syrran och brorsan köpa varsin tidning istället för att läsa samma!

KP finns, och jag läser den fortfarande trots att jag är på tok för gammal för den. Den är riktad till alla barn, visst, men jag tycker ändå den blivit sämre. Om man frågade redaktionen för fem-tio år sen sa de att det var en tidning för barn i åldrarna 8-15. Frågar man dem nu säger de 8-13. Synd för oss äldre som vill fortsätta läsa en tidning som var väldigt bra en gång i tiden.

HAHA HENNES SVAR. Dog mitt-människohopp-är-förbi-döden. 🙁 Nej, de är inte riktade till kön, varför ska vi tro det? Det bara STÅR ju det. :DDDDDDD Tror hon inte att vi kan läsa, eller?

Hur svårt ska det vara att inte göra en köns kodad tidning? Jag tänker på alla flickor som vill läsa om sport och alla pojkar som vill ha mysiga pysseltidningar. För dem finns inget. Så svårt kan det väl ändå inte vara att göra en faktamässig sporttidning åt barn och lättlästa pyssliga lull tidningar åt barn?

Men det är ju bara att kolla på tidningarna för vuxna. Mat, inredning, modemagasin m.m. är i de flesta fallen extremt riktade mot kvinnor, medans de om sport, prylar, friluftsliv osv är riktade mot män. Kolla bara vilka det är som gör tidningarna.

Vilket jävla pucko! Hon kan ju bara inte ha alla hemma…

Men LD, du är ju kreativ och väldigt genusmedveten. Du borde skriva barnböcker, tidningar och annat som riktar sig till BARN överlag!

Men herregud. So what tt det finns en "Tjet" och en "kill" tidning? Alla saker som finns i tidningen är saker som jag, om jag var yngre, skulle vilja läsa om. De har sammanställt vad många tjejer vill läsa om till en tidning, och samma med Goal tidningen. Vad som beror på att vi vill läsa just det är en annan frmma. Men vem orkar vara så radikal? Om killarna vill läsa "tjej" tidningen är det väl upp till dom, och vice versa.

Varför inte bara ha en tidning om fotboll för barn? Tjejer spelar väl också fotboll? Eller en pysseltidning för barn. Jag stör mig.

Jag har inte något problem med att man gör tidningar för olika nischer, jag hade tex aldrig köpt en tidning om fotboll i den åldern men gärna en som handlade om djur tex. Men, man kan ju göra tidningar som inte är så könsbundna. En djurtidning med både tjejer och killar och inte så mycket 'söt' och 'gullig' på framsidan och en fotbollstidning som inte bara har 'coolt' och som även handlar om kvinnliga spelare osv. En tidning för barn måste inte rikta sig till alla, men de behöver ju inte vara könsbundna.

Jag tappade allvarligt talat hakan när jag läste om det där på aftonbladet nyss. Trodde först inte att det handlade om i Sverige föränn jag läste mer noggrant och tittade på bilderna. Jag blir så otroligt förbannad, hur kan detta ske i Sverige 2011? Har vi inte kommit längre än så? Fy så arg jag är just nu, jag ska skicka ett lååångt protestmail till dem så fort som jag vet mailadressen. Kämpar dagligen med mina barn för att dem inte ska falla in i gamla könsroller, samtidigt som samhället gör allt för att få in dem i det. Ibland känns det bara helt hopplöst.

Ja jösses, jag blev galen igår när jag läste artikeln. Hur blåst får man vara?! Hon motsäger sig själv så uppenbart att det blir pinsamt. I vilken verklighet är tidningarna INTE riktade till i stort sett enbart killar eller enbart tjejer?! Djup suck…

KP har just nu en serie där de än så länge inte berättat vilket kön en av karaktärerna, Alex, är. Det är vilda diskussioner och gissningar på KPwebben. Personligen hoppas jag att dom aldrig avslöjar det 🙂 Väldigt bra gjort av KP 🙂

Nemän nu tror jag. helt sjukt att se saker i vitt eller svart. Stackars alla tjjer som gillar idrott och fotboll. Ska dom smyga till kassan med sin goal junior. Detsamma för pyssel killar ska Emma gömmas under jackan. Troligtvis försöker dom inte ens handla.

Någon av kompisarna kan ju se.

Jag jobbar som lärare, just i år i en tvåa! Bland eleverna i min klass är det lika många killar som tjejer som spelar fotboll på rasterna och fritiden och som har fotbollsidoler! Jag har också både tjejer och killar som håller på med t.ex. ridning och tycker att hästar är det bästa och häftigaste som finns!Samma sak gäller simning, miniorer, scouting mm. Det borde tidningsförlagen ta i beaktande…då kanske tidningarnas omslag och innehåll kunde rikta sig till barn i allmänhet…och kanske fick de sälja dubbelt så många nummer av varje tidning, när både killar och tjejer blev sugna på att läsa dem! (eller deras könsstereotyp inköpande föräldrar)!

Ett uppriktigt tack för att du uppmärksammar mig på den värld jag lever i:D

Har tittat in på din blogg 2-3 gånger och tycker att du ofta, enligt min mening, kan vara lite överdriven. Men nu håller jag helt med dig. Tjejer spelar väl också fotboll och killar pysslar väl också, även om det är vanligare tvärtom.

Kamratposten, precis som andra har skrivit, var jag prenumerant på som liten och den är inte varken "tjejig" eller "killig" utan passar alla barn, oavsett kön, ålder och intressen 🙂

Vill slå ett slag för min systers och hennes kompis tidning: Tivoli med vänner. Denna ligger på det egna förlaget Positiv Förlag som för en hård kamp mot de stora förlagsjättarna om att synas och därmed finnas för den breda publiken.

Tidningen Tivoli med vänner riktar sig till alla barn och kommer ut med 12 nummer per år utan alla det plastskräp och annan skit som gärna följer med andra tidningar.

Kika in på http://www.positivforlag.se.

Camilla kunde dessutom höras debatterande mot Linda Nehlstedt i eftermiddagens studio ett i P1.

En debatt där Linda för övrigt avslutade med att göra klart att de inte tänker ändra något för det är ju barnen själva och deras familjer som valt hur tidningarna ska se ut…

Tolkningsfråga???????

Vet inte om det var mitt inlägg som innehöll ska som man blir trött av. Citerade verkligheten vi lever i. Tycker inte heller om ska. Tycker inte heller om att man börjar en förändring med tidningar. Ok de ska också förändras men kraft o energi behövs mer i förskola o dagisgrupper för att ändra barnens egna attityder. Tyvärr tror jag att föräldrarna(de flest) inte ser den här frågan som ett problem eller minsta viktig

Ha en bra morgon dag

KP (Kamratposten) riktar sig faktiskt till alla barn. Och är en väldigt bra tidning, som jag kommer ihåg det från när jag var liten i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *