Kategorier
feminism & genus

Är det en slump att riktigt stereotypa pojkar ofta beter sig som små as?

Dum skitunge ute på gården retade Ninja: – Du är en TJEEE-EEEJ! Du är en tjeee-eeej!

Och jo det är hon ju. Grejen är dock att ungfan verkade tro att hon var en pojke under tiden de var ute. Så vad handlade det om då? Jo Ninja hade faktiskt rosa tröja på sig och om jag får vara lite fördomsfull så känns det som att det kan ha varit där skon klämde. Ibland känner jag faktiskt för att slå barn. Hårt.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

36 svar på ”Är det en slump att riktigt stereotypa pojkar ofta beter sig som små as?”

Jag FATTAR INTE barn som vågar vara elaka och reta andra när vuxna är närvarande, när barnet de retars FÖRÄLDRAR är där! Är de dumma i huvudet!? Visst, det är väl bra att de inte är ögontjänare utan att man från första parkett får se vilka skitungar de är så man kan försöka undvika dem, men att de VÅGAR!!!

Det är väl inte barnen du ska slå, utan deras föräldrar isåfall. Det lär väl ha varit dem som har lärt sitt barn att tjejer bara har långt hår och rosa. Samtidigt beyder inte det att man inte kan ta en diskussion med barnet.

Är snarare föräldrarna som du bör känna att du vill slå hårt. Du skriver mkt om hur lättpåverkade barn är och dessa barn är ju inte så för att de vill vara såna utan för att de inte vet något annat..förmodligen för att vuxna omkring inte bryr sig eller tycker att det är ok att killar beter sig hursomhelst..

Jag har tänkt tänkt och tänkt och behöver hjälp från ett progffs på genus. Är det verkligen vi föräldrar som formar pojkar till att vara vildare? Liksom det är ju verkligen ett genomgående tema för pojkar.:rolleyes:

hanna och anonym fast det är faktiskt barnen jag blir arg på också. Givetvis också på deras idioter till föräldrar, men jag är inte så där överförstående att jag kan låta bli att tycka jävligt illa om just skitungar.

Fast, barnet är ju liksom oskyldigt. Det är inte barnet som har format sig självt, så om du nu måste slå någon 😉 så är det ju isf barnets föräldrar. Det känns ju verkligen som något DU borde fatta, att det är föräldrarna du ska rikta din negativa energi mot och inte mot barnet?

Tant Grön, oskyldig är kanske ett lite väl starkt ord att ta till va. Det är ju inte som att någon tvingar dem att mobbas med en kniv mot deras strupe, de gör det frivilligt och tycker antagligen att det är ganska kul.

tant grön jo jag fattar. Logiskt. Men jag blir likförbannat sné på skitungar som beter sig illa. Jag har VÄLDIGT svårt att tro att ni andra inte blir det.

Ja, barnen speglar verkligen sina föräldrar, deras vanor och förhållningssätt. Men det är hemskt att barn får lära sig, om än bara indirekt, att det är ok att hålla på så.

Och att föräldrar inte fattar att även små barn förstår så sjukt mycket och kopplar samman saker. Jag blir sjukt irriterad när man ser föräldrar prata om saker som barnen inte behöver ta del av, över deras huvuden som om de inte skulle fatta då…

Klart man blir arg på ungen! Visst, i långa loppet är det föräldrarna som står skyldiga, men klart man vill dänga till ungen när den beter sig svinigt, det är ju inte ett okej beteende…

Åh, påminner mig om barnkalaset jag var på i lördags. Föräldrarna hade köpt Barbie tallrikar, servetter och muggar till flickorna, och Bakugan till pojkarna (Storebror, hans kompis på 8 år och så en pojke bland 5-åringarna). Jag avskyr barbie, och fästmannen var inte så glad för de skrikiga färgerna på Bakugan-tallriken, så vi bytte. Ungarna var genast igång med att jag var en pojke och fästmannen var en flicka. Vi log och sa att tjejer och killar kan vara som de själva vill och får tycka om allt, inte bara Barbie respektive action anime-serier. Då visade sig att flickorna tydligen älskade att titta på anime men de fick inte för att det "gav mardrömmar" än så länge, men när de blev stora ville de titta på det. Storebror och hans kompis brydde sig inte om samtalet, och den lilla pojken verkade hur glad som helst.

Du börjar se konsekvenserna av den stil du gett Ninja utseendemässigt. Tro mig jag önskar inget annat att könsrollerna inte spelade någon roll, men könsroller har alltid spelat en roll i alla tiden och jag har svårt att se att de någonsin skulle upphöra. Det tråkiga är att det är i dagens fall de genusmedvetnas barn som far illa, barn som inte kan tänka kritiskt och inte kan hantera konflikterna som uppstår. Så i denna genuskamp, vem tar barnens parti? Det är för deras framtid som de kläs i könsneutrella färger eller tvärt emot den könsrollen som de enligt samhällets regler tillhör, men vem skyddar deras psyke och barndom från elekheter som uppstår, mobbningen? Du skrev någon gång att mobbning inte uppkommer på grund av utseendet och Ninja är en social och säker unge så hur kommer det sig att hon retats? Visst, en gång, kanske ingen gång men det kan lika gärna fortsätta och eskalera. Känner du aldrig att du hellre ger henne en lite tryggare barndom om hon skulle mer passa in i sin könsroll? Jag säger inte att du ska så klart, jag fostrar dig inte, bara funderar lite i ämnet.

anonym och hade det synats att hon var tjej så hade det kanske låtit; "du är en TJEEEJ så du får inte vara meeeeed!!" (jo den har jag hört barn säga mer än en gång)

Nej, jag tror inte att det här är en konsekvens av min fostran. Jag tror det är en konsekvens av bristen på fostran hos skitungarna.

För övrigt så hade Ninja en ROSA tröja, ett par hello kitty skor och ett par byxor. Ska jag klä henne som en prinsessa?

Nej, jag tror inte hon blir tryggare av att jag pressar in henne i en liten trång mall som bara kommer att begränsa henne. Jag gör det jag tror 'r absolut bäst NU. Jag är liksom inte genusmedveten för att vara cool eller PK eller inne.

du säger att genusungarna far illa och undrar vem som tar deras parti. Menar du seriöst att de könsrollsindoktrinerade barnen INTE far illa? Jag vågar nog påstå att det är tvärtom; väldigt många könsfostrade barn mår väldigt dåligt i sin roll. Och en annan stor grupp ger sig på omgivningen istället.

Och hur skyddar jag henne från mobbing och tråkigheter? Jag utrustar henne med verktyg att hantera det.

nej, jag vet att jag gör helt rätt. Jag vore tokig om jag anpassade mig till en norm som bara kommer göra mina barn begränsade.

för övrigt så undrar jag om du har några belägg för att just genusbarn skulle fara mer illa, mobbas mer eller på annat sätt utsättas för fler tråkigheter än de könsrollsfostrade barnen

Ähh, nån måtta får det väl ändå vara. Man kan inte skylla allting på föräldrarna hela tiden. Föräldrarna beter sig som de gör mycket pga/tack vare sina egna föräldrar, och så vidare. Vems fel är det? Vikingarnas? Eva och Adam? Alla har ju blivit uppfostrade av någon, så att skylla allting på nån annan leder ingenstans. Om mina föräldrar slog mig så är inte det en ursäkt för att jag ska slå mina ungar. Du fattar var jag vill komma.

Klart man blir förbannad på ungen, det är ju den som beter sig illa. Man har ändå en egen vilja, även om föräldrarna påverkar en.

"för övrigt så undrar jag om du har några belägg för att just genusbarn skulle fara mer illa, mobbas mer eller på annat sätt utsättas för fler tråkigheter än de könsrollsfostrade barnen"

Absolut inte och det var inte det jag syftade på, att endast genusbarn skulle bli retade. Ingen har belägg för hur genus påverkar barnen eftersom det är ett relativt nytt experiment. Tiden får utvisa. Med mitt inlägg ställde jag mig frågande på hur du såg på saken och du svarade att du anser att genus är helt rätt. Frågan är om det rätta har ett pris? Jag tycker också genus är bra, men jag tror inte att skönhet och manligt och kvinnligt någonsin kommer att försvinna, inte under våran och våra barns livsstid i alla fall. Och frågan är om man kan sprida kunskapen om genus utan att våra barn påverkas negativt i KANSKE en större utsträckning på grund av utseendet.

anonym nej det är inte speciellt nytt alls. Jag vet inte hur gammal du är men när jag var liten så kläddes barn väldigt neutralt och unisex. För att inte tala om längre tillbaka då alla barn var kolt.

dessutom har genus som pedagogik funnits i snart tjugo år och de barn som gick på de första genusförskolorna är idag vuxna och välmående och välanpassade. (googla tittmyran)

Titta runt omkring i världen och du ser tydliga konsekvenser av den könsstereotypa fostran vi har kört i alla år. Vi fostrar förövare och offer. Vi fostrar män till en våldskultur och kvinnor att hata sig själva. Tycker du att det har funkat bra hittills? Jag menar inte att vara dryg utan vill ge dig lite perspektiv på vad det egenligen är du ifrågasätter.

Genusmedvetenhet kan aldrig göra så att barn mår sämre än de gjort under den stereotypa eran. Det kan aldrig ha fler eller sämre konsekvenser. Att tillåtas utveckla sin personlighet fritt kan ALDRIG vara sämre än att vara begränsad till en snäv roll.

ATt uppfostra sina barn könsstereotypiskt påverkar barnen negativt i högsta grad.

ATt som du nu hänvisa till utseende och stackars genusbarnen som misstas för fel kön blir så jävla larvigt. Hur gör vi med fula barn? tjocka barn? fattiga barn? barn med annat ursprung?

Och jag kan fasiken lova dig att min dotter löper större risk att bli retad för att hon har en 1, mamma som är tjock 2. mamma som inte rakar sig. 3. pappa med jätteskägg. 4. mamma som är excentrisk 5. pappa som har manboobs osv osv. Bör jag också anpassa mig och passa in, inte sticka ut, göra mig osynlig och en av fåren för att försäkra mig om att mitt barn ABSOLUT ALDRIG blir retad? För vet du…. det finns inga sådana garantier eftersom att – som jag redan påpekat – man inte blir mobbad eller retad pga yttre attribut.

Min dotter kommer växa upp antagligen med starkare självkänsla än gemene könsnormativ prinsessa eller spindelman. Hon kommer utveckla en bredare personlighet och fler egenskaper och hon kommer inte växa upp med en massa föreställningar (och medfljande ångest kring dem).

det finns fan inte fler argument mot genus än det finns mot det normativa.

och du frågar om genus har ett pris – kanske. Det vet vi inte. Men vi vet garanterat att det normativa har ett väldigt högt pris.

Blir Ninja ledsen när barnen restas utifrån vilket kön hon tillhör eller hur reagerar hon? Jag tänkte eftersom hon ganska nyligen har förstått (kommit på, kalla det vad man vill) att hon är just tjej till kön.

Skönt att HON inte tar illa upp (än, och idag, vad du vet) har inga kloka saker att säga annat än att jag kan sträcka upp handen och vifta och erkänna att jag kan också bli SKITFÖRBANNAD, grinig, butter och kasta onda ögat. Både på barnet (hur oskyldigt det än må vara) och på föräldrarna när liknande situationer (som stör MIG) dyker upp.

Är inte stolt över det, är inte modig nog att sträcka på mig och AGERA, antar att jag bara är mänsklig. Så, du är i alla fall inte ensam.

//En sån där "inte-helt-perfekt-individ"

Åsa, jag "hotade" en liten elak tjej med att hon inte skulle få några julklappar om hon fortsatte att vara elak (för jultomten vet ALLT!) mot de andra barnen (och mig), hon blev då tystlåten och sur. – inte för att det hjälpte i längden då hon senare frågade sin mamma när hon kom och hämtade henne, och mamman då sa att hon skulle få "massor med julklappar" och att "det spelade ingen roll" om man var elak. – trevliga prickar båda två…

Jag har funderat på en sak, det finns ju en hel rad med folk som inte tycker att man ska bli arg på ett barn som beter sig illa utan istäälet bli arg på deras föräldrar, men och här kommer min lilla undring, i så fall så är det ju inte någon vuxens fel att de beter sig illa heller om de har blivit uppfostrade till att bete sig på det sättet.

Alltså när ska barnen ta ansvar för hur de beter sig och hur länge kan man skylla på föräldrarna egentligen? När går gränsen, vid 5 år, 10 år kanske eller kanske när barnet blir myndigt, alltså vid 18 år? Och i så fall är man vuxen bara för att man är myndig?

Sorry, men jag är så trött på att man inte får tycka att barn beter sig illa utan att blanda in deras föräldrar, det finns faktiskt barn som är dumma även om deras föräldrar har gjort ett bra jobb, tro det eller ej!

Om ninja blev ledsen för att nån retade, eller kände sig osäker pga sina kläder osv, skulle du berätta det i bloggen?

caucasiangirl antagligen. Beroende på hur gammal hon är och vd det handlade om. Jag tänker inte hänga ut henne här. Ju äldre hon blir desto mer privat måste hon få vara.

Diskussionen med anonym ovan borde bli ett eget blogginlägg! (jag vill ha det bland mina bokmärken:love: rena porren att läsa)

Ett barn i förskoleåldern kanske inte förstår att det inte spelar någon roll vilket kön man tillhör. Pojken kanske blev förvånad över att "pojken" (Ninja) visade sig vara en flicka och inte visste hur han skulle hantera det. Jättedumt att retas ja, men han är ju ett litet barn. Du är vuxen, du kan klä din dotter så att hon inte blir retad.

men shit Emma, skämtar du? Ska JAG klä mitt barn så hon inte blir retad? Hur då menar du? Vad för kläder kan garantera att mitt barn inte blir retat? Och tycker du verkligen att man ska anpassa barn till flocken bara för att undvika konflikter? Förstår du konsekvenserna av det?

nej du, jag har ingen lust att lära mitt barn att det är viktigt att vara som alla andra och att man inte får sticka ut.

Jag har en pojke som är 3år som har börjat att slåss. Jag o min man är 2 lugna och väldigt snälla typer. Att slåss finns inte i vår värld och vi gör allt för att visa honom empati och att va en bra kompis. Han leker mycket med både tjejer och killar i åldrar från 0-10 år. Problemet verkar ligga i att han är osäker och blyg och inte vet hur han ska ta kontakt och bete sig. Har du några tips på hur vi ska lära honom att inte slåss?

saran fokusera inte så mycket på att få honom att sluta slåss utan mer på att hjälpa honom ta kontakt med andra barn.

Se sen till att inte låta honom göra fel. Var alltid närvarande vid lek så att han inte får chansen att slåss. Kom också på honom när han gör rätt och ge det bekräftelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *