Kategorier
feminism & genus

Är en kvinna duktig så måste det vara nåt lurt

Eller så är det en man. Både Aftonbladet och Ozena skriver om Caster Semenya, och jag slås av tanken; Kan inte en kvinna vara duktig på någonting utan att det ska ifrågasättas? Och är det resultaten som får folk oroliga eller handlar det om något så enkelt som att hon inte är tillräckligt snygg? Tillräckligt – i etablissemangets ögon – "kvinnlig"?   Jag blir så trött.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

23 svar på ”Är en kvinna duktig så måste det vara nåt lurt”

Och OM hon nu till exempel skulle ha genomgått ett könsbyte – och därmed ÄR kvinna (enligt lag osv), får hon då ändå inte tävla som kvinna om de hittar Y-kromosomer i hennes tester? Är hon kvinna så är hon väl, även om hon var man innan? Eller står sportens regler över lagar?

Jag tycker inte det är det minsta konstigt att en kvinna är duktig, men jag blir ändå skeptisk när jag ser henne. För hennes utseende och gångstil är så alltigenom manligt. Inget hon kan hjälpa förstås, men det är ändå bra att de är hårda och kollar upp hur det verkligen ligger till för det har ju varit ett sånt himla fuskande inom idrotten så det är inte konstigt man blir misstänksam. Så just i det här fallet tycker jag inte det är någon genusfråga.

Malin – om hon har genomgått könsbytet innan puberteten är det OK att tävla, annars inte.

Tycker f.ö. också att det är mycket underligt att kvinnors prestationer alltid ska ifrågasättas, oavsett vad det gäller. Det finns till exempel de som hävdar att det inte var Mary, utan hennes man Percy Shelley som skrev Farnkenstein, och det finns de som försöker luska fram bevis för att Jeanne D'Arc egentligen var en man.

Jag har mig veterligen aldrig hört talas om ett enda fall där situationen skulle vara det omvända…

Förstår hur du tänker, men när man ser hennes löpstil så kommer ändå tvivlen. Är hon kvinna är det ju inget problem att genomgå testet, eller? Har iofs hört om kvinnor som varit kvinnor hela sina liv men som när de sen försöker skaffa barn inte kan få några. Det har då visat sig att de har manliga könskromosomer men att fostret blivit utsatt för hög östrogenhalt i livmodern och därför utvecklats till ett kvinnligt foster…

Fokus flyttas alltid till hur kvinnor ser ut, inte vad de gör, i syfte av att förminska och förlöjliga dem – ren härskarteknik alltså.

Hade hon INTE sett ut som hon gör – maskulin – utan varit snygg (i etablissemangets ögon som sagt) hade fokus legat på hennes röv och bröst istället för hennes prestation.

Så det är väl hugget som stucket antar jag. Hon skulle inte få njuta av sin bravad i vilket fall utan att bli nedstucken på nåt vis. :rolleyes:

Men dom skriver ju i artikeln på aftonbladet;

"Enligt sydafrikanskans finländske manager Jukka Härkönen är hon könstestad och det råder inga tivel om att hon är en kvinna.

Under VM har kraven rests på att hon ska könstestas, men enligt IAAF:s talesman Nick Davies tar det flera dagar och är inte ens aktuellt, då hon passerat alla tester på hemmaplan."

Däremot så tycker jag det hade varit rätt att testa henne iochmed hennes utseende, muskelmassa och överlägsenhet! Den är inte "normal" om man jämför med alla andra elitidrottare. Det är inte konstigt att folk höjer ett ögonbryn då….

MÄNNISKOR har olika mängder hormoner i sina kroppar, både östrogen och testosteron, och dessa kan vara fördelade på lika många olika sätt som det finns människor. MÄNNISKOR har olika kroppsform samt olika anlag för att bli smidiga, snabba, starka, bygga muskler – eller utveckla tuttar.

Jag har träffat på finlemmade, smäckra män, mjuka, runda män med breda päronrumpor, och jag har träffat på seniga, muskulösa, plattbröstade kvinnor samt kvinnor som skulle spöa skiten ur de flesta grabbarna.

Vad är det som är så underligt med det…?

Det är ju inte många kvinnor som idrottar på elitnivå som har "kvinnliga" kroppar med stora bröst och rund rumpa… Men denna kvinna, ja hon är ju kvinna och inte man, visade mer än bara utseende tydligen pekade på att hon kanske inte skulle vara kvinna.

Det är väl ingen som annars opponerar sig… kolla bara på de ryska kvinnor som kastar slägga! Där har vi manhaftiga kvinnor.

Sen så är det väl så att allt som inte ser ut som det vi är vana att se – ser underligt ut. Eller hur?

Hejsan!

Det var ju inte bara det att hon såg ut som en man… Utan också att i fjol sprang hon i junior vm och kom bara sjua och i år vinner hon senior vm. Och då finns det även funderingar över om hon har tagit manligt hormon för att kunna få en större muskel massa.

personligen bryr jag mig inte om prestationen, mest utseendet..

hade hon kommit sist hade hon fortfarande sett ut som en karl.

Absolut inget fel med det..

jag måste ta upp en sak i din blogg som jag tycker är viktigt. jag vet att du inte har ninja på dagis ännu, men jag vet ingen annan jag kan diskutera detta med!! helt OT från manhaftiga idrottskvinnor, men ändå. det skulle vara oerhört tillfredsställande om du skrev om detta i din blogg.. här kommer mina reflektioner i ämnet.

idag har jag varit ledig, alltså var figge också det såklart. detta för mig in på en sak jag funderat på ett tag.. när jag har lämnat figge på morgonen tänker jag på hur många timmar det är kvar tills vi får ses igen. väl på jobbet så tittar jag på klockan då och då och tänker "undra vad han gör just nu?". när så klockan har blivit 15:30, och det är dags för mig att hämta honom (om jag nu inte längtat så mycket så jag hoppat över rasten så jag kan sluta redan kl 15), så cyklar jag som en komplett idiot till dagis för att kunna komma fram snabbare. mitt förnuft säger mig att jag kanske bara vinner 30 sekunder i förhållande till om jag skulle cyklat i normal takt, men ändå gör jag det, för jag längtar så mycket. när han får syn på mig, släpper han allt och flämtar "mah-mah-mah!" och springer till mig, kastar sig runt min hals.. och, ja.. behöver jag ens berätta att mitt mammahjärta fullkomligt spricker av kärlek? först nu kan jag känna mig hel och fullständig, när vi återförenats. order is restored!

visst, jag ÄLSKAR mitt jobb (som pedagog/assistent på en förskola) men jag anser inte att det är helt eftersträvansvärt (för att inte att använda något annat ord..) att lämna bort sina barn när de är under 2. jag tycker bara inte det. kalla det dubbelmoral om ni vill.. poängen i kråksången var i alla fall detta med att lämna bort sina barn till dagis mer än det är nödvändigt.. självklart är de allra flesta i min sits, man MÅSTE utnyttja någon form av barnomsorg för att ens föräldrapenning helt enkelt är slut. men hur kan det vara försvarbart att göra som en del gör- gå och shoppa, fika, träna, eller annat, för att få egentid? när man har barnet på dagis? det är ju för fan ens arbetstid/studietid plus restid som avgör hur stort tillsynsbehovet är. kan någon förklara för mig, för jag ser inte anledningen till beteendet? är jag en jobbig, klängig hönsig AP-morsa för att jag vill umgås med mitt barn så mycket som möjligt? för att jag anser att han har det bäst hemma med sina föräldrar? andra mammor (och jag säger mammor, för karlar må vara jobbiga men de är i alla fall inte intresserade av att implantera dåligt samvete i kvinnosläktet, det sköter vi kvinnor så bra själva) kanske tycker att jag anser mig vara förmer än dem i och med min åsikt.. so be it. jag bryr mig faktiskt inte ett skit. och det kvittar om jag så har hittat jordens bästa dagis, för det är inte det som är grejen. jag blir bara så undrande till hur vissa människor tänker.

(och jag veeeet att det heter förskola och inte dagis. jag är bara inte bekväm med ordet.)

TACK till de som orkade läsa hela svamlet 😉

Jag måste bara få påpeka att hon inte har varit anklagad för fusk. Biologiskt kön är inte alltid så lätt som att utreda om någon har XX- eller XY-kromosomer. Jag ska inte tråka ut någon med teknikaliteter, men jag tror det är viktigt att poängtera att även om det skulle visa sig att hon anses vara biologisk man så är det sannolikt att hon inte har vetat om det själv.

Personligen kan jag känna att man är ute på hal is när drar igång sådana här utredningar.

Som jag förstod det var de väl mest oroliga för att det fanns för mycket testosteron inblandat som spökade, och som i så fall skulle gett henne en fördel med mer muskelmassa etc.

Men man blir ju lite grinig eftersom man fattar att de drog DEN slutsatsen baserat på hur hon ser ut…

Hon är en kvinna med mycket manligt hormon i sig,vilket gör att hon ser lite manlig ut, men ändå, har man en snippa så är man kvinna och då ska det inte ifrågasättas. Tycker det man gjort mot henne är hemskt, vilka påhopp, fan vad sårande.

Lite OT. Linda, finns säkert många på FL som håller med dig, har redan läst en likadan tråd där. Låt alla föräldrar sköta sin barnomsorg själva, var glad över ditt egna liv och slösa inte så mkt energi på vad andra gör, för alla är vi olika, alla barn är olika och alla kan inte gå efter en mall, din mall.. Man är inte en sämre mamma bara för att man lämnar på "dagis" när barnet är 1,5 år gammalt och man är inte en sämre mamma eller pappa för att man vill ha lite egen tid. Glada och mindre stressade föräldrar speglar av sig på barnet.

flummo– fast det var inte alls det jag "ville åt" med det jag skrev. vart nånstans stod det att man är en sämre människa för att man utnyttjar barnomsorg? eller att min mall för vad som är bra ska följas? det var inte riktigt så jag skrev och jag är inte intresserad av att någon surkärring (ursäkta) ska läsa in fel saker i mitt inlägg. JAG utnyttjar också barnsomsorg till min 15- månaders, det är liksom inte alls det som är poängen. poängen är snarare varför man inte vill skynda sig och hämta, utan istället väljer att gå en runda på stan eller ta en fika med en vän. något som inte innebär att man är i egentligt behov av tillsyn till sitt/sina barn, utan för egen vinnings skull i form av egentid. jag ser inte varför man inte vill umgås med sina barn den korta stunden som finns kvar på eftermiddagen. visst det är skitjobbigt att komma hem till ett bombnedslag, kolla i frysen och inse att det blir visst fiskpinnar till middag idag igen, samtidigt som man har en vrålande unge på armen. det är tufft, ingen tvekan om saken. men det är inte ett legitimt skäl att fiffla och fuska för det. jag var intresserad av LD:s åsikt eftersom jag vet att hon som jag har en bakgrund i förskolan (samt har barn själv, och då ser man på saken på två sätt) och undrade om hon skulle kunna tänka sig att skriva om detta i bloggen. mer än så var det inte. som sagt, du kan tycka att jag är präktig.. men det är lååångt ifrån verkligheten, i tell you for sure! läs mitt inlägg igen och försök förstå hur jag menar…!;-)

Linda, jag är inte en surkärring, men det är din tolkning av mitt inlägg. Precis på samma sätt tolkar jag ditt. Så vi lägger ner, för inget konstruktivt kommer ur varken mina eller dina inlägg, och det är väldigt OT också. Ha en bra dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *