Kategorier
feminism & genus

Asså jag resignerar; det sitter ju i generna!

Min unge är en sån jävla tjej liksom. Fast ser hon inte lite ut som en tant här? Eller en drag queen kanske? (nu känns det genast bättre) Eller bara nån med jävligt dålig smak. Fast kanske inte ändå; drömmen är ju att ungarna kommer hem och ser ut som Marilyn Manson och det här är ju en… tja… början iallafall. (mardrömmen är väl att hon ser ut som Kissie eller nåt annat stureplansvåp) (Nej nu var jag sådär elak igen, hoppas ingen blir ledsen på ögat) Det var förresten en diskussion om just smink och ungar i vår facebook-genus-grupp (har ni inte blivit medlemmar där än så gör’t! Maken till intelligenta och givande diskussioner har jag inte varit med om på länge). Vad tycker man egentligen? Vad tycker jag? Om smink och barn och när det är ok och inte? Smink ska vara roligt. Men när ungarna kommer hem och tror att de måste sminka sig för att vara fina eller må bra då så blir allt så fel. När man inte klarar av att gå på affären utan att ta på sig en mask så har sminkets syfte gått förlorat nånstans. Jag kommer inte förbjuda smink eller sätta upp speciella regler. Jag tar det när det kommer och anpassar min inställning till mina ungars personligheter. Jag är helt ok med att ungarna experimenterar med smink, precis som med kläder. Smink kan vara ett sätt att uttrycka sig på och det vill jag bejaka.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

27 svar på ”Asså jag resignerar; det sitter ju i generna!”

Ju mer jag läser din blogg, ju mer inspirerad blir jag av jämställdhet & genus & kommer att tänka på saker jag inte funderat över innan. Tex:

Jag bor i stan & för några veckorsedan gick jag förbi "Jack & Jones" där deras skylltfönster består av en stor bild på en halvnaken tjej ( bh & trosor ) som står utmanande på knäna & "viker ut" sig. Reklam för Killkläder?

Gick in på deras sida nu på internet ( http://www.jackjones.com ) & blev helt förbluffad, hela reklamen handlar om en "sexig" brud & kollar man in länken så förstår du vad jag menar.. : http://www.youtube.com/watch?v=Pso4AgYrHkE&feature=player_embedded

Har allvarligt tänkt på att gå in i affären & skälla ut dem ( vet bara inte hur fasen man ska uttrycka sig??!! ). Det går små flickor/pojkar utanför detta fönstret jämt ( ligger intill mcdonalds ) & jag tycker det är så vidrigt att barn ska behöva få den bilden av hur tjejer "ska" se ut. Nu kan man inte bara "skydda" dem för reklam på tvn, utan man måste hålla för deras ögon på stan.

Haha, kanske överreagerar. Men tillochmed jag, som ändå gillar min kropp någorlunda, blir obekväm med att "varför ser jag inte ut sååå.." så kan bara föreställa mig hur yngre flickor känner sig.

Behövde bara "spy" av mig lite. 😉

Jag och de andra tjejerna i klassen började sminka oss i sexan. Nu när jag ser tillbaka på det så känns det som om det var ett sätt att visa att vi inte ville/var barn längre. Vi höll på att bli tonåringar.

Tja. Mitt barnbarn, 21 månader, pojke, har sminkat sig i kväll: läppstift; alla fina produkter för ögon, nutrition, parfym – i små förpackningar har gått åt.

Det sitter inte i generna; det sitter i hans nyfikenhet och i de rollekar som han precis har börjat leka.

Ska jag ge honom en rosa tutu – vad tycker ni?

Jag kommer nog inte låta mina barn (oavsett kön) gå till skolan i smink innan högstadiet, men det är bara för att jag inte tycker att de ska göras mer vuxna än vad de är för tidigt.

Men förbjuda helt kommer jag inte att göra! Då kommer jag känna mig som min morsa som förbjöd smink för att man inte skulle råka vara extra tilldragande och råka locka till sig någon som ville ha sex med en innan äktenskapet (precis som att lite smink gör skillnad för en sådan grej).

Som sagt var är smink ett sätt att uttrycka sig på och om man förbjuder saker gör man dem bara mer spännande och intressanta ändå.

Min dotter är också en riktig tjej. Hon älskar att städa t.ex. tar trasa och rengör köksbänken. Det sitter i generna, det är sant!

SANDRA var in och kikade på jack&jones och är helt förbluffad! vafan bruden ser ju ut som att hon är på väg att göra helt andra saker än fotograferas för ett klädmärke, eller fitness-whatever (orkade inte titta efter noggrannare. Kändes som regelrätt porr. Fy skäms på dem!

Caucasian girl, du var väl ironisk nu? 😮

Isåfall är mina söner riktiga tjejer… de lekte ofta städlekar, de älskade göra pärlhalsband, låna mitt smink osv… Och har aldrig varit intresserad av 'killiga' saker.

Jag hoppas att min unge aldrig sminkar sig som Manson, inte heller som Kissie, jag hoppas på en mer naturlig look som framhäver det hon önskar framhäva. Man behöver inte gå bananas för att uttrycka sig. Jag tror att personer som Manson och Kissie är ganska lika, lika osäkra, lika uppmärksamhetstörstande, jag tror att de har dålig självkänsla och måste gömma sig bakom smink för att skapa sig en liten mur.

Lava gillar också smink, tjej som hon är:-P Hon sminkar sig inte som jag dock, utan hon har bestämt att läppennan är hennes och med den målar man blommor på kinderna. That´s it. Hippieunge?

Min dotter som är 3½ år är inne i en "smink"-period.. MKt därför att dagis har fått tag på teatersmink och därsminkas det hejvilt, ena dagen hämtar jag en "princessa" (morr 😉 ) men nästa dag hämtade jag spiderman och en dag var det minsann en tiger. Det är roligt tycker jag! Och framförallt barnen!

Nagellack fick hon upp ögonen för i somras då mormor hade så fina tånaglar… Så nu vill hon gärna ha naglar i regnbågens färger, så hon målar både sina och lillebrors "naglar" (läs fingrar :p )

Min dotter älskar också smink, vilket jag tycker är lite märkligt med tanke på att jag äger inget smink själv och sminkar mig aldrig! Hon är 4 år och hon fick ett litet sminkset i julklapp från någon välvillig släkting. Häromveckan tog hon med sig det till förskolan och sminkade varenda unge på avdelningen. Hon hade roligt den dagen 🙂

Måste bara berätta om min son också, jag är så stolt. 😀

Jag har nyligen fått upp ögonen för genus, med min dotter var jag inte lika medveten. Hon var en vagnälskare från det hon började gå med sin gåvagn vid 7 månaders ålder och har därför många dockvagnar (Ja andra vagnar också förstås som tex Gekås kundvagn) och dockor. (hon har även bilar och tågbana och andra typiska "pojkleksaker" men det hör inte till denna historia)

Vi bor i en trea vilket innebär att dottern och sonen delar lekrum, och därmed delar leksaker. Och vad är nu sonens bästa leksak? 13 månader gammal älskar han docksulkyn med tillhörande docka! Som han pysslar om denna docka, vyssjar och pussar innan han lägger den i vagnen. 😀 De har en docka som gråter när man tar ut nappen, den kommer han springande med när han tagit ut nappen och när jag stoppat tillbaka nappen kramar och pussar han dockan som om han tröstar!

In your face 50-talister! Mina och makens föräldrar har hela tiden hävdat att deras söner minsann också hade dockvagnar men körde bara rally med dom : "så som pojkar gör"

Haha! Riktigt tjusigt att hon matchat (som Therese/zill skrev också) det hela. Och vilka vackra ögon hon har!

Fast å andra sidan är det väl inte så konstigt att hon matchat, har ju sett bevis på hennes färgkänsla tidigare (tänker på pärlplattorna). 🙂

Angånde Jack & Jones så blir jag så uppgiven alltså.

Man kan ju bara konstatera att utvecklingen går bakåt och det skämmer mig. Inser man inte vad detta sänder ut för budskap?? Är det konstigt att kvinnors värde bara ligger i hur stor attraktionskraft de har på män, att unga flickor vill förstora brösten, får aneroxia osv. Är det konstigt att tjejer alltid kommer se på sig själva utifrån vad män tycker om dem och deras kroppar? Nej inte det minsta när hela samhället ideligen sänder ut dessa budskap! Givetvis är det en halvnaken kvinna som porrar sig för att göra reklam för manskläder, vad annars?

Min son vill gärna kladda med mitt smink, men jag har sagt ifrån. Inte för att han är kille utan för att jag tycker inte att små barn ska sminka sig. (Och nu menar jag "vanlig" sminkning, inte påskkärring, maskerad etc).

Sedan så tror jag det kommer bli ett smärre helvete när han ska tvätta bort det 😉

Åh så duktig hon är!

Varför använda ordet våp?? för det är inte första gången, skulle inte vi kvinnor hylla varandra?

underbar bild! min tjej (som bestämt hävdar att hon är "hermafrodit, för då kan man vara både kille och tjej") använder frekvent min eyeliner för att rita ett slags tribe-sminkningsmönster i ansiktet. eftersom jag ritar själv, så är det väldigt vackert att se hur hon fortskrider i sitt skapande, med ansiktet som målarduk. det blir lite olika varje gång, och jag tar ett porträtt varje gång. jag tänker att hon ska få ett fotoalbum när hon fyller arton.

Vad är det du tycker är så okej med att kalla tjejer (eller människor i allmänhet) för våp p.g.a hur de klär sig? Jag skulle också hellre se att mina eventuella framtida barn klädde sig annorlunda än exempelvis Kissie, men min fundering är om du knuffar jämställdheten i rätt riktning när du, som jag tolkar det, knuffar ihop och dömer människor, eller ja, kvinnor, och kallar dem för våp som jag tror i allmänhet refereras till "lättfotade" kvinnor. Jag skulle gärna ha en förklaring av din syn på saken.

cilla ett våp för mig är en kvinna som spelar dum/tillgänglig/bimbo/osv. Också osjälvständiga korkade kvinnor som måste ha en man (som definerar sig utifrån det)(svårt att förklara) osv.

Det har inget med hur mycket sex de har (varför skulle jag tala om sexuellt aktiva kvinnor som något negativt)

Så var jag här igen. Gött att du svarade, det gläder mig.

Jag uttryckte mig nog lite knasigt, det var inte just den generella aktiva sexuella delen jag egentligen syftade på, utan mer DEN sexuella delen, om man nu ska koppla in den vilket jag nog ändå tycker har med saken att göra då en "bimbo" som försöker impa på män med sitt sminkade ansikte och stora tuttar var vad det handlade om. Okej, där kanske jag dömer och tolkar in saker. Jag är inte skitduktig på att uttrycka mina jävligt smarta tankar i ord jämt, så inte heller denna gång men jag ger mig på ett försök. Jag skriver inte för att kritisera dig (vilket inte innebär att jag är en konflikträdd liten sak utan mer att jag vill, som du, diskutera saker och få och bidra med tankar) men kan tycka att du skjuter dig själv i foten ibland. Jag tycker att du gör skillnad på och värderar kvinnor olika, exempelvis i detta; "Jag har aldrig kritiserat kvinnor som följer normen eller som väljer att raka sig, sminka sig, klä upp sig eller vad det nu må vara kvinnor gör för att känna sig fina. Jag skiter fullständigt i det." Jag inser att det inte är just sexualiteten som du skriver om här men jag ser en tydlig parallell; kvinnor som inte är som du (eller oss?) är inte alls kvinnor du inte kritiserar eller som du skiter i. Tycker jag.

Varför låter du henne sminka sig och använda nagellack som en liten kvinna? Det om något lär henne ju att fokusera på utseendet. Jag var jättearg på mina föräldrar för att jag inte fick måla naglarna och använda smink ibland som de andra på dagis/lågstadiet, men de menade att jag var ett barn och att barn och att jag skulle få vara det – och inte en minivuxen. Tycker nu i efterhand att det var jättebra gjort.

sara för att det är kul. Min dotter vet inte att man sminkar sig för att vara fin. för henne är det inte konstigare än att man har kläder på sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *