Kategorier
feminism & genus

Att ha ett sånt stressig jobb att man inte hinner tafsa lite på okända kvinnor.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

37 svar på ”Att ha ett sånt stressig jobb att man inte hinner tafsa lite på okända kvinnor.”

Intressant att tänka på att den personen som visiteras i bilden kan vara man eller kvinna. Finns inget i bilden som indikerar kön egentligen.

Om ni såg bilden utan texten, skulle ni tro att det var en man eller kvinna?

Jag tycker faktiskt synd om killarna. De är säkert unga och helt oförberedda på frågorna och lite väl dumt ogenomtänkta. Den stora skäms-skopan borde gå till journalisten(?) som valde att skriva med denna vinkel och tidningen som tog in artikeln.

Men åh! 🙁

Håller med om att den stora skäms-skopan borde gå till reportern, vad fan är det för vinkel? Låter dessutom som att hen placerat orden i munnen på vakten. "joo, rättså bra är det" liksom. Inte direkt som att han deklarerade "jag har världens bästa jobb för jag får smygtalla lite på brudar". Och HADE han sagt så hoppas man ju att det inte blivit någon tidningsartikel av det (!).

Alltså suck.

"Kroppsvisitation av kvinnor får inte utan synnerliga skäl genomföras eller bevittnas av andra än kvinnor, läkare eller legitimerade sjuksköterskor" Gäller inte detta på festivaler?

Och borde det inte även gälla tvärtom? Att Endast män visiterar män? Va på en festival för 2 år sedan med min kille, jag hade både väska och skjorta med fickor men kvinnan som visiterade tyckte ja bara kunde gå in, men min kille som bara hade tights, nitbälte och t-shirt kände hon allt lite extra på..

Jag undrar också lite om så pass unga personer som de verkar vara ska göra det där jobbet. Det är ganska böffliga personer på festival, om nån råkar ha med sig glasflaskor eller knivar och börjar tjafsa då..?

Verkligen fin och seriös journalistik. Som någon skrev ovan så tycker jag faktiskt lite synd om killarna, det känns ju som om de har blivit "lurade" till att säga så.

Den festivalen är väldigt trevlig, enda jag konfiskerade när jag stod som vakt där var flaskor med sprit, tror inte ett enda vapen konfiskerades (jo långa pinnar) under de två åren jag stod som vakt i entren. Den klubben jag jobbade för krävde att man var 16 med målsmans tillstånd för att få stå. Och de flesta var vuxna. (De hyr in olika idrottsföreningar som sköter entren, backstageentren samt städ och andra liknande sysslor). Det stod även alltid väktare i närheten av entren.

Men det är bara min erfarenhet av att vara entrevakt på SRF 🙂

SUCK!

Jag jobbar som väktare på flygplats (ej passagerartrafik) och måste visitera piloter på daglig basis. Inte ett dugg härligt eller sexigt. Bara ett jobb. Jag är mer intresserad av eventuella föremål än av kroppen och vi visiterar endast motsatt kön om samtycke finns. Vi har dessutom utbildning.

Håller med om att artikeln är riktigt vriden. Det är nog mer troligt att de som visiterar egentligen tycker det är lite skämmigt att måsta vara så intima, och att "misstro" gemene man.

En annan reflektion ang visitation som gör mig lite ledsen är att de manliga piloter vi visiterar (oftast ej nordiska men europeer) tycker att det är riktigt bra att vi kvinnor får visitera män i Sverige. Jag upplever det som nån typ av homofobi/machomanér. När man bara ska göra sitt jobb och de säger " höhö, one more time please, höhö"

Nej tack, inget one more time.

Tycker det kan vara en bra grej att lägga till att artikeln kommer från en liten lokaltidning (lokaltidningar brukar hålla en sämre kvalitet än de nationella dagstidningarna) från ett litet län som inte har så särskilt mycket att skriva om. Häromveckan hade de en stor artikeln om en snittros som utvecklat rötter…

Jag kommer från det där länet (Blekinge) och jag är inte så särskilt förvånad över ämnet, vinklingen eller journalistiken.

Min första kommentar är inte menat som ett försvar, utan mer bidra till en förståelse för just varför den där artikeln faktiskt finns.

Idag möts man av det här på framsidan av deras portal;

http://www.bltsydostran.se/

En bild på tre unga tjejer i bikiniöverdelar och så texten "Bikten – dagens skräck".

Tycker också att det känns som journalisten är den som ska få mest skäll här. Får när jag läser texten upp följande konversation:

-"Har ni världens bästa jobb?"

"Rätt så bra är det väl…"

"Hehe generat skratt Ja, det är ju inte direkt så att man har tid till att känna extra, även om det är en extra het tjej."

Isf någonting som antagligen var nervöst sagt, i ett försök att vara rolig, som journalisten sedan vinklat. För jag vill inte tro att unga killar skulle komma med sådana där uttalande "rent".

Trevligt skrivet av journalisten… Känns som att det var ungefär såhär:

Journalist: Så, hehe, brukar ni känna lite extra om det kommer förbi en het tjej?

Killen: öh… nä det har vi inte tid med…

Samma tidning som för några år sedan gjorde stor grej av att en kille typ kommit femma och i samma artikel avslutade med ett kort uttalande av en tjej som samtidigt blev svensk mästarinna. Tror det gällde fäktning den gången. Så jävla pinsamt.

nu är det väl möjligt att män uppskattar tillfällen att få klämma på kvinnor mer än motsatsen.

Men sjuk journalistik, givetvis.

Finns det ingen slags policy i det där jobbet? Det måste ju finnas det och ska verkligen en person med en inställning att tafsa på de kvinnorna som räknas som "heta" i deras små hjärnor utnyttjas på det sättet??? Fy fan…

Jag har brukade jobba säk på arvikafestivalen för en del år sedan. På festivalområdet var narkotika, sprit och vapen förbjudna (inte så konstigt). Valet gästerna fick var antingen att vi gjorde en "pat-down" (dvs aldrig upp i skrevet eller på brösten) och fick kolla i deras väskor, vi frågade ALLTID om lov innan vi rörde någon eller deras väskor. De hade tre alternativ om de ville komma in a.) låta oss göra det b.) låta polisen göra det eller c.) vända och gå tillbaka till campingen. Det kändes aldrig sexigt att behöva klappa över någon och det var inget som påverkades om jag fann personen mer eller mindre attraktiv, jag var också alltid ödmjuk och respektfull mot personen jag gjorde det på.

Det sista året jag jobbade noterade jag dock att många (mest småkillar) slarvade och bara grabbade utan att fråga och jag skällde ut en hel del eftersom de inte lagligt sett hade rätt att visitera utan att be om lov.

Jag var på festival förra året och blev kroppsvisiterad (eller helt enkelt tafsad på, om de nu inte trodde att jag gömde någonting under huden) trots att jag bara hade bikiniöverdel och kort kjol (som en påhittig funktionär också böjde sig ner och tittade under), fast de sket fullständigt i att kolla igenom mina kassar..

(Detta rapporterades och togs senare upp på ett funtionärsmöte där de ansvariga hade varit något fruktansvärt upprörda, men det är fortfarande helt otroligt)

Skäms på den som skrivit artikeln och inte de som jobbar där. Fanns även kvinnliga vakter som fick visitera män och kvinnor.

Alltså, hur tänker de som skriver en sådan artikel? Jag är uppriktigt sagt nyfiken. Om personen som jobbar med att visitera besökarna faktiskt sade så är det ju nog klantigt, men att dessutom trycka det i tidningen som något slags "haha vad roligt, nu fick vi till det!"-grej är ju bara tacky.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *