Kategorier
feminism & genus

Att hålla kvar gamla föreställningar

Asså det här jävla tramset om att kvinnor snackar så mycket skit om varandra. Låt oss döda den myten på en gång; killar snackar precis lika mycket skit som vi gör. Så länge vi kvinnor fortsätter att upprätthålla de här jävla ”sanningarna” så kommer inga förändringar att ske och vi kommer fortsätta se på världen och människorna i den med de här trånga suddiga glasögonen.

Nej, kvinnor KAN faktiskt umgås i grupp utan problem. Nej, kvinnor konkurrerar inte om männen gunst. Nej, kvinnor snackar inte mer skit om varandra än män gör och nej, kvinnor är inte avundsjuka, falska eller manipulativa. (Nej, män är inte mer ”raka”, vart fan har vi fått det tramset ifrån?)

Men när bloggar är som bäst är de en fet knytnäve i magen på just dessa fördomar. En fet knytnäve i den här skeva samhällsstrukturen. En frizon där tjejer får synas, höras och bekräfta varandra. – Underbara Clara om kvinnor som stöttar varandra.
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

52 svar på ”Att hålla kvar gamla föreställningar”

Åhh precis vad jag också alltid tänker när den gamla myten dras upp!! Jag har jobbat på mansdominerade arbetsplatser och männen har snackat SÅ mycket skit om varandra! Där fick jag verkligen höra på skitsnack kan jag säga.. Sånt snack har inte med kön att göra utan med peson! Jag tycker det låter så illa när en kvinna säger just så: "att alla kvinnor snackar skit om varandra", då brukar jag tänka att det säger mycket mer om henne än vad det gör om "alla" andra kvinnor../Carin

Jag jobbar som plattsättare och har endast män omkring mig på byggarbetsplatserna. Ni anar inte hur mycket skit männen pratar bakom varandras ryggar! Förstår inte vart folk har fått idén ifrån att det bara är kvinnor som gör det.

WORD!:thumbup:

Det där är ju bara sån bullshit.

Fast jag tycker det är både män o kvinnor som håller dessa myter vid liv. Killarna snackar skit om allt möjligt, även om oss tjejer, att vi snackar skit :rolleyes:

Något jag stör mig på är dessa skämt som det finns om hur män och kvinnor fungerar o deras olikheter, vissa kanske är tänkta att driva lite med könsrollerna men i många fall tror jag att de cementeras iom att de nämns, och kanske mest är tänkta att sätta ved på brasan angående det lilla "roliga" krig som en del vill upprätthålla män och kvinnor emellan. Varför inte bara glömma bort hela skiten?

Eller isf göra såna överdrivna parodier att slanten verkligen faller ner för ALLA. Men så är det nog sällan tyvärr.. Tror detta är på väg bort litegrann iaf.

Fast detta kanske var lite OT 🙂

Jag har jobbat som fastighetsskötare i 10 somrar och där är det bara gubbar och de snackade skit dagarna i ända! Sen umgås jag ju även med min sambos killkompisar som enda tjej då och då och det finns ingen hejd på skitsnacket!

För några år sedan så va jag mycket med ett tjejgäng som hängde mycket ihop med ett killgäng. Vi hitta på mycket tillsammans, jätte kul men det som var både kul och jobbigt va att de killarna skvallrade nå enormt mycket. De skvallrade mer än oss tjejer, de kunde gråta också och prata djupa tankar vi va väldigt jämnbördiga på ett sätt jag inte varit med om förut. Det var häftigt!

Väldigt sant! Men kan vi passa på att döda myten om att feminister är manshatare också? Det vore jävla trevligt tycker jag!

Tyvärr är det inte lika svart och vitt som du framställer det. Det är mycket mer än kön som spelar in – samhällsgrupp, utbildningsnivå, social/etnisk bakgrund, uppfostran, religion, miljö etc. Skitsnacknivån är till och med olika beroende på i vilket LAND du bor. Det finns många studier som visar på att de traditionellt kvinnodominerade arbetsplatserna har fler fall av mobbing. Rent erfarenhetsmässigt kan jag inte heller hålla med dig (och då har jag haft kanske 15 olika jobb? ju fler kvinnor, desto mindre jobbrelaterat snack till förmån för… Är man inte med i snacket så är man en svikare etc. Brr. DOCK! Alla är förstås inte så. Men de HÖRS inte.). Men så är det skillnad på harmlöst skitsnack och kränkande förtal också. Jag har hela mitt liv hoppats på att "myten" var fel, tro mig. Ingen frisk person VILL bli anklagad för att tillhöra en grupp som tillskrivs egenskaper som överdrivet skitsnackande. Tyvärr kan jag idag inte påstå att det är en myt, inte för mig, inte för många av dem jag känner heller.

Backa gärna upp ditt inlägg med lite referenser (Claras tyckande må se ambitiöst ut men utgör ingen studie) så kanske ditt inlägg får lite större trovärdighet!

KATJA är det verkligen så att det förekommer mer mobbing bland kvinnor eller är det kanske så att det är lite tabu för män att gnälla på sånt? Kan det vara så att män generellt kanske biter ihop om de blir utstötta ohc mobbade på arbetsplatsen och att kvinnor i större utsträckning faktiskt anmäler eller klagar?

att DU har andra personliga erfarenheter kallas för anekdotisk bevisföring. Och sådana är ofta färgade av uppfattningar och fördomar.

Mobbing är vanligt i det som kallas 'människovårdande yrken' skola, barnomsorg, sjukhus och vård i hemmet. Det är också platser där många kvinnor jobbar. Men, det anses mig veterligen inte bero på att de som jobbar där är kvinnor. Min personliga gissning är att den press som finns i yrkesrollen kan vara en orsak och man då tar ut det på kollegor. Jag har själv sett utpräglad mobbing av lärare av andra lärare på en av mina praktiker, det var chockerande.

Men jag håller med om att både män och kvinnor snackar skit och personligen har jag alltid haft lätt att umgås i grupp så det är inte könsbundet.

Varje gång jag hör "kvinnor är mer svallriga och elaka än män, tacka vet jag killkompisar" drar jag mig till minnes en fika med en killkompis. En snubbe kom förbi och snackade och min killkompis bjöd in honom att sitta vid vårt bord. Sen när snubben gick efter ett tag gick min polare igång om att "Guuud jag trodde aldrig han skulle gååå, han är knäpp på det och det och det sättet". Så ja, även 30+ metalheads till män kan vara backstabbing bitches. Det är inget som är specifikt för kvinnor.

*Det känns lite som när bedrägeri kallas "ett typiskt kvinnobrott". En benämning som kan få en att tro att främst kvinnor är bedrägliga människor som begår det brottet, men nej så är det inte.* Det heter så för att bedrägeri är det brott som är 50 % kvinnor och 50 % män som begår och heter "kvinnobrottet" bara för att typ alla andra brott har övervikt på manliga brottslingar.

LD: Fel, jag använde ej min erfarenhet som argumentation för min poäng utan som en illustration av mitt personliga tycke. Synd att du valde att gå på det istället för att svara konstruktivt på frågan: varifrån har du fått dina "fakta" om att kvinnlig förmåga att uttrycka missunnsamhet och avundsjuka i tal är en myt? Ingen påstår ju att det är medfött könsbetingat! :/ Det är dessutom ett faktum att "myten" ofta används av män för att trycka ner kvinnor som utgör makthot. Men det förändrar inte saken – vissa samhällsgrupper snackar mer skit än andra.

katja jag svarade konstruktivt på frågan. Jag föreslog att det kanske fanns andra anledningar. synd att DU valde att bortse från det. 😉

Ameera: "Jaaaa… nog kan män också skvallra, det är väl rätt mänskligt. Men jag måste nog ändå hålla fast vid att män är mer direkta än vad kvinnor är. "

Jag trodde också killar var mer direkta o menar det de säger för alla säger att det är så, därför tog jag allt bokstavligt i början som min pojkvän sa till mig. När han sa: "visst du får gå ut jag blir inte sur" tänkte jag "vad bra" och gick ut. Silent treatmeant resten av helgen för tydligen skulle man tolka ändå,, bara för o ta ett exempel av väldigt många..

Jag håller med! Killar är inte alls mer raka än tjejer, SPECIELLT vad gäller förhållanden. Jag vet inte hur många gånger jag fått höra en massa valser om varför den kille jag varit kär i inte kunde vara tillsammans med mig. Istället för att klämma ur sig typ "jag är inte redo för ett förhållande", "jag mår för dåligt just nu", "jag har så ont om tid" eller liknande så kan man ju faktiskt bara säga som det är; att man inte älskar personen. För älskar man en person då spelar inga hinder någon roll. Om man älskar någon så låter man inte något stå i vägen för att man ska få vara med den personen PUNKT!

Här kan jag faktiskt hålla med. Det är skitsnacka att vi tjejer/kvinnor snackar mer skit än killar/män. Jag skulle nästan våga påstå att det är tvärtom. Jag arbetar på ett café… Gissa vilka det är som kommer och fikar och snackar skit? Nej, det är inte tjejer. Nej, det är inte kvinnor och nej, det är inte skvallertanter. Det är faktiskt män och gubbar! Och helvete vad mycket skit de snackar!

2011-08-21 @ 00:24:43

Postat av: Mella

Det är lite samma sak som "Tjejer är långsinta, sura och pratar bakom ryggen på varandra när de är osams. Killar slåss om det, sen är det bra igen". För det första så är det inte ens sant. Och för det andra, varför anses det bättre att slåss om saken!?

Angående LD's svar till Katja så kan jag bara hålla med för jo visst, det finns säker studier (förresten, var är din egen länk? Din egen referens?)som tyder det som Katja vill ha sagt MEN som den som någonsin läst vetenskapsteori på lite högre nivå vet så innehåller studier inte enkla sanningar. Inte heller är orsakssambandet självklart och om man tror det är man ute på väldigt väldigt tunn is.

Ett exempel på det är exempelvis att statistiskt sett är Sverige det land där det begås näst mest våldtäkter i hela världen (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12417039.ab). Men det beror ju inte på att det faktiskt våldtas mer här än i exempelvis, valfritt krigshärjat land i Afrika utan på att här ANMÄLS fler våldtäkter så att det kan föras statistik öht.

På samma sätt finns mycket goda skäl att misstänka att statistiken över mobbing på "manliga" arbetsplatser är skev och innehåller ett mörkertal efter som det finns inbyggt i normerna på de arbetsplatserna att man inte anmäler. Vidare skall man vara medveten om att det på samma sätt är sällan som män anmäler misshandel och våldtäkt. Det är sannerligen inte bara kvinnor som hålls gisslan av könsroller.

Grupper som står lågt i hierarkin. Kvinnor i jmf med män, arbetare mot chefer osv pratar skit för att hålla samman gruppen. I boken "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjalper varandra" av Marklund m fl kan man läsa om just detta. Så skitsnackande kvinnor torde kanske vara ett bevis på att vi inte är jämställda?

Kvinnor snackar skit och är missunsamma när någon lyckas ta sig ur gruppen. Ta ex Annika Falkengren (VD på SEB) hur många beundrar henne för hennes höga position? Och hur många är det som inte kan första hennes val, tänk på hennes stackars barn…

msnoob: Där fick du mig. Jag gratulerar dig till din utbildning i högre vetenskapsteori och medger att fan, jag litar blint på alla studier, läser Aftonbladet istället för Bibeln i kyrkan om söndagarna och finner ditt inlägg relevant och sakligt.

//en som är övertygad om att du är just den typ av kvinna som man inte skulle kunna diskutera med utan att du skulle bli personlig. Vilket skitsnack, denna diskussion tar ut kaffekoppen och sätter sig ute med gubbarna

Ni kansker tycker att det är en myt att tjejer snackar skit och inte killar, men det är för fan sant också. Jag blöev mobbad under många år av tjejer. Psykiskt, genom skitsnack, himlande ögon och tveäggade kommentarer. Började hänga med killarna. Visst snackade dem, men aldrig på samma sätt. Där sa man vad man k'nde TILL personen och inte om den.

Det FINNS en konstig kultur bland kvinnor. Inte alla, men bland många. Det FINNS en kultur som gör att avvikande tjejer puttas ur den tryggaflocken. I vissa åldrar är det OMÖJLIGT att umgås över könsgränsen – påstår barnen. Varför? Därför astt vi fostras så olika.

Tjejer har aldrig gillat mig, därför att jag säger vad jag tycker och är rak på sak. Jag har alltid fungerat bäst med killgäng och har fler killkompisar än tjejkompisar. Du och Clara kan säga vad ni vill, men den där skillnaden existerar. Vad ni kanske ska fundera på är VARFÖR, och inse att det beror på just genus, samhällets förväntningar och behandling av barnen. Till en tjej säger man "Du måste förstå att Linus blir ledsen när…" medan en kille får höra "Linus, sluta.". Tyvärr är det så många föräldrar har gjort och fortfarande gör. Det är DET vi måste ändra. Uppfostra tjejer och killar likadant. Tjejer fostras till dialog på ett annat sätt en killar, de ställs andra krav.

Men att säga att skitsnack mellan tjejer är lika utbrett bland killar ÄR generellt sett inte sant. Sedan kan jag tänka mig att du, LD, som ändå är uppvuxen med en del killar från andra kulturer, ser det på ett annat sätt. Måhända uppfostras dem inte som "svenska killar", det kan jag inte säga någonting om för där är jag helt utan kunskaper. Kultur spelar en stor roll.

Läste lite kommentarer och måste bara tillägga:

Det är skillnad mellan SKVALLER och SKITSNACK.

Skvaller = prata om någon, om händelser, om vardagsdetaljer eller rykten. Behöver inte alls vara negativt, oftast är det människans sätt att sprida information. Tvivlar på att det finns någon könsskillnad i det.

Skitsnack = ljuga om nära till andra nära, sprida lögner vidare, förkovra sig och vältra sig i andras brister och försöka få personen man pratar med att tycka illa om personen man pratar om. Där har JAG märkt i min krets att tjejer gör det hela tiden, killar bara med de allra, allra närmaste och då oftast inte om varandra utan om varandras flickvänner och dyl.

Gud vad jag skriver här nu 😛

Läste igenom Claras inlägg två gånger men jag hittar inte riktigt kopplingen mellan det hon skriver om och det här. Det hon skriver om är ju att kvinnor kan gå samman – du skriver om att det är en myt att kvinnor snackar skit om varandra. Vi är ju människor, självklart kan i både och. Både stötta och hjälpa, uppumntra och komplimentera varandra. Och skjälpa, trycka ner och förlöjliga.

Så är det ju med killar också, eller hur? Tillsammans är vi starka.

Självklart kan kvinnor fungera i grupp. RÄTT grupp. Precis som män. Placera fem män (en högkyrklig, en SD-väljare, en sosse, en moderat och en imam) i samma grupp och det skulle definbitivt uppstå både bråk och vilda diskussioner. Bråk är inget spevcifikt för kvinnor. Däremot är kvinnor generellt sett bättre på att formulera sig i ord än vad killar är. Därför att det är så vi uppfostras (OCH DET SKA DET BLI ÄNDRING PÅ!). I många fall GÖR denna förmåga tjejer mer MANIPULLATIVA och FALSKA jämfört med killar, i varje fall unga sådana. Giullar två killar inte varandra blir det slagsmål. Gillar två tjejer inte varandra blir det skitsnack, utfrysning och allmänt snack bakom ryggen.

Nu råkar jag läst en del historia, och är det så konstigt egentligen att tjejer fostras till det? Länge var det ju ända chansen för en kvinna att bestämma: makt genom list eller makt genom sex.

Men nu råkar jag också ha lite innanför pannbenet. Vi lever inte i historien och det här förändras. Tjejer är inte utpräglat manipullativa jämfört med killar. Idag finns det andra metoder och vi behöver inte använda sex och list (även om det tyvärr är en förträfflig metod att få uppmärksamhet, se bara Lady gaga eller Paris Hilton).

Det här är ju något i kvinnor kan förändra. Redan i bloggvärlden har vi nått långt där, anser jag. Att visa att kvionnor kan utan att behöva vika ut sig för att locka läsare. Och det visar vilken maktfator kvinnor är! Go kvinnor!

KATJA men nu är det ju DU som blir personlig!

Msn00b jo det var precis så jag menade, att studier finns säkert som stödjer katjas påståenden – men då vill jag veta VARFÖR.

Katja – ehh..gnid glajjerna ett varv till och läs mitt inlägg igen, du tillskriver mig påståenden jag aldrig gjort och om det är någon som går till personangrepp här så är det du.

LD – är glad att du förstod vad jag menade 🙂

Ooh ja, så mycket skit folk snackar. Förstår egentligen inte varför, förmodligen avundsjuka. Men jag är inte bättre än andra, jag faller också för det där ibland. Jag kommer på mig själv ibland med att hänga med på skitsnacket, även om jag egentligen tycker om personen i fråga. Konstigt.

http://telefonmamman.blogg.se

BLOGGEN OM MIG OCH MIN KRONISKT SJUKA MAMMA SOM VÄGER 33 KG.

Det är både och tycker jag. I vissa kretsar så kan det verkligen bli en smutskastningskampanj utan like, t.ex. familjeliv. I andra sammanhang så peppar kvinnor varandra något otroligt, t.ex när det gäller många bloggar. Men det finns områden som är känsliga, och till dessa hör föräldraskap och sexualitet, där upplever jag att kvinnor ofta försöker sätta varandra på plats.

Såhär tänker jag: Givetvis är verkligheten inte så enkel. Det finns gott om kvinnor som lyfter upp och stöttar andra kvinnor. Men jag vågar nog ändå påstå att det ligger något i den iden. Det finns absolut forum där kvinnor är otroligt elaka mot varandra och trycker ner varandra systematiskt. Som exempel kan jag ta familjeliv, eller kanske Englas kommentarsfält. Medan andra bloggar med kvinnor som dominerande läsare inte alls har samma kultur.

Jag har en liten teori kring varför vissa forum och bloggar blir så utsatta för har från kvinnor riktat mot kvinnor. I bloggar diskussioner som handlar om saker som ligger väldigt nära de områden som är traditionellt kvinnoexklusiva, såsom moderskap eller sexualitet, så är kvinnor mycket mer intresserade av att framstå som bäst. För om man är den bästa mamman är man också den bästa kvinnan.

Andra områden, som att vara en bra programledare eller rita bra, är inte alls lika tydligt kopplade till kvinnlighet, och är därför inget kvinnor specifikt känner att de måste konkurrera om. Där är det mycket lättare att vara okej med att den här tjejen kan rita bra och jag inte kan det för det hotar inte mig. Om en massa andra kvinnor däremot är bättre ”kvinnor” så kommer personen att framstå som den sämre kvinnan.

Jag påstår absolut att man tydligt kan se att de områden där kvinnor inte förmår stötta varandra lika bra generellt är områden som är tydligt förknippade med kvinnorollen. Detta är såklart något som är socialt konstruerat, och har därför ingenting med att kvinnor skulle vara sämre att göra. Det handlar snarare om att man ser kvinnlighet som ett personlighetsdrag istället för att bara se det som en fysiskt egenskap. Men den kvinnliga konkurrensen är absolut ett existerande fenomen, men bara på några få områden.

Det är därför kvinnor som Kissie och Gynning, som är väldigt stereotypt kvinnliga och anspelar väldigt mycket på sin kvinnlighet, alltid pratar om att det bara är kvinnor som försöker trycka ner dem. Det är inget konstigt med det, för eftersom de verkar så tydligt inom sin könsroll så är det bara naturligt att ingen man upplever dem som något hot.

http://www.arsinoe.se/?p=11074

Annie… och jag har blivit mobbad av en grupp killar. 1-1, då eller? Men jag stod ut tack vare en fritidsförening med fantastiska tjejer som uteslutande stöttade konstruktivt beteende trots konflikter då och då. Sen har jag också blivit slagen eller kallad hora/slyna av enstaka tjejer.

Om sakfrågan:

Könsgeneraliseringar verkar stämma sämre och sämre och hjälpa oss sämre och sämre.

Jag tror det ligger mycket i att utsatta grupper, gärna med bristande ledarskap kan hamna i ett oönskat gruppbeteende.

Människor snackar om varandra, har konflikter, tävlar om sexpartners uppmärksamhet, beter sig väl och illa. Jag har sett det… Det förekommer hatkampanjer på forum för hifi-nördar och orkidé-odlare också.

Och ja, det var tänkvärt att konflikter och bröstande inom kärnan av könsrollen verkar beröra främst de av det könet.

Alltid när jag hör det här så brukar jag fråga varför man aldrig hör från en kille, "Nä jag trivs mer med tjejer än med killar. Killar bara våldtar och slåss, tjejer är ju mer lugna på det sättet"

Nä det har man ju ALDRIG hört en annan man säga! Men just den så kallade skitsnacksgenen som vi tjejer sägs vara födda med, den ska man ju undvika som pesten…

Tack Fanny! Du förklarar det jag menade fast på ett för allmänheten mer lätthanterligt sätt. Jag begick misstaget att nämna min egen erfarenhet vid sidan om fakta vilket förstås blev tacksamt att bita i, i brist på annat :/

Och ni andra, LD och den där andra, sluta vara selektiva i er kritik. Ni fattar mycket väl att jag valde att lägga fokus på meningen "Tyvärr är det inte lika svart och vitt som du framställer det. Det är mycket mer än kön som spelar in – samhällsgrupp, utbildningsnivå, social/etnisk bakgrund, uppfostran, religion, miljö etc. Skitsnacknivån är till och med olika beroende på i vilket LAND du bor." men ni valde att bråka om min personliga erfarenhet istället. Sluta.

Jag, och många fler vore TACKSAMMA om ni istället för att slänga med ord som "anekdotisk bevisföring", "högre vetenskapsteori" (fniss), "glajjer" etc. helt enkelt kunde komma med sjyssta förklaringar på frågan. Inte för min skull, men kanske för de tjejers skull som faktiskt mår dåligt av allt skitsnack som förekommer. Ska vi bortse från alla kvinnors personliga berättelser? (Och kom inte och säg att de tror de har rätt fast de har fel etc.) Ska vi låtsas att det är en myt men känna annorlunda? Snacka om dissonans.

Jag tror att det har med kunskaps, jobb- och utbildningsnivån att göra. Samt uppväxten, förstås. Jag är dock övertygad om att starka gemensamma intressen av det icke-allmänna slaget minskar både skitsnackande och mobbing/utfrysning som följd. Sen ja, MIN erfarenhet av både MITT och andras (som jag känner eller sett) liv säger att kvinnor generellt snackar mer skit men det är inget BEVIS som gäller för världen generellt.

Plus, vem sa att skitsnack var något skadligt? Många mår ju bra av det, är ju tydligt inte minst i den här bloggens kommentarsfält 🙂 Sårläkning och evolution, typ.

Googla på "kvinnor+skitsnack+studie" så får ni fett med studier. Sortera sen själva.

Ha en fin kväll och var snälla mot varandra.

En annan intressant föreställning är att tjejer inte kan leka tre. Jag jobbar i förskolan, där man för det mesta jobbar ihop i arbetslag om tre, och nästan alltid enbart kvinnor. Detta borde ju inte alls fungera! Min egen erfarenhet är dock att det går alldeles förträffligt bra. Inget skitsnack och alltid en längtan efter båda mina arbetskamrater. Är någon borta så känns det direkt som något saknas. Visst händer det att vi pratar om varandra (det blir ju ofta man behöver referera något från den andra till den tredje), men vi pratar aldrig skit. Jag kan höra mina kollegor prata om mig, utan att veta vad som sägs och ändå känna mig helt trygg med det. Det är fint. Jag älskar att "leka" tre!

Förskollärare: Min kille har berättat att hans mamma sa det till honom en gång, att tjejer inte kan leka tre. Varför säger man nåt sånt? Och gissa om han sen tog förgivet att tjejer inte kunde leka fler än två..

fanny jag håller inte reda på allt jag kan och vart exakt jag fått det ifrån. Det tror jag ingen gör. Men de flesta som läst böcker om genus vet ju den här biten; att föreställningar är just föreställningar och att män och kvinnors egenskaper UPPFATTAS olika, oavsett om de är lika.

Fanny – En bok som är bra att börja med, om man verkligen är intresserad av att läsa in sig, är "genuspsykologi – kön och sexualitet" av Stainton & Rogers och Stainton & Rogers. Den tar upp kön/genus och sexualitet utifrån biologiska, psykologiska, kritiska, socialkonstruktionistiska och feministiska synsätt. ISBN 978-91-44-02023-5 utifrån den kan man sedan nysta vidare eftersom den ger en bra och bred bas att utgå ifrån, Lena Gemzöe och Foucault är tänkbara förslag på fortsättning i ämnet men att jag tycker det kan bero på att jag själv är övertygad socialkonstruktionist 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *