Kategorier
feminism & genus

Att inte tillhandahålla är inte lika med att förbjuda.

Så fort jag sitter i nån form av genusdiskussion så halkar det alltid in på det här med förbud. Många som känner sig tveksamma till genus gör det ofta för att de upplever att det handlar om tvång d.v.s att pojkar tvingas bära plagg emot sin vilja men också att t.ex flickor inte får bära plagg som är för stereotypa. Vilket givetvis inte är sant och ska vi peka på nån slags förbudsskala så brukar trångsynta könsrollsivrare toppa den snarare än vi som försöker upplösa rollerna.


Men.

Jag är ett stort fan av förbud. Mitt föräldraskap går ofta ut på att sätta upp gränser och förbjuda. T.ex så får Ninja och Tamlin inte leka med knivar. Sånt är strängt förbjudet till och med och skulle de i framtiden revoltera och bli svärdsslukare så får det vara så för NU bestämmer JAG och då är det andra bullar som gäller. Jag är övertygad om att det gagnar dem även om de som vuxna väljer en annan väg.

Detsamma gäller andra aktiviteter som t.ex våld och stöld. Förbud. Stort fan som sagt. Mina barn får inte slåss eller säga kränkande saker till sina medmänniskor. Och så vidare. Listan utökas säkerligen när de blir tonåringar; sprit, braj, fester, tågluffa i asien vid fjortonårsålder och annat oansvarigt eller farligt kommer jag sätta stopp för i den mån jag kan. (Givetvis med kontant och öppen dialog)

Sen är det ju så att det med många saker inte finns några direkta förbud men det betyder inte att jag tillhandahåller. Som kött t.ex. Mina barn äter inte kött och jag har inga planer på att tillaga det heller. De leker inte med leksaksvapen och tittar inte på ADHD-tv som vi brukar kalla de där stressiga, hetsiga barnprogrammen som visas nuförti’n.

Inte tillhandahålla är INTE lika med förbud. Viktigt att förstå.
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

20 svar på ”Att inte tillhandahålla är inte lika med att förbjuda.”

Håller helt med i det du skriver. Varför ska det vara så svårt för vissa att förstå? Eller vägra förstå?

Angående ADHD- TV, vilka barnprogram tittar de på? Pippi vet jag, men har du fler tips på bra filmer för barn?

Är inte "inte tillåta" samma som förbud? Det med vapen tänker jag samma, var med om en härlig upplevelse för några dagar sedan med en liten pojke som riktade en "leksakspistol" mot ett annat barns huvud.

Bloggade om det…då undrar man om det är rätt att leka med vapen?

visst har du en poäng, men samma sak gäller ju många "ogenus-föräldrar", som inte tillhandahåller klänningar för sina pojkar (för att ta ett extremt uttjatat exempel) men däremot kanske inte skulle förbjuda dem att använda det.

"Allt är okej om de vill själva" brukar ju många säga för att visa att de är ok med det.

Jag tycker att det är stor skillnad på att förbjuda saker som är uppenbart dåliga för barnen och på att förbjuda saker för förbudens skull. Att man inte fick leka med knivar lär man ju ha förståelse för som stor (och till viss del även som liten) men att förstå saker som är rent trams att förbjuda blir ju svårare att förklara ifall barnen frågar varför det var så viktigt att detaljstyra sådana saker.

Väldigt sant.

Ditt översta stycke är ju också så klockrent. Är det inte dessa människor som förbjuder genoma att INTE låta pojkebarnet bära klänning om så skulle önskas osv osv? Inte någonstans ser jag att Genus handlar om att ta bort eller förbjuda utan bara tillföra och öppna för mer möjligheter.

Susanna: Min lilla tjej älskar Totte- och Emmafilmerna. De är så långt ifrån ADHD-tv man kan komma! Alfons Åberg är bra också.

Nån vill ha tips på film och tv som inte är ADHD och mitt tips är att sätta sig ner med barnen å kika på till exempel Spirited away. Så himla bra filmer! Och man kan sitta och prata samtidigt.

Andra är tex det levande slottet och Kikis expressbud. Det är spännande filmer som handlar om kärlek och styrka.

VILLE BARA FLIKA IN

2012-02-27 @ 14:44:26

Postat av: Sanna

Jag håller med dig till 100%. Det är två helt olika saker.

Ensak i slutet av ditt inlägg. Att dina barn inte leker med leksaksvapen- TACK! Min son har inte kommit upp i den åldern än, han är bara 10 mån, men jag har nämnt det för personer i min omgivning men har bara fått höra att det är jag som tänker fel som tycker att barnen borde ha 100 bättre saker att leka än krig.

nej, här kommer det inte in några leksakspistoler. Och det tycker jag att man som andra vuxna ska acceptera tex vid födelsedagar- vilket jag vet att inte alla gör.

Men åter igen TACK

alltså jag kanske är korkad nu för jag är inte så bra på det här med lchf.. Men innebär inte det att man äter massa bacon , fett kött osv? Tänkte eftersom du brukar säga att ni käkar lchf..

Jag tycker det är konstigt att ett stående argument hos genus-motståndare är att man förbjuder barnen att göra saker/ha på sig vissa kläder. Av vad jag sett så är det snarare så att de som förespråkar könsroller som gör detta. Har sett dockor slitas ur pojkars händer för att "Du vill väl inte bli fjolla". Är det mer öppet än ett genustänk då eller vad menar de?

Åh, jag håller med dig som vanligt och jag tycker du är fantastisk!

Men jag undrar vad du ger barnen för protein? Jag vill själv äta mer vegetariskt för att på sikt utesluta kött, men jag äter samtidigt lchf. Har du tips på bra proteinkällor som inte är kött?

ps. du är bäst! Skulle vilja klona dig så att fler folk lär sig mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *