Kategorier
feminism & genus

Att klä sina barn efter kön är ju ett lika aktivt val som att inte göra det

Underbara Clara postar en bild på den sötaste lilla klänning jag sett och genast blir det ramaskri. Ska hon klä PÖJKEN i klänning? (nä nu ramlar väl ändå snoppen av?) Och ”tänk om han blir mobbad?!” (Och jag undrar i vilken del av Sverige det hör till vanligheterna att små bebisar mobbas) Sen kommer de där sedvanliga argumenten; han har inte valt själv och då är det fel fel fel, men vem fan väljer själv när man är fyra månader? Och hur går det till isåfall? Och varför är det så att det anses helt i sin ordning att välja det normativa och könsspecifika till sina barn, men inte tvärtom? Att klä sina barn efter kön är ju ett lika aktivt val som att inte göra det.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

42 svar på ”Att klä sina barn efter kön är ju ett lika aktivt val som att inte göra det”

Jag önskar bara det fanns en STOOOR Gilla-knapp för hela din blogg, för jag älskar allt och SPECIELLT bilden på dig i svart topp längst ner. UNDERBARA KVINNA!

Det är såna som du som ger mig hoppet tillbaka, som får mig att våga tro på att världen kan vara vettig ibland också.

Du är BÄST! <3

Du är så jävla bra. Jag läste kommentarerna hos kakan och som jag trodde mjuknade hon med dina argument. Du behövs verkligen. Önskar du kunde stå på torg och skrika så alla hörde, inte bara de som läser bloggar!

Jag har tänkt mycket på det där och många ser inte klänningen som ett plagg, de ser den som en stark symbol för kvinnligt kön. Så för dem är det som att sätta på pojken ett kvinnligt kön.

Själva känslodramat blir att det faktiskt finns människor som inte ser klänningar som ett kvinnligt kön.

Men jag tror att det avdramatiseras bit för bit det här. Om 50 år då kommer det inet va en stor grej 😉

Men Sonja, pojkar har ju blivit iklädda klänningar förr? Det har varit ganska populärt med både klänningar och tunikor på små pojkar, detta är ingen nymodighet.

Det roligaste bland kommentarerna på Clars lbogg måste ändå varit hon som varken hade något emot "genus, vilken färg som helst eller homosexualitet." Ja för det vet vi ju alla att en man som gillar klänningar och rosa måste vara bög. Ja, så måste det vara.

Alla har rätt till sin åsikt. Jag respekterar vad du säger LD, men jag tycker personligen att klänningar är till bara för tjejer!

Liite OT nu, men såg när jag läste bland kommentarerna att du efterlyste en tunika/klänning till Tamlin. Har du kikat på KameleontDesign? De har JÄTTEfina – en t.ex. är i limegrön velour med en brun apa på. Finns många fina!

Intressant att så många hävdar bestämt att "Klänning är bara för tjejer. Så det så." Men när man frågar om VARFÖR så kommer de inte på något alls. Har frågat min syster det flera gånger, och hon inser väl att hon är påverkad iallafall för hon brukar säga "Jag vet inte varför, jag bara tycker så. Men det är väl för att jag lärt mig det!" Så sant. För det finns ju inget vettigt argument för varför en klänning bara skulle passa till en flicka, annat än att det helt enkelt är vad man lärt sig.

Precis min tanke, vad man än gör så är det ju ett val. Har tänkt att skriva inlägg om detta också men är fortfarande för frustrerad för att få ut något vettigt!

Jaha, var det en klänning? Man ser ju bara ena hörnet. Jag trodde att det var en tröja typ tunika eller något.

Men den är ju i alla fall blå och det är ju en killfärg, eller?

Jönköping! (Nej nu var jag stygg).

Fan vad jobbigt det hade varit för alla "Klänning är bara för flickor" att leva för 100 år sedan för vad fanken hade de haft på sina söner då? Man hade ju fått hoppas för deras skull att de varit design- och sömnadskunniga så att gossarna slapp vara nakna koltåldern igenom.

People! Er farfars far, farmors far, mormors far och morfars far hade troligtvis "klänning" när de var små! Var det seriösa fel på dem?

Lovisa hur vet du att hon syftade på att pojken är bög bara för att han använder klänning?

Kanske ska fråga henne först vad hon menade innan du drar förhastade slutsater eller?:question:

Jag gillar inte klänningar alls. Varken på barn eller vuxna. Killar eller tjejer. Fult och opraktiskt. Tunikor är däremot fint, på alla 🙂

Det är intressant hur argumentet "förr hade alla barn klänningar" som det ultimata inslaget i diskusionen om kläder på bebisar. Förr åt alla barn salt också, och spenat och honung var det bästa. Jag har aldrig haft någon tjej, jag kan inte svara på i vilken utsträckning jag skulle klä henne i klänningar. Det har tagit mig 30 år att klä mig själv i klänningar och jag tycker fortfarande att det är svårt. Min son har inga klänningar, jag kommer med allra högsta sannolikhet inte att skaffa en heller. Lika lite som jag kan se varför man inte får göra det, om man vill, kan jag se varför jag borde det. Jag tar hänsyn till andra aspekter när jag klär mina bebisar, än deras rätt eller orätt att klä sig i klänning. Jag tänker second hand och jag tänker mjukt och skönt som inte sitter åt.

Jag håller med, LD! Varför "förstör/ förnedrar och tvingar" vi våra barn, enligt de som klär sina barn efter kön? tycker snarare att det är tvärtom! Det bästa är väl att bli presenterad för de flesta olika plaggen och sen välja våra favoriter när de är lite äldre? Eller? Sen hatar jag när folk (läs FL-folk) sätter likatecken mellan killar i klänning och barn i stringtrosor och nätstrumpbyxor? Min son har en tunika/klänning som ligger och väntar på honom nu i sommar och såklart ska han ha den (tycker den är jättefin!) klänningar i längre modell väntar vi dock med tills han efterfrågar det just för att de är ganska opraktiska. Men tunikor är underbara tycker jag! speciellt på sommaren då de ger lite extra skydd mot solen!

Caroline! Att alla hade klänning förr är inget argument för klänning i sig utan ett argument för att påvisa hur könsroller och manligt/kvinnligt ständigt förändras.

Min farmor är snart hundra och hon skrattar varje gång hon ser mitt barn, han har kläder på sig, byxor och tröja. När hon hade barn hade de som skjortor på sig, man lindade dem gärna. Frågan är för vem det är praktiskt och om man ska dra in förr och då och nu och sen som argument om manligt och kvinnligt. Jag undrar också lite var diskussionen om varför vi alls klär våra bebisar för att de ska bli fina, en objektifiering, och varför det är pojkar som ska börja med klänning och inte flickor som ska sluta med det, eller sluta med spets, sluta med … tja. Jag tycker det är ett ensidigt sätt att se på saken egentligen och jag är inte ens särskilt engagerad i frågan måste jag säga.

Sara, det var kanske en felformulering av mig men faktum kvarstår att hon när hon läser om pojkar i klänning relaterar till genus och homosexualitet, det är i min värld ett konstigt resonemang och fler har reagerat på samma sätt som jag. För övrigt har personen i fråga inte svarat på de frågor folk har ställt till henne kring det, vilket jag också tycker säger en del. Du kanske inte ska vara så snabb med de förhastade slutsatserna själv?

Sista meningen där har en extremt stark poäng. Hela inlägget med, förstås!

Måste säga det att jag såg en artikel om de tidningarna i metro imorse och tänkte "oj, nu blir ladydahmer arg" ^^

Jag tycker att det är löjligt att de ska göra tidningarna så extremt "könsnormativa". Å andra sidan så säger dom ju att dom följt vad omgivningen efterfrågar.

Ännu en gång sitter jag då och förundras. Är det verkligen reklammakarna som är dumma, eller är det inte helt enkelt så att det är vi?

Vad kom först: Hönan eller ägget?

Hurra att det finns kvinnor som du och Clara som vågar! Uppmuntrar mig något ENORMT med mina framtida tankar på barn, jag ska också göra som ni.

Tänk att människor verkligen tror att bara för att man kan tänka sig att sätta på ett så ledigt och skönt plagg som klänning på sitt barn så är man per automatik emot hela samhället och klär upp sitt barn till något cirkusdjur.

Det är ett större problem när jag ser 9-åriga flickor med smink och tajta kläder som rättar sig i ledet om hur tjejer bör och ska vara, bejaka sin kvinnliga sida. Säkert har deras föräldrar klätt upp dem i små tajta klänningar, vita silkestrumpor, band i håret och opraktiska, obekväma lackskor. Men det är ju bara MIN fördom.

Jag antar att det är därför jag är så införstådd med att det "killar ska inte bära klänning". Eftersom jag aldrig har sett en kille med klänning skulle jag nog undra varför han har på sig den; om det är hans eget val så tycker jag väl att det är okej. Barn måste få prova på det de vill ha på sig. Men jag har svårt att egentligen motivera till varför och som sagt så gör alla som de vill:) Jag skulle aldrig sätta på min son en klänning:)

När Greta Garbo tog byxor på sig då skrev tidningar "“GARBO IN PANTS!”"

När M. Dietrich besökte Paris 1932, polischef där försökte förbjuda henne bära byxor på allmänna platser.

jag är inte så insatt men väl nyfiken på varför det verkar så "fel" att klä sina flickor i klänningar med motiveringen att det är krångligt att leka i, men helt okej att klä sina pojkar i klänningar för att det är ett skönt och luftigt plagg.

Jag blir inte förvånad ett dugg. Trångsynta jävla svenskar som inte ser längre än vad näsan räcker. Varför skulle svenska män lida av att gå i klänning om miljoner andra män trivs bra i kaftan och kilt?

Min karl önskar sig en kilt, och ja, jag kanske är udda som mer än gärna hade sett honom i just det! Mumma! 😉

anonym jag har personligen aldrig mött någon som tycker att klänning är opraktiskt på flickor men praktiskt på pojkar. Du får nog fråga nån annan.

Visst är plagget skönt och luftigt och funkar nog i vissa sammanhang, (typ fest, inomhus stilla lek eller lalla runt på gräsmattan hemma) men personligen så tycker jag byxor passar bättre för lek.

Jag hoppas verkligen att den där förskolläraren som kommenterat på Claras inlägg inte jobbar på mitt barns blivande dagis!

Caroline

Argumentet att förr hade alla barn klänningar visar mest att om vissa barn slutade ha klänning, så kan de väl likväl börja igen.

Det är inte direkt som salt som faktiskt har vetenskapliga argument iom att det är ohälsosamt.

Jag har en 6-årig kille som älskar Hello Kitty, rosa/lila/glitter, han får mycket av sådana kläder, det är hans val…

Jag har en 4-årig kille som varje dag tjatar om klänning, nu har han inte så många så han kan ha varje dag (får väl ta en sväng till Myrorna) men han älskar klänningar och det är hans val…

Jag klär min 8 mån i klara färger, jag anser inte att mörka murriga färger har på barn att göra, sedan är det skitsamma om det blir bamse, pippi, hello kitty, bratz eller vilken färg det nu blir, DET är däremot mitt val, men förhoppningsvis har han formats till en självständig individ som kan upplysa mig om vad han vill ha för kläder.

Jag styr inte barnens val, jag tillhandahåller möjligheten för dem att utvecklas i sin egen smak.

att klä sina barn efter sin kön är ju inte alls ett lika aktivt val som att inte göra det. Det är ju att skilja sig från normen, som är just det som är normalt. Du och många här gör ett aktivt val i att klä era barn i könsneutrala kläder, har intresse i detta och vill förändra. Medans andra inte tänker lika aktivt på detta, eftersom det inte ligger i deras intresse, och inte har först tagit reda på en massa info och sen valt hur de ska klä sina barn.

jag tror att det med att klä sina barn med könsspecifika kläder har med att göra att barn är just de som ska växa upp till att bli vuxna och det är det som barn gör, de är deras "jobb". "barn ska ju vara barn" heter det, men det barn gör är att lära sig det som vuxna gör. Barn ska leka och springa och så, ja men det gör de för att lära sig om hur man ska vara socialt och utvecklas på andra sätt. Även om barn inte är lika indelade i kön, för att de inte är helt utvecklar så än, så är det väl inför framtiden.

nu är jag inte emot killar i klänning elr nå, som jag antagligen låter som, men det handlar ju om så mycket mer än bara en tygbit.

Helt sjukt! Min Connor hade kilt på sin namngivning p.g.a. hans skotska namn. Var hur söt som helst, trots att en del trångsynta sa att det var konstigt att han hade "kjol" på sig. Lite mer kunskap skulle behöva delas ut till folk i allmänhet.

Jag blir mest fascinerad över att ALLA som ska såga valet att ha klänning på pojkar ska dra in volanger, spets och rosetter.

"Jaha, om om din man kom gående i en blommig, rosa klänning med volanger och rosetter. Skulle det kännas bra?? VA? VA? VA?"

Vem har sådana klänningar? Finns de ens förutom på Disney store? Av alla bloggar jag läst där förälder köper klänning till pojke är det aldrig vare sig volanger, spets eller rosetter.

Det blir så jävla sunkigt när man ska trycka ner en sak genom att överdriva så mycket att det inte ens har med saken att göra längre. Det är skillnad på att klä sina barn i sköna och fina plagg och att spöka ut dem i maskeradkostymer.

Jag vet i alla fall att jag blir irriterad på föräldrar som säger saker som "Han ÄLSKAR den där blommiga dressen och jag tycker att han är jättefin i den men jag VET att han kommer bli retad så därför får han bara ha den hemma"

Tänk om fler föräldrar gav sina barn möjligheten. Färre retstickor tror jag.

Hej! Nu hör väl inte det här in till just det här inlägget egentligen, men det hör ju till färger och allt sånt… 😛 Du som har koll och som verkar ha lätt för att hitta fakta om du letar.. Jag har länge funderat på en sak och det har mer just färgval och kön att göra. Förr var blått en känlig och kvinlig färg och rött stod för manlighet och var dne färgen som männen gärna klädde sig i. På 20-talet tilldelades sedan färger efter kön – Rosa till pojkar och blått till flickor. Detta bytte sedan håll på 40-talet och rosa blev en tjejfärg och blått en killfärg. Varför? Varför bytte det håll och fört och främst varför tilldelades könen färger över huvud taget? Men den frågan kanske är lite svår att få reda på. Jag brukar inte gå in och fortsätta läsa kommentarerna men hade vart överlycklig om du ville spekulera lite i detta du med och kanske dela med dig i ett inlägg om dina tankar och funderingar. :love::love:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *