Kategorier
feminism & genus

Att man med lite tyg kan påverka så starkt!

Så har gossen fått sina första sommartunikor. Det har varit en utmaning att hitta en tunika som inte har femtioelva volanger, puffärmar eller annat trams som signalerar ”JAG HAR EN SNIPPA MELLAN MINA BEN!” Jag vill klä Tamlin lite lagom sockersött så att han uppfattas som en mjuk och snäll liten pojke, men jag vill ju inte att han ska se ut som en docka (eller traditionell flicka.) Kläderna är ett kraftfullt verktyg i genuskampen. Det är skitkul (men samtidigt skrämmande) att man med lite tyg och färg kan påverka omgivningen så starkt. Förväntningarna och uppfattning. (och humör!) De här fina och färgstarka hittade jag hos Polarn o. Pyret.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

47 svar på ”Att man med lite tyg kan påverka så starkt!”

sophia då har du verkligen rullat in på fel blogg! Jag kommer nämligen aldrig sluta tjata om genus så länge barn könas som de gör. :thumbup:

Citat från igår:

– Men varför har han ROSA napp? Rosa är flickigt, han ska ha BLÅ.

Hade lust att säga: "den är faktiskt LILA, färgblinda gubbjävel!" (men så säger man ju inte, så jag sa bara att "det går så bra så")

Men är inte tunika väldigt likt "klänning" om man ser till praktiska aspekter av att använda barnkläder? Du tyckte väl att klänning var väldigt opraktiskt (främst) pga det extra tyget som "inte fyller någon funktion". Fyller en tunika en annan funktion som en t-shirt eller tröja inte fyller?

Eller är det bara för provokationens skull?

(inga påhopp gällande provokation, jag utmanar mig själv hela tiden, provocerar mig själv typ "jag kan ju inte resonera och SÄGA att, om jag inte också GÖR"….)

Jag menade inte att jag är trött på genus även om jag förstår att det uppfattades så 😛 Jag menade att jag är trött på diskussionen om just kläder; detta ständiga ältande om att pojkar ska ha rosa etc…

Jag har den rosa tunnikan till min dotter och blir förvånad när du skriver att den inte signalerar "flicka" eftersom jag tycker tvärt om, den har volanger på ärmarna och drapering och är hur sockersöt som helst på. De är riktigt snygga dock.

Såg väldigt sköna ut. Jag gillade den gröna. Dock tycker jag båda har sköna kombinationer av färger.Jag är känslig för hur nyanser kombineras och det kommer nog att bli pyssligt om/när jag får barn, men de där tunikorna var toppen.:-)

Jättefina! Jag tycker också att nästan alla 'tjejkläder' har volang och spets och puffärm så man bara vill kräkas! Det skulle jag inte ens ta på min dotter om jag hade nån. Tycker att det är så fult! Och om jag är ute efter en tröja i rosa eller lila till sonen så har alla volang eller puffärm, det suger..

Asså, som svar på att den rosa "inte signalerar flicka" så tycker jag att färger förstärker könet och om jag klär min dotter i ngt som bekräftar hennes kön så förstärker just rosa om minsta lilla volang hennes flickighet.

Klär jag däremot henne i brunt eller grönt eller blått för all del, mer "neutrala" kulörer uppfattas hon inte så gullig utan mer tuff och busig.

Klär jag min son i gulligare grejjer uppfattas han ju som mjukare, just som LD säger!

Sen är tunika mkt mer praktiskt ön klänning eftersom klänning har en tendens att fastna under knäna när det kryps, tunika är något kortare och således lite mer praktiskt.

Min personliga tolkning!

Fasen, hittade din blogg och den var grymt bra…jag som hade tänkt städa…men icke sa nicke jag fastnade :thumbup::-)

Var hos doktorn med min 6-åriga dotter ett tag sen. Hon hade på sig en ljusblå keps och en blå flygkapten-t-shirt. När de ropade in oss till sköterskan upprepade hon namnet frågande två gånger. Hon frågade även adressen för att se att det verkligen var rätt unge. Läkaren såg också frågande ut tills min dotter tog av sig kepsen. "Men nu kan man se att du är en flicka!" utropar doktorn då. Härligt.

Letar också tunika, och har sett att PoP. har många fina. Anledningen är att min gudson påpekade att mamma hade klänning och ville också gärna ha en. Dessutom är det ju så svalt och skönt med en tunika (eller klänning) på sommaren!

:thumbup:

Sophia

Helt ok att du känner som du gör ang kläder o genus.

Men nu är det ju så att "detta ständiga ältande" som du kallar det, fyller en ovärderlig funktion. Även om det kommer att ta tid så kommer detta "ältande" att ge våra barn (och kommande barn)en helt annan möjlighet att få existera på lika villkor, utan olika förväntningar beroende på vilket kön man har….att barn ska få vara barn. Och det i sin tur hjälper till att få ett mer jämställt samhälle….

Hur det alls kan ses som ältande har jag svårt att förstå…..

Annika: min son har alltid haft långt, tjockt hår men ville nu, snart sex år gammal, klippa kort. Sagt och gjort, han blev klippt och det vart jättefint (fast jag fällde en tår samtidigt som frisören fällde hans lockar. När vi kommer hem möts vi av vårt grannpar som utbrister: "nu ser du ju ut som en riktig pojke". Aaargh!

Det där är något min son på 2 år skulle vilja ha,

Han tar sin systers kläder och går med det till fsk.

Det jag tycker är bra med våra fröknar är att dom blir glada när barnen inte kommer i könsindelade kläder…. osv.

En fröken berättade att hennes son kom i rosa kläder till fsk och dom vart arga.

Låt barnen ha dom kläder dom vill, jag tänker inte tvinga dom till något annat.:thumbup:

lexie jag förstod vad du menade, jag uttryckte mig fel bara. Vad jag menade var att den signalerar flicka på en flicka men kanske inte lika mycket på en pojke? Fast nu blir jag osäker om jag tänker så genus ang. Kläder som jag vill tro att jag gör när jag faktiskt säger ett färger förstärker könet. Aja får något att tänka på här. 🙂

Åh, jag stod och klämde på de där tunikorna igår också, till David, men det var till Simon vi handlade så det får vänta lite. Köpte däremot en jättemysig svart-vit randeig tunika mednlåga armar till honom 🙂 PoP ÄGER!

Pernilla: Ja ha okej då är jag med. Fast jag tycker ändå att dessa plagg signalerar flicka, för man ser ju ingen skillnad på pojkbarn och flickbarn egentligen. Om vi säger att man vill få sin pojke att bemötas som en mjuk pojke så är nog inte detta vägen att gå och då menar jag att sätta på typiskt flickiga kläder med drapering och volang på armarna. Däremot är det till exempel jättesött med en rosa pikétröja till både tjejer och killar och lite mer neutralt.

När vi satt på akuten förut och vi var klara där så hade vi fått lite "vänner" med att snacka med där och innan vi skulle gå så stod vi och klädde på Albin kläderna och det och då ställer en av tjejerna som vi snackade med: jag måste fråga, varför har Albin (det var den minsta som vi var inne på akuten med) en rosa napp?

Och mitt svar blev: jag försöker lära mina barn att alla färger är mer än okej att tycka om oavsett om det är en "pojkfärg" eller en "flickfärg" i min värld så finns det inga såna där könsfärger att dela upp för att sånt är löjligt att dela upp tycker jag, dom är bara barn. (eller ja jag minns inte exakta ord jag sa men sånt liknade jag sa till henne och hon blev typ chockad när jag sa det och hon sa någe med liknade: ja jo du har nog rätt..

När vi satt på akuten förut och vi var klara där så hade vi fått lite "vänner" med att snacka med där och innan vi skulle gå så stod vi och klädde på Albin kläderna och det och då ställer en av tjejerna som vi snackade med: jag måste fråga, varför har Albin (det var den minsta som vi var inne på akuten med) en rosa napp?

Och mitt svar blev: jag försöker lära mina barn att alla färger är mer än okej att tycka om oavsett om det är en "pojkfärg" eller en "flickfärg" i min värld så finns det inga såna där könsfärger att dela upp för att sånt är löjligt att dela upp tycker jag, dom är bara barn. (eller ja jag minns inte exakta ord jag sa men sånt liknade jag sa till henne och hon blev typ chockad när jag sa det och hon sa någe med liknade: ja jo du har nog rätt..

Måste även tillägga att jag diggar minis kläder! ^^ dom ser jättesköna ut och mjuk, hehe..:thumbup:

Här hos min mor och far var just sotarn på besök och av någon underlig anledning började vi prata genus och en sak som han tyckte var stor som problem är att många kvinnor (som ju generellt köper kläder åt sina barn) just nästan uteslutande köper just rosa åt sina döttrar trots att barnet favoritfärg kanske är en helt annan. Jag ser det själv jämt också, på förskolan finns knappt en snippa utan rosa fodral (undantaget Simons kompis Freja som dock tyvärr är väldigt lättpåverkad just nu och också vill ha rosa).

Sotarn hade en poäng även om det verkade finnas mycket vi inte höll med varandra om, men det var intressant att höra saken ur en manlig synvinkel. Han skyllde mycket på kvinnor som vidhåller könsrollerna och att männen (fäderna) ofta är lite maktlösa att bryta trenden då fördelningen av barnvården fortfarande ser ut som den gör. Han vidhöll dock att man som förälder bör göra mer som BARNEN vill (eller för den delen MÄNNISKORNA), inte utifrån könet dikterar.

"Han vidhöll dock att man som förälder bör göra mer som BARNEN vill (eller för den delen MÄNNISKORNA), inte utifrån könet dikterar." Skriver Anaiah, men det är ju det vi inte gör i alla fall, Ninja fick ingen klänning fast hon ville och Freja kanske inte får allt rosa som hon vill etc. Vi vill att barnen ska kunna välja samtidigt inte för de är just barn som vi kan styra över.

Får höra -"vilken söt pojke" fler gången än -"vilken söt flicka" om min dotter. Oftast svarar jag -"tack, men det är en tjej".

Har aldrig fått höra "vilket sött barn", konstigt nog.

vilka fina, somriga färger.

Själv köpte jag en tunika från Villervalla till min skrutt nyligen, mjuk och skön i tyget och utan massa lull lull. Passar honom jättebra och fantastiskt nog är det ingen som sett honom som reagerat negativt på det 🙂

Vf har du hår i armarna? Du verkar vara en helt otrolig snäll och rolig människa att vara med och ett storg hjärta! 🙂

Det där är ju typiska länsläkare till flickor så om genus handlar att klä ut sin son till tjej så är det inte min grej.

skrotmamma en tunika är som en stor t-shirt. Luftigt och skönt i värmen utan att vara ivägen som tex en klänning kan vara.

Nej jag har alltid en tanke med kläderna jag väljer men det handlar ALDRIG om att provocera. Jag klär mina barn för deras skull, inte för andras.

lovisa nej genus handlar om mycket mer bland annat om bemötande. Läs mer här; http://ladydahmer.se/2010/august/utkast-aug-18-2010.html

lexie pernilla förklarar så bra. Pojkar i tjejjiga kläder uppfattas inte på samma sätt. Sen hänger det på hur man kombinerar plaggen. Tamlin har mkt pojkiga kläder (arv från syrran). Ett parr grabbiga jeansshorts tillsammans med tunikan blir inte speciellt tjejjigt. Osv.

Min O diggade sin tunika från Lindex supermycket när han sprang runt hemma i trädgården. Superbra när man tränar barnen att bli blöjfria.

Men morsan undrade varför jag hade köpt en sån "tjejig" tunika, en lila med katt på och om det berodde på att jag egentligen ville ha en tjej. Gaaah. Men hon höll helt med om att han såklart skulle ha en tunika, men varför en så tjejig?! Jag fick förklara att det var typ den icke-tjejigaste jag kunde hitta eftersom allt annat var rosa lull-lull kräks. Annars har ju Villervalla också jättefina tunikor, men när jag bara vågar lite blir jag snål….

men, du är så mycket för att tjejer inte ska kläs i rosa och killar i blått. men vem säger egentligen att rosa är en tjejfärg och att blått är en killfärg? varför bryr du dig överhuvudtaget om färgerna. Köp kläder efter hur praktiska de är eller hur materialet är, eller hur designen (ej färg) är.

Sarah vem säger att rosa är en tjejfärg? SAMHÄLLSNORMEN. som är ganska strark. Att låtsas som att den inte finns är ungefär lika dumt som att inte låtsas om rasism eller andra orättvisor.

Men och? samhället säger det, men varför inte strunta i det och köpa kläder efter kvalité etc som jag skrev. spelar roll om det råkar vara en rosa tröja med en katt på till sonen eller dottern. 😛

sarah jag citerar mig själv:

Kläder och färger påverkar hur människor uppfattar oss. Och hur vi blir uppfattade stärker förväntningarna och förväntningarna i sin tur påverkar hur vi bemöts. Hur vi bemöts påverkar i tur vår självbild och vår personliget. [ … ] Och utifrån det gör vi våra val; hur vill jag att mitt barn blir bemött? Hur kan jag påverka detta?

Genuskläder har gått till överstyr. Så typiskt att just kvinnor ska klä pojkar i tjejkläder, och nästan alltid oftast sina tjejer i också tjejkläder. Helt fel!

Genus har absolut inget med kläder att göra, man ändrar inte synen på kläder genom att klä pojkar i något som betraktas feminint. Varför ses just kvinnliga kläder som feminina tro ni? Inte är det för att pojkar inte går i dem, utan för att tjejer går i dem på ett visst sätt. Alltså är det den kvinnliga könsrollen som ska ändras på sig. Skulle den det skulle nog inte många tjejer heller vilja gå i tjejkläder, då dom är obekväma, och överdrivet "feminina" Dom är alltså skapade från ett och anpassat beteende, det feminina.

Jag hoppas ni förstår vad jag menar. Jag tycker det är oerhört fel att klä pojkar i traditionella tjejkläder, visst rosa färg går bra, men då vanliga naturliga kläder. Det naturliga och mest bekväma är ju faktiskt traditionella manskläder, eller hur?

Genustramset kommer ju också från påhittade samhällsstrukturer som man försöker ändra på genom att göra oss mera lika, så att kvinnor inte är underordnade män. Dessa existerar ju inte ens från första början, så hela genustramset faller pladask. Det är väl ingen som behandlar någon annan människa annorlunda för att dom är kvinnor eller män, jag vet att många absolut inte kommer hålla med men så är det tyvärr. 🙂

Min poäng är alltså, bekämpa den kvinnliga könsrollen istället för att försöka dra ner män i skiten också. Låter negativt, inte menat så. Men om man tänker på det, vad är kvinnor idag utan sitt smink, feminina kläder och beteende? Män ser inte kvinnor som några vandrande pinnar i smink och sexiga kläder, men andra kvinnor gör det och dem själva. Väldigt destruktivt som inte kommer bli bättre för att män "kan" gå i det med.

Jag har precis fått en son och har tänkt rätt mkt på det här med genus, könsroller och förväntningar i samhället. Jag tror jag ska ta åt mig lite av ditt tänk när jag uppfostrar min son. Men varför klär du inte dina barn lika istället för lite flickigare på pojken o lite pojkigare på flickan? Bara en fråga alltså 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *