Kategorier
feminism & genus

Att vara en produkt av sin tid samtidigt som man försöker motverka att falla i gamla mönster

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

14 svar på ”Att vara en produkt av sin tid samtidigt som man försöker motverka att falla i gamla mönster”

När kommer hans svar på frågestunden? Håller med dig i detta inlägg, min man är en "snäll" och han är ofta omedveten men öppensinnad. Jag känner mig lyckligt lottad, jag är inte perfekt men jag försöker ta till mig saker och ting, bryta gamla hjulspår för mitt barns skull.

Det är en sak som stör mig, att på t.ex. spela.se har de en kategori som heter tjejspel. Där finns det spel som handlar om skönhet, sköta barn, välja kläder och bröllop.

Det här påverkar ju förmodligen barnen ganska mycket, och ändå är det ingen som uppmärksammar detta, helt sjukt.

Du är så himla cool.. och jag har tänkt lite efter efter att jag kallade dig hycklare i bild-diskussionen… Jag har kommit fram till att det var bra att du publicerade. Det homogena är aldrig att föredra. Så fortsätt provocera, vi behöver diskussion inom de likasinnade!

Jag kände att det är väl lika bra att be om ursäkt direkt till dig istället för att bara gå runt och tänka det för mig själv!

(Ps. Jag planerar tack vare dig att ge mina framtida barn en individ-uppfostran istället för en kön-uppfostran. Tack!)

Tänkte bara tipsa dig om att Cubus just nu säljer trekantsbikini med lowcuts till flickor mellan 1-2 år. Hur sjukt är inte det? Jag blir galet arg och ledsen över att man ens får göra det till små barn!

Det är samma med min sambo. När vi träffades var han en snäll kille (det är han nu med såklart..) som var så långt från "mansgris" som möjligt. Verkligen inte en grabbig kille som som skulle göra sig till inför kompisar osv, utan var sig själv.

Men han var inte så genusmedveten, han hade nog inte direkt funderat så mycket på det och hade inte någon kunskap.

Men nu får jag nog säga att han är ganska medveten, det märks att kunskap gör så mycket. Jag pratar om normer, genus, förväntningar på manligt/kvinnligt osv. ganska ofta, så efter två år med det snacket har han lärt sig en del också :-d Vi har lika värderingar och han tycker som jag i de flesta frågor.

Och sedan jag upptäckte den här bloggen pratar jag ju om den jämt, visar honom inlägg och läser upp kommentarer osv.. Jag/vi har blivit inspirerade av dig på andra plan än genus också, vi har börjat med LCHF tex och känner att när vi får barn vill vi uppfostra dem som du och Oscar gör 😛 Du inspirerar mig mycket ska du veta!

För övrigt diggar min sambo din man också, han vill jobba inom spelbranschen nämligen :-d

Jag är lite nyfiken på hur du ser på det faktum att många (i synnerhet män) måhända har feministiska åsikter men vägrar att kalla sig feminister. Jag har detta "problem" med min sambo. Han är (nästan) så jämställd som jag skulle önska, vi har i stort sett samma åsikter om barnuppfostran (än så länge iaf, det blir säkert annorlunda när ev barn kommer), han kommenterar ofta sexistiska reklamfilmer/-bilder, han ser vissa strukturer i samhället som objektifierar kvinnor and so on. MEN, han vägrar att säga att han är feminist just för att detta blivit ett laddat ord, för honom (och för många andra tyvärr) står det för kvinnors önskan och vilja att förtrycka män osv. Jag försökte förklara för honom att det inte alls är betydelsen av ordet feminist, men han vägrar lyssna. För HONOM (och för många andra som sagt) betyder det något helt annat. Vad göra? Spelar det någon roll vad man kallar sig så länge åsikterna är "de rätta"?

På tal om genus och normer, det här påhittet att det skulle va sån enorm skillnad på tjejer o killar, jag tror det är det som orsakar att endel gravida får (tabubelagda)känslor om att de önskar sig ett specifikt kön. Eftersom folk i allmänhet (som inte är genusupplysta ) verkar tro att med könet kommer automatiskt vissa egenskaper…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *