Kategorier
feminism & genus

Att vara naturligt vacker är ganska få förunnat men onaturligt vackra kan ju de flesta av oss bli!

Och när ämnet är inne på det där naturliga och äkta (som alltid syftas på det yttre): är det nånting som gör mig galen så är det den här grejen med ”naturlig skönhet”. Alltså, ni vet… det får inte synas att man opererat sig eller att man har smink för det ska vara SMAKFULLT och NATURLIGT (haha) och när man talar om kvinnor som är vackra så visar man alltid en bild på typ Angelina Jolie eller nån annan kvinna som ser övernaturlig ut. Ja. Jo. Det är ju skitbra. För dem. men för alla andra då? Som inte är födda med genetiken på sin sida? D.v.s majoriteten av världens befolkning.


…fattar du inte vad mycket tid det tar att hålla det här på topp? Raka, fila, vaxa, bleka, träna, […] manikyr, pedikyr, färga håret. -Tiptip
Man snackar ofta om de onaturliga skönhetsidealen som kvinnornas största hot men jag ser mer problem med det här naturligare idealet. Alltså när det framhävs som en ny ”bättre” norm. Ungefär som när man snackar om att ”riktiga kvinnor har former”. (Med andra ord; kvinnor med formerna på rätt ställen.)

Att vara ”naturligt vacker” är ganska få förunnat och oftast handlar det inte om att vara speciellt naturlig ändå om man ska lita på veckotidningarna som gärna ger femhundra olika råd om hur man uppnår den där naturligheten. Du ska raka, fila, klippa, putsa.


Jag är för övrigt inte mer ”äkta”, rent fysiskt, än en blonderad silikontjej, även om man kanske vill tro det. Mitt röda hår är blekt OCH hennat, fan vad det kräver underhåll och inte kan jag låta bli heller för då känner jag mig inte som jag. Jag har tatueringar och piercingar (och vill ha mer) och ALLTID nagellack på tårna (som för övrigt pysslas och sköts minutiöst och noggrant precis som min hy och mitt hår) och jag gymar för att forma kroppen och bygga muskler. Nu sminkar jag mig inte till vardags, men när jag väl gör det så är det inte mindre av den varan än när nån annan gör det. (HAHA. Tvärtom, jag är nämligen ett fan av den där lite mer eh smaklöst rockslampiga looken och den kräver ju sin svarta kajal om man säger så.)
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

25 svar på ”Att vara naturligt vacker är ganska få förunnat men onaturligt vackra kan ju de flesta av oss bli!”

Fin blogg med viktiga tankar, som alltid. Tack.

Jag har en väninna som har ett rätt så "normalt" utseende. Inte direkt vackert ansikte, inga bröst alls att tala om, tunt hår osv. När jag träffade henne kände jag mig inte direkt hotad (Jo visst är det tragiskt att man ens tänker sådana saker…men jag jobbar på det). MEN, hon visade sig vara världens koolaste brud! Hon har helt underbar humor, är otroligt generös, och kan samtidigt säga ifrån på skarpen om någon försöker sätta sig på henne eller på andra. Både män och kvinnor förälskar sig i henne stup i kvarten. Henne vill jag vara!!

Varför är det då fortfarande så att folk tror att skönhet kommer innifrån?? Finns det inte fler sådana människor därute, som min väninna, som vågar leva livet och skita i det yttre?? Det skull vara så befriande för många unga att se.

Kom igen, vi gört!

🙂

Jag hade en kollega som jag uppfattade som naturvacker men hon hånskrattade när jag sa det och sa på sin chicka skånska: fattar du inte vad mycket tid det tar att hålla det här på topp? raka, fila, vaxa, bleka, träna, rycka hår i näsan, köpa kläder, gå i högklackat, operera tån, alltid frysa eftersom kjolarna är korta, manikyr, pedikyr, färga håret.

Haha, TACK! Blir så sjukt störd på alla tidningar som ska guida en till en "naturlig sminkning". Det är ändå foundation, puder, läppstift, mascara, ögonbrynspenna, rouge osv osv inblandat. Skitnaturligt, va? ID. I. OT. ER. Inte ens som naturlig får man vara naturlig längre. Tack, liksom.

Så jävla bra det du skriver om att "riktiga kvinnor har kurvor". Har alltid fått höra just det där, att män uppskattar kvinnor med lite "hull". I form utav Kim Kardashian, har jag insett nu.

sessan skillnaden ligger inte i äkthetens vara eller ickevara utan i varför man gör det, hur det påverkar osv.

Jag är inte mer äkta, rent fysiskt, än en blonderad silikontjej. Ok, jag kan tycka att det är värre att skära i kroppen, men tycker inte vi ska mäta eller värdera i den här diskussionen. Mitt röda hår är blekt OCH hennat. Jag har tatueringar och piercingar och nagellack och jag gymar för att forma kroppen och bygga muskler osv. Nu sminkar jag mig inte till vardags, men när jag väl gör det så är det inte mindre av den varan än när nån annan gör det.

Mitt "naturliga" utseende kräver också ganska mycket. (det röda håret då), hudvård som tar tid, hårvård (jag no poo'ar ju och ägnar ganska mycket tid åt att ta hand om min hud och mitt hår till exempel)

Ja osv.

Problemet ligger ju inte att vi gör alla dessa saker utan att många av oss känner oss TVUGNA att göra det samt att det ofta förväntas och värderas.

Naturligt vacker är en ren, sund och frisk människa. En dusch, bra mat och god motion är det enda som krävs. Naturligt ovacker är en hygieniskt smutsig människa som mår dåligt i kropp eller själ. Sedan är man väl inte sämre för att man är smutsig och ohälsosam, men ovacker är man. Inte mer med det. Det är ok det med.

Jag gillar naturliga människor, de utstrålar att de inte känner sig tvungna att bry sig om sitt yttre eller att det inte är deras största hobby. Man ser dem och tänker, vad är deras hobby? Det måste vara något fantastiskt som de verkligen har tid för när de inte lägger tid på att "onaturligifiera sig själva". Sedan kanske någon ser naturlig ut, utan att vara det. Men det brukar avslöjas ganska snabbt efter en stunds konversation. Så naturlighet har inget med smink, rakning, hudcancer eller löshår att göra, då har ni blivit lurade.

Fanny Ambjörnsson skriver om just det här i boken "I en klass för sig"- bra läsning.

Just att naturligt vacker innebär att raka och ansa hår, att fixa, sminka och dona, men det ska vara en balansgång i det, det ska inte märkas att man fixar, det ska verka som om det är utan ansträngning man bara är sådär fin och "naturlig" när man vaknar på morgonen.

Och det där naturlig idealet, att man ska vara naturligt smal/ha kurvor på "rätt" ställe, naturligt hårlös, naturligt sminkad, det ifrågasätts oftast inte, som du skriver så är det bara plast- idealet som ifrågasätts. Som någon skrev innan så tror jag med att det "naturliga" idealet är precis lika skadligt som andra ideal. Om inte värre för att det är så osynligt och inte ifrågasätts.

Nils,

Jag förstår hur du tänker och visst, när jag är uppslukad av ett roligt projekt och är nykär så utstrålar jag nog lycka och blir attraktiv i omgivningens blickar. Det är en intressant men problematisk diskussion som jag tycker att det är bra att man tar upp: kraven på att leva ett lyckat liv för att se vacker ut ifrån insidan.

"Ät bra, motionera och duscha och ha en otrolig hobby och lyckligt liv", säger du. Jaså, men okej, då gör jag väl det…

– Så enkla är vi inte. När är någon osund i själen? Räknas ett stressigt jobb familjeproblem,ätstörningar?

Utsidan KAN man fixa och få att se "naturligt" vacker ut. Men om jag inte är nöjd med mitt liv så oroar jag mig i så fall över att det syns på utsidan och att jag inte lever upp till kraven på ett lyckligt liv. Det blir en ond cirkel.

Det jag vänder mig mot är framförallt att du implicerar att människor som DU inte tycker är vackra är sämre. Låtsas inte som om det inte är ett värderande omdöme. För det är ju bara att äta bättre, motionera och duscha och ha kul? osv, så blir man naturligt vacker. Definiera i så fall hur det är ok? När är det det och för vem? Du säger ju att du gillar "naturliga människor". Människor vill alltid vara omtyckta!

Tala om opeppande, man kan bara lägga sig ned och dö om man nu skulle råka vara "naturligt ovacker ifrån insidan"..

(Dessutom ,du är en man. Vad vet du egentligen om hur mycket tid dessa kvinnor som du tycker verkar vara obrydda, lägger ned på sitt utseende? Det är ändå ett värderande omdöme du ger dessa kvinnor, som jag antar att du menar).

I diskussionen om skönhet tycker jag att man skulle kunna skilja att att vara vacker estetiskt och att vara tilltalande som person.

Haha! De flesta män jag känner säger att de gillar naturliga kvinnor. Jag har för länge sen förstått att det kan betyda i princip vad som helst. För det mesta ingår glad och vältränad, ibland långhårig. I två fall betyder det kvinna som inte sett civilisation eller tvål på en vecka 🙂

Jag har alltid sett mej som en ganska "naturlig" människa. Jag bär aldrig smink till vardags, lockar/plattar i princip aldrig håret heller, har inte klackar och så vidare. Går liksom upp och slänger på mej lite kläder och håret i en tofs.

Men när jag tänker på saken, så gör jag ändå hur mycket som helst! Solar, klär mej för att dölja det jag inte älskar, färgar håret, färgbomb, rakar (dock inte så ofta men ändå), alltid fixade naglar, är noga med min hy, tränar och säkert en massa mer! :rolleyes:

Emma- Hahaha vilken underbar tjej!

Blev extra kär i henne när jag såg att hon har bilder på Brian Molko och Kurt Cobain på väggen också, hehe

Laura:

Kul med feedback. Jag definierar bara vad som borde vara naturligt vackert, om det ens ska vara betydelsefullt. Att vara ren, äta bra och motionera är förvisso också krav, men uppfylls dessa kommer skönheten på köpet till hälsan. Vi har en mänsklig drift att leva så länge som möjligt, och det är vackert. Samtidigt sa jag ju att det är helt ok att vara smutsig och ohälsosam också. Det är faktiskt inte livsnödvändigt att vara vacker, men om det är så viktigt för folk att vara vackra är det bättre att de får det på köpet efter en hälsosam livsstil. Mår man dåligt är det bättre att försöka må bra istället för att bokstavligt talat sminka över det. Om det är något vi ska bry oss om är det hur vi mår, och lägga resten av energin på att leva sitt eget liv utan att stoltsera omkring med sin sminkade kropp som om det vore ett examensbevis i värdighet.

Jag sa visserligen att jag gillar naturliga människor, men det betyder både naturligt vackra och naturligt ovackra människor. För tänk, man kan vara lycklig och omtyckt utan att vara vacker, men att vara vacker är uppenbarligen en stark drift hos många och därför är det bättre att driva folk till att vara hälsosamma med den här skönhetsdefinitionen som medel. Att jag uppmuntrar människor till att göra något roligare av sin tid än att tillfredsställa andra, är det likställt med den sociala halshuggning som sker varje gång en människa inte skyler sin naturliga, ofixade, kropp?

Säg mig, hur skulle smink, rakning och nagellack minska stressen över ett lyckligt liv? Jag tror att en sund livsstil ger harmoni och tillfredsställelse med det liv och den kropp man har. Människor behöver inte jaga lyckan när den redan finns där.

Dessutom, Laura, är det verkligen helt ok att du antar vilket kön jag har sådär? Det vet du faktiskt ingenting om, och det ska inte spela någon roll. Eller hur?

Vill tipsa om ett intressant blogginlägg när det gäller tjockis-temat, ur en killes synvinkel.

För den som vill läsa och kanske få sig en tankeställare. Jag hade iaf hög igenkänningsfaktor, trots att jag är tjej.

Och för att återkoppla till inlägget som jag kommenterar på… jag ska åka bort i helgen..,. jag sitter här och är stressad:

jag behöver måla tånaglarna, raka mig, fixa till håret och ha med smink, hårspray o lite annat onödigt jävla tjafs som jag egentligen vill kunna strunta i men då känner jag mig inte som jag.

/en till färgad rödhåring….

Detta är sant, tycker jag. Och för att spä på orättvisan så är det "naturliga" idealet något som skapar klassklyftor. Man ser mer och mer på tjejer och kvinnor vilka som är rika/välutbildade, inte bara på klädmärkena, utan på hur "diskreta" och "naturliga" de är.

Hade önskat att vi kunde slippa hela den här diskussionen, varför ska så mycket fokus ligga på kvinnors yttre… snark.

Nils: Problemet med att vara vacker är att det gör så sjukt mycket för självkänslan. Jag förstår vad du menar och det är fint i och för sig, men det är väldigt svårt att göra sig av med känslan av att behöva vara vacker (framför allt om man gör det med motivationen att om man slutar bry sig och bli glad istället så blir man vacker – för det är ju samma sak man fokuserar på ändå.)

"Säg mig, hur skulle smink, rakning och nagellack minska stressen över ett lyckligt liv?" Därför att man blir som man känner sig. Jag är ofta väldigt avslappnad angående mitt utseende, jag rakar mig inte, sminkar mig oftast inte (även om man precis som andra har skrivit också kan påstå att det är en del av min stil och hur jag känner mig snygg snarare än att jag inte orkar/bryr mig, men det är en kombination). Men tro fan att dom dagar när jag känner mig ful, typ inte har tvättat håret på länge eller har på mig kläder jag inte trivs i, så känner jag mig som en sjukt dålig person. Inte bara utseendemässigt. Och tvärtom, när jag har sminkat mig så jag känner mig snygg, eller ansat lite här och där, eller har på mig assnygga byxor så känner jag mig helt annorlunda. Så även om jag vet att det inte borde göra mig till en bättre och lyckligare människa att bry mig om mitt utseende så gör det det, inte minst därför att andra kommenterar, uppskattar och ger mig mer uppmärksamhet. Och det är bra mycket enklare att må bra om man känner sig omtyckt och uppskattad. Sen att det inte är hälsosamt att bli det på grund av sitt utseende, och det borde vi ändra på, men ett intressant och "attraktivt" utseende drar till sig många personer, ytliga såväl som oytliga.

För att sammanfatta: att sminka sig och dylikt är inte bara att kladda på någonting på ansiktet – det påverkar hur du uppfattar dig själv och hur andra uppfattar dig. Vilket i sin tur kan få dig att utstråla den där naturliga lyckligheten som du pratar om. Det är ett så oerhört komplext fenomen, men oavsett så är det sjukt svårt att känna sig ful i vårt samhälle.

Skönhet sitter inte i kläder, smink och en massa skönhetsoperationer. Skönhet kommer inifrån. Har du karisma , är trevlig, hjälpsam och utstrålar lite självsäkerhet så blir du automatiskt naturligt vacker!

Lovisa:

Du ska veta vad det gör för självkänslan att inte behöva vara vacker. Vägen dit är inte enkel, speciellt inte när vi är väldigt snabba med att avrätta den som inte följer spelreglerna. Därför tänker jag att det blir en enklare väg att ta sig fram på om motivationen är "jag är vacker om jag gör ingenting". Det bästa är självklart att endast bry sig om "jag är", men jag tror man kommer dit med tiden. Man får ta en sak i taget, det blir ett väldigt stort kliv annars.

Nils,

Du missförstår mig ganska rejält. Jag tycker att Lovisas inlägg svarar på dina frågor väl. En person lever inte i ett vakuum där man inte på något sätt blir påverkad genom hela sin uppväxt av förväntningar och ideal. Det är nog rätt få förunnat att inte bry sig om hur man ser ut ALLS.

Jag tycker att det spelar roll vilket kön du har. Vi lever som sagt inte i ett grått vakuum, även om vi alla är individer så får män och kvinnor olika erfarenheter och upplevelser genom livet, eller hur? Jag vet inte hur man gör diskussioner som rör feminism och genus könsneutrala, förklara gärna.

Man utgår ju ifrån sig själv och det är svårt att frångå värderanden utifrån preferenser, oavsett hur god vilja till neutralitet man än har.

Ett exempel, män tror ofta att kvinnor som är sminkade diskret inte har något smink på sig. Detta argument faller väl antar jag i ditt fall, om du nu är kvinna. Jag antog att du var en man eftersom du kallar dig själv för Nils- är det överraskande? Såvitt jag vet är det ett namn män har? Vad är det för fel med att anta att du är man? Det är ju inget fel med det, bara himla bra om fler män engagerar sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *