Kategorier
feminism & genus

Barn ska inte bestämma själva och de ska inte få välja fritt mellan allt.

Ett tillägg i genusdebatten: Jag får jätteofta höra argumentet ”Om man har självkänsla så spelar det ingen roll hur folk bemöter en” när vi diskuterar genus och kläder.  Självklart så har barns självkänsla en jättestor roll i hur de hanterar andra människor och kritik.

Men jag blir faktiskt ganska förvånad att man har så höga tankar om barn förmåga att vara kritisk mot sin omgivning. Nej, man kan inte förvänta dig att en två- tre- fyraåring ska ha självkänsla och tillräckligt mycket erfarenhet, kunskap och kritiskt tänkande för att INTE bli påverkade av sin omgivning och sättet de bemöts på. Det är ju det subtila. De kanske kan lära sig hantera attacker eller kritik, men hur lär man människor och då framförallt barn att värja sig mot andra människors förväntningar, tankar, tro och attityder? Sånt syns ju inte Och hur värjer man sig mot socialiseringen om man saknar kunskap om den? Hur ska barn förväntas förstå processen? Hur ska barn förväntas förstå att normer och ideal bara är just normer och ideal? Hur ska de kunna värja sig mot sin egen kultur och tid? Mot sin fostran? Att lära sitt barn att svara tillbaka och ignorera nån som säger ”rosa är för flickor” är ju pissenkelt. Men det är ju inte det socialiseringen handlar om. Det är som sagt; subtilt.   Man kan inte naivt säga att ”har man bara självkänsla så bryr man sig inte om hur folk behandlar en” för det funkar inte för barn som för vuxna, det hoppas jag alla förstår. Och när vi ändå gör tillägg så vill jag även kommentera de av er som fortfarande inte riktigt förstår det här med val och möjligheter vs. begränsningar. De av er som fortfarande hävdar att jag inte ger Ninja frihet att välja fritt när jag ”förvägrar” henne klänning. (Vilken inte riktigt är vad jag gör, och skulle ni resonera likadant om jag det gällde min son? Eller om det handlade om pälsjackor eller kanske jeans?) Det handlar givetvis inte om att barn ska få välja fritt NU. Det handlar ju om att bädda för framtida val, inte låta små barn ta ansvar redan från början. Även här handlar det ju om brist på kunskap, erfarenhet och kritiskt tänkande. Barn ska inte belastas med det ansvaret. Oavsett vad det handlar om, kläder, vilken mat vi ska laga ikväll, vilken skola de ska gå i, (OM de ska gå i skolan) vilken tid de ska gå och lägga sig osv. Ponera att min dotter ville klä sig som en hora. Borde jag tillåta det? Ja, ett extremexempel, men jag vill illustrera att barn inte ska ansvara för sådant de inte förstår konsekvenserna av. Min dotter kanske vill klä sig som ett våp eller en söt prinsessa eller i pälsmössor osv. Men jag som förälder sätter gränsen och tar beslut utifrån det som är i min dotters bästa intresse. Som förälder väljer jag åt mina barn tills de är mogna för uppgiften. Barn ska inte bestämma själva och de ska inte få välja fritt mellan allt. Och genom att ge dem tillgång till en stor variation kläder/färger och flera roller från början samt begränsa det negativa inflytandet så blir de mer fria SENARE att göra ett val. Jag skulle vilja veta på vilket sätt det könsstereotypa bidrar till att personligheten får utvecklas fritt från förväntningar? Läs gärna Anna K.K’s inlägg i debatten; ”Jag tror på att tillfälliga begränsningar leder till större frihet senare i livet

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

31 svar på ”Barn ska inte bestämma själva och de ska inte få välja fritt mellan allt.”

Glöm för fan inte att gilla inlägget på bloglovin' och facebook! Min visdom behöver spridas!

Du gör helt rätt som klär ditt barn i mer än vad "normen" anser. Men jag tycker faktiskt att du lär Ninja att klä sig på det viset som hon är klädd nu. När hon blir äldre vet hon inte hur det är att ha kjol och klänning om hon aldrig fått ha det på sig. Det är något som blir obekvämt och jobbigt. Det bästa är ju att variera och faktiskt tillåta dig själv att klä henne som just FLICKA ibland. För att visa att man vill gå emot könsrollerna ska man inte behöva ta bort det "flickiga" i allt. Det gäller veta när det blir för mycket istället. Ge henne det bästa ur båda världar! :-d

pojkar blir sällan klädda i kjol och klänning heller och mig veterligen så lider få av det som vuxna. Dessutom finns det inga förbud. Vill hon ha klänning senare så tar jag den diskussionen då.

Bör jag även låta henne ha klackade skor för att hon som vuxen kvinna inte ska tycka att de är obekväma? Jag tycker det är vansinnigt att man ska behöva vänja sig vid kläder.

Och du… hur många vuxna finns det som klär sig som de gjorde som barn? Med tanke på att du tycker att jag "lär ninja att klä sig" som hon gör nu. Jag klär mig inte som jag gjorde som liten.

jag håller med om man man inte ska begränsa sina barn. min dotter har både prinsess- och batmankläder, jeans och klänning osv. men när jag tittar på din dotter så ser ju alla hennes kläder lika dana ut. det är samma färgkombination och samma mönster (mer eller mindre).

sen ang klänning, det är ju otroligt skönt att slippa ha byxor på sig. klänning är ju det skönaste plagget av alla!

:-d

Clinen: Vad säger att kläderna som Ninja har inte är "flickiga"?

Lady Dahmer, jag tycker du klär Ninja fantastiskt snyggt och det är underbart med alla färger! Förhoppningsvis klär hon sig lika färgstarkt när hon blir äldre och får välja själv.

ps. Är Ninjas ansikte på en broschyr för barnmat? Skrämmande likt om inte! ds.

Det är något komiskt med att en del vuxna som, själva inte förstår hela konceptet tror att små barn ska kunna förstå det, jag vet inte riktigt om de överskattar barnens intelligens eller om de vet med sig själva att de är "långsamma tänkare" och att barn har större förståelse för sin omgivning än vad dem har.

Förstår inte varför alla hakar upp sig på det där med klänning. Dom flesta, om inte alla, klänningar för barn som jag har sett är otroligt opraktiska och absolut inte lämpade att leka, lära sig gå i osv. Klänning förhindrar ju barn i sitt lekande, lättare att fastna i saker, snubbla mm. Att klänning är något som bara flickor "ska" använda ger ju dessutom signalen att flickor inte ska leka vilt utan mest sitta still och vara fin. Är det verkligen något man vill lära sin barn?

på 70-talet när jag gick på dagis var alla ungar klädda i orange, gult, brunt. inga prinsessor, inget rosa, inget tyll eller spets. bara velour & manchester. är vi 70-talister fria från tvingande könsroller & är vi jämställda? nej. (inte att säga att det är nåt fel att skita i att klä sitt barn i rosa klänningar med spets, men jag tror som jag skrev i en kommentar på inlägget om genusförvirring att det inte spelar så stor roll, i det långa loppet).

tessan – genus sträcker sig ju – som du vet – längre än kläder. På sjuttiotalet så var könrollerna i högsta grad levande.

men jag håller inte med om att det inte spelar roll för som jag sa tidigare; kläder påverkar hur vi bemöts och hur vi bemöts påverkar vår personlighet. Jag märker stor skillnad på hur mitt eget barn bemöts beroende på vad hon har för kläder. det finns ingen som kan övertyga mig om att hon inte blir påverkad av det.

Tessan Jag tror att det spelar roll i det långa loppet, förmodligen så leder könsneutral klädsel inte till att hela världsordningen blir förändrad, men alla småsaker kan över tid summera sig till något mer.

Jag är 80-talist (85) vi är uppväxta med rätt ordentligt könsuppdelade barnkläder och leksaker, se på undersökningar om min generation sen, drömmar om att vara hemmafruar tex. Vi klär våra barn extremt könsuppdelat och vi tycker ofta inte att jämställdhet är lika viktigt som 70-talisterna, vi är uppväxta under bakslaget. Två steg framåt och ett bak, vi är uppväxta under baksteget och om man börjar kolla runt lite så tycker jag att det är läskigt uppenbart ibland.

Jättebra debatt! Ska dela med mig utav den på jobbbet(Jobbar som waLDORFpedagog) Vi strävar såååå mycket för att få dagens föräldrar & förstå att det handlar inte bara om TRYCKET, det är ju SÅ MYCKET MERA!

Kör på. /Merenwen

Svar:

Tackar! ^^, får man fråga vart du köpte din kudde ? ^^

Aaah..väldigt intressant blogg, tack för tipset! Denna blogg kommer jag att följa! Du verkar vara en klok kvinna 😀 hööh..

btw..så har jag varit här inne förut och tittat in lite då och då men blev aldrig av att jag skulle följa dig men nu gör jag det! 😀

Älskar att klä mig i kjol o klänning! Men är inte praktiskt för fem öre om man ska ut och klättra i träd/klätterställning etc. Funkar absolut inte om man inte vill visa trosorna eller fastna i saker… Så när jag ska ut o leka med brorsonen/trecka i skogen etc så blir valet givetvis byxor eftersom det är mer praktiskt (om man inte väljer den supertajta modellen med typ ingen rörelsevidd) så det skulle jag välja för barn också, dvs ett plagg som de kan leka obehindrat i.

För övrigt så har Ninja grymt snygga kläder!

Bara för man är flicka SKA man inte kläs i klänning. Du har ju helfräcka kläder på Ninja, härliga färger. Genus handlar ju inte bara om kläder, utan allt. valmöjligheter. Du är mycket klok!

Jag har inte själv barn, och vill heller inte ha, men har blivit otroligt intresserad av genus (sen jag började läsa din blogg för två år sedan, ska tilläggas).

Jag ser det så här: om man trots miljoner förklaringar och inlägg precis som ditt ändå inte kan se och förstå det logiska i genus och vad som är negativt med de här könsrollerna så måste man vara dum. Dum och ovillig att lära sig något nytt. Tyvärr verkar en stor del av befolkningen vara otroligt korkad och ovillig till att lära om sig, och jag beundras över din ork att föra den här "kampen"!

Keep it going, du är en otrolig förebild för mig!

Men funkar det verkligen när barnen blir äldre? Nu har jag inte varit lika noga som dig i och för sig. Men jag har köpt rätt blandat till flickorna, i huvudsak min äldre flicka när hon var mindre. Jag har köpt sånt som JAG tycker är fint o struntat i vilken avdelning det kommer ifrån. Och det gick fint. Men idag när hon är nästan 5 år och har 2 år i förskolan bakom sig – så tjatar hon öronen av mig om att hennes bruna jacka är för pojkig och hon skulle hellre gå naken till förskolan än klä på sig nåt som någon skulle kunna ta för "pojkkläder". Det verkar som att hon har blivit nästan mer "prinsessa" – på grund av att jag försökt motverka det.

Jag är helt för att fundera över vad vi för över för könsroller etc. till kidsen. Vad jag inte förstår är varför det rosa och flickiga ska bära skulden för allt ont? Låt alla barn ha alla möjliga färger och kläder istället är mitt förslag. Det går att tänka genus även i rosa kläder, tro mig.

Hanna DET ÄR INGEN SOM SAGT ATT ROSA ÄR DÅLIGT. NINJA HAAAAAAAR ROSA KLÄDER

nej jag ger fan upp. jag ger upp. NU ger jag upp. iallafall för idag. Annars kommer jag slita av mitt hår.

:thumbdown:

Det här har jag alltid sagt " Var ålder har sin tid och när den kommer beror helt och hållet på hur barnet är." Man kan inte jämföra sig med andra för vi fungerar alla olika.

När det gäller det med klänning blev själv tvingad som barn att bära det och idag vägrar jag att använda klänning. Min brosa tyckte bättre om det och han fick mer än gärna låna mina klänningar. Inte är han homosexuell för det. 🙂

ANNA: Jag är 80talist (83) Mina kläder som liten var av samma stil och färg som min brors som är årsmodell 84. Allt var brunt, mörkblått, rött, vitt och gult. Har du kollat på kort från när du var liten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *