Kategorier
feminism & genus

Barn ska inte tvingas vara modiga

När jag var i tio-elvaårsåldern så hängde jag ofta med killarna i klassen. De brukade följa med hem och rida på våra hästar och vi hade så jävla kul. ”Lova att ni inte berättar för de andra i klassen!” var en regelbunden önskan från pojkarna som var oroliga att det skulle komma fram att de tyckte om hästar. Jag lekte ofta med pojkar under min uppväxt. Pojkar som gärna lekte med mina My Little Ponys och Barbiesar, som gärna lekte med mammas smink och som gärna ville kramas och mönstret var ofta detsamma oavsett om det handlade om hästarna eller lekar eller annat; ”berätta inte för de andra!” En återkommande kommentar i diskussionen om Egmonts nya könsspecifika tidningar Emma och Goal är att det givetvis är helt ok för flickor att läsa Goal och att det inte är någon som hindrar pojkarna från att köpa den rosa glittriga Emma. Att det liksom inte gör nåt att tidningen riktar sig mot endera könet eftersom att de andra faktiskt får läsa den också. Om de vill.   Härligt att de är tillåtande! Men om vi ska komma tillbaka till verkligheten istället så vågar jag påstå att det är just det Egmont gör. Förbjuder. Utesluter. Segregerar. Och om man inte är smått dum i huvudet så har man inga svårigheter att se just den problematiken med att könskoda tidningar (eller leksaker eller kläder eller böcker). Barn väljer det de förväntas välja. Barn vill passa in. Inte sticka ut. Göra rätt. Kön är viktigt (eftersom att vi lärt dem att det är viktigt med vårt regelbundna tjat om flickor och pojkar) och då blir det viktigt att GÖRA kön på rätt sätt och barnen har ju inga andra referenser än oss och det vi väljer att presentera för dem. Det kommer krävas jävligt modiga pojkar och flickor för att det ska klivas över normerna. Kanske vill Kalle 8 bast läsa om fluffiga kaniner och pyssla men vad fan är oddsen för att han ska våga? (och nej, kom inte med anekdotiska bevis om nån pojke ni känner som minsann gick till skolan i klänning som tioåring) Och vad är det egentligen för norm som prånglas ut? Det gamla hederliga ”flickor är si och pojkar är så” och alla de som avviker är just det; avvikande. Pojkar är tuffa och häftiga och snabba och flickor är pyssliga och gillar gulliga djur och prinsessor. Fan. (ur ”Emma”)


Här
kan man bläddra i Goal Junior och här kan man bläddra i Emma, lillasystertidning till Egmonts Julia.

Emma är en mycket rosa tidning som handlar om bakning, prinsessor, Erik Saade och gulliga katter. Goal Junior är tidning i grönt och blått och handlar om prylar och fotboll i allmänhet och om manliga superstjärnor synnerhet.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

37 svar på ”Barn ska inte tvingas vara modiga”

Åååh fy fan. Kommer ihåg julia från när jag var yngre. Den tidigningen var typ för folk som var för unga för frida som bara handlade om sex. Dvs för, 12-13 åringar? Vad är Emma för då? De som precis lärt sig läsa? Snacka om stort ansvar för de små liven. 🙁

För övrigt har mamman (som är en bebis?) båda sina ögon i ett av glasögonen. Så frustrerande.

Haha, emma julia och frida? Märkte inte hur fånigt det låter förrän nu. Och goal? Varför inte peter eller anders?

Märker att jag inte ens har tänkt tanken att mina barn kommer vilja läsa såna hemska tidningar sen när de blir äldre. Herregud, finns det inga vettiga tidningar att välja på? :bigeyes:

Är inne och läser, och vill bara skriva att du skriver så bra! och du har fått mig att tänka efter många gånger! trodde att jag inte delade upp mina barn i kön, men hjälp vad lätt det är! man tänker ju inte ens på det! tänkte på det nu bara för en halv timme sen när jag sku kolla efter regnkläder (HM, lindex).. varför finns det kill o tjejavdelningar. varför kan inte alla "få" ha samma kläder.Blir galen. De kan bäl ha gröna, gula, oranga kläder med tryck av "neutrala saker" om det nu är så hemskt med rosa på killar o blått på tjejer… Varför ska det va prinsessor, hjärtan, bilar eller dinosaurier… Blir bara argare ju mer jag skriver och täkner på detta, så nu ska jag sluta 🙂

vill iaf bara tacka för en superbra blogg som hjälper, iaf mig, att få upp ögonen för saker man tidigare inte ens tänkt på!

Meeeen alltså…? Serien! :bigeyes: Blir helt paff ju! Jag har inga barn men reagerar ändå.

Att jag numera reagerar och tänker efter ett varv till, det beror mycket på dig och din blogg.

Tack!

När jag var ung kunde jag sitta o läsa tidningar i all evighet, men jag förstod mig aldrig på syftet med vad de där tjejtidningarna innehåller, men jag kunde läsa allt i stort sett. Favoriten var faktiskt allers, allas, hemmets veckotidning etc d.v.s. "kärringtidningar". De brukade jag läsa i hur många timmar som helst i sträck när jag var o hälsade på mina morföräldrar på lov och sånt. Sen så prenumererade jag på kamratposten och på kalle anka. Det tyckte jag var kul. Kalle kom varje fredag, o då sprang man hem från skolan för o få kolla brevlådan och göra sitt favoritnöje innan det var dags för fredagsmys med familjen.

Det e trist att tidningarna numera är så könsspecifika. Finns inga ord för vad jag tycker om det, men det är förjävligt.

KP finns ju som ett skönt alternativ till tidningar som dessa. Tivoli ska visst vara en könsneutral serietidning för mindre barn.

Denna Emma är verkligen helt sjukt vidrig, och stackars de barn som inte är intresserade av fotboll eller Erik Saade, lite variation tack!

Flickorna som väljer att läsa "Goal", kommer de att hitta några kvinnliga förebilder i den tidningen? Eller tar den endast upp herrfotboll?

När jag gick min lärarutbildning skrev jag mitt examensarbete om några läromedel på naturbruksgymnasiernas skogliga inriktning. Man vill ju gärna ha fler kvinnor "i skogen". I läroböckerna fanns det i stort sett bara män på alla bilder och illustrationer. Förekom det kvinnor, så bar de ett barn på armen eller så var de ute och plockade bär och svamp.

Jag längtar efter att få bli mamma. Har en dröm om ett gemensamt lekrum för mina barn, där de flesta leksaker ska vara. Då är det fritt fram att grabba tag i allt: dockorna är inte flickans och gosedjuret inte pojkens eller tvärtom. Man ska lära sig att dela (Jag är inte helt dum, jag förstår astt konflikter kommer att uppstå typ dagligen men man ska inte vara konflikträdd). Minns sjäölv hur jag smög in på lillsyrrans rum och lekte när ingen var hemma. På mitt eget rum kunde jag ju inte ha framme ponnyhästar, tänk om mina vänner såg och hela klassen fick reda på det?

Nej, barn är inte modiga, och de ska de inte behöva vara heller. Det är vi som ska vara modiga och lära dem trygghet.

Jag vill bara gråta en skvätt! Min 7åring tycker det är jättespännande med tidningar nu när han börjat läsa och allt men det finns inte en jäkla tidning som passar honom. Vi köper bilsport, det är det närmsta vi kan komma… En vuxentidning, tragiskt. bamse kanske skulle vara ett alternativ men det är bara för småbarn enligt honom 😉

Just det där med hästar är ett jättebra exempel på hur många av skillnaderna mellan manligt och kvinnligt bara är "hittepå". För sisådär 120 år sedan och bakåt, var ridning nämligen en manlig sport. Visst fanns det en del kvinnor som red, med sporten dominerades av män. Kvinnor åkte häst o vagn om de skulle någonstans ( körda av en manlig kusk). Eller så red de extra snälla " kvinnohästar". För inte kunde väl en kvinna hantera så stora djur? Sedan gjorde hästtjejerna entré, och simsallabim är det pinsamt för killar att rida.

Okej man spyr lite… på "Emma-akuten" är det en som frågar vad hos ska göra när hon har tråkigt. Tips nummer ett är att be sin mamma göra en sminkning på henne. Sorgligt och sjukt.

Jag ser det som en seger när min dotter tar både kitty-tidningen och spidermantidningen på samma gång. Hon älskar klänningar och monster. Hon ser ännu inte det som hon "borde" ta, hon nekar inte sig själv något. Hon vet att hon är ett barn, oavsett kön.

SÅ ska ett barn vara =)

Inte för att det kanske direkt har att göra med exakt detta inlägg, men när jag var ungefär 4-5 år så vägrade jag ha klänning. Har aldrig gillat det men min mamma ville ju att jag skulle ha det så gärna. Så jag sa till henne mycket bestämt att om inte pappa också har klänning på sig, så tänker jag inte heller ha det. Då gav hon med sig 😉

Den där serien är ju helt psycho!! Två barn är på förskola eller hemma och leker tillsammans. De leker mamma, pappa, barn.. familj… inget fel med det! Inget fel om de hade lekt med bilar tillsammans heller. Men flick-barnet tar hand om dock-bebisen och lagar en kaka, pojk-barnet kör en bil och är inte ett dugg intresserad av bakning eller att ta hand om barn. Konstigt att barnen inte valde en gemensam lek till att börja med? Vilken sjuk serie. Den andra serien i tidningen innehåller tre små pojk-barn som alla har någon bil i handen…

vad ger det här för signaler? "Be din mamma göra en sminkning på dig?" Flickebarn får tillräckligt med krav från omvärlden som det REDAN ÄR idag! De behöver inte en ny, "modern" tidning som ska säga till en 6-åring att sminka sig!! I början tidningen presenterar de dessutom tidningen som en tidning för tjejer. Som de sa att de endast gör i pressmeddelandet.

Jag är inte över-genus-känslig men här gick fan gränsen, de här tidningarna har så mycket fel båda två… som att Egmont kommer och bara vill krossa hela genusdiskussionen/genuskampen…

… dessutom trodde jag människor var lite mer medvetna och öppna än detta. Jag tänker på personerna som ritade serierna? "Nu ska jag rita två barn, en tjej och en kille får vara med i den här serien… hmm.. killen ska få skruva på en mutter och tjejen ska få leka med en docka… mm det blir bra och känns mycket vettigt och modernt"

Ursäkta spammandet, men man blir ju för fan upprörd på riktigt 🙂

Hej Natashja!

Jag hittade din blogg idag och har hunnit läsa några inlägg av dig och vill bara säga – fy fan vad du är bra!! Nu kommer jag att läsa din blogg hela tiden. ^^ Tack tack, för att du skriver det jag tänker! 😀

Jag känner igen det där från min barndom. Jag lekte mycket med pojkar och det var samma visa från dem: "berätta inte för de andra". Det signalerar skamkänslor som jag inte tycker barn ska behöva ha. Skam både för pojken som inte vågar stå för att han lekt med en tjej och skam för tjejen (mig) för att hon är en "hemlighet".

Uärk, är helt illamående efter att ha bläddrat igenom "Emma".

Hur fan har de tänkt? Seröst men vilken bild förmedlar de till tjejerna av hur de själva ska vara och hur killar är? Kollade på en av serierna, den med flickan och pojken. Vad ger de för bild av hur killar är när pojken i serien gjorde som han gjorde? Och tjejen med ett hjärta i en tanke bubbla när han traskar iväg.

Nej fy, jag har obehagskänslor i hela kroppen. Jag undrar vad föräldrar som köper tidningen tänker på. De kanske inte ens blädrar i den utan bara köper till sin dotter. Och sen tänker jag på de eventuella killar som skulle kunna läsa den. Vad får de för syn på tjejer, eller på sitt egna kön när de framställs på de sättet de gjorde?

MEN HERREGUD SÅ VIDRIGT. Min hjärna brinner lite av ilska. VEM har ritat den där otroligt fåniga serien?! VEM SKALL KÖLHALAS? Aaaargh!! länkar vidare Egmont-upproret så in i norden

En grej som inte har med saken att göra egentligen, men tusan alltså, det är skitläskigt att ungen har TVÅ ögon genom ena glaset på glasögonen och Inget öga i andra! Har man inte ett glas för vardera öga? Det trodde jag…

Men alltså kom igen?! Är detta på riktigt? När jag var lite tjej läste jag kalle anka och bamse…synd bara att det finns så få och tråkiga kvinno-karraktärer i de tidningarna. När ska vi få serier, eller vad som helst, med ordentliga kvinnliga förebilder egentligen? Som reser på upptäcksfärder och räddar liv osv.

I sista skedet av min barbie-period gick jag över från blonda rosa-klädda Barbie till mörkhåriga baywatch Teresa som var klädd i blått (lättare att identifiera mitt mörkhåriga själv med?). Hoppas det finns flera alternativa barbies nu än när jag var liten…skogshuggar-barbie, anyone?

håller med till fullo och har skrivit på upproret.

hade en diskussion ikväll som jag kom att tänka på när jag läste om det här. en kompis är barnvakt åt en flicka och en pojke, flickan är fem år, har kort hår och är allmänt väldigt "pojkig" av sig. busar mycket, klättrar, hoppar, stojar – inte på ett jobbigt sätt, bara på ett typiskt "killigt" sätt. så flickans mamma brukar klä henne i helrosa outfits ibland, från topp till tå, bara för att flickan blir så ledsen när folk oavsiktligt tar henne för kille. till exempel kan människor fråga "vad heter han?" En femåring förstår ju faktiskt sånt. Och här tar hon alltså åt sig, på ett negativt sätt. Det kan man väl ändå förstå. Även om man som något eftertänksam vuxen inte vill bli sedd som sitt kön vill man väl ändå inte bli förknippad med att ha snopp om man är tjej? eller?

kan du inte skriva ett inlägg om hur man (ur dina ögon) borde reagera på sina barns reaktioner om de råkar ut för samma sorts problem? eller vet du något inlägg någon annanstans som tar upp det här? för vad gör man som förälder ifall man vill bejaka sitt barns alla olika typer av egenskaper men har ett barn som blir ledsen för att den tas för att vara pojke om den är flicka och tvärtom?

blev lite tjorvigt men hade verkligen uppskattat att läsa ett sånt inlägg. tycker det skrivs för lite om de negativa sidor som (faktiskt) kan följa med ett starkt genustänk. det går ju inte att få hela vår värld att tänka annorlunda. "annorlunda" ungar kommer således råka ut för könsmissförstånd och troligtvis också annat den kan ta illa upp av.

Hur tacklar man det?

Du borde läsa till socionom. Avvikelse, normalitet, kön, segrering är typ allt vi läser om just nu! Och du verkar ju ha lite försprång i ditt kunnande så. Gör det ba 🙂

Men det är väl upp till föräldrarna om man vill köpa de här tidningarna eller inte? Det är väl ett vinstdrivande företag som lanserar produkter som säljer och ingen välgörenhetsorganisation? Det är väl efterfrågan som styr utbud? Den här typen av tidningar skulle väl inte finnas om ingen köpte dem? Då skulle de gå i konkurs? Köp inte de här hemska tidningarna. Ge era barn Kamratposten. Men sluta bete er som om det var det här himla tidningsföretagets uppgift att göra Sverige jämställt, de jobbar inte med välgörenhet eller politik, de gör produkter som säljer. Gör något själva istället!

När jag såg omslaget till dessa tidningar i ett tidigare inlägg trodde jag det var fråga om någon sorts parodi på dagens barntidningar för flickar och pojkar. Jag trodde verkligen inte att något förlag på allvar skulle ge ut sådant skit! Flickornas tidning är rosa och gul och orange och handlar om prinsessor, bakning och söta kattungar. Den är gullig, pysslig, charmig och tjejig. Pojkarnas tidning däremot är grön och svart, cool, fräck och fartfylld och har bilder på manliga fotbollsspelare och sportväskor. Sedan säger de att tidningen inte aaaalls är riktad till specifika kön, nejdå vemsomhelst får väl läsa om om Eric Saade och prinsessor, eller fotboll och Ronaldo! Bullshit säger jag. Tacka vet jag KP, som jag själv läste som liten!

Linnea – 14 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *