Kategorier
feminism & genus

"Bilder i det offentliga får mig att överväga saker som jag är helt ointresserad av vid en närmare eftertanke"

Jag kan bli så fruktansvärt frustrerad av människor som förnekar att det finns normer och ideal i samhället som har stor påverkan på en stor grupp människor. Som förminskar det genom att tala om individer, hänvisa till egna isolerade erfarenheter ”jag har aaaaldrig känt….” samt tala om annan problematik: ”amen DE där då, de stackars …. då?”.

Ingen människa är en ö och med det menas bland annat att ingen människa står utanför samhället och de som lever i det. Ingen står utanför yttre påverkan och yttre krav. Varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det stora hela.

Hur fria är våra val när vi från födseln fullkomligen tvångsmatats av normer och ideal? Socialisering är en sofistikerad process som inte lämnar mycket åt slumpen och att då hänvisa till ”fria viljan” och personliga val är ett hån mot alla de som varje dag känner av och påverkas av pressen att passa in, att göra rätt, att vara rätt.

Vi interagerar med vår omgivning och anpassar oss både medvetet och omedvetet efter de samhällsnormer och oskrivna regler som finns oavsett om de dikterar rakning, size zero eller sådant som inte har med utseende alls att göra. Den som avviker blir bestraffad och utstött, ofta på ett subtilt sätt.

”Är det feminism att vara orakad?” undrade någon. Och då menar jag att det är feminism att utmana och ifrågasätta normer och ideal. Det är feminism att synliggöra den press som kvinnor idag upplever. Det är feminism att våga rannsaka sig själv och sina åsikter och sina känslor och kunna komma fram till vad de beror på. Det är feminism att uppmana andra att göra detsamma.

Om vi stoppar huvudet i sanden och bara utgår från vår egen verklighet samtidigt som vi förnekar andras så kommer attityder och synen på människan aldrig förändras.

hej sonja

Hej Sonja skrev ett inlägg apropå mina och Fannys tankar kring Kvinnolobbyns kampanj.

Sonja skriver ”Häromdan såg jag till exempel ett par slätrakade ben på en bild och då funderade jag på om jag kanske inte borde raka benen ändå. Det är en mycket enkel sak, men det gör det ändå tydligt för mig att bilder i det offentliga påverkar val som jag gör i min vardag och med min kropp. Bilder i det offentliga får mig att överväga saker som jag är helt ointresserad av vid en närmare eftertanke.”

Läs hela hennes inlägg här.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

26 svar på ”"Bilder i det offentliga får mig att överväga saker som jag är helt ointresserad av vid en närmare eftertanke"”

såg också och blev glad. tyckte analysen i slutet haltade lite, men de utgav sig ju inte heller för att liksom vilja gå till botten med problemet på sina femton minuter utan mer närma sig ett annat sätt att se på skönhet så jätteskönt att de tog in och i alla fall presenterade en helt annan vinkel.

nu såg jag tyvärr tvodden också och den rekommenderas ju inte. noll analys och typ mobbing av tjej som plastikopererat sig. har mejlat svt, tycker inte det är ok att dom får sitta och blaja på om andra personers utseende sådär. och beskrivningen av LD:s arbete med utseendefixering som radikal går ju att prata hur länge som helst om.

Tack tack tack för att du skriver! Det är en så skön känslomässig paus att läsa dina åsikter och reflektioner om stort och smått. Du är briljant, och jag älskar att läsa det du delar med dig av.
Apropå det här med att ingen människa är en ö och normer. Ett annat exempel: jag är uppvuxen i en samisk familj. Hela mitt liv har jag blivit matad med svenska normer. En del har gjort det oreflekterat, för att de inte har haft förståelse för att det finns fler kulturer. Andra har gjort det väldigt medvetet för att radera det samiska (försvenskningen).
Det är först på de senare åren som begrepp som dekolonisering börjar bli bekant hos folk. Alla dessa år när mitt liv har mätts med en svensk måttstock, som om vår kultur inte finns eller inte får finnas. När jag tänker på det nu känns det nästan som teater: vi har blivit upplärda hur vår verklighet borde se ut enligt den svenska mallen. Och sen har vi jobbat stenhårt på att låtsas att den mallen är verkligheten. Vi har blundat eller sett bort ifrån hur det FAKTISKT ser ut. För min verklighet är långt bort från den där svenska mallen som jag har bedömts utifrån, värderat efter och strävat efter att nå i så många år.
När jag läste det här inlägget kom jag att tänka på det. Det finns inte bara ett perspektiv. Tack igen, du är så bra.

Fan, jag tycker det är så svårt. Jag rakar mina ben, jag sminkar mig och jag gillar att fixa håret. Jag har högklackat och tighta jeans. Jag ser upp till de som motsäger sig dessa ideal och vågar, men jag kan inte. Just på den biten är jag för svag. Annars är jag den som skriker högst så fort det blir en feministisk diskussion. Ibland vill jag bara raka av mig håret för jag blir så trött på all usteendehets som jag är slav under, fyfan. Men jag kan i alla fall ställa mig själv frågan VARFÖR jag ser ut såhär. Och jag vet ju svaret. Jag är ett offer för patriarkatet. Även om jag själv vet det så kanske det inte är folks första tanke när de ser mig, och det tycker jag egentligen är det största problemet. Jag har förstått det som att en del tycker att man inte är en ”riktig feminist” om man ser ut som jag, men jag tycker att en riktig feminist ser ut hur fan hen vill, för du äger dig själv.

2 företag äger svensk media, Bonnier och Schibsted.
Dessa två privata företag som ägs av judiska familjer äger och styr all information i kommersiell media, vad som ska visas på tv, vad som ska skrivas i tidningarna.
De är till och med så fräcka, att de låter Schulmans och Widells göra gratis reklam för Bonniers böcker i SVT.
Och detta jävla SKIT om ubåtar, fy fan, det är någon kompis som vill sälja lite vapen till staten, för våra skattepengar.
Så suger eliten ur folket, som parasiter.
Vi är lurade, hjärntvättade och hypnotiserade på ”me me me me”
när det borde, som du säger LD vara VI – vi är EN, ett folk, en mänsklighet – ”De” (som styr) vill vända oss mot varandra, få oss att tro att vi är separerade, att vi inte hör ihop.
85 personer äger 80% av alla tillgångar i världen, detta är en exklusiv liten sluten klubb som äger politikerna, länderna och folken.
Vi vet vilka de är, vi vet vad de håller på med, det är våra allas pengar, som de likt galningar sitter på, och inte bara det – de är inte nöjda, de vill ha mer!!!
Dessa familjer (kungahus, Rothchilds, Rockerfellers, Storbanker, och big farma,vänner med ägarna till Google och Facebook) skulle kunna utplåna fattigdom på jorden och fortfarande ha råd att bo i slott.
Vi måste störta dem helt enkelt, ta tillbaka våra pengar och ge dem till oss – folket.
Vi kan ju börja med det svenska kungahuset (tyska..,englands kungligheter är också tyskar)
Är det okej att dessa personer hyllas, bor i slott och betalas ett underhåll av oss, för att leva ett liv i lyx?
Kasta ur dem ur landet!!?
I vilken kanal visades den ”härliga” intervjun med prinsen? Vem äger den?
Korrupt, hela landet.
Vi borde revoltera, ta över makten, störta dem som har den nu – göra om, med hjärtat, ett land och ett folk är inget jävla företag – och ska inte styras som ett.
Raaaaah fy alltså.

Börjar bli kallt nu, glöm inte att sätta på foliehatten!
Nej men allvarligt, vad har judiska familjer eller tyskar med saken att göra?
särskilt om du säger att vi alla är EN mänsklighet? då tillhör väl dom det också? och varför ska dom kastas ut ur sverige!?
tycker faktiskt du drar det liiiiite för långt..
sen säger du väl att dom styrs av djävulen!?

Ha ha ha.. Det här är fakta.
Det är inte jag som ”drar det för långt” dont kill the messenger..
Att studera vilka dynastier som har kontroll i världen borde vara allmänbildning.
Du har rätt, de är också människor, titta på dokumentären av Jamie Johnsson ”The one percent”
Har du verkligen ingenting emot att 2 företag äger svensk media? LO äger endast 9% av Aftonbladet idag.
Vad jag vill säga om judar och tyskar är att det är intressant att se hur olika folkslag styr – om du är intresserad så forska lite.
Om du bara vill slänga ur dig ala svensk dummie, be my guest, sussa vidare 🙂
Att världen styrs av giriga män är väl knappast en nyhet.

Tycker mer än att mia drar det för långt. Jag tycker att mia sysslar med antisemitism och rasism.
Förvånad att inlägget får stå kvar i sin helhet. Borde åtminstone censureras. Borde vara på gränsen för hets mot folkgrupper.
Byt ut judendom mot en annan stor religion och Tyskar mot en annan nationalitet och detta inlägg hade inte fått vara ifred i 5 min. Förskräckligt!

Meh!! Det är ju bara fakta.
Det kan väl inte jag rå för?
Go judar! säger jag.., go tyskar! Muslimer, vem som helst! Men gör det nice.
Suck 🙁

mia: Fakta som presenteras utan att vara viktigt i sammanhanget är inte bara ”fakat”.
Motivera nu i så fall vad att de är judar har med saken att göra? För det är väl inte så att du vill spä på nazisternas propaganda att judarna är snikna money grabbers?

Hej!
Såg dig på Ett härligare liv, så bra och så svåt. Har grunnat halva dagen på hur det skulle vara i ett komplimanglöst liv…t ex.
En annan ska jag gärna skulle vilja höra dig fundera kring: Jag lyssnade på podden Värvet och samtalet med den inspirerande Bea Åkerlund. Blev så peppad, så utmanad (är själv kreatör på olika plan), så sugen att tänka nytt osv osv tills – hon börjar tala om hur hon gör sina kunder (Madonna, Lady Gaga, Rihanna m fl) ”så sexiga det bara går – för sex säljer och vem vill inte vara snygg, vem vill inte vara sexig? Alla fula hemmafruar som går omkring osexiga borde dra på sig ett par höga klackar en stund och känna vilken skillnad det gör”
Ungefär så sade hon.
Bang.
Den fantastiska Bea föll för mig som en sten i den meningen. Den som hyllat individen, friheten, gör vad du vill, du kan nå dit du vill, osv, säger plötsligt att fula göre sig icke besvär.
Noll insikt i ”vår svenska feminism” kändes det som – kanske för att hon också nästan hela livet levt i USA. Kristoffer Triumf försökte väl lite tappert att invända men det lyckades väl sådär.
Vet inte om du brukar lyssna på det i övrigt utmärkta Värvet men det vore så roligt att höra en liten analys av det här. Den där ”feminismen” som bygger på att du ändå pleasar marknaden med ditt sexuella yttre.
Jag har inte läst här på mkt länge, kanske har du redan skrivit spaltmetrar om detta, men jag frågar ändå.
Ha det gott!

Håller verkligen med dig och Sonja.. Är man inte medveten om de ideal som man matas med dagligen beror det troligtvis på just det – att man inte är medveten om hur hjärntvättande det faktiskt är.. och menar en sån ”omedveten” person då att det är en märklig slump som bara råkade bli så att så många tycker att just tjejer ska vara smala och killar ska vara ”muskliga?? Nej, just det.

Jag tycker jag är helt okej medveten om hur kvinnor framställs i reklam och jag vet att de redan smala kropparna är retuscherade till att se ännu smalare ut – ÄNDÅ får jag som gammal ätstörd akta mig för att kolla in alltför mycket snygga smalisar i olika sammanhang, jag vill ju inte att gamla sjukhjärnan ska vakna till liv igen…

Jag har funderat på mycket hur denna ständiga exponering av nakna kvinnokroppar ÖVERALLT och den extremt lättåtkomna porren påverkarkar män? Att ständigt bli sexuellt stimulerad? Speciellt vad gör det med unga män som är kåta som det är ändå hela tiden? Reklam överallt tv internet och tidningar som stimulerar ständigt? Porren som finns ständigt tillgänglig. Bara ta upp mobilen och glo. Var som helst nästan. All denna onaturliga sexualisering av kvinnor som ständigt beredda för alla sorters sex . Hur påverkar detta relationer? Kärlek ( om den nu existerar mellan man och kvinna jag lutar åt att allt handlar om sex/fortplantning). Hur påverkar det flickor/kvinnors självbild. Min sjäkvbild är för jävlig och jag kan nära på bli deppad av att titta på en film där unga vackra kvinnor med stora bröst och släta kroppar exponeras-de är allt jag inte kan bli men vill vara.

Men om vissa inte vill raka benen så är ju det ok. Men det blir ju en motsatt diskriminering om man vill motverka att andra kvinnor faktiskt rakar sina ben. Lika mycket som det är ditt val att inte raka är det för någon att vilja raka benen.
Och varför är det alltid såba skitsaker som lyfts upp av feministerna? Istället för de verkliga problemen. Feministerna ska väl ge fan i att lägga sig i om någon annan rakar benen eller ej… Reklam är reklam…. Har alltid funnits.. Och visst är det lite skrvt ibland… Men vill man inte raka sina ben så gör man väl det inte ändå.. Oavsett.

Erik. Reklam filmer ja all media pyser över av sexistisk reklam. Kvinnor framställs som köttstycken som ska behaga. En sjuk ideal bild förs ut. Klart som fan att det är viktigt att få bort.

Jag blir så glad över att du ofta tar upp det här med sociala strukturer och hur de påverkar oss. Jag läser sociologi vilket handlar mycket om detta. Jag brukar hänvisa till sociologin ofta om jag diskuterar det strukturella förtryck som kvinnor utsätts för till exempel. Förvånansvärt ofta får jag mothugg på detta med liknande argument. Folk har inga egna erfarenheter om detta menar det. Jag blir så provocerad av det.liksom jag har högskolepoäng i dessa ämnen och ändå ska folk (ofta män) kontra med individuella upplevelser. Anyway. Glad att du tar upp detta ofta. Kanske får nån inspiration till C-uppsatsen jag ska skriva i vår. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *