Kategorier
feminism & genus

Då var det de där jävla fittorna då rå…

Till klittorna har vi använt sötvattenspärlor och Swarovskikristaller. (eller hur fan det nu stavas) FeministFittorna tycker jag de ska heta, men Anaiah känner för nåt som inte utesluter (de som inte känner att de kan identifiera sig som feminister). Har ni några förslag?]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

138 svar på ”Då var det de där jävla fittorna då rå…”

Vet att det är OT. Men jag nyligen en kommentar på Youtube om "Topless Dagen" som tydligen är imorgon. Och blev lite nyfiken på vad du tycker ?

Här är en länk

http://www.gotopless.org/

Själv tycker jag att det ska vara lika för både män och kvinnor. Sen skulle jag nog inte gå topless iallafall för att jag har känsliga bröst, men det är ju en annan sak förstås 🙂

Kommer ju inte på något bra, men fy vad fina! Älskar att du gjort dem väldigt "hängande" också. Personligen tycker jag att de är väldigt vackra hur de än ser ut, men med sådant daller är det inte troligt att en kvinna får plats i en hårdporrstidning, om man säger så. Man har ju ändå ideal där med…

en grej som jag funderat över…varför gör alla fittorna rosa? blygläpparnas form och storlek varierar man gärna, men inte färgen på dessa. Min fitta är inte rosa.

Mona: Du kanske inte har en swarovskikristall som klitoris heller, eller? 🙂

Jättefina för övrigt. Fittowear är ju inte helt dumt annars… höhöhöö.

Cecilia: va?! Jo! Det är väl klart att jag har? har inte du?

Jag antar att smyckena ska likna skandinaviska fittor, men jag som är lika delar svart som vit har inte ens i närheten av rosa färg på min yttre och inre blygdläppar. (såg dessutom att jag skrev BLYGläppar i min första kommentar, haha!)

Kanske är det för att den rosa färgen är lite roligare?

Hur som, tjusiga fittor!

Åh, vad fina! 😀

"Pärlan", "ljuvelen", "snäckan", "kronan på verket"… Eller varför inte "pussi" ^^

Jag älskar färgerna, tanken och designen – allt! Superfina. Jag föreslår ringar, halsband (långa, såna som hänger i långa kedjor, som enligt "långa-klockhalsband"-trenden), mindre varianter som örhängen, där stenen liksom glittrar och glimmar mest och när man kollat på den en stund inser vad de föreställer..

För övrigt tycker jag inte att du ska tappa idén om en hatt! 😀 fatta vilken cool grej.

Fint! (Pyssla mera, du är så cool när du får ut din kreativitet i skapelser, ååååååhh!!!)

2011-08-20 @ 19:21:33

Postat av: Emelie – Högst upp i Sverige

OMG, första tjing på en för tusan!

Jag kan skicka ett frankerat kuvert till dig med en hunka eller så i, som att jag vill ha en!

Tips:

Sälj in idén hos butikerna "Prickig katt", "Raglady" och "Fanny Michel" och "Fiorucci".. Perfekt stad att börja i för en så rolig, tokig, vacker och kreativ idé! 😀

Eller varför inte sälja till rosa bandet? ^^ inte bröst, men ändå..

tänkte mig typ "glitterfittor", istället för bitterfittor.

men sen så kom jag på att de inte glittrar. det kanske går ändå?

Åh va läckra!! Första gången jag ens funderar över vilket vackert kön vi faktiskt har, alltid tyckt det varit "privat" och skämmigt… (till skillnad från killar som stolt slänger fram sin dong) pussy tycker jag, som någon ovan föreslog 🙂

Älskar din blogg, alltid så engagerande, brutalt ärlig och kul, älskar när du skriver ett i lägg dom får mej att omvärdera allt..! Tack!!!

En tillfällighet givetvis, men min twitter feed:

Lady Dahmer:

eller så ger jag helt enkelt bort barnen. den yngsta är billig just nu. Nån som budar? Ni kan få'n för en tusenlapp. Asså, jag betalar er.

36 minutes ago Favorite Retweet Reply

Avital Leibovich:

Two kids wounded a few minutes ago from rocket attack in southern Israel.

Nej, inget med fitta överhuvudtaget :bigeyes: Det tycker jag är lika uteslutande som feminist- eftersom många (fortfarande) ser det som ett skällsord/fult ord. Inklusive jag. Inte för att jag vill det, men för att det är djupt rotat.

Fast nu menade jag inte att alla skandinaviska fittor är rosa, såklart 🙂

Färgen på fittan är ju lika varierande som formen, oavsett härkomst. Men jag antar att färgen är närmare en rosa nyans på någon med ljus hy än med mörkare hy på övriga kroppen. Men vad vet jag? jag har inte sett överdrivet många fittor i mitt liv och kan därför bara hänvisa till min egen.

MONA – att göra hudfärgade eller 100% realistiska snippor kändes inte som ett alternativ. Rosa och rött är en knallig fin färg som förknippas med sex, kärlek och det kvinnliga könsorganet.

och många kvinnor ÄR rosa eller röda i underlivet. Jag är det.

FITTIMISTER <- There you go!

Känns förövrigt SJUKT konstigt att läsa kommentarer där läsarna skriver "gud vilka fina fittor", hahaha… men jo, fittorna var ju rätt fina! Kram

FANNY, MONA – vilken färg föreslår ni?

Rosa och rött är som sagt en färg man förknippar med fittan. Precis som man förknippar rött och rosa med kvinnors läppar. (även om läppar också varierar i färg)

Skulle jag gjort dem i t.ex blått så hade det antagligen inte blivit lika tydligt att det är just fittor. Färgen ihop med formen skapar en helhet.

Jag förståt färgvalet eftersom jag fattar att du vill vara tydlig. Jag tyckte bara det var en intressant aspekt av hela fittkonstkonceptet, då jag anser att rosa/rött kan vara väl överrepresenterat inom området. Men om man ska göra ett smycke vill man ju ha det vackert också, och rosa är ju den färg som kan vara skrikigast utan att se fel ut i kontexten. Jag skrev det inte som en kritik mot dig, återigen.

jag skulle vilja starkt förespråka att använda ordet snippa ist f fitta. detta vore ett ypperligt tillfälle att ytterligare cementera det ordet för det kvinnliga könsorganet. använd makten!

Allt (läs: småsaker) måste inte i frågasättas och göras uppror mot. Tycker det var ett kul initativ, det räcker väl? Rosa känns som en självklar färg, då ser man direkt vad det är.

Var inne på Fannys blogg och läste kommentarerna där. Hur som, tjusig grej ni gör! Vilken färg som är självklar för snippor är väl inte så självklar. Själv hade jag inte valt rosa och rött, det är inte min bild av varken sex eller snippor. Men du skrev att ni funderade på att göra olika och det är ju en bra idé.

Dock så var referensen med brun, tråkig och bajs ganska onödig.

Spetsig I dagen samhälle betyder fitta inte våt ängsmark. Ordet har fått en överförd betydelse och betyder nu kvinnans könsorgan.

Snippa är dessutom inte ett derivat av snopp.

Jag förstår tanken med att reclaima ordet fitta, men bara för att jag rent logiskt gillar tanken betyder det inte att den djupt rotade aversionen mot ordet försvinner hux flux. Fitta är väldigt laddat, vilket exempelvis inte snippa är, det är mycket mer "oskyldigt", eller rumsrent om man så vill. Och vuxna kvinnor har också snippor. Kanske inte kallar den så när de har sex och pratar dirty, men könsdelen byts knappast ut när man växer upp. Eller har vuxna män inte snopp heller, bara för att de föredrar att kalla den kuk?

Jag tycker att ni kan börja med den där färgen. Men sen när ni börjar producera mer och ni har möjlighet att expandera utbudet, så kanske ni helt enkelt kan göra, lila, gula, gröna, prickiga osv. Som med kläder finns många personligheter som vill ha olika 😀

De kan bli tryck på tröjor, örhängen, halsband, armband, bälten, m.m.

och sen kanske man kan göra lite varierade utseenden. ungefär så som ni gjort (för de är ju inte helt identiska) men med lite olika längd på läpparna också. bara lite iaf 🙂

Jag håller med om Vulva! Låter fint, vuxet och rumsrent 😉 gillar inte heller fitta, ordet alltså, kallar inte mäns könsorgan för kuk heller, låter hårt och brutalt.

Självklart får alla tycka som de vill men om jag får tänka ego så vill inte jag att någon, varken nu eller om 20 år kallar mitt eller min (snart) 1-åriga dotters snippa/Vulva för fitta, klingar liksom inte fint hos mig. Sen får alla andra såklart göra som de känner bäst för dem

Jag är ingen rosa tjej men för mig har den starka rosa färgen blivit en kvinnokamps-färg. Tjejen som vägrar finna sig i att skämmas för att hon inte är karl liksom. Efter att ha läst i feng shui om att aversion mot rosa kan vittna i att man har svårt med de mjuka sidorna känns det ännu bättre.

Jag gillar dem och föreslår namnet FITT ME!

Malin:

"Ordet har fått en överförd betydelse och betyder nu kvinnans könsorgan."

Amendåså. Då är det ju helt lugnt att säga fitta.

"Snippa är dessutom inte ett derivat av snopp."

Där har du delvis rätt: i vissa skånska dialekter användes det på 40-talet i betydelsen "grisfitta".

Så här skriver Språktidningen:

"För det andra verkar ordet hänga ihop med den vardagliga benämningen för pojkars kön  snopp  då det innehåller samma konsonanter  sn och pp. Och lägger man ihop de här egenskaperna: tvåstavigheten med vokalerna i och a hos de feminina orden, med konsonanterna från snopp så  ta da!  får man ordet för kvinnligt kön på svenska: snippa. Även den svensk som aldrig har hört ordet förut brukar förstå vad det betyder."

"betyder det inte att den djupt rotade aversionen mot ordet försvinner hux flux. Fitta är väldigt laddat"

Det är ju just därför det ska reclaimas.

"vilket exempelvis inte snippa är, det är mycket mer 'oskyldigt', eller rumsrent om man så vill. Och vuxna kvinnor har också snippor. Kanske inte kallar den så när de har sex och pratar dirty, men könsdelen byts knappast ut när man växer upp."

Snippa är ett ord som passar i samtalet med barn. Med vuxna pratar jag inte barnspråk. Vuxna fittor är inte heller särskilt oskyldiga.

"Eller har vuxna män inte snopp heller, bara för att de föredrar att kalla den kuk?"

Vuxna män har penisar, om man ska vara fin i kanten, eller kukar. Skulle aldrig omtala en vuxen mans kuk som "snopp". Liksom "snippa" är "snopp" barnspråk.

Hannahs namn var ju oslagbart!

Men börja i Göteborg och sälj in dom till "rätt" butiker, så ska du nog se att de slutligen hamnar på NK i både Göteborg och Stockholm så småningom, ska du se.. 😉

Som hon som gör "fitt"-värmeljushållarna? Kommer inte på hennes nam.

Så här står det i en språkstudie från Göteborgs universitet:

"Det finns ett helt nytt svenskt ord som också kan räknas som avledning och det är ordet snippa, som är en feminin form av pojkarnas snopp. Snippa har en

avledningsändelse som fogas till ett redan befintligt ord med slutändelsen -a."

Älskar hur de alla ser olika ut och hänger olika mycket! Namnförslag har jag inget. Fitta tycker jag låter så hårt men samtidigt är det ett ord som gör ett stort impact så något med fitta i röstar jag nog ändå på! Pink pussy eller något kanske..äsch jag vet inte. Grymt snygga i alla fall!

jag gillar att de är rosa! jag brukar föredra brunt, svart, orange. men för att de ska sticka ut på kläderna tycker jag rosa passar riktigt bra.

annars hade jag föredragit en i guld eller silver, eftersom det är ett smycke.

FITT ME är för övrigt det bästa namnförslaget, alternativt FIT(T)S ME.

Nää, kalla mig tråkig om ni vill, jag bryr mig inte ett skit… Men det här var verkligen ingenting för mig! Ska man designa fittor på det här sättet kan man väl lika gärna passa på att designa kukar också? Om det ska vara jämställt vill säga. Och ska det heta fittor ska det också heta kukar, hur smaklöst det än må låta. Jag tycker att hela idén var smaklös redan från början…

Brukar ofta läsa din blogg men aldrig skriva, men när jag såg dina fina

glitterfittor så var jag ju bara tvungen

så jag röstar definitvit för en glitterfitta eller en blingblingfitta!

Mys och må

/Karin

Wow vilka fina, ser ut som små karameller! Gillar att de glänser/är blanka och att alla är olika. Jag har aldrig tyckt att det kvinnliga könsorganet (inte det manliga heller för den delen) är särskilt vackert men dessa små konstverk får mig att tänka om. Angående namnförslag så gillar jag inte ordet fitta, tycker det låter så hårt. Vad sägs om Vilda Vaginor?

Kalla dem vad som helst, bara inte snippor! Ärligt talat, är det bara jag som ogillar det ordet? Varför måste ett kvinnligt könsorgan ha ett "gulligt" namn? Varför kan vi lära våra söner att det "heter" snopp när det tydligen är omöjligt att lära våra döttrar att det "heter" mus? Jo, tydligen så måste allt som har med tjejer att göra "gullifieras" och då kommer vi smarta svenskar på att kalla musen för snippa! Tuttinuttigt så jag håller på att kräkas! Okej att man inte lär ett litet barn att det kallas för fitta eller kuk, men nån medelväg måste väl finnas utan att gulla till det så förbannat!

Sorry att jag snöade in på just snippa, dessutom första gången jag kommenterar här(tror jag…)

Några kommentarer om Lady Dahmers och min fittproduktion. Fler färger är på tapeten men naturtrogna fittor är inget vi i dagsläget vill göra, men svart och lila är på gång. Idag gjorde jag en som var vit, rosa och röd i samma – urläcker blev den! Att det bara blev rösa, röda och vita toner idag handlar helt enkelt om en begränsning i inköp. Betänk att vi började med detta idag, jag lovar att fler varianter dyker upp i framtiden!

Vi vill gärna undvika namn med ordet "snippa"

I eftersom vi inte vill att folk ska vilseledas att tro att våra fittor är SnippaSmycket som skapas av en helt annan person. Vi är inte kopplade till hennes verksamhet och vill inte konkurrera med hennes produkter.

Vilken vuxen människa kallar sin fitta för "mus"? Inte går jag runt med en mus mellan benen iallafall. Och vad är det som är så farligt med att säga fitta? Fitta är vackert, enkelt och politiskt på en och samma gång, mer fitta i folkmun! Gillar förresten förslaget FIT(T)ME. Glitterfittor känns inte helt rätt, lite för barnsligt, även om dem glittrar titt som tätt. (lovar, fota fittan efter ni onnat nästa gång så kommer ni att se det också, himla fint!)

Underbara smycken! Röstar helt klart för att ni startar en webbutik och säljer diverse könssmycken för fulla muggar!

Bästa namnen hittills är helt klart "FITT ME" och "Fitt for fight" (/"fitt for right")

Ha ha ha, fantastiska fittor! :-d

Antar att jag inte behöver fråga om du vågar använda dem… Med tanke på att du e tuff å vågar ha "cocks" tröjan till förskolan! :bigeyes:;-P

Jag ska nog försöka bli lite tuffare å våga jag med! :-d

Jag röstar nog för Finafrittor eller våta ängsmarker som någon skrev tidigare.

Sen LD så håller jag med den som skrev att det vore kul att se snipporna i andra färger. Lite för att leka med färg och tanken på hur en snippa ser ut och används till. Hur skulle inte folk reagera om de såg en fittbrosch som var blå, det vore udda! 🙂

Spetsig: Du tycker inte att vuxna kvinnors kön är oskyldiga. Jag ställer mig emot att använda begrepp som "oskyldig" på ett kön. Jag tycker inte att min fitta gjort sig skyldig till något bara för att den har haft sex.

Skulle vilja ha något mer pillimarigt namn än något med fitta i. 😛 Tycker inte om ordet fitta. Det är så nedvärderande och används för att trycka ner en kvinna i hennes kön.

Tyckte de var söta 🙂 Vad är det för matrial och hur stora är dem? De ser ganska stora ut.

Jag gillar förslaget FittMe! Någon skrev också Vilda Vaginor, det är rätt fräckt också. Eller Vilda Vulvor!

GlitterFitta tycker jag också är ballt, eftersom det anspelar på bitterfitta.

Men nu använde du ordet oskyldig, det var det jag påpekade.

"Snippa är ett ord som passar i samtalet med barn. Med vuxna pratar jag inte barnspråk. Vuxna fittor är inte heller särskilt oskyldiga."

Snippa är inte ett ord på barnspråk. Snippa betyder kvinnligt könsorgan. Sedan att just du föredrar ordet fitta är givetvis okej, men ni som tycker att snippa är barnspråk har fått det om bakfoten.

Maria:

Ja, i respons till en person som sökte ett oskyldigt/rumsrent ord för fitta. Att jag tillfälligt fogar mig till någon annans språkbruk säger inte så jättemycket om mitt eget.

Snippa förekommer främst på dagis, i barnböcker och i övrig kontakt med barn och kan därför anses vara barnspråk.

2011-08-21 @ 13:38:30

Postat av: Fridalusen

Monica: Men det heter ju inte mus. Mus är ett djur, inget jag har mellan mina ben iaf! Men om man tycker att man har en sån, är inte det att gullifiera också? Möss är ju söta djur liksom!

Fridalusen: Nä, det heter inte mus heller, det heter vagina eller vulva om vi ska vara korrekta. Jag skrev faktiskt "heter"… Jag menar bara att just snippa är ett ord "vi" lär våra barn och jag tycker det är åt helvete! Till pojkar kan vi säga att de har en penis eller snopp men till flickor kan vi inte säga att de har en vagina eller mus (eller vad sjutton som helst) utan det måste hittas på ett nytt ord för det kvinnliga könsorganet och då blev det tydligen snippa. Man kan väl kalla fittan vad fan man vill, kalla den mus, bäver eller vad som helst, men INTE ett påhitat ord! Må så vara att det nu har blivit standard att kalla musen/fittan/bävern för snippa men jag tycker det är fjantigt och dessutom tycker jag det är till viss del nedvärderande för oss kvinnor och för flickor att behöva ta till påhittade ord för något som alla kvinnor föds med.

Jag håller med de som anser att snippa är barnspråk.

Varför är det åt helvete att vi lära våra barn ett och samma ord, snippa, det ord som det faktiskt heter? Varför är det så himla bra att använda en massa olika och hemmasnickrade hittepåord?

Är det något som lär göra barn förvirrade så är det ju just det. Eller att inte använda ett ord alls. Det är ju skitbra att ordet snippa har kommit! Visst är det påhittat, men det är väl alla ord, eller? Om 10-15 år kommer det att "alltid ha funnits", precis som ordet snopp känns för oss idag.

Jag kan inte hålla med om att det är nedvärderande, jag tycker precis tvärtom! Äntligen har vi fått ett fint ord som alla kan använda, det ska vi vara stolta över! Nedvärderande, det är alla andra smeknamn som folk envisas med att använda, kissestjärten och allt vad det nu kan vara.

Monica: Men hur ska man kunna lansera andra ord isåfall? ALLA ord är påhittade. Snopp också. Vad ska vi kalla den istället, ormen kanske?

Senaste åren HAR snippa blivit lanserat som ord för kvinnans könsorgan, att det finns ett motsvarande ord för det manliga könet, vad är det som är så dåligt?

Vagina är för övrigt en medicinsk term och med ordet vulva syftar man på de yttre delarna av könet.

Jag tycker att feministfitta var bra och det borde väl inte spela någon roll om de som inte identifierar sig som feminister kan ha dem då, för det är väl de människornas syn och ideal som du vill krossa?;-)

Monica: Vadå påhittat? Alla ord är väl påhittade, eller? Har ordet "snopp" funnits i all evighet kanske? Det är väl jättebra att vårt könsorgan får ett eget ord, istället för att dela namn med något djur?(!) Det om något är väl att göra allt lite "gulligt"? Jag har då ingen bäver eller mus mellan mina ben! Det är väl inte nedvärderat att könet får ett eget ord, men att kalla det för bäver känns då mer förnedrande! Då kan vi ju, som någon sa, kalla snoppen för orm lika väl.

Jag har inget emot att du kanske kallar din för bävern eller musen, alla kallar det vad man vill. Men förstår att föräldrar säger "snippa" till barnen, eftersom att det är det ordet de använder på de flesta förskolor och då slipper det bli tjorvigt för barnen.

För mig så är ordet snippa minst lika fult som framsjärt! Det enda jag kan komma på som är värre är väl amrikanernas vejayjay eller hur det nu stavas.

Jag anser att det borde vara självklart att kalla fittan för vagina och snoppen för penis när man talar med barn. Varför ska man lära sig ett "barnspråk" för att sen få lära nytt.

Och sen får ni naturligtvis kalla er vad sjutton ni vill. Jag kan dock inte se kopplingen mellan mus, bäver och gulligt. Tycker varken möss eller bävrar är speciellt gulliga eller söta.

Problemet med just snippa är att det för några år sen utlystes en tävling om det "bästa" ordet för det kvinnliga könorganet och då röstades snippa fram för att det var så likt snopp. Alltså tycker en stor del av det svenska folket att kvinnans kön ska ha ett namn som måste påminna om mannens.

Bara för att media har lanserat ordet betyder inte att vi måste acceptera det! Jag gör inte det!

PS. Maria: Jag vet att det är medicinska termer, både vagina och vulva OCH jag vet var de sitter. Penis är också en medicinsk term…(jag vet var den sitter också ;-))

Men framstjärt blir isåfall ett ord som inte syftar till vad fittan ÄR. Fittan är ingen stjärt. Det är ju ett "hemligt" ord och det är ju just det man vill få bort genom att ha ett namn som många använder. Anledningen till att jag påpekade vad orden betyder är för att jag tycker att de är lite problematiska att använda i vardagligt bruk.

Att du tycker att det är fult är ju en helt annan sak. Ärligt talat tycker inte jag att snippa är det finaste ordet jag hört heller, men det syftar till något speciellt, många använder det och att snopp och snippa är två lika ord tycker jag fungerar utmärkt.

Monica: Ser du inte kopplingen mellan att små lurviga djur skulle vara gulliga? Jag tycker väl personligen inte att varken möss eller bävrar är söta, men jag antar att många ungar gör det. Och varför i hela helvetet ska den dela namn med ett djur? Det är det jag inte förstår. Då är det bättre att den har fått ett "påhittat" namn som påminner om snopp. Blir inte det tjorvigt för barnen att förklara varför de har en bäver i trosorna..?

Vulvalicious! 😀

Personligen tycker jag det känns mycket trevligare att ha en våt ängsmark istället för en "liten björkutväxt" (= kuk) 😉

usch jag ogillar verkligen snippa. när jag var liten sa mamma "sissa" till fitta och "tissar" till brösten. aldrig hört någon annan säga det XD och det var ju inte ett bättre alternativ heller, låter lika hemskt.

snippa fungerar väl om man pratar om/med barn men tycker inte riktigt det fungerar på en vuxen person… fitta är ett bra ord. :thumbup:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *