Kategorier
feminism & genus

De förväntningar vi har på våra medmänniskor påverkar hur vi bemöter dem

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

28 svar på ”De förväntningar vi har på våra medmänniskor påverkar hur vi bemöter dem”

Hej LD! Kom att tänka på en grej idag och ville bara dela med mig… Jag har jobbat på H&M sen 2007, en hel del på barnavdelningen, när jag började jobba för 2007 reagerade jag knappt alls när föräldrar letade efter kill eller tjejstrumpor tex. Kom någon fram och frågade efter byxor i någon strl så frågade jag alltid om det var till en tjej eller kille byxorna skulle vara till. Det är egentligen inte förrän nu när jag läser din blogg dagligen som jag har börjat reagera på det här. Jag stör mig som fan på att barnavdelningen på H&M är uppdelad efter pojk och flickkläder! Jag blir jöttefrustrerad när folk kommer fram och frågor efter pojkstrumpor tex, vad fan är en pojkstrumpa liksom?!?! Och idag var det en kvinna som skulle lämna tillbaka en röd body som en kompis köpt till hennes son. Hon tyckte att den röda färgen var för tjejig för hennes nyfödde son?!?! Som säljare kan jag ju inte göra något annat än att nicka och le. Däremot har det hänt flera gånger att föräldrar kommer fram och klagar på att shortsen på tjejavdelningen är minikorta och att de hellre köper samma strl på killavdelningen eftersom de går över knäna där. Då brukar jag säga att jag håller med om att det är konstigt och har haft flera intressanta diskussioner. Jag vet inte var jag ville komma med detta mer än att tack för att du fått mig att tänka till! Tack vare dig kommer jag tänka på detta i framtiden om jag får barn och ska köpa kläder till dom!

Klarar heller inte av det uttrycket. Än värre är "Flickor är flickor, pojkar är pojkar" VAD exakt vill man ha sagt med det? VAD betyder det? Biologiskt sett, då är flickor och pojkar olika, ja men förstår inte vad det har med saker att göra. Man lär sig att inte behandla mörkhyade och ljushyade olika. Varför anpassas inte detta på tjejer och killar också? Vi är ju förfan ALLA människor med olika sätt att tänka och tycka så varför behandlar vi inte människor efter individuella egenskaper utan att det ska TYDLIGGÖRAS skillnader? Det är precis vad media, normer och samhället gör och har gjort jävligt länge. Och det, det är fan fel.

Blä: Hon menar att om någon "tror att pojkar o flickor är olika" så kommer hen att medvetet och/eller omedvetet behandla pojkar och flickor olika eftersom våra förväntningar på personer påverkar hur vi bemöter dem, tex om jag tror att alla flickor är lite mjukare och skörare än alla pojkar så kommer jag att prata lite mjukare, lugnare och vara mer försiktig mot alla flickor jag möter än mot pojkarna.

Jag lyssnar alltid, jag tycker andras åsikter alltid är intressanta och sen berättar jag varför jag har precis tvärt om åsikt. Häromdagen hade jag dock en Diskussion med en rasist, och det samtalet (när vi kom in på ämnet) sa jag bara att där har vi väldigt olika åsikter och avslutade snabbt.

"It's weird to hear new Weezer music. They're still just as goofy, but it all feels so manufactured now. Rivers Cuomo is still writing the same kinds of songs he wrote when he was 19, but he's over 40 years old now.

Watching scrawny Rivers sing about sweaters in the '90s, I thought, "Oh, boy, this is so fun!" but watching him sing about eating candy and hearing him try to say things like "I'mma do the things that I wanna do" at 42 years old is more than a little off-putting. You're a father, Rivers. Stop singing about how rad you think everything is and go home and play with your kid."

Lite så känns din blogg… eller får man skriva så utan att bli bannlyst?

Tjejer och killar är väl annorlunda biologiskt? Man kan inte behandla de exakt lika hela tiden. Eftersom svenskar är så extremt noga med att inte göra skillnad på kön så får man t.ex. inte tjejtaxa i taxin längre. Man kan inte behandla tjejer och killar exakt lika hela tiden, precis som man inte kan alla människor. Man måste acceptera de biologiska skillnaderna, som att de flesta tjejer inte är lika fysiskt starka som många killar. Det är bara fakta och inget att skämmas för.

Däremot finns de inget som gör mig så arg som uttrycket boys will be boys. Idiotiskt.

hej. jag såg en sjukt sjukt bra dokumentär på TV3 play för en stund sedan som jag tror att du hade gillat. eller det är en programserie från England, rättare sagt, där de åker runt till skolor och har vettig och ordentlig sexualundervisning. och i detta avsnitt åkte de även till diverse klädkedjor och konfronterade dem om att de säljer vuxenliknande kläder till barn. fantastiskt program.

kolla här:

http://www.tv3play.se/play/274722/?autostart=true

Ojoj, lågintelligenta människor karakteriseras just av sina förutfattade meningar och oviljan att lyssna på sådant som motsäger dessa.

Anna: anledningen till att det inte längre finns tjejtaxa är samma som att det inte längre får finnas olika priser på klippningar hos frisören som är baserad på kön.

Det är faktiskt ett EU-direktiv som säger att det inte får finnas prisskillnader som baseras på kön.

Därför får inte premier för pensionsförsäkringar vara högre för kvinnor (trots att vi statistiskt sett har högre medellivslängd) eller lägre bilförsäkringspremier för kvinnor.

Jaa. Alla är olika oavsett kön. Men då är ju även killar och tjejer olika. Fast de kan vara lika också. Men de är olika.

Natali: Så du menar att alla pojkar är lika? Ja till könsorganet ja, men det har ju inget bestridit. Är alla flickor lika? Hur kan det då komma sig att jag var väldigt olik vissa andra flickor som barn. Vissa flickor vad jag mer lika, vissa pojkar var jag också lik. Så det går verkligen inte att säga att flickor är si och pojkar är så. Det faller ju på sin egen orimlighet med tanke på hur många individer det finns.

Du utgår från tredje vågens feminism eller? (Lady Dahmer)

Svar:
Jag utgår inte från nånting specifikt. Hur menar du?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Pojkar och flickor är olika fysiskt. Man (jag) kan säga att vissa saker blir olika pga kön, t.ex. den hormonella påverkan av mäns humör eller sexdrift, men det gäller väl hormoner som blomstrar mer efter puberteten, inte hos barn.

Naturligtvis finns ju också en viss tvekan om i hur hög utsträckelse vardagliga situationer faktiskt är baserat på hormoner eller bara tanken att vissa saker kan vara väntade av individer beroende på deras kön.

Det som stör mig mer än snacket om att könen är olika är ofta att det används som ursäkt till dåligt beteende eller andra problem. Personligen tycker jag inte att det spelar någon speciell roll huruvida pojkar och flickor föds olika, de skall fortfarande behandlas som individer och inte som kön.

Sandra Kj.: Roligt att du kan skriva så nedvärderande om mig. Speciellt då det enda du vet är hur jag och min man fördelar sysslorna i hemmet. Vilket dessutom var svar på en fråga jag fick i ett helt annat inlägg.

Hur jag sedan sköter mitt jobb är ju en helt annan sak! Likaså min syn på barnuppfostran.

Orsaken till att jag inte gillar att debattera dessa frågor desto mera, är för att det för mig är en självklarhet att alla individer, oavsett kön, hudfärg eller religion ska behandlas lika.

Men, tack iallafall för att du länkade till mig. På så sätt kunde jag hitta tillbaka hit. Till en väldigt intressant blogg!

Svar:
hej och välkommen hit! Stanna gärna en sväng och delta i diskussionerna! (även om det är självklarheter så är alla perspektiv intressanta)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *