Kategorier
feminism & genus

Debattartikel: "Feminism provocerar mer än kvinnohat"

Feminism provocerar mer än kvinnohatet” hittar ni här. Och ni vet vad som gäller! Gilla! Dela artikeln överallt! Kommentera under artikeln! ”Det som drabbar kvinnorna i Indien, Pakistan och Iran är ju fruktansvärt hemskt. Men vad händer om vi riktar strålkastaren mot det egna rummet? Vågar vi granska våldet som drabbar kvinnorna runt omkring oss, vågar vi granska de svenska männens våldsnormer eller ska vi fortsätta blunda för det förtryck som pågår mitt under våra näsor?” debatt aftonbladet   Roligast är ju såklart kommentarerna. Killen som älskar kvinnor för att alla älskar ju vackra saker eller snubben som ba: ”Att påstå att män blir mer förbannad på att någon kallar sig feminist jämfört med hur man blir när man hör om såna brutala våldtäkter är skitsnack. Du kan inte dra alla under samma kam bara för att vissa är idioter!” ang min kommentar om att män blir argare av att gruppar ihop än av kvinnohatet.]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

36 svar på ”Debattartikel: "Feminism provocerar mer än kvinnohat"”

Aaah jag smäller av du är så bra!! 🙂 Dels för att du skriver sånna här klockrena texter, och dels för att du orkar med alla människor som vill hata och trycka ner. Jag är mäkta imponerad kan jag meddela för jag själv orkar knappt ta mig igenom de hopplösa kommentarerna under den här artikeln… Twitter verkar ju vara a whole other league dessutom så all cred till dig! 🙂

Det finns nästan inget som provocerar min man lika mycket som den allmänna formuleringen ”mäns våld mot kvinnor”. Gud vad vi har bråkat om det! Och jag förstår det, ingen vill väl bli ihopgrupperad med hemska människor som är våldsamma mot dem som är svagare. Men du belyser det så bra när du beskriver dessa helt vanliga män som älskar sina barn och fixar fika på jobbet. Det är skitsvårt att få in i huvudet att män som slår inte är psykiskt sjuka eller störda. Framförallt för andra vanliga män som inte slår…

När jag hör (eller säger) ”mäns våld mot kvinnor” uppfattar jag att det handlar om de män som utövar våld mot kvinnor. Alltså: våldet som utförs mot kvinnor av män. Det talar om att nu pratar vi om våld som kommer från män, inte kvinnor, hundar eller brännmaneter.
Jag har hittills inte stött på någon som tror att alla män, från den senile rullstolsburne farbrorn på långvården till den medelålders mannen i koma till den nyfödde lille pojken, slår kvinnor. Att män (inte alla!) blir så jäkla kränkta av den formuleringen handlar om sårat ego vilket är väldigt självupptaget eftersom det våld kvinnor utsätts för av män (inte hundar, inte brännmaneter) kommer i skymundan för mannens protesterande ego som kräver all uppmärksamhet. Väldigt vanligt bland män, skulle man kunna säga lite diplomatiskt så där.

Japp så är det. Och nä, jag tycker inte att kvinnor skall behöva ta hänsyn till det där egot. Men jag kan ändå FÖRSTÅ det. Precis som jag tycker att det är jobbigt att höra om strukturer gällande rasism eftersom jag som vit kvinna naturligtvis är en del av det och har en skuld i det, trots att jag inte är rasist och trots att jag tror på människors lika värde.

Jag kritiserar inte din förståelse. Var det så du uppfattade det? Det handlar ju dessutom om din man, det är klart att man känner mer förståelse då, man känner ju hela människan och har förmodligen gjort det länge (vet att jag känner så med min man iaf).

Blir oftast peppad av att det finns folk som verkligen KÄMPAR för feminismen, folk som skriver artiklar (den här var klockren), agerar i vardagssituationer, vågar stå upp, vågar anmäla, vågar tänka!
MEN… alltså, när det är ett oändligt arbete, när alla dessa jag-förtrycker-inte-alls-kvinnor-din-jävla-fitta-män i alla samtal och kommentarsfält aldrig FÖRSTÅR, aldrig lyssnar, vad gör man då?? Visst kan man skratta åt vissa ägghuvuden (skrattade ganska gott åt Robert Hermanssons kommentar om att vi inte ”kan ha en kvinna i styret när kungen dör”) eller ignorera men ofta blir man ju bara så väldigt ARG men också himla väldigt trött…
Hur orkar man? >>Hur gör ni för att orka med alla jävlar där ute?<<

Intressant att artikkeln verkar väcka mera debatt angående om feminism (och själva artikeln) är berättigat än något annat… kind of proves the point?

Som vanligt kommer det folk som måste vända på allt hela tiden. ”Men i Sverige pågår inte sånt häääär!”, ”Och här stenar vi ju i alla fall inte människor!” osv. Nä, men i Sveriges slås kvinnor ihjäl på daglig basis liksom.. Men det är ju inte lika farligt, för de blir ju inte stenade i alla fall!
Känns som att det är typiskt svenskt. Vi är så jävla duktiga och har det sååå bra, vilket gör att vi ser ner på andra länder och kulturer. Vi är så himla civiliserade och allt som är svenskt är bra.
Självfallet är man hemmakär (det är jag med) men vi är inte perfekta. Vi har problem och det är tack vare människor som LD och andra som går i bräschen, som belyser och visar hur det verkligen ser ut.
Skitbra skrivet och lika sant som vanligt!

Vissa av kommentarerna (på Aftonbladet) får mig att vilja bo i ett kvinnoseparatistiskt samhälle resten av mitt liv.

Jättebra artikel! *applåd*
Man blir ju dock lite mörkrädd av kommentarerna. Hur länge ska vi älta samma saker liksom. Det känns som ett sisyfos-projekt att ta den där grundläggande debatten OM och OM igen. Imponeras av ditt tålamod LD.

Intressant artikel. Dock är detta som du belyser som jag därför inte vill kalla mig för feminist, utan humanist eller jämställdtist.
Det är sant att män slår kvinnor, det finns svin som gör det och de befläckar vårt släkte. Det är också sant att kvinnor tjänar mindre än män i de flesta yrken. Det är inte rättvist och det är inte OK.
MEN, om jag säger att alla kvinnor ser män vandrade dildos och djur. Då kommer många av er att reagera för det gör ni inte, trots att de finns en del feminister som hatar män och ser dem så.
Därav känns formuleringen ”Mäns våld mot kvinnor”, ni ger mig en stämpel per automatik bara för att jag är man, att jag slår kvinnor. Det känns inte ok. Trots att jag vet att jag inte gör det.
Det är det som är problemet, att man blir ofrivilligt satt i en fack. Det är det som är problemet med generaliserande.
Testa på era manliga partner och kompisar att säga nåt mer icke generaliserande, utan mer specifik som ”Män som utövar våld mot kvinnor”. Se hur de reagerar.

I stort sett ALLA våldsbrott begås av män. Det är problemet. Att vi har en mansroll som föder våld och att alldeles för få män tar ansvar för det. Det är problemet. Inte att du blir stött för att en feminist pratar om att män slår kvinnor. Vilket de gör.

Du har rätt, statiskt så begås de flesta våldsbrotten av män och män är också de den största gruppen utsätts för våld enligt BRÅ. Du måste också inse att när du läser statistiken att det handlar ca 0.5-3% av Sveriges män som utför detta våld mot kvinnor om utgår från statistik BRÅ(räknar med inkl misstänkta). Med andra ord så generaliserar man alldeles för mycket. Därav min argumentation mot ”Mäns våld mot kvinnor”, personligen gillade jag den mer könsneutral ”Könsrelaterad våld”.
Självklart tycker jag och säkert många andra män att varför ska vi hamna i samma fack som de procenten.
Feminismen, upplever jag bla om endast debatt om mäns våld mot kvinnor, (vilket är bra att man lyfter). Men aldrig om vilka som utsätts för mest våld då det är män, då känns inte debatten jämställd.
Jag argumenterar att våld för att få sin vilja eller kontrollera sin partner är fel! Oavsett vem som gör det. Kolla youtube klippen för förstå att det såna normer jag vill kämpa mot.
https://www.youtube.com/watch?v=cZra71RjU2E
Om man tror på jämställdhet, då måste man kunna se och jobba med båda frågor.
Jag tror att vi båda vill samma mål, fast vi kollar ur olika synpunkter om hur man kan göra.

Exakt likadant, kära du, exakt likadant. Du kan nog vara rätt säker på att de flesta kvinnor som diskuterat dessa ämnen med män försökt uttrycka sig på alla sätt som står till buds för att männen ska lyssna på dem och inte börja märka ord pga av sina sårade egon. Brukar funka så där faktiskt.

Haha!! JA, när, oh nääär, får vi männens godkännande att prata om TILLRÄCKLIGT MÅNGA MÄNs våld mot kvinnor förattdetskahablivitettglobaltproblemavgigantiskaproportionermedettenormtlidandeförmångakvinnor??? 😉

Ingen har sagt att ni inte får prata eller behöver godkännande. Jag vill prata sakfrågan, vi ser saker helt enkelt ur olika synpunkter.
Jag har skrivit följande:
1. Ja, det är sant att det finns män utövar våld mot kvinnor och i min mening inte alls manligt att slå utöva våld på en kvinna, såsom det upplevs bland många män.
2. Jag tycker, såsom många andra, varför sätter ni oss i samma fack som de ca 0.5%-5% som utför den handling?
Jag sammanfattar så här, och jag undanber ironi såsom förminskande som ni utövar då ni beter inte bättre än den typen av personer som ni inte gillar.
Jag vill att man ser från både könens perspektiv och egenskaper om hur man kan få en jämställdare Sverige, och inte ensidig som jag upplever feminismen i sin nuvarande form i Sverige gör.

”Ingen har sagt att ni inte får prata eller behöver godkännande.”
Läser minst fem gånger varje dag att feminister ska hålla käften på sig, i olika tappningar. Läser minst tio gånger varje dag olika uttalanden från män som fått för sig att främmande kvinnor vill ha och BEHÖVER deras bekräftelse och godkännande.
”Ja, det är sant att det finns män utövar våld mot kvinnor och i min mening inte alls manligt att slå utöva våld på en kvinna, såsom det upplevs bland många män.”
Jaha vad bra. Det är visserligen inte relevant till det vi andra diskuterar (kvinnors lidande pga tillräckligtmångamäns våld) men good for you.
”Jag tycker, såsom många andra, varför sätter ni oss i samma fack som de ca 0.5%-5% som utför den handling?”
Du behöver inte nia mig, du får säga du, för det är väl ändå inte så att du precis gjorde en generalisering och klumpade ihop några människor till en grupp??? Nej det kan jag då aldrig tro, inte med tanke på hur illa berörd du blir av att feminister/kvinnor gör så ibland. Faktiskt rätt mycket mer berörd än du blir av det våld tillräckligtmångamän utsätter kvinnor för. Du vet, det som LD skriver om i sin artikel?
Sådär ja, nu har du fått stigen till självinsikt upptrampad för dig, nu är det bara att traska vidare. Lycka till! *viftar med min rödrutiga näsduk och torkar en tår ur ögonvrån*

@Helena: Jag läste den blogg och jag upplever den som självrättfärdingade för att generalisera ”Mäns våld mot Kvinnor”
Det finns ca 4.8 miljoner män i Sverige, ca mindre 0.1% (räknat ut på nytt) utför denna våldshandling. Det är inte rättvis att dra alla över en kam och väldigt farligt, då det är så rasister och nazister gör. Tyvärr är världen mer komplicerat än så.
Du får läsa den här länken om generalisering:
http://www.qualitative-research.net/index.php/fqs/article/view/291/641
@When Darknes Fall: anonym skrev följande: aha!! JA, när, oh nääär, får vi männens godkännande att prata om TILLRÄCKLIGT MÅNGA MÄNs våld mot kvinnor förattdetskahablivitettglobaltproblemavgigantiskaproportionermedettenormtlidandeförmångakvinnor???
Hon nämner om godkännande från män, och jag besvarar att det inte behövs.
Sedan, märker du ord nu såsom enligt dig ska man inte göra.
Hur som, du får gärna läsa den här bloggen och debatten kring generaliseringar. Tycker att den sammanfattar rätt bra och man får se saker ur olika perspektiv.
http://elaineeksvard.se/blog/2013/09/13/nej-lady-dahmer-jag-tycker-inte-det-ar-ok/
Ni får ha en trevlig dag, och till Lady Dahmer en bra artikel som får en att tänka hur saker står till i Svenska samhället i jämställdhetsfrågor och får en att ta reda på mer fakta.

Asså dina kommentarer i denna tråd <3<3<3
Huvudet på spiken som vanligt! Nesta hashtag att starta får väl bli #TillräckligtMångaMän, haha!

Tack för en av de bästa debattartiklar jag läst på mycket länge! Kommentators fältet är dock deprimerande, alltid samma saker så fort det handlar om feminism, våldtäkter och mäns våld mot kvinnor.

Suverän artikel. Och många kränkta män lever upp till rubriken, som förutspått.
Halka in på Paows blogg där hon skrivit om mansgrisar. Och mååååånga tjejer hakar på och skriver om sina erfarenheter av vidriga övergrepp, utförda av just, män. Det är så jävla sorgligt hur vanligt det är. Och det händer precis överallt, dygnet runt.
Så jävla mycket kudos till er offentliga kvinnor som orkar ta kampen. Love u!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *