Kategorier
feminism & genus

Det är alltid flickorna som ska tuffa till sig och lära sig försvar. Men vem lär pojkarna att stå tillbaka och ta hänsyn?

Jag är så jävla trött på kvinnoperspektivet. Det är kvinnor som ska lära sig att slå tillbaka. Det är kvinnor som ska undvika våldtäkt. Det är kvinnor som ska lära sig att se varningssignaler. Osv i all jävla oändlighet. Kvinnor och flickor som ska anpassas och göras om och ta ansvar.


Men vem fan fokuserar på pojkarna? Vilka skolor lägger ner resurser på att lära pojkar empati och hänsyn? Vilka pojkföräldrar präntar in i sina söners huvud att ”alltid alltid ALLTID vara säker på att hon vill och om det finns minsta tvekan avstå”?

Det är dags att pojkföräldrar börjar ta lite jävla ansvar och LÄR sina ungar att det inte är ok att ta sig friheter på andra människors bekostnad. Vi tjatar hela tiden om att flickor ska lära sig att säga ifrån, säga nej och stå upp för sig själva men det spelar ingen roll hur bra de blir på att säga nej när pojkarna ändå inte lyssnar och när de tillåts kränka och förnedra och hela tiden ursäktas när de gör det. Det spelar ingen roll om man slår tillbaka när våld i självförsvar aldrig egentligen får något resultat. (Förutom eventuell bestraffning för att ”pojkar är ju känsliga och han menade ju inget illa!”)
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

59 svar på ”Det är alltid flickorna som ska tuffa till sig och lära sig försvar. Men vem lär pojkarna att stå tillbaka och ta hänsyn?”

Typ så här tänkte kvinno- och tjejjourerna och startade projektet Machofabriken. Tanken är att belysa den machonorm som ju faktiskt finns och innebär sjuka grejer som tex att det är töntigt att dricka vin och coolt att behandla andra respektlöst. Machofabriken.se

Det är absolut minst lika viktigt! Anledningen till varför det är kvinnorna som skall anpassa dig är att vi lever i ett konsumptionssamhälle där utveckling och tillväxt är det viktigaste. Där är det de klassiskt gåpåiga egenskaperna som premieras.

SANT!

Det mest idiotiska jag har hört i denna fråga är Jimmie Åkesson (surprise…) i en debatt mot Gudrun Schyman. Det här var hans lösningar för att hinda våldtäkt:

1. Minskad invandring betyder per automatik att det finns färre våldtäktsmän i Sverige.

2. Lära kvinnor självförsvar.

3. Legalisera pepparspray.

Han praktiskt taget skrattade åt Schyman för man kan ju inte UTBILDA bort våldtäkter! Diskussioner och genusmedvetenhet leder ingenstans. Enligt Åkesson ÄR alltså kvinnor offer och de enda man kan göra för att förbättra situationen är att beväpna dem…

Jag blir så TRÖTT av att höra sånt.

Men pojkar och män då? ingenstans nämnde han dem. DE behöver inte förändra sig eller ges alternativ till den rådande könsrollen de formas för.

För att uppnå ett jämlikt samhälle är det inte bara kvinnors situation som måste förändras, men också männens – vilket ofta glöms bort.

Pojkar och mäns beteende skall inte ursäktas med "boys will be boys" så fort de gör något som kan betraktas som negativt.

Detta tänk verkar dock vara väldigt skrämmande för många… en MAN ska väl inte behöva visa hänsyn och omtanke?

Klart killar ska stå tillbaka. Flickor klarar ju inte att konkurrera på lika villkor. Killar måste lämna plats så att de mindre konkurrensdugliga tjejerna får komma fram.

Ja, på det här viset så flyttar man fortfarande skulden över på tjejen, typ:

"om du inte kan försvara dig, så får du skylla dig själv".

Jag tycker det överlag behövs mer snack och verkstad kring empati, civil kurage och integritet. Framförallt integritet.

Vi behöver stärka både flickor och pojkar, på ett tidigt stadium. Förskolan redan! Hemma!

Jag jobbar själv med barn- och unga och vet hur svårt det är att trycka i en femtonårig tjej att hon har ensamrätt till sin egen kropp. Eller hur svårt det kan vara att få en femtonårig kille att fatta att kärlek inte är som på porrfilm. (grov generalisering, javisst, men jag tror ni fattar min poäng. )

Jag säger inte att det är försent i den här åldern, det är bara lite svårare.

Svar på din fråga: Jag är en pojkförälder som präntar in i min sons huvud att alltid kolla att kramar och bus är okej med den han kramar. Vill inte den han kramas med kramas så accepterar han det. Jag har sett många föräldrar som låter storasyskon krama småsyskon trots att småsyskonen inte vill eftersom "de ju bara vill vara snälla". Samma mellan förskoleungar.

Min son är alldeles för liten att prata om sex med men när den dagen kommer så kommer det att präntas in som en logisk följd av det vi redan lär honom.

Anonym, misstänker att du har lite otur när du tänker. "Flickor klarar ju inte att konkurrera på lika villkor" hur hänger detta ihop med våldtäkt tänker du?

Jag tycker det är totalt feltänkt.

Det är som att säga:

"Det är husägare som ska lära sig att låsa dörren. Det är husägare som ska undvika inbrott. Det är husägare som ska lära sig att sätta på larmet. Osv i all jävla oändlighet. Husägare som ska anpassas och göras om och ta ansvar.

Men vem fan fokuserar på tjuvarna? Vilka skolor lägger ner resurser på att lära de potentionella tjuvar lag och rätt? Vilka tjuvföräldrar präntar in i sina barns huvud att "alltid alltid ALLTID vara säker på att den man tar något av vill och om det finns minsta tvekan avstå"?

Alltså du tänker helt felaktigt att det skulle vara ett fel i huvudet på alla söner och deras föräldrar. Det är en mycket liten andel pojkar som blir till våldtäktsmän.

Men alla flickor har nytta av att lära sig hur de ska agera om ett äckel dyker upp.

På mina barns skola är de otroligt bra på att undervisa i EQ, empati och hur man är en bra kompis.

Ett dagis som ligger nära där vi bor har EQ, empati och konflikthantering som specialinriktning. Grannpojken (4 år) som är min treåriga dotters bästis går där och jag måste säga att det märks att han har fått lära sig känna av omgivningen eftersom han är väldigt hänsynsfull och fin mot andra barn. De bråkar ofta med varandra men det spårar aldrig ur trots att de faktiskt är ganska små båda två. Det finns hopp!

JAg har från typ 11 – 12 års åldern prata med min son om hur man måste läsa signaler från den man umgås intimt med. att ett nej är ett nej även om den andra sa ja från början… att det är ett samspel mellan 2 …. precis lika viktigt tycker jag som att informera om allt annat i livet….

Det är precis det här jag menar!

Ta det tydliga exemplet att i debatt kallas våldtäkts-problemet för "en kvinno-fråga" va i helvete liksom?

När 99% av våldtäkter begås av just män.

Samma är de med de här om att vi kvinnor ska tänka oss för, inte promenera ensam när det är mörkt, lyssna på musik och bli ouppmärksamma.

Är de mitt ansvar som kvinna att inte bli våldtagen liksom? NÄ, knappast.

Så att lära sin son att ett nej är ett nej är väl lika viktigt som att lära dottern att säga nej.

/ LINN – normkritiskt och åsiktsfylld!

Såg du aktuellt igår? Angående att pojkarna har sämre betyg än flickorna och det skylldes på att det fanns en anti-plugg-kultur bland pojkarna. Det var en jättebra tant där som sa att när man säger så så skyller man på pojkarna, när det är föräldrarna som uppfostra sina pojkar resp flickor olika och ställer inte lika höga krav på plugg på pojkarna. Hon sa att man borde fokusera på individen och vad de behöver för stöttning när det gäller läxläsning/betyg och inte vilket kön de tillhör!

Hurra för henne! 🙂

Jag tycker ditt förslag om att lägga mer resurser på pojkar är fantastiskt bra, och jag tycker att initiativet med självförsvarskurser är minst lika bra. Jag ser det inte som att bara för att tjejer erbjuds en sån kurs så läggs bördan över på dem att de MÅSTE försvara sig, men det ger dem MÖJLIGHETEN att göra det, och det tycker jag hade varit en otrolig trygghet, jag hade själv jättegärna gått en sån kurs. Våld mot kvinnor utfört av män är ett stort problem, och det är väl jättebra om man angriper det från alla möjliga håll. Även om man skulle ge varenda kille i sverige 100 lektioner i att vara snälla pojkar så kommer det alltid finnas dom som inte kommer lyssna, det kommer fortfarande finnas rötägg kvar, och mot dom tycker jag att kvinnor ska få en fysisk chans att försvara sig mot.

Amanda. jag menar tex:

1. Visst ska man lära alla barn att det är fel att stjäla och alla pojkar att det är fel att våldta. Men det är ett litet antal av barnen som blir tjuvar och ett litet antal av pojkarna som blir våldtäktsmän. Jag tycker Lady Dahmer ger alla pojkar en kollektiv skuld för att några äckel är våldtäktsmän. Det är som att ge alla barn kollektiv skuld för att några blir tjuvar.

2. Det går inte att skydda sig mot tjuvar genom att kräva att vi ska uppfostra våra barn till att inte bli tjuvar, för det kommer alltid finnas tjuvar. Det går inte att skydda sig mot våldtäktsmän genom att kräva att vi ska uppfostra alla barn till att inte bli våldtäktsmän, för det kommer alltid finnas våldtäktsmän. Men vi kan lära våra barn att tänka smart, undvika risken för inbrott och våldtäkt.

Ja helt klart, vi som har söner måste vara extra konsekventa med att lära dem att respektera andra människors gränser och kroppar. Prata, prata, prata, men också visa det genom att själv respektera deras val och gränser. Nej betyder nej, vare sig det kommer från ett barn i trotsåldern eller av en partner.

Här i nordnorge är tjejer tuffa, självständiga och hårda. De klarar av att stå upp för sig själva, vi lider inte av prinsessproblematiken här, det stora problemet är istället pojkarna, att de tar sig friheter, att det råder en helt extrem och sexistisk pojk- och manskultur med enormt mycket våldtäckter som följd.

Sen är det såklart bra att det bjuds in till att flickor lär sig kampsporter och liknande, det behövs inte minst för att balansera flickors intressesfär, men det är viktigt att inte låta hela ansvaret ligga på dem.

Per A, huruvida det är en så yttepytteliten del av människor som någonsin våldtar beror nog på vad man lägger i ordet "våldtäkt.. Nej alla står inte och kurar i en buske i väntan på en ensam joggare, men antalet som har sex med någon som inte samtycker är nog inte försvinnande litet. Jag och de flesta jag känner har någon gång varit med någon som förgripit sig på oss på ett eller annat sätt och vi har inte alla varit ihop med samma person.

Fast jag känner inte igen den bild av pojkar som du beskriver. Jag jobbar som lärare på mellanstadiet och på min skola ser jag inte hårda pojkar och mjuka flickor. Vi jobbar mkt hur man beter sig, kill/tjejgrupper där vi tar upp att det är ok att visa alla slags känslor, osv osv. Svårt att förklara på bara några rader men jaa jag som är ute bland barn känner inte igen det du beskriver.

Agreed. Klart det är bra ATT kunna försvara sig. Men är det inte så också att de flesta som råkar ut för detta blir jävligt ställda. Oftast skriks det ju inte heller. Men som du säger varför är det kvinnan som ska ändra på sig. Allt läggs liksom över på kvinnorna. Vilket är fel.

Per A- Förstår inte ditt resonemang. ÖVERHUVUDTAGET ska väl folk respektera andra jävla människor och det ska man fan få lära sig hemma och i skolan. Nej, alla pojkar blir inte våldtäktsmän men en tjej i varje gymnasieklass blir ofredad. Men för att ordna upp det ska tjejer lära sig självförsvar. FAN lär killarna vett och etikett istället så slipper vi våld överhuvudtaget.

Per A: Jag tror att jag förstår bättre hur du menar. Tyvärr tror jag att många män tar åt sig personligen i diskussioner om könsroller. Jag uppfattar inte Lady Dahmers inlägg som en anklagelse mot alla pojkar utan som ett försök att ändra folk attityd (till barnuppfostran kanske).

Angående punkt 2. Jag kan ha missuppfattat din förklaring men jag tror att samhället kan hindra både stöld och våldtäkt genom uppfostran. Vi kan ju helt enkelt vara skiljaktiga i frågan. Det är förstås aldrig fel att lära barn att tänka smart för att undvika skada men faktum kvarstår att vad vi än gör för att skydda oss så är det andra som utsätter oss för skada. Att lära sig att undvika brott innebär en minskad frihet. Det tycker jag är synd.

Per A: Notera att det inte är jag som skrivit inlägget under namn "amanda" (jag använder stor bokstav). Jag blev inte upprörd utan undrade helt enkelt bara.

YES! Bra skrivet! Det är svårt att vara pojkförälder. Jag kämpar med att lära min son empati, visa känslor och så vidare. Men jag känner mig motarbetad av en del av min omgivning. De som sätter vapen i mitt barns händer för att "pojkar gillar vapen", de som bara plockar fram en viss typ av leksaker istället för att låta honom välja själv, de som anser att "pojkar inte ska gråta eller vilja kramas" för att "de vill ju brottas och bråka och det måste de få för de är ju pojkar". Jag blir så trött på det här!

Jag tycker att det är viktigt att vi som har BARN ger dom de redskap de behöver föratt bli empatiska lyhörda personer. Ge dom allt vi har och ge dom kärlek nog att lita till sig själva och självförtroende nog att ifrågasätta alla normer.

WORD!

Även om jag som normalstor kvinna på 165cm hade svart bälte i karate så skulle det vara näst intill omöjligt att försvara mig tillräckligt mot en 185cm lång man som fått fast en och vill våldta en.

Dock så kan ju kunskap som att man ska slå mot hals, ögon eller könsorgan för att orsaka maximal skada vara till hands. Men vad jag har sett från reportage av självförsvarskurser så handlar det mer om onödigt lallande med "karate moves" som ändå inte kommer hjälpa dig mot en man som är större och starkare än dig!

Gillar inte detta inlägg alls men ska skriva ändå hur jag tänker kring det…

Att ALLA barn ska lära sig empati osv. oavsett kön. Att ALLA barn ska lära sig att respektera andras psykiska och fysiska gränser. Att ALLA barn lär sig säga nej och hur man skyddar sig själv och sin integritet.

Att det vore oerhört kränkande om man satt i klassrummet och så säger läraren "nu ska ni flickor iväg på en specialutbildning till er där ni ska lära er moral och värderingar". eller separat på sexualundervisningen "nu ska vi dela upp klassen för tjejerna ska lära sig…". Och då lika kränkande om det var pojkar som skulle lära sig ngt till skillnad från tjejer.

Det må av brotten vara majoritet män men det betyder inte att det är majoritet män som slår. men om man riktar empatikurser till gruppen män så är det lika illa som att man skapar en specialkurs till flickor som ska lära dem att "inte skada spädbarn".

Och om man lär ut empatin och allt det där till ALLA oavsett kön så löser man även problemet att inte tjejer lär sig att det är mer okey om en tjej slår än om en kille slår. Man glömmer inte heller att det finns samkönade relationer – där också våldtäkt kan begås.

Hur svårt ska det vara att stötta alla OAVSETT KÖN?

marielle problemet är att flickor och pojkar inte bara fostras och bemöts olika av samhället utan att de har olika utgångslägen, erfarenheter och perspektiv. De flesta kvinnor har blivit utsatt för sexuella kränkningar. Det har inte de flesta männen. I skolor är det flickorna som får ta tafs, kallas hora osv. Inte pojkarna.

Att dela upp barn i grupp om kön kan fylla ett syfte när man talar om specifika problem som den specifika gruppen utsätts för. Givetvis så ska man jobba med empati osv med ALLA barn, men när det är tydligt att en grupp har mer problem med empatiutvecklingen så måste man hantera det på gruppnivå.

Håller med dig absolut! Fokus ligger hela tiden på att det är vi kvinnor som måste ändra oss. Dags att ställa lite krav på pojkar och pojkföräldrar.

Finns bara en sak att säga: WORD!

Tänkte samma sak när jag läste debattartikeln, från ett parti som säger sig vilja ha ett mer jämställt land är det absurt att tjejer ska tvingas ta lektioner i självförsvar. Det löser inte problemet på något sätt, då är det bättre att låta killarna ta lektioner i hur man lär sig ta ett nej.

Just det där med att vara säker på att den andra vill tror jag är hur viktigt som helst. Vi är noga med att inte krama vår 2-åriga dotter om hon säger att hon inte vill och vi talar om för henne att man bara ska kramas när hon själv vill det. Hon har dessutom en stark integritet och visar tydligt om hon vill eller inte.

Jag blev därför riktigt upprörd för ett tag sedan när vi träffade en annan familj med en son som är några månader yngre än vår dotter. Han ville gärna kramas och så även med vår tjej. Hon ville dock inte utan gick iväg och försökte t o m krypa under bordet för att komma undan, och innan vi hann hindra kramade han henne bakifrån, varpå hon blev jätteledsen. Föräldrarnas reaktion? "Men var det så farligt?" Jag kom mig inte för att säga något (hade fullt upp med att trösta), vilket jag ångrar. Men det är väl ganska självklart att man börjar redan där med att lära barn att man låter bli om den andra inte vill, hur ska man annars kunna ta ett nej när man blir större?

Jodå, håller med i sak.

Men när min son, som jag matar full med mina värderingar gällande respekt för ALLA (inte bara tjejer), möter en tjej som matas full med "du är stark och tuff" så får han stryk så det står härliga till. För han har ju lärt sig att man inte slåss…

Och om jag tycker det är ok att han puttar bort någon som slår, så får han skit för att han puttar en stackars liten tjej.

Det är inte så lätt alla gånger, även om man försöker sitt bästa.

Jobbar som lärare och hör och ser särbehandling varje dag och gör mig säkerligen skyldig till samma sak, trots att genuspedagogiken får mer och mer plats i fortbildningar etc. Det är så oerhört svårt att sudda ut traditionella föreställningar om kön och tyvärr är inte lärare per definition immuna mot t ex mansgriseri, kvinnoförminskande etc. 🙁 Vi är snarare antagligen väldigt representativa för de föreställnignar som florerar i övriga samhället. Har på fortbildningsdagar i genus och HBTQ hört helt fruktansvärda frågor och kommentarer från kollegor.

Skolan ska försöka gå i bräschen, men lärare står sig ganska slätt mot föräldrar, massmedia och övriga kulturuttryck. :'(

http://www.chippis1972.com/2011/07/gender-bender.html

Det här handlar inte om en kollektiv skuld på alla pojkar och nej alla pojkar växer inte upp till våldtäktsmän. MEN många killar fattar inte alltid att de inte kan ta sig de friheter de tar. Har man sopm tjej varit ute på krogen har man säkert fått känna hur någon greppar ens tuttar, röv eller fitta mot ens vilja och det är ALDRIG okej. Det handlar inte om att bara lära barn att våldtäkt är fel(trots att vi måste lära dem att våldtäkt är fel PUNKT eftersom det visat sig att väldigt många ungdomar resonerar som att 'våldtäkt är aldrig okej men..(infoga tjejens slampighet, fullhet osv)'))men också att de måste vara säkra på att tjejen tycker att det är okej när de rör dem osv.

Bra att mansrollen ifrågasätts, och bra skrivet!

Det är positivt för kvinnor (som ofta får lära sig att vara alla till lags och att vara "feminint" svaga) att lära sig hur man sätter gränser och hur man försvarar sig fysiskt. Men när förövaren är en killkompis, en pojkvän, make eller nära släkting, så blir det ju mer komplicerat. Kärleksband och beroende (av t.ex. en förälder) gör ju att det inte är lätt att ta till fysiskt våld.

Ingen vet heller hur man reagerar om man blir hotad, med eller utan vapen. Man kanske blir paralyserad av skräck. Jag tror aldrig att jag hört talas om ett rånoffer som blivit ifrågasatt för att hen inte försvarat sig, skrikit eller gjort motstånd, oavsett hur rånet sett ut.

Det kan omöjligen vara kvinnors ansvar att skydda sig. Hur långt ska vi gå isåfall? Ska alla kvinnor få bära vapen, ha livvakter, etc? Det blir absurt.

Istället är det dags att förändra synen på kvinnor som egendom (tänk bara på hur kvinnor framställs som varor i medierna) och mäns rätt att ta för sig av denna egendom. Många män fattar ju som tur är att det inte är så, men det finns också många som inte gör det eller inte bryr sig.

Dags att förändra synen på män som hormonstinna, dominanta hannar utan kontroll över sin aggressivitet eller sexualitet. Jag finner den oerhört förolämpande mot manssläktet i allmänhet och mina killkompisar i synnerhet!

JAG lär mina pojkar att ta hänsyn, stå tillbaka och vara mjuka och empatiska människor. Varför ska man förvänta sig att skolan ska ta ansvaret för sånt? Mina två pojkar förväntas hjälpa till hemma, städa sitt rum, lära sig att ta ansvar för hemmet precis som dottern kommer att göra när hon är tillräckligt gammal. :thumbup:

Håller med om i stort sett allt som sagts här ovan, inklusive inlägget, men anser också att feministiskt självförsvar är bra ändå, eftersom jag sett hur mycket det kan förändra. Det är inte bara försvarsvåld utan också stärkt självförtroende och systerskap – som jag uppfattat det.

Iochmed att det är svårt att förändra beteenden, speciellt för män eftersom de är normen i samhället, så även om självförsvar kan kännas som konstgjord andning så tycker jag det är viktigt just nu i vårt samhälle.

Tycker barn ska få bättre sexualundervisning också. Inte bara vad som händer rent biologiskt utan även bekanta sig med andra aspekter.

Jag tror de flesta lär sig hur man tillfredställer andra genom porr. Och porr är ju oftast inte helt verklighetstroghet. Speciellt inte ur kvinnans synpunkt. Kanske inte för lärare men för föräldrar.

http://www.imdb.com/title/tt1415154/ – tyckte den här var super när den gick på tv! Finns bra böcker osv. UM brukar ha superbra koll!

Kanske borde skolorna ta in någon med faktiskt utbildning och erfarenhet inom området såsom i The Sex Education Show.

Du har så rätt, som vanligt! Jag är pojkmamma och får dagligen kommentarer om att min pojke borde "tuffa till sig", då främst från förskolepersonalen. Jag anser själv att jag och min sambo lyckats skitbra med att lära ut de värderingar vi tycker är viktiga, däribland empati och respekt och hoppas innerligt att vår son tar med sig de värderingarna upp i vuxen ålder, jag vet iaf att vi kommer att kämpa för att han ska göra det. Jag hoppas dessutom att vi inom några generationer kommer att se mindre av den här "machoattityden" som pojkar/killar/män förväntas ha, för jag tror tyvärr att det kommer ta väldigt lång tid innan vi förändrat vårt synsätt på varandra.

Kom att tänka på en grej när jag läste det här inlägget och det är att vi, när jag gick i mellanstadiet & högstadiet, hade "möten" i tjej- och killgrupper. Jag minns inte vad lärarna kallade det här, men vi hade det en gång i veckan, det gick ut på att tjejerna tillsammans fick sätta sig med en av de kvinnliga lärarna och diskutera frågor som berörde sex- och samlevnad medan killarna diskuterade samma sak med en manlig lärare. Vi hade även möjlighet att skicka frågor till varandra som sedan besvarades och som lärarna fick läsa upp för de respektive grupperna. Varannan vecka hade vi dessutom helgrupp och diskuterade de frågor som tagits upp gemensamt. Jag vet även att vi gick på en föreställning som jag tror hette "Stopp, det här är min kropp!". Jag vet inte hur det här hade fungerat på andra ställen, men jag upplevde att framför allt killarna visade en större respekt för oss tjejer efter vi haft de här mötena ett par gånger. Jag tror att det var lärarnas plan också och jag känner mig faktiskt enormt tacksam för att de la tid och resurser på detta. Även idag, 15 år senare, ses vi som gick i klassen ibland och det är alltid fantastiskt roligt. Dessutom är de här killarna bland de absolut bästa jag nånsin träffat och jag kan väl inte säga att det enbart beror på dessa möten som vi hade under skolåren, men jag tror att det hjälpte oss allihop att få en bättre förståelse och respekt för varandra redan när vi var små och därmed en bättre sammanhållning, utan utanförskap och sexism. Jag skonades från det här tills jag började i gymnasiet, men då hade jag åtminstone killkompisar som stod upp för mig ifall någon annan betedde sig som ett svin. Nu påstår jag inte att just det här tillvägagångssättet skulle kunna göra alla killar (& tjejer) till empatiska och respektfulla individer, men tror absolut att man skulle behöva lägga ner mer tid och resurser på att eleverna ska lära sig att respektera varandra oavsett kön, etnicitet etc.

Jo, visst är det hemskt att lägga över på tjejer att gör si och så, annars kommer du att bli våldtagen, och dylikt. Det är ju fan rent sjukt. Fast samtidigt tycker jag inte det är så i samhället att man försöker tuffa till tjejerna utan att lugna ner grabbarna. Tycker det, både när jag gick i skolan och nu med mina egna barn, är mycket fokus på att lugna ner killarna, och mindre fokus på att tuffa till tjejerna. Tror inte det är så enkelt som att det är det ena utan det andra som behövs heller, utan lite utav allt. Så tycker jag det är också, även om det är låååångt ifrån bra någonstans idag. Det är ju mycket självförsvar för tjejer-tänk på skolor, men samtidigt nolltolerans mot våld bland killar (och tjejer). Något som är värre är det där äckliga "bry er inte om killarna när de slåss och nyper er i rumpan, de är bara kära i er"-tänket. Fy fan för sånt! Massa andra exempel finns också. Som att när en stökig kille i klassen gör en dum sak i klassrummet så blir det ingen påföljd, men skulle en tjej göra något ens i närheten av liknande så kan hon bli tillrättavisad utan nåder inför alla. Sådana saker (och det finns som sagt, massa andra exempel) är så förbannat äckliga, och vuxna, föräldrar och lärare borde lära sig att sluta upp med sånt skitbeteende.

Som vanligt är det en jävla massa "jag och alla jag känner" både i blogginlägg och kommentarer. Då antar jag att det är lika viktigt att belysa t ex mig och ALLA jag känner som aldrig blivit tafsade på, aldrig utnyttjade av killar och aldrig blivit trampade på av det motsatta könet.

Vilka ungdomar är det som utsätts för flest våldsbrott i samhället? Det är inte femton-tjugoåriga TJEJER som oftast blir misshandlade eller på annat sätt utsatta för oprovocerat våld…

Håller med dig till 100% Jag har två pojkar som nu är 1 och 2 år och jag ska försöka göra dem till de bästa pojkarna i världen.

De ska stå upp för sig själva och våga säga ifrån när kompisar gör något dumt mot tjejer för det är inte okej att göra sådana saker.

Lära dem vad rätt och fel är och hur tjejer är när de kommer in i puberteten å tånåren.

Fan jag skulle kunna relatera mer om jag fick en tjej känner jag hon skulle bli hulken ingen skulle våga sätta sig upp mot min flicka nu fick jag istället turen att få två pojkar vilket jag är helt lost hur de fungerar men det är bara gilla läget och göra det bästa av det helt enkelt 🙂

Konstigt nog så är det många föräldrar som gör som man alltid gjort och tänker precis så om du beskriver "pojkar är sådana typ inget att göra åt"

Men DET kan man för vi formar våra barn från start och de ska fan inte lära sig att förnedra kvinnor!!

Tack för en läsvärld blogg du gör min dag emellanåt 🙂

Hâller med om de mesta som du skriver.. Tycker att det är en riktigt bra idé att lära pojkar empati och hänsyn, â när det är dags att ta ett steg tillbaks..

Tycker att du kunde tagit bort gnället bara.. För de irritera mig ngt fruktansvärt.. De är väl inget fel med att tjejer lär sig att säga ifrân eller självförsvar?

Jag kan tycka att det är lika självklart som att tjejer ska lära sig självförsvar â att säga ifrân sâ ska killar lära sig mer om empati och hänsyn!

Hoppas att du inte hatar mig nu………

Till Agnesita – foto och teckning

Saker jag ständigt möter och blir irriterad över

1. Människor som menar att könsrollerna inte för något ont med sig

2. Människor som envisas med att spel är boven till allt ont och att en blir våldtäktsman och våldsbenägen av att konsumera spel

Jag känner snarare att jag blir våldsbenägen av dessa grupper i samhället.

Har du någonsin spelat ett spel? Om inte borde du göra det. För spel för med sig så mycket bra grejer. Det är socialt, ökar stresstålighet och förmåga att koncentrera sig, är kreativt osv. Det finns många böcker på ämnet som du borde studera för att senare uttala dig i ämnet.

Jag anser istället att kvinnor borde spela mer spel. Problemet ligger snarare i att vårt kära kön utesluts av spelbranschen (fast det har blivit bättre, jag är inte alls lika ensam).

Killar generellt är inte speciellt snälla när de upptäcker en kvinna i livechatten, men det är knappast spelet i sig som gör det.

Jag kommer få min bebis vilken dag som helst nu. Vi kommer inte att basunera ut vilket kön hen kommer ha för hela internet att veta, utan det får man reda på om man behöver veta det. Jag skiter givetvis i vilket kön mitt barn har, för jag älskar min bebis ändå. Men lite hoppas jag på att få en pojke. Precis som du skriver är det en sjukt försakad sak det här att lära pojkar om empati. Jag tror inte att det ligger i pojkars gener att vilja slå, våldta och hamna i fängelse, jag tror det är någonting vi uppfostrar dem till, eller aktivt låter bli att uppfostra dem till.

Du måste va den största idioten i ett par skor. Hoppa på stackars små barn bara för att dom är pojkar. våldtäcksmän är ofta sociopater eller har en trasig bakgrund.

vilken kvinna/mamma försöker inte lära sina barn7pojkar att ha respekt för sina medmänniskor.

Jag e så arg nu!!!

mikaela du behöver lära dig läsa ordentligt. Jag hoppar inte på nån.

Du behöver även läsa lite böcker om våldtäktsmän och våldsamma män. Nej, våldtäktsmän är ganska sällan sociopater eller trasiga. De är oftast vanliga killar.

Det är sant. Tyvärr så tror jag att hela samhället har stor betydelse. Alltså tillbaka till sveriges genusbild. Som det är just nu så skriker det ju verkligen i ALLT, Barnprogram, reklamer, vuxenprogram, på mat, på människor.. att flickor ska vara söta, snälla, lugna, smala…mm och att pojkar ska vara tuffa, busiga, kaxiga, starka mm. Men vi föräldrar som är medvetna kan göra mycket, tillsammans. Jag önskar SÅ att det fans ett bra genusdagis här i Luleå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *