Kategorier
feminism & genus

Det är alltid full fart på min unge

Ninja är ingen jävla prinsessa. Jag kan inte ens föreställa mig att jag skulle tryckt på henne sockersöta små kjolar och insvängda koftor och klänningar och tunna strumpbyxor från start. Vem skulle hon varit då? Skulle hon fått tillåtas bli Ninja? Hur lång tid hade det tagit innan hennes vilda busiga personlighet fått ge vika? Hur hade hon hanterat sina fula trasiga tänder och tunna korta hår om jag ständigt präntat i henne att det är bra att vara söt och fin? Om jag möjliggjort för hennes omgivning att uppmärksamma hennes yttre? Så mycket tankar och så många funderingar. Jag är övertygad om att jag verkligen är på rätt spår.

Ang. Ninjas tänder; det blev fel på mineraliseringen när tänderna bildades i livmodern så fyra av hennes framtänder är lite svagare än övriga. De har dessutom en fin beigebrun rand tvärsöver. Och just för att de är lite svagare än de andra tänderna så har de blivit lite kantstötta. En tand har slagits sönder så pass att vi dragit ut den helt. De andra är chippade och småtrasiga. Alltså de TRE tänder som är kvar av just de där fyra. Övriga tänder är vita och fina.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

30 svar på ”Det är alltid full fart på min unge”

JOLLRAN

angående ninjas tänder:

det blev fel på mineraliseringen när tänderna bildades i livmodern så fyra av hennes framtänder är lite svagare än övriga. De har dessutom en fin beigebrun rand tvärsöver.

och just för att de är lite svagare än de andra tänderna så har de blivit lite kantstötta. En tand har slagits sönder så pass att vi dragit ut den helt. De andra är chippade och småtrasiga. Alltså de TRE tänder som är kvar av just de där fyra.

övriga tänder är vita och fina.

Jag måste prata med målarna bara och bestämma hur vi ska göra imorgon (om dom inte är klara till dess, men dom sa att det nog skulle ta 1½ dag). Så jag hör av mig senare när jag vet mer! 🙂

KRAM

Samma här, har undvikit "gulliga" kläder så långt jag kunnat men inte helt pga att vi är två som uppfostrar vår dotter 😉 (och dottern har inte tagit nån skada av det, än iaf – hon är totalt sjövild! pust)

Det jag försöker lära mig är att det är ok för dottern att vara prinsessa om hon vill det. Det ska vara helt ok att få vara prinsessa i rosa fluff och sen gå och jaga drakar, klätra i berg eller vad det nu blir. Jag har svårt att acceptera rosa, glitter och "fluff" för i min värld uteslöt det äventyr när jag själv var liten men så måste det inte vara och det försöker jag stenhårt att jobba med mig själv i den värderingen. Att ändra min syn på allt rosa, glitter och fluff. (Och det är inte lätt för min avsky sitter djupt). Sen väljer jag bort sådana kläder på dagis eftersom hon blir bemött på ett helt annat sätt där men hemma (med mig) bli ju bemötandet det samma så här jobbar jag på det.

Hej..

Helt utan sammanhang till ditt inlägg, jag länkade till din blogg för ett tag sen utan att ens ha anständigheten att fråga om detta var okej. Så, är det lugnt om jag länkar? Annars plockar jag genast (om typ ett par timmar eller nått) bort länken..

Hej, en fråga som inte heller har med just detta inlägg att göra… Har blivit sjukt inspirerad av hela no ´poo-grejen. Ända sedan jag var liten har jag bara använt aluminiumfria deos från hälsokost, men så tyckte jag att det lät spännande när du sa att man kunde ha kokosolja istället, men jag undrar om man kan ha vilken olja som helst (typ avokadoolja) eller om vissa oljor täpper till för mycket…?

josephine oljor täpper aldrig till. Men just kokosnötsolja ska ha nån slags egenskap som dödar bakterier. men det ska olivolja också ha egentligen så prova!

Bambi: Kan du inte skicka ett sms istället, otroligt trist att läsa dina privata meddelanden som inte har någon koppling till bloggandet.

Jag tror också du är på rätt spår. Jag önskar jag hade tänkt mer när min dotter var liten och inte format henne efter vilket kön hon hade, men gjort är gjort och hon har vuxit upp till en underbar person ändå!

… eller så hade hon varit precis samma flicka. Jag har mött flera prinsessor med smutsig klänning, rufsigt hår och bus i blicken. Ibland tror jag att du tror lite för mycket på klädernas makt även om jag håller med om att man inte ska ta på kläder som begränsar barnen. Men, ibland tror jag det är de vuxna som ser begränsningarna och i barnens värld går det lika bra busa i tyll och glitter.

Åh, så bra. Spännande att testa! Ursäkta om jag stör flowet av övriga kommentarer, men jag har en kort fråga till… Det där att man ska använda ett speciellt "sista schampoo" innan man kör balsammetoden för att få ut alla silikoner etc – gäller det innan alla alternativa hårtvättmetoder? Eller har ÄCV och bikarbonat också den effekten att få ur alla skitkemikalier?

elin fast nja. Jag har sett tydliga skillnader, både i mitt jobb som förskolepedagog och som privatperson. Det var ju i jobbet jag började lägga märke till just hur mycket kläderna både påverkar rörelsefriheten, valen och bemötandet barnen får.

Jag tror snarare att många inte är medvetna nog om just hur mycket effekt kläder har.

sara jag tycker givetvis att mina barn är världenw sötaste, trasiga tänder och tunt hår till trots. Men om vi ska vara realistiska så är det inte riktigt så. Att ha bruna å trasiga tänder och tunt kort hår som flicka kan vara jobbigt när idealet är nåt helt annat.

Jag älskar rosa och glitter och fluff. Min dotter (som iofs bara är 10 månader) är ofta klädd i rosa och klänningar, puffärmar och spets, blommigt och gulligt. Men det är praktiska kläder som tajts och strumpbyxor, vida och ganska korta klänningar osv. Jag älskar det! Det är så fint. Och hon är jämt skitig, haha. Jag märker att omgivningen gärna går runt och bär och pussar på henne störande mycket, när hon allra helst vill få vara på golvet och härja runt. Men jag har gjort klart för dom att hon är ett barn, inte bara en flicka. Och det funkar (trots lite sura miner).

(Lite samma med vår hundvalp som är två små raser, väldigt fluffig och gullig men stundtals outhärdlig. Folk ska bara gulla och bära, men det är för fan en hund! Där måste vi också vara noga)

På tal om prinsessa. Jag köpte boken om "Lilla Prinsessan" av Tony Ross som är baserad på tv-serien med samma namn som går på Barnkanalen. Vad tycker du om denna?

Visst, hon är en prinsessa men hon är busig som få, har en stark vilja och är rätt cool tycker jag. Tycker den utmanar bilden av hur en prinsessa ska vara, hon är ett barn liksom. Men skulle vara intressant att höra din åsikt.

För mig känns det som om problemet ofta ligger i den vikt man lägger i flickors kläder. Att de är så fina att de inte får smutsas ner. Att flickor ska vara rena och söta. Detta snappar barnen upp och begränsar sig själva. Det värsta exempel på detta är en flicka som kom med en ullkappa (!!) hon fått i födelsedagspresent till förskolan. Första dagen det var ordentligt med snö ute. Trots att hon pratat om snö hela veckan så vågade hon inte gå ut med de andra barnen. I rädsla att förstöra sitt ytterplagg satt hon alltså inne (på sin födelsedag) medans de andra barnen var ute och lekte nästan hela dagen. Det här tycker jag är det otäcka att barn förvägrar sig själva saker för att inte förstöra sina kläder. Pojkar gör ju också detta.

Genom att använda mer genusneutrala kläder kan man nog få bort en del av det automatiska oreflekterade gullet och komplimanger man ger till flickor kring deras utseende. Jag har dock haft kollegor som har berättat för flickorna i jeans och t-shirt hur söta de är i ett medvetet (och givetvis helt felriktat) försök att få dessa flickor att känna sig som de "lika söta som andra". (Det sista är ett citat från en dåvarande kollega) Eller sagt till samma jeans-och-t-shirt-flickor att de ska vara försiktiga med sina kläder när de leker ute.

Måste faktiskt påpeka att min sjövilda dotter har haft typiska flickkläder , klänningar & kjolar precis som jeans & vanlig t-shirt ,det mesta köpt på flickavdelningen och hon är inte den där prinsess tjejen som sitter stilla eller inte vågar skita ner sig .

Efter en dag är båda hon & lillebror smutsiga & kläderna likså , spelar oss ingen roll lika lite som barnen 😉

Kläderna i sig är nog en liten del , handlar nog om hur föräldrarna gör , har en vän vars dotter knappt vågar röra sig ibland eller smutsa ner sig för hennes föräldrar gapar över det 😉

Min Dotter som är 7 år, och nu ser man tydligen vem hon är, hon gillar båda att leka med flickor och pojkar, flickor kan va tjatiga och bråkar om vem vill leka vad. medan pojkar är ute och spelar fotboll och det gillar hon. Hon orkar inte diskutera "vem-leker-vad-nu." ändå är hennes pappa otroligt nogrannt med att hon MÅSTE va en prinsessa, rosa rosa rosa rosa atter igen rosa kläder, och om hon leker med pojkar = pojkvänner?? Det är hon otroligt trött på.. och hon är 7 år.. Hon tyckte det var konstigt med svarta kläder eller en rymlig byxa som bra att leka i. hon hade jämt stångbyxor med lågtaljad, så man kan se hennes rumpastreck.. (Alltid)… Så jag kan förstå hur du menar angående Ninja.

Jag är också övertygad om att vägen ni går är den rätta! Ninja är en god kompis och tar för sig av livet samtidigt som hon gärna delar med sig av det goda. En toppenunge helt enkelt!

Vad intressan att läsa om Ninjas tänder och hår. Min fyraåring har nämligen lika och jag har aldrig stött på nån med samma problem. Jag har antagit att håret är tunt av samma orsak som tänderna är trasiga, och det verkar ju vara så om Ninja också har tunt hår. Hur är hennes naglar då? Min dotter har även dålig kvalitet på dom, då speciellt på tånaglarna.

She wouldn´t seem like Ninja if you dressed her like a princess! How would she wrestle and climb like she does now?, Besides she would probably take the clothes off anyways, since they enjoy being naked all the time ;-P the hair, the teeth all part of her charm

Jag har en beige-aktig rand på en av mina framtänder, fast det är en "riktig" tand så vet inte när det blev något fel på den för mig. Ninja har väl mjölktänder? Eller påverkas "riktiga" tänder också av mineralisering?

prillan jag vet inte om håret har nåt samband med mineraliseringen, men det kan mycket väl vara så! Ninjas hår växer knappt. Men hennes naglar är jättefina dock!

åsa jag skulle inte uppmuntra en prinsessintresse nej eftrsom att jag tror det skulle påverka min dotter negativt. Jag citerar från tidigare inlägg; "Det är jag som handlar Ninjas kläder. Hon är två bast och skulle hon få bestämma så skulle det bli allt annat än praktiskt. (typ vuxentrosor och gummistövlar) Jag har medvetet valt bort klänning därför att det bidrar till att min flicka blir bemött utifrån sitt utseende och kön.

När jag köper kläder till Ninja så är det nämligen med omsorg och eftertanke. Allt sockersött går bort. Allt som är för könsstereotypiskt avstår jag ifrån. Inga klänningar, ingen spets, inget rysh-pysh. Inget som signalerar "Jag är en söt flicka,, behandla mig därefter". 

Jag vill att Ninja ska uppmärksammas för den hon är, få VARA den hon är framförallt och inte pressas in i ett fack med förutbestämda egenskaper.

När det gäller Tamlin så avstår jag från sådant som får omgivningen att uppfatta honom som cool, tuff, stökig och pojkig. (och därmed uppmuntrar dessa egenskaper)

Om Ninja, när hon blir äldre, vill ha specifika kläder; klänning, overall, snickarbyxor eller vad det nu må vara så kommer jag givetvis ta hänsyn till henne.

När det gäller rosa så har Ninja redan ett par plagg med rosa på, men jag blir ändå ofta anklagad för att jag inte låter henne ha rosa alls. Jag tror folk ser genom sina könsglasögon och eftersom att Ninja inte kläs i helrosa så upplevs det som att hon inte har rosa alls. eller nåt.

Jag tror dock INTE på att låta barn bestämma exakt vad de ska ha på sig och exakt när det passar sig. Jag tror på att kompromissa och på att uppmuntra deras kreativitet och ansvarsförmåga — men inom rimliga gränser. Jag tror det är helt möjligt utan att begå våld på deras personliga smak.

Så nej, jag kommer inte köpa en megaflickig klänning som kommer bidra till en massa komplimanger. Jag kommer köpa en klänning från villervalla eller liknande. Det ska vara lekvänligt och praktiskt.

Jag har ett ansvar som förälder att se till att mina barn blir bemötta på rätt sätt. Detta innebär att jag även kommer styra deras klädval tills de blir tillräckligt gamla för att kunna ta ansvar själv."

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *