Kategorier
feminism & genus

Det är ju vår uppgift som föräldrar att uttrusta våra ungar med egenskaper och talanger som hjälper dem till bästa möjliga liv med bästa möjliga förutsättningar.

Hör jag nån säga ”pojkar är pojkar och flickor är flickor” en jävla gång till så skriker jag!

Vad fan betyder det ens? JA POJKAR ÄR POJKAR DITT DUMMA SPÅN VAD SKULLE DE ANNARS VARA? Och hur är det relevant till genusdiskussionen? Jag börjar faktiskt misstänka att en stor del av svenska folket har nån form av begåvningshandikapp. (typ en släng av dumihuvudet) Och varför är folk så jävla rädda för kunskap? Shit, sluta famla i mörkret! Läs en bok! Det finns massvis med billiga pockets på bokus.se. Ja pojkar är pojkar och flickor är flickor, men det är helt jävla irrelevant. Även om det skulle vara så att könen vore så fundamentalt olika så är ju inte det ett argument mot genusmedvetenhet. Tvärtom! Är det inte snarare ännu mer viktigt att man då ser till att barnen får träna på de egenskaper och uppmuntras för de kvaliteer och sidor som de inte har lika mycket av biologiskt? Om nu flickor ÄR mer empatiska och mjuka och omhändertagande naturligt, är det inte då extra viktigt att pojkar får träna lite extra på den biten? Och kanske flickor då kan träna på de egenskaper de har mindre av; typ konflikthantering och styrka? Och om nu pojkar av naturen ÄR mer våldsamma, vildare osv  är det inte extra viktigt att de får hjälp att tona ner den biten?  Dum tråd på FL med exceptionellt dumma människor. (och är det en slump att typ alla genusmotståndare uttrycker sig som efterblivna, stavar som femåringar och knappt kan ordentlig svenska?)

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

36 svar på ”Det är ju vår uppgift som föräldrar att uttrusta våra ungar med egenskaper och talanger som hjälper dem till bästa möjliga liv med bästa möjliga förutsättningar.”

åå gud, att du orkar diskutera med sådana människor xD Jag får bara lust att banka mitt (eller deras!) huvud i väggen när man märker att ju mer man förklarar o diskuterar för sin sak ju dummare o dummare saker kommer ur deras munnar… Att det finns så tröttsamma människor! En del lyckas ju ändå hålla diskussionen på en mogen nivå o komma med genomtänka åsikter/tankar/frågor -även om det är sällan ^^

Åååh, jag håller med till 100% och känner verkligen igen mig. Hur kan så många vara så jävla dumma? Det är så tungt att ta diskussioner med sådana människor, de har oftast inga som helst argument till varför de tycker och tänker som de gör, men snacka ska de likförbannat.. Suck..

Jag har tittat lite i den tråden och du förtjänar minst 5 liter Ben & Jerrys för att du orkar med. Jösses.

Hur många gånger upprepas inte den frasen? Vad fan?

Min son är en pojke och min dotter är en flicka, det kommer aldrig någonsin att ändras bara för att jag låter dem vara barn. Puckon.

Jag är glad att någon orkar argumentera emot sånt här tjafs. En annan blir trött bara av att tänka på det. Genus sitter inte i könet, det sitter i huvudet. Man skulle kunna tro att det är en hel vetenskap så svårt som vissa har att fatta det…

Du är väldigt klok bruden!! Men funderar om du har någon bra bok att rekommendera om genus. Är ju väldigt nyfiken och jag hatar när vänner och bekanta kallar sina barn prinssar och princessor. BLÄ!!

Haha, jag läste den där tråden och blev så trött på alla idioter som hänger på fl, återigen. Och så väntade jag bara på ditt inlägg om det… Jag fattar inte hur du orkar stångas med dem om och om igen, det är ju inte direkt så att de är öppna för diskussion.

Det är ingen slump. Det är klart att det påverkar språket och stavningen när man saknar så många hjärnceller? 😉

Caroline: Det är ju en vetenskap.. 😉 (Men jag förstår vad du menar, såå svårt att fatta de här grejerna är det inte kan man tycka…)

Har nu plöjt igenom 11 sidor av tråden, där jag hade klickat in att jag bara ville se dina inlägg och svar, och HERREGUD vad jag blir slut i huvudet! Jag är snart färdigutbildad tidigare år lärare och har därmed läst en hel del pedagogik och fy fan vad korkade folk är!! Att föräldrar, och tyvärr även en del trångsynta pedagoger, placerar barnen i fack är inget annat än gräsligt. Detta har jag upplevt ofta under VFU-perioder (praktiker). Under en praktik fanns det en pojke i klassen som hade axellångt hår, som gärna ritade bilder på sig själv i klänning och som spelade kula med flickorna på rasten. Även om den läraren var väldigt duktig med barnen och aldrig värderade sådant inför dem så märktes det att hon tyckte det var liiite märkligt. Frågan man kan ställa sig då är: Vad är det som är märkligt med att ett barn leker/ritar det den vill göra och är intresserad av?! INGENTING är märkligt med det så länge det inte är något som är farligt/skadligt för barnet! Sen att folk tror att genusmedvetna placerar barnen i de motsatta facken är bara dumt. Tycker precis som du att man ska ge barnet många olika valmöjligheter och själva få välja! Min sambo har en syster som är 6 år (han är 24 så det är ett litet "sladdbarn") och föräldrarna köper i princip bara in rosa klänningar, klackeskor, barbiedockor och böcker om prinsessor till henne. Där om något kan man snacka om att placera in ungen i ett fack!

Fortsätt som du gör och du ska ha mycket cred för att du orkar försvara din syn på det hela inför sådana idioter.

jag smäller av!!!!

Läste två första sidorna… jag är mållös!

Det är människor som dom som kommer att förstöra mina framtida barn… jag hoppas att Sverige och världen har kommit lite längre om si sådär tio år, man blir ju mörkrädd :-S

Jag gjorde misstaget att klicka på länken och fastnade. Och fasade. Har nu läst de första 65 sidorna och är så arg att frustrationen sprutar ur öronen. ALL jäkla cred jag kan uppbåda till dej att du orkar hålla ut, och för att du ständigt har konkreta och tydliga svar. Det blir så tydligt vilka som är tyckarna, och vem som faktiskt har något på fötterna. Tack för att du sprider en gnutta hopp i denna sneda värld.

Jag förstår inte hur otroligt trångsynta en del är. Hur kan man inte fatta vad genus innebär? Visst, om någon behöver förklara en gång vad det innebär, men att behöva dra samma grej gång på gång på gång på gång. Jag orkar tyvärr inte med det så är aldrig på FL längre. Jag behöver min energi för att orka med min dag.

Har egentligen noll koll på det här med genus, men tycker din blogg är bra och väcker tankar. Själv var jag alltid en pojkflicka och tänkte inte så mycket på det förrän en kompis till mig frågade om jag var lesbisk. Uppenbarligen kan man inte vara pojkig när man är tjej för då är man homosexuell…=)

Tycker det verkar smart att inte placera barn i fack, ska försöka uppfostra min pojk till en individ och att han ska få vara sig själv. Som sagt kan inget om genus men men man kan ju försöka ge sina ungar en bra start ialf 😉

Du kanske inte kan nå fram till alla men du har nått fram till mig. Jag förstod mig inte riktigt på genus fören jag började läsa din blogg, "vaddå rosa är ju bara en färg" var min tanke länge. Men du har gett mig många aha-upplevelser och ni vill jag bara lära mig mer. Idag väntar jag mitt först barn och du är min mammaförebild.

Bra att någon orkar argumentera emot idioterna, hur man än lägger fram det för dem så vägrar dem förstå. Jag blev så irriterad att jag tvingades lämna träden, det började bli farligt för hälsan…

Skulle sälja ett regnställ till en person och den var väldigt intresserad av det, tills personen i fråga fick bilder på det…

Svaret jag fick var "trodde inte det skulle vara så pojkigt…"

Färgen på regnstället var…BRUNT! 😮 my fucking god!

Hej! Jag kom att tänka på dig precis, när jag såg denna artikeln i en norsk tidning.. http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=10085556

jag höll nästan på att falla baklänges. blir så jävla less på detta om huruvida kvinnor ska raka sig, är inte det upp till den personen? man blir så arg. Ville bara att du skulle se den. Gillar att följa med på dina inlägg, känner igen mig som fan i mina egna tankar och handlingar och konsekvenser av det. Fortsätt med det du gör, det är så viktigt!

Kram från Lina

Halleluja! eller något mindre kristet, jag hoppas verkligen att iallafall en del av dem trollar, men en del av mig suckar djupt och försöker acceptera sanningen att det faktiskt är riktiga människor bakom dessa ord .. som faktiskt har de här åsikterna .. det är läskigt! -.-

Lady Dahmer. Får jag kalla dig det? Bra. Jag ville bara säga att jag ska bli som du när jag blir stor. Du är bra. Läste på forumet, och det var någon blond liten tös som försvarade sig och avslutade sina frågor med ett mellanslag följt av ?. vilket gjorde att en liten del av mig begick tillfälligt självmord. Uuh. Människor.

Jag hoppas mina barn blir lika coola som dina.

Jag brukar bli lite smått irriterad när jag går på stan och går in i affärer som tex H&M. På flickavdelningen är det en massa paljetter, glitter och rosetter. På pojkarnas avdelning är det båtar, bilar och en jävlans massa siffror bara?!

Kan de inte slå ihop avdelningarna och göra "normala" kläder tycker man..

FL – denna källa till glädje och ren frustration! Skönt att det i alla fall fortfarande finns personer som du som orkar ta diskussionen gång på gång på gång…! Du gör ett fantastiskt jobb! :thumbup:

ÄLSKADE LADY! Jag måste bara få sätta dig på en piedestal och hylla dig min käre gud 😛

TACK för att du inspirerar, kämpar vidare, får folk att öppna ögonen och att du ger mig dagliga hjälpmedel för hur jag ska "orka" fortsätta försöka! Jag tänker vara så fräck att jag rent av kopierar din text och lägger in på min blogg. Skriver självfallet att det är du som skrivit, för jag själv har svårt att förklara.

Det är helt otroligt vad människor tolkar in egna fördomar om genus i det du skriver. Vissa går ju dessutom till angrepp mot dig som person, istället för att hålla sig till att bemöta dina argument. Det är sorgligt att människor väljer att hålla sig på en så låg nivå i sin argumentation.

Jag hamnar i såna trådar på FL titt som tätt. En vanlig sak är att folk pratar om att de minsann tänker uppfostra sina barn till riktiga män/kvinnor. Men man kan aldrig få svar på VAD och HUR är en riktig man/kvinna. Utan det är bara något man föds till tydligen. Undrar om de på stenåldern lekte bilar med kottar då?

hej!

fastnade för det här inlägget då jag på sista tiden fått "försvar" mitt barn för valet av kompisar känns det som. mitt barn har många kompisar, bra såna som har leker och har roligt med och de tar hand om varandra och mår bra av dessa. Det tycker jag är viktigt, men nu på senare tid har jag fått höra från flera hålla att "vore det inte bra om han skaffade sig killkompisar istället??! varför?? undrar då jag, han har ju många fina vänner och självklart ska han lära känna flera om han vill men vad spelar det för roll om det är "pojkar eller flickor"??? Ska man välja vänner efter kön eller efter vilka som man trivs med???

Jösses, Familjeliv borde ge dig betalt. "Hej, jag lär mina barn att alla oavsett kön är lika värda. Hej, jag berömmer inte mina barn el mina vänner för det är en del i mitt sociala experiment TVINGA ALLA I L DAHMERS MALL. Hej, jag idiotförklarar folk jämt och ständigt för härskarteknik, det har jag lärt mig och fått MVG i. Att dessa "idioter" kanske råkar vara föräldrar till mina barns framtida vänner är inget som bekommer mig för det står ju inte i mina geeenusböcker." Lady, du ÄR Familjeliv! Tack för underbart roande läsning 😀 Hade vi delat åsikter, nej hade vi delat angreppssätt så hade jag tom kunnat börja gilla dig. Ha't!

Det finns så många puckon här i världen att man blir alldeles mörkrädd. Jag har nog jobbigt med att banka in i mina egna (omedvetet MYCKET konservativa) föräldrar om genustänk och att ungen varken blir tjej eller homosexuell av att ha ett par rosa byxor på sig.

Nu känner jag bara att jag vill ringa och tacka nej till platsen på förskolan och bara gömma honom i en väska när jag är på skolan. Jag inser ju att det är helt omöjligt, men jag vill verkligen inte att världens korkade människor ska få förstöra MITT barn!

Fast jag tycker att de som skriver att det ju är mamman som lägger in den där "gulligt, menlöst våp"-värderingarna i prinsessklänningen har alldeles rätt. Det ser jag ganska ofta, att en del genus-medvetna människor verkar förakta det som kopplas ihop med kvinnlighet, men det tycker jag är väldigt kontraproduktivt. Vad är det som säger att barnet inte kan leka precis vad hon vill, allt från bal på slottet eller drakslaktare i prinsessklänningen?

Dock ser ju samhället en liten prinsessa som fin och söt, men ja, klänningen är ju bara för utklädnad och inget man ska gå runt med jämt – och om hon inte gör det kommer hon ju inte få höra omgivningens "vad fiiiin och söööt du blev" 🙂

Ja Familjeliv suck…. Jag önskar att jag orkade diskutera emot, både på FL och irl…. Men nä, tyvrr gör jag inte det.

Borde finnas fler som du, som faktiskt orkar "banka" lite vett i folk (även om det kanske inte funkar på vissa?)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *