Kategorier
feminism & genus

”Det är långbyxor som gäller. Kvinnor kan dock bära kortbyxor/ kjol som går över knän”,

Jag läser om Erik Sätervik i Aftonblandet och får en vibb av femtiotal. Tydligen har Materialmännen som policy att man ska bära hellånga byxor när man jobbar. Fast bara om man har snopp. Är man kvinna så är det helt ok med kjol eller kortbyxor. (surprise surprise!) Jag skulle vilja höra hur de motiverar det? Det är 2011 och vi lever i Sverige. Hur ställer de sig egentligen till särbehandling av könen och vad handlar det om? Kvinnor ska visa upp sig? De jobbar inte lika hårt så då gör det inget att de klär sig lättare? Jag är uppriktigt sagt nyfiken på varför det är ok för kvinnor att bära kortbyxor medans de AVSKEDAR en man när han gör det. (alltså jag fattar ju att det handlar om den gamla goda normen; kvinnor har som uppgift att agera ögongodis. Det var ju samma historia för ett par år sedan med de manliga busschafförernas rätt till kortbyxor. Kvinnorna fick ju bära luftig kjol. Hur gick det med det förresten?) Jag tycker att de av oss som orkar tar och skriver ett mail till ansvariga.

info@materialmannen.se
joakim.bromander@materialmannen.se
lc@materialmannen.se
lisa.bauer@materialmannen.se

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

28 svar på ””Det är långbyxor som gäller. Kvinnor kan dock bära kortbyxor/ kjol som går över knän”,”

Jag tycker att det signalerar att män har så fruktansvärt fula ben att de väcker anstöt när de visar dem. Känns lite… elakt!

Stackars killar på studenten med,, påpälsade i sommarvärmen medan tjejer har tunna klänningar!

Jag läste också detta igår och tyckte det var en helt bisarrt..

På min arbetsplats, jag jobbar på ett äldreboende, så är det också lite konstiga klädregler. Vi unga tjejer måste jobba i t-shirtar som går tajt runt halsen och helst långbyxor, är det riktigt varmt kan vi komma undan med piratbyxor eller knickers. Däremot kan de som är 40+ lugnt jobba med ganska djupt skuren v-ringad tröja och shorts eller kjol eller klänning som slutar ovanför knäna. Förra sommaren kom jag till jobbet i leg-ins som gick halvvägs ner på vaden och ett par kortare shorts till det samt en t-shirtfrån HM som visade ytterst lite hud men som inte var på kvävningsgränsen. Chefen och samordnaren blev som galna och ville att jag skulle köra hem och byta om, jag menade att det är över 30 grader på min arbetsplats, det går inte att jobba med så mycket kläder så jag fick tillåtelse att ha de kläderna på mig den kvällen om jag lovade att det inte skulle hända igen..

Med detta vill jag poängtera att det inte bara diskrimineras mellan könen utan även inom könen och att det är åldern som är det viktiga.. Tack för att jag fick berätta detta och ha en fin söndag!

jag tog upp detta med min sambo för några dagar sen och han menar att killen i detta fallet inget kan göra, att om han hade varit med i facket hade det inte hänt och nu är det försent. Att han antagligen skrev han på ett kontrakt när han började jobba där och i och med det accepterade klädreglerna.

Detta är min sambos åsikt alltså, men jag funderar: är det rimligt?

Han sa ju att han inte tyckte att han hade så håriga ben, jag undrar då om kvinnorna måste raka benen för att få jobba i kortbyxor? Eller tror de att kvinnor är hårlösa varelser?

Jag fick ett sådan där hemsk "bryta-mot-normen" begär och önskade att jag jobbade där. Då skulle jag stoltsera med shorts och mina orakade ben! För det verkar vara vad det hänger på, eller iaf är artikeln skriven så. Vad hade de gjort då? Tvingat på mig byxor eller tvångsrakat mig? Eller kickat mig? skandal är vad det är att det ska vara såhär. Hoppas Marerialmännen åker dit…

På mitt jobb måste man ha långbyxor och piké, och keps. Att vårat tak är i glas och att det blir fruktansvärt varmt, det tar man ingen hänsyn till. Inte heller har vi några fläktar och vi får inte heller dricka vatten framför kunderna. Vilket betyder att vi inte får dricka vatten alls eftersom man inte hinner gå ifrån eftersom att vi har kunder hela tiden. Humant? Nopp, inte ett dugg! Jag tycker att alla borde få jobba i shorts, kvinna som man, gammal som ung. Det är väl fan bättre att man visare lite hud än att man svimmar på jobbet? Jävligt konstiga prioriteringar vissa arbetsgivare har.

Jag läste bara rubriken, och inte artikeln. Först tänkte jag ju att de inte tillät så korta byxor – och då ur ett SÄKERHETSPERPEKTIV (typ jobbarbyxor är ju av en anledning, skydda benen från flisor, när man arbetar/bär material, eller svetsning som skvätter osv) men när de tillåter kortare för de andra undrar jag ju inte bara ur "ögongodisperspektivet" utan, behöver inte kvinnor skydda hela benen?

Jag har som sagt inte läst artikeln, bara spånar 😉

Tjejernas skoluniform har bestar ju av en (skrammande kort) kjol, och killarnas av langbyxor (ofta svarta) och har om veckan var det en liten kille som gick till skolan i kjol for att protestera, da det blir valdigt varmt for killarna att ga i langbyxor pa sommaren. Kortbyxor far de inte ha – hans kompisar hade lite kul at honom forst men tyckte sen att han var cool nar de forstod hans cause. Skolledningen lovade att de skulle se over reglerna sa de… vet inte hur det gick for honom dock. Har i England finns det sa mycket a det dar kvar dock… uniformstanket och att killar ska vara killar och tjejer tjejer, sa det forvanar mig inte sa mycket, men trodde inte att det aven var sa i Sverige!

Makens jobb har också det som "policy", de har dock ingen motivering till det och kvinnorna får mer än gärna ha shorts och även klänning…

Samma regler gäller för busschaufförerna på stadsbussarna i Östersund. Fast, det finns ett kryphål i de reglerna. Antingen är det långbyxor eller kjol som gäller, och för några år sedan hade lokaltidningarna en man med kjol som löpsedel.

När det vart soligt satte en busschaufför helt enkelt på sig en kjol, och cheferna kunde inte göra ett jota – för han bröt nämligen inte mot någon regel.

Mycket modigt, imponerande och trendsettande. Han fick nämligen riktigt shyssta vader i kjol! 😉

I tunnelbanan finns det långbyxor och shorts för alla men kjol enbart för tjejer. Shortsen kom efter att manliga förare bar kjol när det blev för varmt om sommaren. Och så kan man ju inte ha det… Det står till och med i reglerna att män inte får bära kjol…

På mitt jobb måste killarna ha skjortan nerstoppad i byxorna men inte tjejerna och tjejer får även ha linne under skjortan medan killar är hänvisade till företagets t-shirts. Väldigt knäppt!

Konstigt när det gällde den där typen av arbete, speciellt när arbetskläderna delats ut av företaget.

På kontor är det dock vanligt att män måste bära långbyxor medan kvinnor för ha shorts och klänning/kjol.

Min sambo jobbar på Comhem, där är det så trots att de inte ens har med kunder att göra (face to face dvs)

Män som bär piratbyxor/shorts blir hemskickade för att byta, men kvinnor som har kortkort kjol eller shorts "som visar halva arslet" – citerar mannen – är helt okej. Anledningen? "Ingen vill se ett par håriga mansben". Jag blir mest nyfiken på om en kvinna som visar håriga ben också blir hemskickad, om det nu är håret som avgör. Tycker snarare att kortkort (eller väldigt urringat för den delen – på båda könen) borde anses oanständigt på jobbet.

Det var likadant när jag jobbade på McDonalds! Tjejerna fick bära kjol men killarna fick inte ha kortbyxor. De sa att det var pga hygienskäl men jag fattar verkligen inte hur. Det är ju liksom mer ohygieniskt med kjol (tänker muttan fri) än med kortbyxor. En arbetsledare (kille) som jag jobbade med trodde dock att det var för att killarna hade mer fotsvett och håriga ben med massa bakterier i. Ha. Ha. Ha.

Jag tycker att shorts ser skabbigt ut, på män och kvinnor och på många jobb tycker jag det är OK att de förbjuder det. Likaså korta kjolar. En kjol under knäna eller byxor ser bättre ut. Jag tycker att i många yrken så har man ändå ett ansvar att representera sig själv och andra.

Jag har jobbat i hemtjänst, där fick vi inte ha shorts eller kjolar som var kortare än under knäna och vi rekommenderades att inte ha kjolar alls eftersom de vida lätt sveper i saker och kan sprida smitta och de tajta hindrar rörelserna men det var inte förbjudet. Vi fick ha linnen som var höga i halsen och t-shirt men inte linnen med smala axelband och det var lite trist när det var jättevarmt men oftast var det de ordinarie som bröt mot klädreglerna. Linne är faktiskt inte praktiskt om det inte är höghalsat för inte ville iaf jag att brösten nästan faller ut när man står nära en gammal person och ska hjälpa dem. Det är inte praktiskt och känns respektlöst, det är nog jobbigt för de flesta människor att släppa in någon i sitt hem och få hjälp med de mest intima saker utan att de dessutom ska behöva se mina bröst.

Jag har läst om busschaufförer som burit kjol och ofta har det lett till att shorts har tillåtits vilket i detta yrke är bra tycker jag men jag tycker det är helt ok att en affär säger att man måste ha kjol eller långbyxor och att män inte får ha kjol. Om de har dessa regler tycker jag dock att de ska installera fläktar eller ett bättre ventilationssystem så att det går bra att jobba i långbyxor.

Fick svar från Materialmännen:

"För tillrättaläggande av de uppgifter som förekommer i media beträffande MaterialMännens klädkodex mm redogörs här kort för MaterialMännens inställning.

Erik Säterviks anställning hos MaterialMännen AB har ej upphört p g a Eriks synpunkter på företagets klädpolicy. Helt andra skäl ligger bakom MaterialMännens agerande och dessa skäl har vunnit fullt gehör hos den fackliga representanten på arbetsplatsen.

När MaterialMännen nyligen antog en ny klädpolicy inkom synpunkter från personalen, bl a från Erik Sätervik. Med anledning av inkomna synpunkter ändrades policyn genast för att ingen skulle kunna missförstå MaterialMännens ambitioner och hävda att policyn var diskriminerande. Klädpolicyn var formulerad utifrån säkerhetsaspekter och respekt gentemot bolagets kunder. Av säkerhetsskäl skall all personal på bygglagret bära lång-byxor till förebyggande av skada.

Av hänsyn för kunder och affärspartners är det vidare MaterialMännens ambition att bemöta dessa propert och respektfullt. Detta återspeglas i klädpolicyn såtillvida att butiks- och säljpersonalen som utövar ett serviceyrke skall bära långbyxor. För den kvinnliga personalens del går det bra att bära kjol av längre modell såsom allmän klädsed bjuder.

Det vore MaterialMännen fullständigt främmande att vidta diskriminerande åtgärder mot vare sig personalen eller någon annan och MaterialMännen AB välkomnar därför Diskrimineringsombudsmannen i en granskning av vårt företags policy i detta ärende."

Hmm… Måste ju erkänna att jag inte alls tänkte som du när jag läste artikeln! :blush:

Jag tyckte bara synd om killen som inte fick ha kortbyxor å tänkte aldrig steget längre – dvs varför det är ok på en kvinna!!!

Tack för ännu en "eye-opener"! :-d

Hmm… Måste ju erkänna att jag inte alls tänkte som du när jag läste artikeln! :blush:

Jag tyckte bara synd om killen som inte fick ha kortbyxor å tänkte aldrig steget längre – dvs varför det är ok på en kvinna!!!

Tack för ännu en "eye-opener"! :-d

När jag jobbade som hotellstäderska för några år sedan hade männen byxor och t-shirt medan kvinnorna måste ha blus och hängsleklänning. Den där jävla klänningen gjorde det helt omöjligt att kliva över saker och så skavde man upp knäna när man måste ner på golvet och göra rent. Det låter 50-tal men handlar om Göteborgs största hotell på 2000-talet! Ångrar att jag inte frågade varför reglerna var som de var!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *