Kategorier
feminism & genus

Det är manligt att vara full (alltså okvinnligt)

… och när vi ändå diskuterar alkohol så kan jag slänga en känga och en ordentlig spark i röven på dessa idioter som konstant moraliserar kring kvinnors, nej mammors alkoholkonsumtion. Folk blir tamejfan benägna att ringa soc så fort mamma lämnat hemmet för en svängom med vänner och vin. Att ungen är hemma tryggt hos sin far är irrelevant för fan ta den mamma som vågar sätta alkoholen framför sitt käraste älskade BARN! DÅLIG MAMMA! DÅLIGT FÖRÄLDRASKAP! FY FY FY! HUR KAN HON ENS HA LUST?! (shit, jag hade lust att gå ut när Korvas var en vecka gammal. Då var jag klar liksom. Två ungar, I’ve done my duty. Två ungar och inte en endaste andningspaus mellan. Var fan är stoppknappen? VAR FAN ÄR FLASKAN?)

Att pappor går ut och festar både veckan innan förlossningen och veckan efter berör inte en käft. Jaha liksom. Helt ok. Helt normalt. Fast pappor är ju bara sådana där sidekicks till mamman. Inga riktiga föräldrar så då är förväntningarna mycket lägre. Inte kan väl de ta ansvar? Det vet man ju. Stackars pappor som inte får supa på helgerna bara för att mamma inte kan, oj så småaktigt av dumma dumma mammorna om de skulle kräva att karln kanske ska stanna hemma och avlasta lite. Typ så. Håll käften. Snälla, bara gör det.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

47 svar på ”Det är manligt att vara full (alltså okvinnligt)”

Min son föddes på fredag, pappan gick ut både fredag o lördag o kom på söndag till sjukhuset spritstinkandes. Hela släkten var där men ingen kommenterade, för "men pappan måste väl få fira sin sons födsel".

Jag gick ut när sonen var 2 månader gammal, o sånt hallåå det blev av det då! "hur får ungen mat om du springer ute hela natten då?"

Mormor+nappflaska= perfekt!

Hemma börjar det pratas om barn och det kollas tillochmed redan lite smått på kombi och även om jag aldrig kommr bli en så bra genusmamma som du så ska du veta att jag älskar att läsa din blogg och få det där små underbara uppvaknanden och inspiration !

När min första son flddes var jag på krogen efter några månader och ojojoj vad vissa tyckte att jag var en dålig mamma :-s

När jag berättade att pappan hade varit ute flera gånger redan så sa dom bara -Ja, men han är ju bara pappa! Du är ju mamma och mammor ska vara hemma med sina barn! :bigeyes:

Igenkänner mycket i det du skriver!

Jag kommer ihåg när jag föddes min första son, och

tiden då ammade jag inte längre, så tyckte jag det var gött att gå ut och festa lite, ett par öl liksom med en annan mamma som har två ungar, vi hade trevligt i puben, på en sommarkväll, så kom några andra mammor som var oss bekanta och KOMMENTERADE detta, att man inte ska festa när man blivit mammor, man bör hellre gå på fika eller bio eller nått annat roligheter.. BAH! :thumbdown:

Nu har jag ju snart 4 barn, 8,7,3 år gamla, och jag dricker inte, pga graviditet och medicinering, så måste folk alltid veta vart mina ungar är.. min svar är alltid den samma "Ja, de är ensamma hemma med massor av läsk och mycket av chips, godis, har fixat så att de kan titta på dvdfilmer.".. en idiotisk fråga får en idiotisk svar, tycker jag. =)

Ja, eftersom jag inte dricker så har vi inte haft så många diskussioner kring jämställdhetsfestande här hemma.

Men en regel gäller för min man, drick du men drick med måtta för här finns ingen tid för bakfylla. Vi har en familj att ta hand om. Har inte varit det minsta problem för honom att acceptera det eftersom han står bakom regeln lika mycket som jag.

Fast det är karlars supande (min mammas och pappas styvpappor, styvpappas pappa) som fått mina föräldrar (vilka två av tre är män) att hålla sig borta från spriten så alla ser det ju inte på det sättet.

För mig spelar det verkligen ingen roll vem det är som dricker. Huvudsaken är att någon är i skick att ta hand om barnen.

Nu är ju inte familjeliv talande för resten av världen, men där ligger ofta trådar från upprörda mammor vars män går ut både under graviditeten, nära förlossningen och efter förlossningen. Och dom får medhåll, det är inte okej.

Och jag har aldrig hört någon säga att det är okej för pappor att gå ut men inte mammor.

Ja om det är FL vi snackar om så kan jag ju säga att jag blir tokig på hela den där "Ja men karlarna måste ju få gå ut och supa skallen av sig för det är ju så svååårt att bli pappa!!! Åh de måste ju få acklimatisera sig med en öl i handen, säga farväl till sitt liv innan det för evigt försvinner ack ve…" Jävla dumförklarande av det manliga släktet, något de såklart vinner på för det är ju himla bekvämt att vara för dum för att fatta själv. Det är ju därför vi har åtalsfrihet för barn, för att de anses för små för att ha ett konsekvenstänkande.

Om min sambo den dan vi får barn kommer med mig till förlossningen full eller bakfull kommer jag inte åka hem till vårt gemensamma boende med bebisen efteråt! Det finns fan gränser för hur man beter sig när man ska ha barn!

Jag säger bara en sak: Normer är till för att brytas! Får jag nånsin barn i mitt liv inte fan tänker jag sluta göra sånt som är kul bara för att det förväntas av mig. Visst tänker man ta sitt ansvar, men ansvar behöver inte vara lika med att aldrig mer gå ut och dricka!

Så sant. Du skriver så bra, så träffsäkert. Det är nästan så att jag vill sluta läsa din blogg, kunskapen om hur orättvist samhället behandlar folk pga kön gör så ont. Att mannen är mer priviligerad märks ju på så många sätt i ens vardagliga liv. Ibland känns det som att det skulle vara lättare att bara försöka tro på lögnen om att Sverige är så fantastiskt jämställt och underbart. Det känns så svårt att till exempel kämpa för en lite mer genusneutral uppfostran av min bebis när det känns som att jag hela tiden blir motarbetad av vänner, släkt, barnets "jämställde" far och samhället i stort. Med tanke på att en skrämmande stor del av Sveriges befolkning är mentalt retarderad känns det nästan inte som att det är lönt att kämpa för att mitt barn ska få leva på samma villkor som det motsatta könet. Kan jag som förälder verkligen vara en så stark motpol till alla ignoranta "boys-will-be-boys"-idioter i mitt barns närhet att det gör någon skillnad? Är folk i allmänhet kapabla att förstå det här med genus när de inte ens kan ta till sig enkel statistik på att män tjänar mer än kvinnor? Jag vet inte riktigt vad jag vill säga med det här inlägget, det känns bara så jävla bittert att försöka ge mitt barn en start i livet med sunda värderingar när folk i min närhet är såna jävla retards och jag själv är så dålig på att argumentera trots att jag ju vet att jag har rätt.

Nu låter jag som en riktig bitterfitta men det är jag också.

håller med om att samhället ser olika på pappor vs mammors alkoholdrickande, även om jag är nykterist och inte tycker att någon borde dricka alkohol öht. Hur länge ska ni vara i Delsbo förresten?

Word! Min sambo var bakis dagen då vår son föddes.. Men det fick ju han stå för själv. Nu för tiden är det jag som vill gå ut med mina vänner, och sambon sitter gärna hemma istället (då heter det tydligen "barnvakt" har jag märkt..)

Förstår vad du vill ha fram, dock är jag en av de där som inte har någon längtan att lämna mitt barn för att gå ut och dricka sprit.

Men min man som känner likadant, att han hellre är hemma med familjen än går ut och dricker får väldigt många kommentarer. Det är tydligen jättekonstigt att som man prioritera sitt barn istället för att gå på krogen.

Jag lämnade bort min son till farmor och farfar en hel natt för första gången nu i lördags, och han är ett år! Hela kvällen fick jag frågan vart JAG hade lämnat barnet, men min man var det ingen som frågade….Det är ju så att "mamman har huvudansvaret men när det gäller rättigheter till barnet, då ska det banne mig vara lika!"

Är väldig arg över det där, då min dotters far struntade i henne under hennes första 2 levnadsår helt och hållet, men nu ska han minsann ha samma rätt till henne….Vad hände med ge och ta?

mycket bra inlägg! det är så sjukt hur papporna inte "räknas med" på samma sätt som mammorna. dom är lite som robin till batman

Så jävla sant! Är det förresten nån som borde få gå ut och röja lite efter en förlossning så är det väl mamman som har gått omkring med en unge i magen i nio månader.

Men tyvärr handlar det väl inte (som flera redan påpekat) bara om vem som ska få gå ut och festa och vem som ska få stanna hemma, utan om att det alltid är mamman som är Föräldern och pappan som liksom inte riktigt ska behöva ta allt det där ansvaret. För att det är för svårt. För att det inte kommer naturligt och för att boys will be boys och allt det där.

Och från mamman förväntar man sig total självuppoffring i alla livets områden. Nä, det låter väl inte så jävla schysst, kan jag tycka.

Svamlade jag nu eller? Skit i det! Heja LD!

Känns som att man bryr sig mer vad andra tycker och tänker.. Än vad man bryr sig om sig själv… En glad mamma har glada barn.. Finns ju värre saker en att bli full en fredagskväll när barnen är med pappan? Och konceptet.." pappa sitter barnvakt" har inte det helt försvunnit nu?

Bra skrivet! Förstår inte att inte fler män reagerar på att bli så idiotförklarade som föräldrar! Jag var ute i lördags förresten (första gången sedan nyår 2009), men ingen har sagt något konstigt om det som tur är 🙂

Oh holy shit vad du slog huvudet på spiken!

Var själv ute och hade en helkväll med tjejerna när sonen var 8 veckor (kunde inte amma pga mediciner jag åt för magen).

Många undrade var barnet var? Hos vilken barnvakt?

(jamenjust, pojken hade ju en pappa tänkasej! 😉 )

Jag säger bara WORD till dina två senast inlägg. Jag blir så j*vla förbannad på att vi kvinnor ses som "föräldern" medan mannen ses som sidekicken! Fick känna på det senast idag, då det blev ramaskri igår för att jag drack nån centiliter whisky och skrev det på FB. Att barnets pappa skrivit "värre saker" berörs inte äns med en kommentar.

Känns stärkande att få läsa detta inlägg efter att precis ha blivit utskälld för något som min make har gjort flera gånger utan att nån brytt sig.

Önskar du varit på BB när jag födde mitt andra barn och hasade mig ut till TV rummet. Där satt två pappor och kollade fotboll och drack öl, så jag hasade mig tillbaka till mitt rum igen…. Du hade kunnat skrämma iväg dem, jag var alldeles för trött och mesig, men va fan hade de där att göra om de inte var hos sin kvinna och sitt barn????

Right on sister! Är så fruktansvärt trött på attityden att kvinnor som får barn automatiskt blir reducerade till mammor, de är liksom inte människor längre med egna behov. Tanken att de kanske behöver en break ibland, eller allmänt vill ha kul (vem fanken vill inte det?!) verkar inte slå folk. Ut och sup, och låt karln sitta hemma med ungarna! Sedan får ju barnen en gladare mamma som har fått lite andrum och även har ett socialt liv utanför hemmet.

Ni har så rätt, men har ni inte sett det Scrubs avsnittet där Jordan dricker en drink i en bar och servitrisen frågar ifall hon inte ammar och så svarar Jordan "I don't know. I haven't decided yet. Where you breatfed?" Servitrisen svara då "Yes, of course" och sen svarar Jordan "And then you grew up and became a sluty waitress. Maybe breastfeding isn't the answer" haha korkade kommentarer får korkade svar.

Jag håller med dig. Blir nästan rädd för att skaffa barn dock, kommer bli så förbannad på alla puckade förväntningar det kommer att vara på mig som mamma. Det är inte bra för blodtrycket. 😀 Tack gode gud att jag har en feminist till karl.

Min nya pojkvän sa till mig att om jag ska bli full på en fest när han är med så får jag se till att han är snäppet över mig för att han inte gillar fulla tjejer.

Jag var ute och festade för några veckor sen och träffade på en killkompis som berättade att de var ute och firade med hans vän som fått barn samma dag. Varpå jag undrade om han kanske inte borde vara med barnet och mamman? Och han svarar mig att det kan han väl vara imorgon. alltså…

Nej till att: mammor dricker alkohol under barnets första halvår när barnet (bör) helammas. Och att använda modersmjölksersättning istället för att amma, enbart för att kunna dricka, får mig att tänka att man kanske borde ha väntat med att skaffa barn om alkoholen har en så viktig del i ens liv. 9+6 månader är inte en så fasligt lång tid och med tanke på alla de immunologiska fördelar samt andra positiva effekter som barnet får när det ammas av mamman så kan jag inte förstå hur man kan välja alkohol i första hand.

Ja till att: förväntningarna bör vara lika höga på män som på kvinnor, men jag hade lagt lika mycket skuld på mannen om det hade varit han som klämt ut ungen och hade som uppgift att amma den. Nu är det dock så jävligt att det är vi kvinnor som av naturen är tvingade till detta. MEN om vi lägger ner amningspratet ett tag och talar om större barn, där det kan vara så att barnet som du säger är i tryggt förvar hemma hos farsan så säger jag bara – PARTY ON. Nog bör de ta sitt ansvar.

Klockrent. Nu när folk i gemen fått upp ögonen för att man faktiskt kan ta ett glas vin/öl eller två utan att det ger bröstmjölken högre alkoholhalt än lite päronpuré så kan man notera denna dubbelmoral även vad gäller amning. För det är naturligtvis inte ok att dricka ens en lättöl om man tänkt amma enligt alla tokmoralister eftersom man ju inte ska vara det minsta alkoholpåverkad när man hanterar ett barn! Det lustiga är att det ytterst sällan i dessa diskussioner är lika viktigt att påpeka att småbarnspappor inte får dricka något alls(eller håller de aldrig i sina barn?). I teorin skulle ju faktiskt en spiknykter pappa kunna lägga det lilla barnet till den stupfulla mammans bröst…men det skulle kanske inte se helt snyggt ut, medges.

Själv har jag inga barn men jag har kompisar som gladeligen placerar sin avkomma i mitt knä/min famn även om jag tagit ett glas vin till maten. Kan å andra sidan inte minnas någon tillställning med barn närvarande då det konsumerats så mycket alkohol att någon blivit vinglig eller fumlig heller.

Mycket kloka ord! Jag festar inte alls ofta, men när jag väl gör det sprids ryktet direkt att jag är en hora :S wtf? Bör då tillägga att jag inte ens hånglar med någon när jag är ute, utan bara dansar med mina tjejkompisar. Helt sjukt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *