Kategorier
feminism & genus

Det är så synd om män

på allvar tror att Edholm och män är diskriminerade i filmbranchen. Jag vet inte om jag ska bli förbannad eller skratta åt enfalden. Den där offerkoftan måste vara riktigt bekväm.]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

30 svar på ”Det är så synd om män”

Åh herregud. Jag vet ärligt talat inte om jag ska skratta eller gråta. Diskriminerade? Seriöst? 🙁 Jahaja…

Om ett bidrag är riktat enbart till ett kön, hur kan inte det vara diskriminerande? I detta fallet vet jag inte hur det var men i övrigt så finns det ju fullt med kvinnoriktade bidrag inom hur många branscher som helst i det här landet men inga mansriktade vad jag vet. Jag pluggar själv en mansdominerade utbildning och det finns ju ingen ände på alla evenemang, work shops, kurser, trainer program, stipendier osv som enbart kvinnor får ta del av. Det är fan i mig diskriminering och inget annat. Samt ett tecken på en hemsk kvinnosyn när man tror att vi måste hjälpas och stöttas och kvoteras, vi klarar tydligen ingenting själva…

Svar:
Kvotering innebär inte att gynna en grupp framför en annan (eller diskriminera en annan), utan kvotering (som bidrag osv) innebär att man medge att det finns strukturer som gör att män premieras och gynnas och kvoteringen avser att minska detta förhållande och ge alla samma chanser. Så nej, män diskrimineras inte när man jobbar för att stötta kvinnor i en branch som består av 99% män.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ni vet inte om ni ska skratta/bli förbannade eller gråta. OK jag ska hjälpa er: Tillsammans ska vi SKRATTA ut denna patetiske, självömkande och extremt löjlige man!! Förlöjligande som härskarteknik använt mot män med för stort ego för sitt eget bästa är en underskattad metod. Så alla ni med twitter och bloggar: använd ert utrymme för ett gemensamt gapflabb åt denna fåniga figur med mage att kalla sig ’filmregissör’ när han bara prodycerar otittbar smörja.

Sandra – alla dessa arenor du nämner har ju tillkommit därför att kvinnor är underrepresenterade från början. En del av jämställdhetsarbetet är att stärka kvinnor, bland annat inom exempelvis musikbranchen där det finns exempelvis tjejkollon med syfte att stärka unga tjejer till att spela instrument. Dessa kollon behövs eftersom musikarenan är väldigt mansdominerad, exempelvis kallas det ju "band" och "tjejband".

För övrigt så är även de arenor där män dominerar mer privilegierade i samhället, de har högre status och ger högre lön. Den kvinnodominerande vården där en treårig akademisk sjuksköterskeutbildning ger lägre lön än det mansdominerande icke utbildade "sophämtaryrket", är ett exempel på detta.

Att stärka kvinnor handlar om att rätta till en från början i samhället "svag" grupp. Jag tycker det blir löjligt att män då helt plötsligt börjar gnälla över att de är "diskriminerade" bara för att de helt plötsligt inte är privilegierade i samhället.

Jag har för övrigt hört att den mest representerade gruppen inom diskrimineringsärenden är den medelålders vita mannen. Ganska intressant eftersom denna har företräde på de flesta arenor i samhället. Min gissning är att om man är van att ha detta företräde, blir känslan av diskriminering starkare. Andra grupper är vana att kliva åt sidan och ser därför diskriminerande strukturer och vardagsdiskriminering som en del av livet!

Jag vet inte vilken planet eller land han bor i men senast jag kollade så är ju majoriteten av svenska filmer regisserade av män och då är det liksom inte en majoritet på 51% utan lite närmare 100% än så.

Men snyggt sätt att försöka göra PR för sin film.

Vad som är underligt är att det inte satsas resurser och energi på de platser där männen är i minoritet, ex förskollärare, genusvetare etc, för att få dessa områden mer jämställda. Men det är väl så att kvinnor inte vill lämna ifrån sig den lilla makt de har 😉

Svar:
Knappast det det handlar om. De flesta kvinnorna som jobbar inom vården och barnomsorgen VILL ha dit män. Problemet är att dessa yrken har så låga löner och så låg status att män ogärna väljer dem. Det är lättare att få kvinnor att välja högstatusyrken med bra löner än att få män att välja motsatsen. Det fattar ju vem som helst!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Pelle P

Resurser och energi borde väl du ha? Uppmunta till sånt på din blogg, det behövs nån man som tar tag i det där

Och herregud here we go again. Ett fetto till feminist som sitter inne hela dagarna öppnar sin käft om något sådant? Vad faaan vet du om det? Självklart är det så, vad som inte är sant är att kvinnor är diskriminerade. Herregud för apor till kvinnor med intelligens som daggmaskar.

Någon som har fitta nog att svara på om det INTE stämmer att kvinnor får mer bidrag för att dom är just kvinnor.

.. I rest my case, jävlar idioter….

Svar:
hej kvinnohat! Du är härmed blockad.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

jämställd handlar om att ha samma möjligheter i samma bransch oavsett vad, så hur vet du att han inte är diskriminerad?

Svar:
kanske eftersom att filmindustring består av män män och män?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Pelle, det gör de ju! Generellt sett kvoterar många kommuner in efter kön eller etniskt ursprung beroende på vad som är i minoritet. När jag jobbade i butik fick den mer kompetenta kvinnan nobben för en ung man utan erfarenhet för att den manlige chefen ville ha en manlig andreman.

Samma sak hände med min manlige vän som sökte till en tjänst som barnpassare på dagis, en del av anledningen att han fick jobbet var pga hans kön eftersom arbetsplatsen skulle vara mer jämställd.

Jag tycker att kvotering i sig är värdelöst eftersom det ger folk möjligheten att säga "hon/han fick bara tjänsten för att de var si/så" utan att på något vis ta hänsyn till att den som blev anställd kanske var mer kompetent.

I övrigt, bluäh, nu fick jag läsa Pelle Billing och hans horder av kommentatorer som bara får mig att bli illamående!

Matilda

Nej jag älskar alla kvinnor, däremot har jag något emot korkade feminister.

1. Du har inte läst artiklen

2. Du vet inte vad det handlar om

3. Du är en feminist som troligen då apar efter Dahmer som är bevisad manshatare.

4. OCh du kallar mig kvinnohatare.

5. Låt mig skratta dig i ansiktet patetiska människa

Det är klart att det är jobbigt, feminismen är de mediokra männens stora fiende. De kompetenta männen har ju ingenting att frukta men Raffe m fl får nog (lyckligtvis) vänja sig vid att den enorma kvoten för manliga medelmåttor blir något mindre…

Mats skriver: "Självklart är det så, vad som inte är sant är att kvinnor är diskriminerade"

Jag säger att kvinnor ÄR diskriminerade. Källor på det? Jamen varsågod:

Bara i lön så tjänar kvinnor 18% lägre än män inom EU (Nyström, *EU och arbetsrätten*, 2011, s. 176.)och det finns prejudikat från arbetsdomstolen och EU-domstolen (Defrennemålet och Kumlamålet) där de slår fast att kvinnor är lönediskriminerade.

Vad har du för källor för ditt påstående?

Mats – jag tycker du låter som en kvinnohatande apa med intelligens som en daggmask. Du uttrycker dig då inte bättre än så…

Tycker det är intressant att LD är en mashatare, för gud vad jobbigt det måste vara då att leva och ha barn med en man…

DN hade ett förslag på vilken festival Rafael kunde söka sig till: Cannes-festivalen, där alla 22 filmer inom tävlan var regisserade av – ta-daaaa! – MÄN!

Till och med när en kvinna för första gången fick en Oscar för bästa regi så menade Bret Easton Ellis att anledningen till att filmen blev så bra var helt och hållet (den manlige) fotografens förtjänst. Skönt att få det förklarat dårå…

Är det bara jag som inte förstår på vilket sätt denne Rafael Edholm skulle blivit diskriminerad?

Nu har jag enbart gått in via länken här hos ladydahmer och läst. Men jag står som ett frågetecken.

Rafael är diskriminerad av filmbranschen! På så sätt att han blivit… Öh…Va…? Nämensåatté, hrm…

en snabb överslagsräkning på http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/svenska-biopremiarer/ när jag valde 2011 och enbart långfilmer, gav följande resultat:

Filmer som regisserats av män: 25

Filmer som regisserats av kvinnor: 12

(disclaimer: jag kan ha räknat fel, jag är ju bara kvinna)

Spännande det här. Men den kvinnliga dominansen kanske finns på annat håll, i osynliga hierarkistrukturer. Jag väntar med spänning på fler siffror.

Det enda jag har att tillägga är att en av filmerna från 2011 regisserades av Görel Crona, som brukade vara gift med R. Engholm. Jag vet inte om detta är något som påverkat hans subjektiva rapportering om könsförtrycket inom svenska filmbranchen.

Var kan man få ett sånt där kvinno-bidrag??? Efter att ha försörjt en värdelös ursäkt till man i 5 år så skulle jag minst sagt behöva lite hjälp att komma på fötter igen…

Är det ngn mer än jag som känner att Pelle Billing gjort dålig re-search i det här fallet?? Om man ska kunna ta ngn med så mycket hat och fördommar på minsta allvar så måste faktiskt den personen åtminstone skriva om saker som är sanna. Men (måste scrolla upp)Edholm har ju fått lysande reklam för sin film nu! Varenda kvinno- och feministhatare i Sverige kommer ju se den här filmen nu. Och det var garanterat så han tänkte oxå. Han är inte dummare än att han utnytjar klimatet till sin fördel.

Svar:
Jämställdister trasslar in sig i offerkoftan emellanåt
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Iofs har jag ingen aning om kvalitetsnivån på Pelle Billing eftersom jag haft oturen att gå in och läsa när han gjort den här typen av inlägg… Men jag hade bra mycket högre förväntningar med tanke på att han är vän (?) med One way communication som är helt fucking awesome i alla kategorier.

Svar:
Billing träffar rätt då och då, men hans kommentarsfält är en jävla fars.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *