Kategorier
feminism & genus

"…det är samma norm, samma struktur, samma mönster, som upprepas så väl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige."

Det är så märkligt att så fort man kritiserar en företeelse som sexism eller ojämställdhet så ska det jämföras till förbannelse med andra kulturer där kvinnor mördas, kastas från balkonger eller på annat sätt förtrycks med våld som om man inte kunde ägna sig åt både stora och små frågor samtidigt.


Och sen att det ska vara så svårt att förstå att dessa företeelser går hand i hand med det som händer under våra näsor. Oavsett om det handlar om kvinnor som hedersmördas eller en ung tjej som blir tagen på rumpan så handlar det om samma könsmaktsordning. Det handlar om att kvinnan inte har rätt till sin egen kropp och att kvinnans sexualitet inte är hennes egen. Det handlar om män som förtrycker och som tar sig friheter på kvinnors bekostnad. Samma strukurer. Samma tankesätt. Samma kvinnosyn.

Läs gärna Gudrun Schymans fantastiska tal om könsmaktordningen. (Det s.k ”talibantalet”)
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

20 svar på ”"…det är samma norm, samma struktur, samma mönster, som upprepas så väl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige."”

jag förstår kvinnans situation, och underlägsenhet i samhället(det är ju mitt egna perspektiv), men det vore väldigt intressant att veta hur du ser på sexism från "den andra sidan". jag själv tycker den skämtsamma attityd som späder på förnedringen hos en man som utsatts för exempelvis tafs, är intressant(skratt, hån, "mäns sexualitet kan inte kränkas av en kvinna" etc). nu förstår jag varför du och många andra, inklusive jag själv, inte lägger ned lika mycket tankeverksamhet på den synen; men det vore spännande att se hur diskussionen här i kommentarsfältet skulle se ut.

Varför ska alltid det "argumentet" komma upp? Vi hade en jättebra föreläsning om genus i skolan, och en kvinna i klassen räcker då upp handen och säger "ja men i andra länder så stenar man faktiskt kvinnor!" Ja, och?!

Att det är värre i andra länder rättfärdigar knappast det som är dåligt här. Är det okej att barn i Sverige får gå hungriga ibland, eftersom det faktiskt finns barn som svälter i andra länder? Nej knappast.

Klart att män och kvinnor inte ska ha olika förutsättningar "what so ever". Idiotiskt från början till slut. Nu är det ju så och hur i h-vete vi ska komma till rätta med man/kvinna – kvinna/man är en tuff nöt att knäcka. Debatten är en god början, tycker jag. /Mia

Men är det ändå inte något som man kanske bör prata om i alla fall? Alltså, kulturkrockar och kvinnosyn? Lite knepigt att de flesta som gör det använder det som ett rasistiskt argument.

Har själv upplevt att jag känt mig mer uttittad, tafsad på, hotad och ifrågasatt av "utländska" män. Visst, dumt att generalisera så, men det är min erfarenhet. Och det har gjort mig både rädd och ofrivilligt fördomsfull. Är det bara jag som känt så? Om inte, varför pratas det inte om det?

Jag fattar inte varför det måste vara allt eller inget?

Varför måste en feminist bete sig på ett visst sätt för att "duga", eller som jag skrev i kommentarerna till artikeln, varför måste en vegetarian vara perfekt för att slippa kallas bluff?

Jag har i många år undvikit att kalla min feminist (och även ateist) på grund av den negativa och nedlåtande ton som många då fått mot mig.

Nu är det slut på den skiten!

Rebecca, Feminist och Ateist

Ja den kommentar hör en sjukt ofta, beror förstås på brist på andra argument. Men jag säger så här. Om man leder ett maraton, inte lägger man sig ner och vilar då bara för att man leder. Nej MAN FORTSÄTTER SPRNGA FÖR ATT NÅ MÅLET. Man slutar inte springa förrän man är i mål, om man inte är dum i huvudet förstås. Och vi slutar inte kämpa förrän vi är JÄMSTÄLLDA.

Nu ska jag läsa Gudruns tal. Hon är min idol. Hon och du. :love:

När folk drar det argumentet, "men det är mycket värre i många andra länder!", brukar jag hålla med och peka på det som ännu ett starkt argument för hur behövlig den feministiska rörelsen är, eftersom den världen över strävar till att bekämpa kvinnlig könsstympning, hedersbrott, sexualbrott, etc etc.

Apropå allt och ingenting; jag såg precis Skavlan med bland annat författaren till boken "Män är från Mars, Kvinnor är från Venus; John Gray som gäst. Jag hade ont i magen under hela sista delen av programmet där HAN talade, jo, för det var ju mest han som pratade HELA tiden, utan att lämna plats åt någon annan, även fast de som var närvarande, bl.a. Mona Sahlin och Timbuktu inte hade så många kloka argument mot när de väl fick chansen. Jag rekommenderar starkt att se det, om ni inte redan gjort det, blev så obehaglig till mods och nästan stum av hans konstanta applåder (?!). Se och berörs!

John Grey ja, jösses amalia. Gapar, missbrukar härskartekniker och säger emot sig själv. Sahlin försöker föra en vettig dialog med honom och han beter sig som en amerikansk seriefigur. Men jag älskar att han liksom har grundat en teori om kvinnor och män som i praktiken innebär att han aldrig ska behöva ändra sitt beteende eftersom "män och kvinnor funkar så". Oavsett hur många som säger emot honom. Starkt.

Det är samma sak som det sk. Oprah-syndromet, (och numera kanske man också säger Obama-syndromet?), där vita använder sig av Oprah för att peka på att det inte alls finns några orättvisor mot svarta. Herregud, USAs rikaste kvinna är ju svart! Och så det klassiska, när folk är ute och reser, och sen kommer hem och säger att ja vi ska inte klaga, vi har det ju så bra här. Det för ingen någonstans att bara sitta och vara nöjd bara för att andra har det sämre, och det är så typiskt att de som har makten (eller de som inte bryr sig för att de saknar både insikt och empati) tycker sig ha rätten att bestämma när de som känner sig förtryckta bör vara nöjda.

Jättebra debattartikel, och du har så rätt i att man kan engagera sig i stora och små frågor. En person kan brinna för flera samhällsfrågor samtidigt, är det verkligen så svårt att förstå för vissa…?

sabina: jag kan tänka mig att det inte är roligt för en man heller att bli taffsad på eller jämförd med andra män utseendemässigt. Som när någon grabbar tag i paketet skämtsamt eller klämmer på rumpan och jämför med de andra killarna i rummet. Ofta räknar man ju med att en "riktig man kan ta sånt". Men inte alltid förstås. Jag tycker det är bra när både tjejer och killar vågar säga ifrån. När de känner sig obekväma alltså.

Jag är så jävla trött på att man inte får bry sig och reagera på företeelser bara för att "det finns värre". Det är en löjlig inställning. Bara för att människor svälter i Afrika så slutar ju knappast dessa människor äta frukost. Logiken är totalt frånvarande, varför skulle man bara få bry sig om de allra allra största problemen? Skrev ett inlägg om detta, hoppas och tror att jag inte är den enda som känner så här. http://lselt.blogg.se/2012/february/ratten-att-faktiskt-bry-sig.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *