Kategorier
feminism & genus

Det är tydligen viktigt att man framhäver barnets kön

Kloka fina Bambi skriver att hon INTE tänker klä sin dotter i klänningar. Och diskussionen blir vild. Herregud liksom, stackars flicka som begränsas och förtrycks! Folk vallfärdar för att uttrycka sin upprördhet och jag fattar noll. Vad är det som är så otroligt hotfullt att välja bort klänning? Vad är det de tror att ungen går miste om? Vad är det för biologiskt klänningsbehov som flickor tydligen har? Och hittills har jag inte sett ett enda inlägg om hur elak och förtryckande bambi är som inte låter Zack ha klänning. För om nu klänning är sånt lekvänligt och fantastiskt plagg, borde det inte vara lika självklart att pojkar kläs i det?
Jo det är jag som liten.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

42 svar på ”Det är tydligen viktigt att man framhäver barnets kön”

Vad är det som är så otroligt hotfullt att välja bort klänning? Frågar du. Om man vänder på det då? Vad är det som är så otroligt hotfullt med att välja klänning:question: Det är luftigt med klänning och i många andra kulturer går män i "klänning" (arabländerna t.ex. män går i långa tunnikor eller klänningar kan man ju kalla de, kärt barn har många namn.) Det är bekvät och svalkande ju. Vill man inte ha klänning så fine, men det är inte hemskt att ha det heller. Trodde att Genussnacket inte hade någonting att göra med färger eller klädesplagg…? Eller?

1. vem har sagt att det är fel att ha klänning? inte jag iallafall. Dock så kan man ifrågasätta varför en hel grupp människor ska diskrimineras. (männen) när de inte får tillgång till alla plagg som kvinnor.

2. Kläder har i högsta grad med genus att göra. Studier visar på att barn bemöts olika beroende på hur de är klädda och vilka färger de bär.

Pojkar i spindelmannenkläder eller mörka färger får ofta höra hur tuffa de ser ut, man pratar med lite grövre macho röst och skojar lite fysiskt sådär med killarna.

Tjejer i kjol, klänning eller rosa får ofta höra va fiiiina de är osv. Man pratar mjukare, tystare och framförallt MER med flickorna, kramas och myser och bekräftar att de är söta.

Är helt fascinerad över hur upprörda folk blir när föräldrar gör liknande val. Själv har jag läst Kanaliseras blogg, http://kanalisera.blogspot.com/ om att inte berätta könet på sitt barn. Läs även hennes sambos blogg: http://jeppehej.blogspot.com/

Själv har jag oftast valt att skriva om mina tonåringar som den äldre och den yngre. Det intressanta är att när jag skriver något om duktiga prestationer i skolan så tror flera att det är min dotter det handlar om och när jag skriver om bra idrottsprestationer så säger de att min son är duktig. Men jag har inte sagt vem som gör vad. Så klart att vi är låsta i våra roller och bemöter människor helt och hållet efter kön.

Jag valde att inte klä min dotter (9 mån) i klänningar (thanks to LD) och jag är så glad över mitt beslut. Hon har inget rosa alls och det är så sant att de bemöts olika pga kläder och färger, för min man var lite tveksam " men ska hon inte ha klänning?" Jag bara nej! Vad har hon för behov? Han bara: "Du läser för mycket" MEN han själv säger till våran dotter (ometvetet) "hon är tuff som en pojke, hon är så busig." Och så blir hon ju busig (jag läste att barn beter sig så som vuxna förväntar sig att de ska bete)och jag vill att hon ska vara lite busig och inte blyg och fiiiin osv

Dessutom klänningar och kjolar INTE är lekvänliga, på min dotters gamla dagis sa fröknarna till alla mammor att de ska kla sina flickor i BYXOR.

Förresten LD vad fiiin du är i rosa klänning 🙂 ju men vad annars säger man? Det blir första rektion..inte säger man vad "tuff du är i rosa klänning"

Hahahaha, jag bar klänning en hel del när jag var liten. Idag används det… (hmm) Inte?

Sist jag hade klänning var April 2007 på min bröllopsdag.

Så det spelar ingen roll om man får använda det som liten eller inte. Det är något man kommer välja själv sen ändå. 😛 /Clinen

Okej, så genus har i högsta grad att göra med frg på kläder och vilka klädesplagg man väljer. Tack för upplysningen. Känns begränsande dock…

Ps. LD ingenstans i mitt tidigare inlägg kan jag utläsa att jag skulle ha skrivit att du skrev att det är fel att ha klänning… Tycker inte heller att män diskrimineras, kolla bara på Babsan ;-)Nä, seriöst killar kan bära klänning, det är ju inte förbjudet.

Det jag tycker är konstigt är att man kort och gott säger att jag tänker inte sätta på mitt barn klänning/en rosa tröja/en spidermanbody. Varför inte? Alltså det handlar inte om att man MÅSTE sätta på sitt barn en klänning men VARFÖR klargör man att man ABSOLUT INTE kommer göra det? Folk som faktiskt klär sina barn i klänning känner väl sällan att den måste påpeka att JAG KLÄR MITT BARN I KLÄNNING! Varför låter man inte det vara bara?

Jag blir bara så jävla uppretad av den där diskussionen på Bambis blogg. Hur man väljer att klä sina barn är en del av uppfostran, vare sig man vill erkänna det för sig själv eller inte. Allt man gör, alla val man gör gällande ens barn har med uppfostran att göra oavsett om det gäller kläder, leksaker, mat eller vad man gör för familjeaktiviteter, allt ingår i uppfostran, alla val man gör påverkar vem barnet blir som vuxen, dessto snabbare man inser det, dessto snabbare kan man göra ta medvetna beslut gällande hur man vill att ens barn ska uppfatta världen som vuxen.

Lee Vad är genusmedveten uppfostran för dig, vad innebär det?

Kattis varför skulle man inte kunna skriva om det, det är ju sådant som är intressant att skriva om det man brinner för, det som gör den till den man är och de intressen man har, om tex är intresserad av genus och jämställdhetsfrågor så blir ämnet intressant och relevant.

Anna: Försöker greppa det hela helt enkelt och försöker få till en sund inställning till genus. Jag kan inte besvara din fråga då jag är osäker på svaret helt enkelt, det är inte lätt det här. Dock så försöker jag ha ett öppet sinne och lära mig.

Visst får man skriva och prata om vad man vill, det är inget jag tänker förvägra någon. Jag säger bara att jag tycker det är intressant, att man känner att man behöver vifta med att man vägrar klänning..

Som kloka Bambi skriver handlar det absolut inte om ngt förtryck, inte ens om förbjud. Så länge barnet inte kan välja själv så är det ALLTID vi föräldrar som bestämmer. Å då skulle det innebär att ja förtrycker Ville som inte låter honom ha klänning. KOnstigt nog är dte ingen som varit på mig om det!?!

Jag tycker Bambi gör HELT RÄTT i att klä sina barn lika oavsett vilket kön de har. Det är ju själva poängen det.

Och som Anna skriver. Kläderna är en liten sak i genusdebatten MEN allt är ju småsaker om man delar upp det å det blir stort om man slår ihop det.

Jag har fått höra det där ett antal gånger i diskussioner, att jag är "begränsande" som väljer bort de mest typiska tjejkläderna till min dotter, att jag då inte ger henne tillgång till alla roller. Vilken roll det är de menar att hon missar har jag inte förstått? Hon är 1 liksom, vad får hon ut av att bara bemötas som "söt"? Är det ens en roll i sig, att bara vara "fin"? & Precis som både du & Bambi skriver, varför lider inte pojkar av att inte få tillgång till den rollen? Om nån kan ge mig ett bra svar på den frågan så vore det intressant!

& Nej, jag klär inte mitt barn som en typisk pojke heller om nån undrar, & hon har faktiskt en tunika som hon använder till vardags ibland. Skulle hon få en lillebror nån gång skulle han få ärva den 😛

kattis — att välja bort vissa plagg kan vara ett ställningstagande som man känner är viktigt att förmedla. För mig handlar det om genus, om hur barn bemöts.

Det är inte så att jag säger "jag har valt bort klänning bara för att" utan jag säger "jag har valt bort klänning därför att det bidrar till att min flicka blir bemött utifrån sitt utseende och kön".

På samma sätt som jag kan berätta att jag valt bort kött för att jag inte är ok med djurindustrin eller att jag valt bort pornografi för att jag inte vill stödja en industri som utnyttjar kvinnor… förstår du hur jag menar?

För mig ÄR det viktigt att berätta hur jag tänker, dels för att påverka andra och dels för att stärka andra. Och DET har jag lyckats med. 🙂

lee – tvärtom! Det är inte ett dugg begränsande. Om du tittar på hur människor generellt väljer att klä sina barn (jag föreslår att du tittar här: http://ladydahmer.blogg.se/2009/april/mangfald.html) så märker du snabbt att genus möjliggör mer variation och fler möjligheter.

Att välja bort vissa kläder innebär att man väljer bort ett visst bemötande som i sig kan vara extremt begränsande för barnen.

karolin — nej jag skulle inte klä min ev. pojke i klänning heller såvida han inte efterfrågade en.

Men jag skulle antagligen välja mer pasteller och mer gull-gull ("tjejigt") till en pojk än en tjej.

Detta är en del av vad man kallar "kompensatorisk pedagogik" vilken innebär enkelt att man medvetet försöker kompensera där det finns brister och motverka det traditionella könsmönstret.

Om du är nyfiken på att läsa mer om kompensatorisk fostran: http://ladydahmer.blogg.se/2009/april/utkast-jag-sag.html)

Äh, mitt barn har klänning ibland och många gånger en tyllkjol över byxorna. Roligare att dansa till pippi i- inte är det så opraktiskt heller, så länge de inte är för långa. Och herregud vad bra rutschkana man åker i tyllkjol!!! glider liksom på plasten i kjolen.. Han älskar sin inging (klänning)

Äh, mitt barn har klänning ibland och många gånger en tyllkjol över byxorna. Roligare att dansa till pippi i- inte är det så opraktiskt heller, så länge de inte är för långa. Och herregud vad bra rutschkana man åker i tyllkjol!!! glider liksom på plasten i kjolen.. Han älskar sin inging (klänning)

Det är lätt att välja kläder till en 1-åring men vad gör du om Ninja vill ha klänning när hon är äldre, säg 4-5 år, förbjuder? Föresten har jag klänning eller kanske mer oversize tröja och strumpbyxor varje dag för det är sjukt skönt.

// en fd jeansmamma och mamma till 5-åring med mycket starka åsiker och vilja.

Jag klär min dotter i ROSA & KLÄNNING, men även i baggyjeans och rockbodys.

När hon är större och kan tala om vad hon vill ha på sej får hon bestämma bäst hon vill, bara det är tillräkligt för vädret och tillfället (nu menar jag inte att hon måste vara finklädd på middag o.s.v. (mjukisar blir bra för mej).

Är bebisen i magen en pojke, eller jag får någon i framtiden får han väldigt gärna ha klännig, kjol & ROSA, om han så vill.

emma — nej, varför skulle jag förbjuda henne om hon vill ha en klänning? Varför tror så många att det är förbud vi pratar om?

däremot så kommer jag sätta gränser. Det ska vara lekvänligt och tåligt och hela garderoben får inte bestå av klänningar. Högst en eller två, och de används när man ska klä upp sig lite extra. (just för att på dagis så leker man)

Så länge barnet mår bra och få ha på sig det den tycker är bekvämt och bra så kan det ju knappast spela någon roll? 🙂

Jag menar hon bryr säg väll knappast vad hon har på sig nu, men kanske när hon är äldre? Vem vet, kanske hon vägrar att ha klänning då eller älskar att ha det? Det är ju upp till henne då 🙂

Är det så farligt om nån hade sagt till Ninja "vad fin du är i din klänning" då…? (om hon nu hade fått ha klänning).

Kan inte en flicka faktiskt VARA fin i en klänning?

Jag säger lika ofta till min son eller mina vänners söner om de har nya kläder "men vad fin du är i den nya tröjan!" som jag säger "vad fin du är i nya klänningen" till deras döttrar.

Jag vet inte… kanske för att jag själv inte är en människa som använder uttryck som "vad tuff du ser ut" eller "vilken gullig klänning du har" så kan jag inte se problemet i detta.

En liten fundering, Om Ninja skulle vilja ha klänning på sig när hon blir lite äldre, skulle hon få det? om HON vill det alltså.. Själv tycker jag det är fint med små tjejer i klänning, men jag skulle inte tveka att dra på min pojke en klänning om han vill ha det.

"Ja jag tycker faktiskt det är "farligt" att lära småtjejer att deras utseenden är viktiga och att är man klädd i söta kläder så får man mer uppmörksamhet.

Varför ska min dotters utseende värderas? läs gärna mer här: http://ladydahmer.blogg.se/2009/may/vad-glad-jag-ar-att-se-dig.html

"

Vad jag menade var att om jag även säger till en pojke som har en ny tröja/byxor/mössa "vad fin du är i din nya tröja/byxor/mössa!", är det DÅ okej att säga till en tjej att hon är fin i sin klänning?

Eller ska INGET barn oavsett kön få höra "vad fin du är i dina nya kläder", oavsett om det är en klänning eller en tröja?

Får man inte säga "vad fin du är i nya kläder"? eller är det ok om jag formulerar mig likadant och exempelvis använder ordet "fint" istället för de stereotypa könsbundna orden "gullig" och "tuff"?

ML det är bra att du tänker lika oavsett om det är en pojke eller flicka, men jo jag måste nog säga att MIN personliga åsikt är att det bästa är att man inte fokuserar eller kommenterar utseendet alls!

Det finns ju så mycket annat man kan säga! (läs gärna inlägget jag länkade till för exempel) 🙂

"däremot så kommer jag sätta gränser. Det ska vara lekvänligt och tåligt och hela garderoben får inte bestå av klänningar. Högst en eller två, och de används när man ska klä upp sig lite extra. (just för att på dagis så leker man)"

Min poäng var att vissa barn (tex mitt) tokvägrar byxor och vill bara ha leggings av modell som "inte kliar". Dessutom tycker jag en klänning/tunika och leggings är mycket mer lekvänligt då det ger betydligt större rörelsefrihet om man vill klättra, röra sig än byxor. Möjligtvis är mjukisbyxor lika rörliga. På den tiden jag kunde bestämma över vilka kläder hon hade på sig gällde bara könsneutrala färgglada kläder. Men nu väljer hon själv och jag tänker inte bråka (för jag lovar, bråk skulle det bli) om något så oviktigt som kläder. Alltså har ungen klänning och helst rosa. Så blir det.

emma skillnaden är att JAG inte tycker att kläder är oviktigt. Kläder påverkar hur vi bemöts, hur kan det vara oviktigt??

ang. leggins så tycker jag inte att det är ett dugg lekvänligt. Tights tål inte tuffa lekar där man kryper runt i gruset, springer och ramlar, klättrar i träd osv.

barn blir arga på sina föräldrar och bråk uppstår. OFTA. Jag tycker det vore ansvarslöst av mig att alltid låta min unge få som hon vill bara för att undvika bråk. Bråk är inte farligt,tvärtom – det lär barnet konflikthantering, kompromiss och förhandling.

Jag är föräldern, jag bestämmer.

Varför folk inte reagerar på att inte pojken har klänning? Antagligen för att folk utgår ifrån att pojken har det fria valet att själv välja om han vill ha klänning eller inte. Har hon förbjudit båda barnen att ha klänning så är det ju rättvist, men ändå konstigt.

Förstår inte varför man ska förbjuda sina barn att ha klänning, oavsett kön på barnen. Ja, jag tycker att det begränsar dem. Hade hon bara förbjudit pojken att ha klänning så hade nog inte många feminister gillat det heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *