Kategorier
feminism & genus

Det är viktigt att barn lär sig att välja rätt från tidig ålder

Jag har fått en hel del kommentarer från läsare som undrar what the problem är när det gäller könsspecifika kläder. Kan vi inte bara köpa de plagg vi gillar oavsett vart de hänger? Problemet är att butikerna säljer ett koncept, en ide om hur det ska vara och hur vi ska se ut. En mall. Det påverkar oss. Det vore naivt att påstå något annat. Det är inte så mycket efterfrågan – produktion, utan snarare produktion – efterfrågan. Butikerna säljer en ide till oss och vi påverkas och vi köper. Med barn är det ännu värre. När de går in i en butik med mamma och pappa och ser den tydliga uppdelningen (oavsett om det gäller kläder eller leksaker) så påverkas de att ”välja rätt”. Flickor här och pojkar där! Barn har ett stort behov av att passa in, inte sticka ut, vara som alla andra och när de ser vad som är rätt för deras kön så blir det mindre risk att de vågar bryta normer oavsett hur mycket de råkar tycka om en viss tröja eller en viss färg. Läs gärna vad fina Nina Ruthström och bästaste Anna Kaagaard Kristensen skriver om det.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

15 svar på ”Det är viktigt att barn lär sig att välja rätt från tidig ålder”

Skrev en kommentar till det förra inlägget som du inte svarade på, och nu när du tar upp det på det sättet som jag funderar över så måste jag kopiera kommentaren igen och hoppas på svar 🙂

"Jag kan ju vara lite trög..

Men tänkte, är det inte bättre att inte köpa några av de där kläderna? Oavsett till vilket barn?

Alltså.. typ H&M och Hello kitty, det är ju typ som ett litet märke inom H&M, menar jag, så de ser väl att det är någon som vill ha kläderna, men vet dock inte vilket barn. Utan ser bara att en efterfrågan finns på Hello Kitty?

Vet att HK är ett kul märke, vem gillar inte söta katter, men för sakens skull menar jag?

Äh vet inte.. men berätta gärna hur du resonerar. Vore kul att få veta :-)"

idun jo visst kan man göra så. Men jag gillar plaggen. lol.

Jag köper dock bara HK-kläder som INTE är tajta och supertjejjiga. Vi borde snarare efterlysa vanliga plagg med HK. T-shirtar UTAN puffärn och volanger. osv.

Jag blev verkligen varse angående kläder som hänger på olika avdelningar när jag handlade stinky (tror jag h*n heter)kläder till min son på Lindex där alla färgerna hängde tillsammans när det gällde babykläderna men när jag kom hem och dottern deklarerade att hon oxå ville ha en sån tröja och jag fick springa mig dum innan jag till sist hittade den på "kill"avdelningen, den var ju turkos och ljusgrön vad dum jag var som inte tänkte på att detta var "kill"färger grrrr tycker dem kan hänga kläderna kategorivis samt färgvis istället typ jeans, kortarmat, tights, klänningar osv i typ färgskalan eller märkes som alla ex stinky/mumin kollektionen tillsammans oavsett färg så kan man själv få välja vilken färg man vill ha oavsett kön

Dessutom är det svårt att fritt plocka kläder från olika ställen i butiken eftersom de är olika stora! Jag som endast är en enkel moster (de jag är faster till är 16 år och uppåt så dem är det inte riktigt samma sak med) och inte har barnen med mig eller ens har sett dem på ett tag när jag ska köpa nått får ju stora problem om syrran sagt st 116 till hennes son och jag vill köpa nått från "tjejsidan" och ibland då behöver ta en 122!

Skulle de dela upp efter storlekar skulle de inte kunna behålla samma korta, tighta, tröjor till ena könet. Inbillar jag mig…

Jag förstår absolut det, har många barn runt mig som gillar den kissen. Men det måste ju gå att få tag på sådana kläder som inte är genom H&M(som inte verkar tycka könsspecifika kläder är något problem)..?

Jag tycker oavsett att idén är bra. Ingen kan göra allt.. och det är ju verkligen sant 🙂

En dröm vore ju om det gjordes smarta kläder som är gjorda för lek och bus men som samtidgt är snygga och roliga.

Är ju lite så att om man vill ha kläder som barnen kan leka i så får man ta det trista tråkiga.

Särskilt till pojkar, tyvärr.

Ska man handla till tös kan man pendla mellan "avdelningarna" och plocka lite här och lite där.

Svårare till pojk. Av ngn konstig anledning så har alla "tösa"kläder puff armar, konstiga former och snitt…

Lite plus till Lindex som faktiskt delar upp bebiskläderna lite efter "märke" och inte efter pojk/flick kläder.

Jag hatar att shoppa. Traska runt i butiker och glo…… När det gäller bassaker: strumpor och pyjamaser köper jag gärna typ ICA Maxi, City Gross. Men CG har enormt stor könsfördelning. Chockrosa strumpor till tjejer och svarta/blå/grå till pojkar. Blandar därför friskt på båda barnen.

TÄnker själv försöka undvika att handla med barnen. De behöver inte se all denna indelning, och små barn har inte i affärer att ränna, de vill hellre leka och busa. Och mamma också för den delen.

Jag har fått mycket, köpt på tradera eller Lindex, KappAhl.

Själv jobbar jag i en secondhand butik och där sorterar vi då inte upp pojk och så kallade flickkläder utan allt hänger liksom i samma hörn av butiken, det enda vi sorterar ut är byxor till en ställning, jackor till en och bebiskläder till en detta pga platsplacering. Annars hänger allt huller och buller.

Dessutom vet jag att flera secondhandbutiker gör på samma sätt så att, säga att det inte finns butiker som struntar helt i det här med uppdelning är ju ett felaktigt antagande även om jag förstår vad du menar (de stora kedjorna) delar ju upp men inte alla butiker som säljer kläder.

Bra skrivet! Jag är varken emot blå eller rosa kläder – det jag är emot är att bara flickor får ha rosa å pojkar får ha blå. Alla ska få välja själva! I dagens samhälle så verkar ju många tro att dem väljer själva, men egentligen så gör dem som dem blir tillsagda, eller hur man ska säga..

Du har självklart rätt men jag tror också att föräldrarna har ett ansvar här. Barnen måste se att föräldrarna går och plockar kläder från bägge avdelningarna, vilket jag gör och vilket också ha lett till att vår dotter springer mellan pojk och flickavdelningen och plockar det som hon tycker är fint. För hemma hos oss så bestämmer vår dotter vad hon vill ha, hon plockar till största del ut de kläder vi skall köpa till henne.

Exakt! Detta har jag försökt förklara för en del, men det verkar inte gå in. Än så länge är min son så liten så jag handlar kläder och leksaker. Men när han blir äldre så kommer han se vad som anses vara "rätt". Jag hoppas att han då kommer vara stark nog att välja det han tycker är fint och roligt! Jag följde inte könsmallen när jag var liten så mina föräldrar måste ha gjort nåt rätt. Därför frågar jag mamma om råd 🙂

Hej! Slumpade in här och kunde inte sluta läsa.

Hörde nyligen på radion (eller läste ngn artikel) en intervju med en tjej som jobbar i en skobutik. Det vanligaste valet för småkillar i 2-3 års åldern är rosa och glittriga sandaler. Sorgligt att det är väldigt få av de där småkillarna som får sina önskningar uppfyllda 🙁

Tack för titten!

/Loppan

:-(:-(

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *