Kategorier
feminism & genus

Det är viktigt att pojkar tycker om oss

När jag var åtta bast så ville jag banta. Jag ville få bort den där lilla putmagen man har som barn och jag jämförde mig med de sötare och framförallt smalare klasskompisarna. Jag gick i andra klass och brukade dra in magen så mycket jag orkade för att revbenen skulle synas. Jag minns att vi vägde oss och den som vägde minst vann. Och på den vägen var det och på den vägen är jag kvar. Redan från dagen vi föds så lär vi våra små flickor att deras värde ligger i deras yttre. (Tajta kläder får flickor i förskoleåldern att vilja banta. Läs!) Att vara fin, söt, gullig, vacker är viktigt. Vi lär oss även att det är viktigt att pojkar tycker om oss och tycker att vi är fina och att vår status bedöms utifrån den partner vi lyckats attrahera. Vi lär ungarna att sexualisera och objektifiera sig själva redan från förskoleåldern. Det är vansinnigt. Och vad som är mer vansinnigt är att detta är så normaliserat att inte en jävel verkar notera det. Snarare tvärtom, det förnekas högt och tydligt och gärna under ursäkten att barn provar på vuxenvärlden. (som om det skulle göra saken bättre) Flickor tror att de måste vara sexiga och pojkar lär sig att se kvinnor som objekt. Vilket i sin tur påverkar deras hälsa. Ätstörningar, depressioner och den ökande dåliga självkänslan är inte en slump. Vi lär oss det här inte bara från de vuxna runtomkring oss i deras tarvliga försök till välvilja (”vem blir inte glad av komplimanger ti hi?”) utan vi fullkomligen drunknar i samhällets och då framförallt medias budskap. Kvinnor är reducerade till objekt. Vårt syfte är att behaga och det börjar redan på dagis och det börjar i klädbutikerna och det sprider sig tills det genomsyrar hela vår verklighet och inte en jävel verkar tycka att det är konstigt. (Tills det är en man som sexualiseras d.v.s.)

Jean Kilbourne har gjort en prisbelönad film om vår kultur, media, synen på män och kvinnor och hur det påverkar oss.

För att se hela föreläsningsserien klicka på följande:

Del 1

 

Del 2

 

Del 3

 

Del 4 Läs gärna vad Anaiah skriver. Och sprid till alla du känner. (och gilla gärna det här inlägget på bloglovin)

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

84 svar på ”Det är viktigt att pojkar tycker om oss”

På tal om kvinnor och män i reklamen. Har ni sett Ajaxreklamen? Mamman städar hemmet, dottern ligger på golvet och beundrar sin spegelbild i den glänsande golvet, sonen bygger borg. Pappa och storebror kommer in genom dörren efter en fisketur.. jag kräks lite

… och jag spyr lite på er och erat genus-tänk.

Det ÄR skillnad på pojkar och flickor/män och kvinnor. Det kommer alltid vara det.

Vi har tillochmed gjort tester på apor och flick-aporna drogs till ljusare färger och valde dockor och såna grejr. Pojk-aporna drogs till bilar och såna grejer. Vad har du att säga om det då?

Människan är bara ett djur. Vi är inte så komplicerade som du vill få oss att vara.

Varför i helva friden gör du sån stor grej av det här? Stackas dina barn säger jag bara. Om de ska gå genom livet som en "HEN", varken en hon eller en han. Om du vill få det till att alla är lika dana. Det är dom inte! Låt Ninja ha en prinsessklänning och låt pojken få en soldatdräkt. BARN GILLAR ATT KLÄ UT SIG OCH MAN MÅSTE ERBJUDA DE ALLA SORTERS KLÄDER/LEKSAKER FÖR ATT DE SKA UTVECKLAS, ELLER HUR?

De här jäkla tjatet och fjanteriet.

Sen bannemig. Raka benen och armhålorna! Det är äckligt! Och det säger ag inte för att samhället säger så, utan för att JAG tycker så och JAG tycker att det ser mycket osmakligt ut.

Fast Sabrina, det är apor. Vi är medvetna om våra tankar och kan ändra på oss.

På tal om reklam för rengöring, den där Via eller vad det är, barn som skitar ner sig men det gör inget för Via är ju så bra: pojkarna skitar ner sig genom att leka i leran ute och bygga rymdraketer, tjejen är inomhus och bakar.

sabrina – för det första: vad DU tycker om hur JAG ser ut skiter jag FULLSTÄNDIGT i. Men du kanske tycker att människor inte ska få vara eller se ut som de vill.

dessutom är det ingen som påstått att det inte finns skillnader mellan könen. Det finns det. Frågan är hur mycket dessa skillnader påverkar personligheten , egenskaper och intressen. Det är dessutom större skillnader INOM könen än MELLAN dem.

Dessutom är det inget argument för att behandla människor olika. Tvärtom.

ang. aporna så föreslår jag att du läser det här:

http://anaiah.blogg.se/2010/august/mina-genusmuppade-barn-har-battre-valmojlighe-1.html

aporna är markattor. Småapor. Inga stora primater. Och framförallt inga människor.

Tack för att du bevisar mina poänger dock! tack för att du bekräftar mina fördomar.

Och du, snälla – läs en bok eller två. För din egen skull. ATt gå genom livet så otroligt ignorant borde vara smärtsamt… fast å andra sidan säger man ju "ignorance is a bliss".

/suck

Asså…

"Sen bannemig. Raka benen och armhålorna! Det är äckligt! Och det säger ag inte för att samhället säger så, utan för att JAG tycker så och JAG tycker att det ser mycket osmakligt ut."

Sabrina, du har aldrig funderat på vad som formar dina tankar och åsikter? Samhället och dess normer och värderingar har ett liiitet finger med i spelet…

JAg läste om Boxer- reklamen och blev helt chockad?! Alla Gilette- reklamer då? kvinnan kommer i underkläder och kramar sin man som rakar sig, eller också sitter de i ett vattenfall i minimal bikini och rakar benen och de tycker boxer- reklamen är för mycket ?!?! Hur fan tänker de då?!

Den där artikeln får mig nästan att börja gråta! Jag har en dotter som är 8 år nu och kläder är ett problem. Till saken hör att hon är lite rund så majoriteten av alla kläder sitter som korvskinn!. Byxorna har sån låg midja att hon visar rövsprickan när hon böjer sig ner. Jag beställde ett par jeans på killavdelningen på H&M och ber en stilla bön att hon kan ha dem.

Fy fan! Min dotter ska inte växa upp och känna som jag och alla andra gjort. Att utseendet är viktigast!

Och hon Sabrina verkar helt pantad. Ogillar skarpt puckade människor.

hmm..jag lyssnade på Del 1, och jag har fårstår vad hon menar men samtidigt håller jag inte med. Hon själv, titta, hon är small och vacker och framgångsrik!

LD frankly,en tjock, outbildad kvinna-ska det vara som ett bra exempel? Jag förstår poängen, att det ska vara OK, men om man struntar i hur man ser ut, om man struntar att sträva efter success, vilka mål ska man ha i livet? Att vara överviktig är inte ok. De kvinnor som de visar på bilder är normala, som de flesta är faktiskt! Varför ska kvinnor men fin kropp reta andra så mycket?

Ja det är inte ok att bry om sin vikt när man är 8! Min dotter är 8, och jag skulle bli väldigt ledsen om hon hade tanke att väga sig och bry sig om det. Det har du rätt i.

Okej. Jag förstår det som att det är ett sätt att göra på som gäller. Your way eller the high way. Jag kan verkligen säga att du öppnat ögonen för mig och lärt mig se på mina barn med nya ögon i vissa situationer men hur ser du på oss som vill uppfostra våra barn jämställt och jämlikt men utan att go all in? Är vi helt dumma i huvudet? Eller bara lite? Jag håller till fullo med om att barn är barn men kan sätta på min dotter (som har långt hår med lockar) en klänning ibland. Oftast leggings och tunika eller muddjeans dock.

Jag blir provocerad för det känns som att jag enligt din syn kommer uppfostra en dotter som kommer få ätstörningar och blir sexobjekt i förskoleåldern bara för att jag inte är helt betuttad i genus. Det blir lite väl generaliserat ibland men det är som sagt dina åsikter och din blogg. :blush:

Min bonusdotter på nio år står framför spegeln och klämmer på magen och tycker hon är tjock. Hon berättar hur hennes mamma godisstrejkar för att banta. Varför berättar man om det åt sitt barn? Hon påpekar att hon är glad att hon har fått sin fars rumpa, eftersom hennes mammas är så platt. Jag undrade varifrån hon har fått det, "mamma sa".

Från det ena till det andra, har du LD tips på barnböcker som tar upp genus, minoritetsgrupper, miljö etc. Skulle uppskatta ett inlägg om det!

Caucasiangirl: "men om man struntar i hur man ser ut, om man struntar att sträva efter success, vilka mål ska man ha i livet?"

Så du menar alltså att det är svårt att hitta något mål med livet om man struntar i hur man ser ut? Och nämn en normalt funtad person som INTE strävar efter success? Det gör vi alla! Vissa tycker att de är framgångsrika endast om de är advokater som tjänar 50 loppor i månaden – andra tycker de är framgångsrika när de är engagerade morsor och en bra medmänniska. Lycka och framgång är individuellt, och vad som innebär att vara lyckad för mig är inte nödvändigtvis samma sak som för dig.

På vilket sätt blir man mindre framgångsrik och får mindre mål med livet, om man breddar könsrollerna och minskar på utseendehetsen kring kvinnor?

/nyfiken

CaucasianGirl: Och vad är det för jävla fjanterier att antyda att LadyDahmer inte kan vara en bra förebild bara för att hon inte är 100% i form!? Du, det där säger bra mycket mer om dig än vad det gör om LD.

Nej, att vara överviktig är inte det allra bästa. Men att vara korkad, undernärd eller utseendefixerad är knappast speciellt sunt heller – ändå så finns det så många som är sådana. Och det anses av någon underlig anledning vara mer okej.

Dessutom tror jag det är bra att visa en annan sida också. Att alla inte är super-fit'a (hehe), lena som babyrumpor och har master-examen att skryta med. Man kan vara fantastisk, vacker och smart för det.

Sedan får du inte glömma att man faktiskt kan vara utbildad även om det inte är konstaterat på papper. Är jag t.ex. mindre utbildad och påläst om jag läst en bok på fritiden? Än om jag skulle läsa samma bok under skoltid?

Amanda

nej jag menar inte att det är svårt att hitta mål i livet om man struntar i hur man ser ut, absolut inte. Du förstod lite fel. Men hon säger att failure is unacceptable, och för mig är det visst unacceptable.Framgångsrik för mig är mycket mer än bara vara advokat.Som du säger väldigt olika saker, men bara att man har mål i livet.

Du har så rätt och jag blir både arg och ledsen när jag ser hur somliga slåss med näbbar och klor för att bevara den här sjuka verkligheten.

Jag har sedan åtta års ålder lidit av sjukdomen body dysmorphic disorder (BDD) och förutom det jävla helvete jag gått igenom och än idag dagligen dras med så har det åtminstone fört med sig något gott: jag har tvingats att ifrågasätta allt som har med utseendets betydelse att göra, både mina egna föreställningar och samhället i stort. Mycket fokus har hamnat på könsrollerna eftersom just den biten var ett stort problem hos mig när jag var barn. Det var fruktansvärt knäckande att ständigt gå runt med krav på att vara si eller så, krav som jag aldrig någonsin kunde leva upp till eftersom jag kände mig så motbjudande ful och flickor förväntas ju vara "fina". Jag såg tydlig skillnad på hur olika pojkar och flickor behandlades och kunde gråta mig till sömns över att jag inte också fick vara en pojke.

Det du gör för dina barn är beundransvärt. Jag önskar att fler kunde agera och resonera som så och jag hoppas att jag, om jag en dag blir förälder, lyckas ge honom/henne/dem alla möjligheter att utvecklas till individer med ett egenvärde bortom kön och ytliga skal.

Amanda

jag sa inget om LD, jaga bara frågade henne. Jag sa inte att HON inte är bra förebild ,jag sa inte att läsa på fritiden betyder att personen är outbildad.

Att vara korkad på utseende-jag vet att det inte är normalt! och jag menade inte det.

Om du vill att jas ska ta exemplar..LD är bra förebild hon har mål,och hon uppnår det. Försöker, och vill. Jag fattade föreläsningen som att det är ok att vara loser, som att det ska vara acceptable. Så tycker jag inte, oavsett vad man har för mål man ska försöka uppnå det och försöka vara bra.

Självklart kan man vara fantastiskt vacker och smart även om man inte har master examen. Har jag nämnt någonstans master examen? 🙂

Caucasiangirl: Vad håller du inte med om? Utveckla gärna.

Jag tycker in intet sätt att det kollaget hon sammanställer föreställer den "normala" kvinnan. Den normala kvinnan ser ut på många sätt. Det finns inget "normalt" som är endast smal, medel eller tjock. Varje kvinna skall ses som normal om det är normal vi eftersträvar. Sunt är ett annat ideal. Det är oftast inte sunt att vara överviktig, men man kan likväl vara fin, vara kvinnlig, vara normal.Och de är precis lika vanliga som smala kvinnor.

De kvinnor som virvlar förbi ser ut som de flesta "modeller". Det krävs bara en förförisk blick och lite retuch så kan vem som helst se ut så. Normala kvinnor sitter det i publiken som man ser kameran svepa över emellanåt.

Sen handlar som jag ser det den första delen mer om budskapet. Varför framställs kvinnan som ett objekt? Hur föreläsarens roll kommer in i det hela förstår jag inte?! FÖr min del skulle det kunna vara vem som helst som föreläst om det, sålänge den personen trott på det den sagt. För det är det viktigaste.

Jag gillar poängen hon gör i dokumentären, att kvinnokroppen används för att sälja precis allt! Fick precis ett exempel ur verkligheten. Jag och två kompisar har precis startat en blogg ur feministiskt perspektiv och en av mina vänner skrev precis ett inlägg om hur sexistisk och objektifierande reklam användes för att sälja böcker. Efter att ha mejlat kedjan så fick min vän den borttagen ur skyltfönstret.

http://feminister.wordpress.com/2011/02/01/booyah/

Jag håller med, och ju mer jag läser om allt skit ju argare blir jag. Har två döttrar varav äldsta snart blir 4. Hur får man släkten att förstå hur vi tänker vad gäller leksaker exempelvis? Vår äldsta hade önskat sig ett skötbord till sina dockor och det tycker jag är helt ok så det köpte vi, samt dockvagn bland annat… helt ok eftersom det är saker hon vill ha och det blandas upp med annat som tex en verktygsbänk… m.m. MEN, barbiedockor och sminkdocka till fyraåring? Det är sånt en del av släkten kommer med. Hur förklarar man utan att verka elak? Som nu inför fyraårsdan? Jag vill verkligen inte att hon ska ha saker som sminkdockor… inte ÄN iaf.

Jag ville också banta då jag var 8. Började få bröst och sånt då och kände mig därför väldigt underlig.

Sen så ja, då jag var 10 började jag utveckla anorexi, och helt ärligt…jag ville ju från början bara vara "fin"….som "alla andra".

Filmen var väldigt bra!

Näe jag var 8 år var jag övertygad om att jag var TJOCK, ful och överviktig. När jag för något år sedan (då 18) tittade på gamla kort kunde jag inte tro vad korten visade. Det var en söt HÄLSOSAM unge. Jag fattade ingenting, jag letade och letade men hittade inte tjockisen någonstans alls? VAR VAR DE RIKTIGA KORTEN PÅ TJOCKISEN?!M(Har fortfarande inte hittat dem, hrm…)

Men du, LD! Det vore kul om du kunde berätta mer om din Sociala Fobi. Liksom hur den yttrar sig, vad du kan och inte kan, och hur den påverkar din vardag. För du känns ändå som en väldigt framåt och social person, hur går det ihop? ;-P Bara nyfiken.

/en till med SF!

JENNY allt är inte svart eller vitt. Det jag kan tänka om dig och de som du är bara att ni inte riktigt förstått vidden av hur kläderna faktiskt påverkar våra barn. Det är ingen skam i att sakna kunskap.

Dum i huvudet är man om man resonerar som Sabrina här ovan.

CAUCASIANGIRL – det är inte fel att vara framgångsrik, smal eller vacker. Problemet ligger i att det är normen. Att vi hjärntvättas att tro att vi är misslyckade och fel och förlorare om vi INTE uppfyller mallen.

Och nej, att vara tjock eller oubildad är inte idealt. Det är inget jag är stolt över eller trivs med och jag hoppas på mer för mina barn (iallafall när det gäller utbildning eftersom att tjock inte per automatik är lika med osund.) Jag är ett uselt föredöme på vissa områden.

Och på andra är jag helt fucking fantastisk. Som min vilja att konstant söka kunskap och inte nöja mig med att vara outbildad. (för jag är INTE obildad) Min vilja att lära mig mer och min vilja att utvecklas. osv.

Och jo det ÄR faktiskt helt ok att vara överviktig. Eller ful. Eller oambitiös. De flesta kvinnor ser INTE ut som de i media och de i reklamfilmerna. Öppna ögonen och se ut.

Din bild av success är inte nödvändigtvis min. Jag ÄR framgångsrik. Jag har allt jag vill ha, jag är lycklig och saknar ingenting. Vad mer kan man önska?

Att bry sig om sitt utseende har ingenting med att bry sig om mål eller livet i sig att göra. Det finns ganska gott om skabbiga, feta och fula men framgångsrika människor. Min erfarenhet är snarare tvärtom – ju mindre man ägnar sig åt ytligt trams desto mer tid kan man ägna åt det som faktiskt är viktigt.

Jag tycker du ska titta på filmen en gång till. Alla delar. 🙂

Jag blev lite störd på Sabrina, jag menar visst, apor kanske drar sej till olika saker och så men det betyder inte att vi gör det för så fruktansvärt lika apor är vi inte. Alla är olika och vill olika saker men när våra föräldrar

gör si och så för att vi ska vara olika som killar och tjejer blir det automatiskt så. Om vi hade fått bestämt helt själva så hade inte samhället blivit såhär sexistisk, eller hur säger man?

Och det är inga som helst fel på att vara smal och så men det är inget fel att vara på något annat vis heller.

Killar blir ju också påverkade av vad samhället säger, säger samhället att smala "vackra" tjejer som är helt tillgjorda är tjejer som är lite högra än de andra och vackrare och sånt tror ju dom det och väljer därför dom som följer det. Alla påverkas av detta, det blir som ett grupptryck. Därför måste man försöka våga stå för vad man själv tycker och för vem man är istället för att dras med av det där grupptrycket, jag tror även att det gör en mer attraktiv för det.

Ett jätteviktigt och bra skrivet inlägg!

Jag minns hur det var i grundskolan då det viktigaste av allt för en flicka var att ses som söt och sexig av pojkarna. Och pojkarna gillade inte precis mig och retade mig för min kropp och särskilt för min brist på kurvor.

De sa också att ingen pojke någonsin skulle kunna tycka om mig, ens som vän, och av någon anledning trodde jag på allt vad de sa. Jag hade ångest över mitt utseende dagligen och ännu mer ångest över att jag inte hade någon pojkvän. Det var så sjukt, alltihop.

Tack för att du kämpar för genusfrågor!

Till Sabrina – Jag kan inte annat än undra var finns den undersökningen och vad finns det för källor till den? Vilka empiriska belägg har den osv…

EN studie på området betyder inte att det är sant och som sagts tidigare statistik kan man vrida och vända på till sin fördel.

Ett tips tänk kritiskt!

Vem skriver det här och varför?!

Tack för att du engagerar dig i dessa frågor, och sprider informationen! :love:

Den här objektifieringen av tjejer irriterar ibland skiten ur mig ärligt talat. Som om man inte skulle ha viktigare saker för sig i livet än att tänka på hur kroppen ser ut och hålla på fixa till den för att följa normerna. Blä. Men jag erkänner att jag inte är helt opåverkad, ibland undrar jag om jag är en "riktig tjej" som inte sätter sånt på prio 1 utan långt ner på listan..

Stör mig också på det här med att ge olika egenskaper åt killar och tjejer. Min karl har problem med enormt jobbiga saker han har i bagaget som han aldrig riktigt bearbetat utan ist trängt undan, för riktiga karlar "ska" ju inte prata om känslor utan alltid vara starka och sammanbitna och aldrig gråta (in my ass). En bidragande faktor till att han gått in i väggen, misstänker jag!:-(

Så kör hårt, det du gör är betydelsefullt! Fram för individualismen!

:thumbup:

Jag håller med i mångt och mycket, men jag stör mej å det grövsta på att vi ska framställas som offer hela jävla tiden. Det är tröttsamt.

När vi tycker synd om oss själva för att vi får jobba mot fördomar, ideal och yada yada hela tiden, så glömmer vi att det, på många sätt, är likadant för männen, fast åt andra hållet.

Ouppnåeliga ideal finns på alla håll och kanter. Det är inte mer synd om kvinnor än det är om män. I min åsikt då.

Jag känner igen mig så mycket i inlägget! Jag kommer ihåg att redan på förskolan så tänkte jag på vikten.

Dom hade små tighta klänningar (varav en med leopardmönster på) på "utklädesavdelningen". Och tjejerna bråkade alltid om den. Jag fick aldrig ha den då dom andra gillade att säga att jag var för tjock för den och jag skulle förstöra klänningen osv. Vi hade också tävlingar om vem som vägde minst och den som vägde mest blev utskrattad. Ja, the list goes on.

Hej!

Jag kom bara att tänka på en sak.

Om nu ninja skulle vilja ha t.ex. en rosa prinsessklänning, skulle du låta bli att köpa den för att den går emot dina principer?

Även fast det var hennes eget val? Du säger ju ofta att barnen borde få välja själva.

(jag är bara intresserad, vill inte att du tar det här på fel sätt. jag är ledsen om jag har uttryckt mig klumpigt)

LD, TACK för inlägg som dessa, insiktsfulla, upplysande & nödvändiga. Förhoppningsvis omvändande el. omvälvande för somliga.

TACK för att du orkar föra kampen, som inte alls skulle behöva vara just en kamp utan ses som ngt fundamentalt grundläggande.

Det är sorgligt & tragiskt att se hur tjejer/kvinnor baktalar varandra för att vinna killarnas gunst och för att inte tala om den taskiga kvinnosynen som råder bland killar/män i skrämmande stor utsträckning.

Jag skulle mer än gärna veta mer om hur det visar sig att barn i förskolsålder får lära sig att pojkarna ska se flickorna som objekt och att flickorna ska vara söta, fina söta m.m. Och hur mer i klädesvägen. Jag jobbar på dagis och jag kan verkligen inte se det, många tjejer har stora tröjor och lika så pojkar. Desamma med tajta tröjor.

Tycker personligen att när ett barn är väldigt litet så kan man försöka vara lite mer neutral vad gäller färger på kläderna, inte bara blått till en pojke viceversa, eller bara ge dockor till flickorna, en pojke kan också leka med docka!

Dock anser jag att när barnet blir äldre och har egna åsikter så ska man inte styra barnet efter sina egna åsikter. Vill ungen bara ha rosa, blått, eller kanske gult på sig från topp till tå så fine! Vill pojkar leka med barbies tills de är tolv så fine! De är barn, egna individer och ska få ha egna åsikter och intressen.

Jag tycker att jämställdheten har förbättrats mot när jag var barn. Men trots detta så är utseendefixeringen större än någonsin och som du skriver så kryper det längre ner i åldrarna också.

först gilla jag inte din blogg men efter kollat igenom alla videos på dig på youtube så ändra jag mig ma nfår mera verklig upplevelse när man ser personen live:) kram

Tänkte gå lite off topic (fast kanske inte när jag tänker efter) och säga tack.

Hade idrott i skolan idag och hade därmed shorts på mig. Och jag har inte rakat benen på ett tag så håren var rätt långa och mörka.

Först skämdes jag. Kände mig äcklig. Men sen tänkte jag på dig och allt du skrivit. Åt helvete med idealen. Åt helvete med alla måsten och borden man har som kvinna. Jag duger fan precis som jag är!

Detta låter kanske som skryt men är verkligen inte menat så.

Min dotter är söt, eller ja jag inser att det sitter i betraktarens ögon men hon är klassiskt söt med blonda korkskruvar, stora blåa ögon och Rosa kinder.

Och jag står handfallen för det spelar ingen roll vilka kläder jag klär henne i eller hur jag uppfostrar henne.

Alla ser och behandlar henne som en näpen liten docka, att hon sen är väldigt blyg och "mild" gör inte saken bättre.

Jag kan skicka henne till dagis i döskalle mönstrade kläder och byxor som där står tuff på hon blir ändå behandlad som en "tjej" och inte ett barn.

Hur bemöter man det?

Åhh äntligen är jag absolut inte ensam om att verkligen uppmärksamma andra om detta. blir så arg när folk säger 'men de provar ju på, de fattar ju egentligen inte'

Så himla glad att någon äntligen förstår mig i detta sammanhang, och tänker som mig att också sprida ut det att få människor att förstå att perfekt är bara ett ord som inte finns. Alla är perfekta. Ingen är perfekt. Om du fattar vad jag menar med det? vilket jag tror eftersom du precis skrivit om det ? 🙂

Tack för att du är en av dem som uppmärksammar vårat samhälle och världen om detta ! 🙂

När jag var liten mådde jag alltid jättedåligt för att jag var överviktig. Jag lyckades gå ner 10 kilo, som tur är. Mina föräldrar ville aldrig påverka mig, om min mamma hade fått bestämma hade jag nog sprungit runt i killkläder och kort hår hela mitt liv och bara inte brytt mig men det var väl TV-program och tidningar som påverkade mig. Men ändå så tycker jag att det är lite bra att jag brydde mig. Hade jag inte gjort det hade jag fått fetma, det lovar jag.

Men jag vet inte. Nu är det förmodligen försent för att ändra något på det. Fast…nja. Det är bra att bry sig om sitt utseende, sålänge det inte går överstyr.. Tycker jag!

Men gillar detta inlägg starkt. Bra skrivet och jag håller med dig!

"Vårt syfte är att behaga och det börjar redan på dagis och det börjar i klädbutikerna och det sprider sig tills det genomsyrar hela vår verklighet och inte en jävel verkar tycka att det är konstigt.

(Tills det är en man som sexualiseras d.v.s.)"

Med all respekt, du har fel.

Vi läser dagligen om kränkta kvinnor.

Men ytterst sällan om kränkta män.

Och när vi väl läser om kränkta män, ja då dränks deras svaga röster i kvasifeministiska inlägg som dina.

Bitterhet gör inget land jämställt.

jag älskar att vara tjej och vill gärna fortsätta med att sminka mig, shoppa, ha rosa kläder osv (: !

tycker faktiskt det är kul att träna och äta hälsosamt dessutom. Det är ju inte bara föra att vara snygg utan för att må bra!

Och – killar gör ju också dessa saker! de har också "press" på sig att se bra ut. Många sminkar sig även och medan många tjejer "bantar" bygger de muskler på gym. Vad är problemet?

Raka armarna gör man ju för att det är fräscht! Varför skulle man vilja gå runt och lukta svett?

För ja, man luktar mer svett om man inte rakar sig.

Jag blir så himla less på allt tjat om genus. Ni kvinnor får ju er själva att låta underlägsna, som om era "sysslor" inte vore lika mycket värda som männens. skärpning!

Steff: Gud vad konstigt, jag har inte rakat mig under armarna på åtta år och jag svettas aldrig under armarna. Rakningen irriterar svettkörtlarna och gör att man både svettas och luktar mer. Håret absorberar svetten och gör det luftigt och fräscht.

Och om du visste något alls om genus hade du vetat att det handlar lika mycket om männen som om kvinnorna. Det är könsrollerna det handlar om, inte att kvinnor är underlägsna. Läs gärna en bok!:thumbup:

När jag var yngre och spinkig som en pinne så fick jag höra att jag var tjock och behövde gå ner i vikt av en såkallad kompis. Jag var lika smal som hon, gick i tvåan eller kanske trean.

Senare fick jag höra att jag sjöng falskt av samma såkallade kompis.

Jag började att tröstäta och blev därmed överviktig, väger idag cirka 40 kilo för mycket. Ser gräslig ut och har svårt att få in det i huvudet att jag gick ifrån pinnsmal till en äkta tjockis på bara något år. Jag kunde sjunga men slutade helt sonika att göra det och nu är jag så osäker att jag inte vågar.

Trots att jag passade in i idealet innan så gjorde omgivningen vad de kunde för att putta ut mig och se mig själv med andra ögon än de riktiga. Att redan när man är liten behöver fundera över hur mycket man väger och vad som är normalt och bra känns ohälsosamt.

Jag tycker att samhällets tryck på speciellt tjejer men även numera på killar är äckligt. Man ska passa in i mallen och inte sticka ut eller så ska man sticka ut men helst inte på fel sätt. Här hemma gör jag vad jag kan och hoppas att det är tillräckligt. För här ska inte uppfostras våldtäktsman eller en karl som inte kan ta hand om sig själv utan måste ha en flickvän för att städa och laga mat.

steff och det får du gärna fortsätta göra! Men de av oss som gärna låter bli vill även kunna göra det utan att bli kallad äckliga eller okvinnliga. 🙂 (och män ska kunna göra det utan att bli kallad fjollor, bögar eller omanliga)

Hår är inte ohygieniskt eller mer svettframkallande. Tvärtom! Hår fungerar som kroppens egen airconditioner, det finns för att hålla torrt och luftigt. Rakning och deodoranter stimulerar snarare svettproduktionen och skapar obalans, vilket i sin tur leder till mer lukt. (man skapar ett beroende av deo till exempel)(och lukt beror på bakterier. håret håller bakterier borta)

jag luktar bara sött och gott.

och du, genus handlar inte om att vara underlägsen även om feminismen till stor del handlar om att uppmärksamma de strukturer i samhället som visar på att vi kvinnor är underordnade männen.

men genus handlar om könsroller. Om förväntingar och krav som vi har på oss. Män och kvinnor. För i det spelet så är både män och kvinnor förlorare. Stora förlorare. Läs gärna lite mer under min genus/feminism-kategori så får du lära dig lite mer!

Mycket intressant.

Jag och min sambo diskuterade nyligen det här med att kvinnor oftast fotograferas med handen invid munnen eller ett finger över hakan och underläppen. Vi undrade lite varför, vad det egentligen skulle tjäna till. Efter att ha sett detta har jag en ny synvinkel. Tyvärr var det inte kvinnor i reklam vi reflekterade över utan bilder i artiklar om framgångsrika kvinnor, ministrar och chefer o dyl. Tr¨åkigt att sånna symboler om att att kvinnor ska vara tysta även luras in i övriga delar av media. Utan att vi kvinnor ens själv reagerar eller förstår vad det betyder att posera så..

Bra Lady Dahmer! Jag känner igen mig i det du skriver och även i videon. Jag önskar verkligen att detta kommer att ändras. Jag läser medie- och kommunikationsvetenskap på högskolan och hoppas få jobba på en reklambyrå och om den drömmen går i uppfyllelse ska jag göra allt jag kan för att ändra detta om så det allra minsta!

Åh, Lady Dahmer. Varje gång jag läser din blogg blir jag så glad för att såna som du finns, som fattar, som är smarta, som vill förändra,(jag älskar dig), men samtidigt så ledsen för alla kommentarer från pantade människor. Hur ska världen kunna bli bättre när det finns människor som bara inte FATTAR? Och som fortsätter uppfostra sina barn på samma sätt de själv blivit uppfostrade? Hur ska vi kunna komma framåt om vi växer upp i ett samhälle där ingen vågar/kan/vill bryta värdelösa normer?

Vi som fattar måste fan ta och KÄMPA! :love:

Reklamen försöker bara tillgodose våra behov och vad vi önskar oss, och således är det människan som är dum i huvet i slutändan ändå hur vi än vrider och vänder på det här ämnet – INTE media!

Håller med Steff!

Om man tränar känner man sig snyggare, om man sminkar sig känner man sig snyggare och om man äter hälsosamt så känner man sig snyggare. Och man MÅR BÄTTRE! Och varför skulle man inte vilja vara som någon som mår bra?

nej Maja DU mår bättre när du gör dessa saker. Jag mår INTE bättre och känner mig INTE snyggare med smink på. Och jag äter hellre gott än nyttigt. (fast nu så går ju det att kombinera med LCHF)

Att media ger oss vad vi vill ha är en idiotisk ursäkt. De rider på vår osäkerhet och våra illusioner om nånting bättre. Vi luras att tro att om vi bara skaffar den här saken så kommer vi bli vackrare, bättre, lyckligare. Det är en hel vetenskap bakom reklam och vi ligger i underläge.

Inte konstigt att vi tror vi vill ha det som säljs när de hjärntvättat oss sen vi var barn.

Jag tycker inte det är något fel på en kille att vara stereotypiskt killig eller för en tjej att vara stereotypiskt tjejig. Jag är en väldigt tjejig tjej och jag älskar det. Dock blir det ju ett problem tycker jag när tjejer inte får en chans för att vi är "mycket sämre / svagare" eller om en kille anses vara en mes eller värdelös om han tex gråter eller känner sig otillräcklig.

Vi är ju olika men vi bör ha samma rättigheter- men det är väl där det faller ibland. Tycker det är HEMSKT att kvinnor fortfarande tjänar mindre- vilket jävla skämt! Och om en kille vill vara tjejig kanske han blir nedslagen och kallad bög – också ett jävla skämt.

Men på dagis och i skolan vill man ju ofta göra det som sina kompisar gör. Flickor vill ju oftast rita eller leka med barbie medan killarna vill leka krig- och då är väl det okej 🙂

Det är bra att belysa sådana här frågor men ibland kan det också gå till överdrift, kom ihåg en gång när jag arbetade som telefonförsäljare och skulle sälja typ pollux fast ännu tjejigare till en mammas dotter och mamman fick något rage och gav mig en föreläsning om hur det inte är någon skillnad på pojkar och flickor och sådana klubbar inte borde finnas- bör jag säga att jag tyckte hon var helt knäpp? För det är väl klart det är skillnad och det är väl underbart det! Att försöka förtrycka det och uppfostra sina barn utan genus vore ju som att ta bort en del av sin identitet. Så skulle iaf jag känna det…. att vara kvinna tillhör ju min identitet och jag älskar det!

rebecka nej det är absolut inget fel att passa i den stereotypa mallen. Likaså är det inget fel att INTE passa in. Problemet med normerna är dock att man inte lämnar rum för mångfald. Man tillåter inte barn eller vuxna att kliva utanför ramarna. Det har alltid ett pris.

Genus är viktigt för att det tillåter barn att utvecklas fria från pressen och förväntningarna som de får på sig när de tillhör respektive kön.

Du identifierar dig med ditt kön för att du LÄRT dig det. Du har aldrig fått chansen att bli den du verkligen är utan formats av samhällets normer. Du mår bra trots det, men de allra flesta gör faktiskt inte det.

Det könsstereotypa förtrycker. Inte genus. Genus är tillåtande. Accepterande.

Du blir inte mindre kvinna för att du uppfostras utan könsrollsnormen. Könet ramlar inte av/gror inte igen av ett genusmedvetet förhållningssätt.

off topic, tänker på det där att man blir beroende av deo. jag har testat typ allt känns det som.. kokosolja, alun blandat med vatten. jag luktar ändå SKIT MYCKET SVETT direkt. jag dööör!

Till Sabrina – Den studien om något borde ju vissa hur lätt barn, eller i det här fallet apungar, påverkas av förväntningarna från dom vuxna. För du kan väl knappast mena att leka med bilar eller dockor är ett typiskt ap-beteende?

Sen som du säger, så ja barn behöver få leka och prova på många roller i sin lek. T.ex genom att klä ut sig. Men det kräver ju också att även pojkarna får tillgång till rollen prinsessa och att flickorna får tillgång till rollen soldat. Annars blir det väldigt enformigt och inte alls lika utvecklande.

Maja Hurtigh:

Att media skulle ge allmänheten vad de vill ha är ett ofta använt uttryck. Jag som jobbar inom media vet att media lika mycket skapar en bild av vad allmänheten TROR att de vill ha. Vi skapar nyheter och begär lika mycket som vi rapporterar om redan klara behov.

Vilken värld vi än hade levt i så hade den varit stereotyp, kanske det hade gått runt folk och mått dåligt över att vara hårlös under armarna…tog hår under armarna som ett ex eftersom det är ett hett ämne på denna blogg.

Säger bara, utställningen, fortfarande. Du kommer ju aldrig iväg – är övertygad om att du skulle uppskatta den, och hitta blogginspiration till minst 20 inlägg!

Att tala med tonårstjejer om "Vad tror ni att killarna tycker är attraktivt?" :

"platt mage, smala lår"

Att tala med tonårskillar om "Vad tycker ni är attraktivt?" :

"bröst, bröst, bröst, rumpa!" (läs och tänk 110% hormoner)

Man kan bli lite ledsen när tjejer (kvinnor, tanter) fortsätter att spåna in på detta med smalhet.

Men jag tror att det var en kvinna som anmälde boxer-reklamen, vad tror du? Och var den verkligen sexig??

"Vi lär ungarna att sexualisera…"

Håller med dig till 100%.

Men jag rakar mig lite här och var, mer än vad min sambo gör och jag tycker givetvis att det är ok att jag gör det och jag tycker det är ok att min sambo inte gör det. Men vem bryr sig vad vi gör..

Tack för det här inlägget! Alla krav som samhället och människor ställer har ledit till ätstörningar, träningsmani, psykiska problem och en jävligt dålig tro på mig själv.

Att få panikkänslor vid blotta tanken att gå utanför dörren utan smink är inte något som någon ska tvingas till, oavsett kön. Det är nämligen just det vi blir, vi blir tvingade till ett liv där många av oss faktiskt blir beroende av detta, precis så som du beskriver det.

Jag tycker det är anmärkningsvärt att du är så stark och att du lär dina barn att älska sig själva för de individer de verkligen är.

jag läste ditt inlägg och tog åt mig. och du skrev att "Och vad som är mer vansinnigt är att detta är så normaliserat att inte en jävel verkar notera det"

och det gör mig så förbannad, för det är så jävla sant! och vet du varför ingen noterar att det sker? "För att det är normalt" , och varför är det normalt att vi tjejer ska vara killars objekt? jo, för att det alla människor gör, och om alla gört då äre normalt, men om man vågar sticka ut, då är man antingen dum i huvet eller galen. så därför fortsätter vi tjejer att bete oss som objekt och föra detta vidare, för sticker man ut så blir man utanför.

jag blir så förbannat glad att läsa din blogg. att få se någon som vågar bryta trenden och säga vad fan du tycker! forsätt med det. såna som du borde lyftas fram ännu mer, för det är såna som du som borde vara barn och ungdomars förebilder!

Meh så där är det ju inte – du skriver så som att ALLA uppfostrar sina barn på det där sättet. Och det vi ju alla så är det inte. Jag har en son och en dotter – sonen är 14 år och dottern är 12 år. Inte tror dottern att hon bara bli omtyckt om hon är smal och har tajta kläder på sig och inte tycker sonen bara om tjejer som är smala och har tajta kläder på sig. Du gör det för enkelt – så där enkelt är det inte. Vi är mer komplexa och de flesta av oss lär våra barn MER än så. Dessutom är det en tid i livet när sånt är viktigt – det går över för de allra flesta av oss.

Ha en bra dag 🙂

Det här inlägget har ett stort fel LD. Det saknar en förklaring av vilka "vi" det handlar om, en agent.

Vad är det för "vi" i andra stycket? (Åttonde ordet)

Tredje stycket saknar helt någon förklaring av det som beskrivs. Var kommer detta ifrån? Vem värderar?

Vad är det för "vi" i fjärde stycket? (Första ordet)

Det krävs lite mer för att få till en förändring. Bl.a. måste en agent oftare finnas. Saknas den så finns ett problem i hur man tänkt. Att dra till med patriarkatet eller strukturer duger inte. Se er omkring och fundera på vilka det är som pratar mest om kvinnors utseende. Ställ er i närmaste tidningsställ och fundera över vilket kön det är på personen på framsidan. Vilket kön har tidningens målgrupp? Vilket kön är det på personen som oftast köper kläder till barn? Vilket kön är det på personen som oftast kallar sin dotter för söt och pojke för tuff? Vilket kön är det på personen som oftast sätter på barnet kläderna som ligger överst i lådan?

Ingen kan förändra världen men alla kan förändra hur de agerar i sitt eget liv. Det är faktiskt det enda någon med säkerhet kan förändra.

Du skriver att genus är tillåtande. Det håller jag inte med om allt. Genus är precis lika förtryckande som de allra mossigaste könsrollerna, fast de bara byter plats. Kill- och tjejstereotyperna är kvar (tjejer vill leka med dockor och killar vill leka med bilar) men istället för att låta tjejerna göra vad de själva vill och låta killarna göra vad de själva vill så tvingar genus"vetenskap" killarna att leka med dockor och tjejerna att leka med bilar. Gud nåde den flicka som leker med dockor, eller den pojke som kör runt med en leksakstraktor.

Dessutom: när ni säger att Rebecka är "lärd" av samhället att tycka som hon gör… varför tycker ni att ni har rätt att totalt idiotförklara och omyndigförklara henne? Men visst, det är ju bara eran åsikt som är rätt.

Feminister alltså. Hyckleriets väktare.

O nej du, nu har du missförstått precis allt. Genus handlar varken om att byta roller eller om att tvinga nån. Inte ett endaste dugg.

Du ska nog ta och läsa på lite om hur kön görs innan du ger dig in i en diskussion om ett ämne du saknar välditmycket kunskap om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *