Kategorier
feminism & genus

Det kan ej bli tydligare än så; Lego är för pojkar och flickorna förpassas till nya Lego Friends.

Nu har Lego släppt sitt nya ”Sagan om Ringen”-lego och många barn är säkert uppspelta över detta. Hälften av dem kommer dock bli besvikna för den här gången har Lego tagit sin könsapartheid ett steg längre och helt enkelt raderat samtliga kvinnor ur sagan. Eowyn, Arwen mfl. får helt enkelt inte vara med och leka.


Jag lovar att ursäkten handlar om att ”vi har gjort en undersökning för att ta fram de karaktärer som är intressantast för barnen” (med andra ord: ”Vi har frågat alla pojkar vilka de gillade bäst höhöhö”)

Den som känner att hen vill berätta för Lego hur mycket de suger röv så finns det ett formulär här. Posta gärna samma sak på Legos Facebooksida.
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

56 svar på ”Det kan ej bli tydligare än så; Lego är för pojkar och flickorna förpassas till nya Lego Friends.”

Sådär! Nu har jag fått utlopp för min ilska och fyllt i ett formulär till Lego!

Men det är svårt att formulera sig tycker jag när man vet att man sitter och skriver till ett gäng idioter! Men men..

Tack för att du kämpar och sliter med detta varje dag LD.

Nu ska jag skriva klart mitt ex-arbete om genus i skolan!

Jag måste fråga var hittar du infon att de inte alls kommer va några tjejer med? som ja ser de visar de bara 2 byggsatser på deras hemsida och i dem scenerna finns de inga tjejer. tänkte bara om du kan länka till var de framgår att de inte kommer finnas tjejer alls? kan säker va som du säger e bara nyfiken

Det finns liksom ingen annan slutsats att dra än att typ alla legogubbar är gay.

Legovärlden är liksom HELT mansdominerad. Och jag blir så trött på det. Har mejlat med dem om det innan men inte hjälper det ett skvatt liksom…

Ragnhild?
”Det finns liksom ingen annan slutsats att dra än att typ alla legogubbar är gay”
Skulle det vara något dåligt då menar du?
Om jag också får vara lite fördomsfull tror jag världen skulle innehålla mindre våld (läs mindre) om alla män vore gay.

Vi köpte de små legoförpackningarna med bara figurer i för ett tag sedan. Jag kollade på "kartan" man får med där de visar vilka figurer som paketen innehåller och det var bara tre kvinnor bland tretton figurer. I typiska kvinnoroller.

Lego inte bara bygger upp världar de cementerar dom med förtryck och förlegad syn på både män och kvinnor. Vansinne.

GIMLI: This is not a rabble of minor toy makers. This is LEGO. Their popularity is solid and their marketing budget broad.

THÉODEN: I have fought many wars, Master Dwarf. I know how to defend my own keep. They will break upon this fortress like water on rock. LEGO’s hordes will pillage and burn. We’ve seen it before. Crops can be resown. Homes rebuilt. Within these walls, we will outlast them.

ARAGORN: They do not come to destroy Rohan’s crops or villages. They come to gender its people. Down to the last child!

ARAGORN: Send out riders, my lord. You must call for aid.

THÉODEN: And who will come. BRIO? Leklust? We are not so lucky in our friends as you. The old norms are far from dead.

men liksom. Det är ju inte direkt många kvinnor i Sagan om ringen från början… inte så konstigt om det blir så då.

Istället för att gnälla så på vad alla andra gör så kan ni väl starta era egna företag och sälja produkter som ni tycker är mer lämpliga? Om det är produkter som efterfrågas av allmänheten kommer ni att växa och är det inte så, så får ni kanske acceptera att allmänheten trivs bra med att könsrollerna skiljer sig lite här och där. Om ni inte är beredda att anstränga er själva för förändring så förstår jag inte varför ni försöker tvinga andra?

Anonym:

Nu handlar inte detta om att könsrollerna "skiljer sig lite här och där" utan att helt radera kvinnor från sortimentet. – Det är FEL.

Nu har jag ringt till LEGO support och frågade om det kommer någrakvinnliga figurer lite senare.

Fick svaret att i nuläget så finns det inte eftersom de valde att "koncentrera sig på början av historien":

Men andra ord så we are all doomed eftersom nu finns det ingen som kan döda Nazgul.

Game over for Middle-earth

Anonym skriver "Om det är produkter som efterfrågas av allmänheten kommer ni att växa och är det inte så, så får ni kanske acceptera att allmänheten trivs bra med att könsrollerna skiljer sig lite här och där"

Men vi är också allmänheten, vi är LEGOkunder och vi har all rätt i världen att uttrycka våra åsikter om deras produkter. Det heter comsumer feedback

Haha, gnälliga svenska feminister. Ni klarar ju inte ens av att starta ett eget leksaksföretag och börja tillverka och sälja alla de där hen-leksakerna som ni tror att barn vill ha. Än mindre klarar ni av att konkurrera ut Lego.

Men gnälla som små barn, det är ni satans duktiga på.

:-d

Preben: Ursäkta mig men är du helt dum i huvudet? "Ni klarar ju inte ens av att starta ett eget leksaksföretag" För det har du gjort antar jag? Jobbar en inte inom leksaksindustrin, har en helt annan skolning och inte har ett stort startkapital för produktion och reklam (vilket de flesta människor inte har) så är det inte så enkelt att bara släppa allt och starta "en egen leksaksindustri" som går med vinst. "Än mindre klarar ni av att konkurrera ut Lego" nä, men det är väl inte så jävla enkelt för någon?? Du får det att låta som att vi är helt inkompetenta för att vi inte klarar av att konkurrera ut en av världens största leksaksindustrier. Jag upprepar: Är du dum i huvudet?

Är det "gnälligt" att påpeka att en tycker något är puckat eller är det bara det när det är kvinnor/feminister som gör det?

Får vi inte ha en åsikt om ett företag? Lego var från början en könsneutral leksak men har nu nishat sig mot pojkar, en riktig såndär "hen-leksak" var det fram tills nyligen. Så kryp ner under stenen du kom ifrån och inse att vi vill ha tillbaka lego som det var från början, dvs för alla.

Om det inte finns några kvinnor finns det ju ingen som kan döda Häxmästaren från Angmar! Om det inte finns några kvinnor vem ska då övertala Elrond att återsmida Narsil? Hela Midgård är ju dödsdömt utan kvinnsen!

Preben: Jo feminister är kapabla att starta och driva företag. Problemet är att det blir lite jobbigt att man måste starta nya företag, bara för att de gamla inte har vilja att marknadsföra sig till tjejer. Det blir liksom lite kaka på kaka. Vore det inte enklare om det

redan etablerade företaget kunde skapa några tjejfigurer från allra första början?

Jag förstår din ilska – eller det gör jag inte. Jag känner inte en enda tjej som gillar Star Wars, klart det finns dem som går det men de är ytterst få, särskilt i förskoleåldern. Varför ska Lego tillverka något som inte intresserar barnen? Det är ju ett företag som vill sälja så många legopaket som möjligt.

Jag har både söner och en dotter och ingen av min dotters vänner har någonsin nämnt Starwars, inte hon heller fast hon har full tillgång till killarnas lego och starwars gubbar.:rolleyes::rolleyes:

Natalia

1. Vad barn tycker är roligt/coolt styrs till 100% av vad man presenterar för dem och hur det marknadsförs av omgivningen.

2. Bara för att det är mest killar som leker med lego så är väl inte det ett argument för att alla karaktärer ska vara manliga? Varför kan inte vissa hjältar lr skurkar vara tjejer trots att det är en pojke som leker med dem?

Jag har läst Sagan om Ringen, men erkänner att det var några år sedan. Minns dock att avsaknaden av kvinnor i de böckerna är rätt påtalande. Visst filmerna har gjort deras roller något större…men om man enbart tittar på böckerna så är de rätt mansdominerande.

Jag har läst Sagan om Ringen, men erkänner att det var några år sedan. Minns dock att avsaknaden av kvinnor i de böckerna är rätt påtalande. Visst filmerna har gjort deras roller något större…men om man enbart tittar på böckerna så är de rätt mansdominerande.

Natali: killarnas lego ja. Och vad säger det dig? Då har du ju uppenbart gjort skillnad på deras leksaker från början.

natali jag säger som några redan påpekat; att killar leker med det är inget argument för att utesluta kvinnliga karaktärer. Tvärtom. Jag ser det som ett problem att pojkar i tidig ålder får lära sig att kvinnor inte är roliga, intressanta eller värdiga att vara förebilder. Flickor har inga problem att leka med pojkfigurer, läsa om pojkar eller böcker skrivna av män, se på film med pojkar i huvudrollen – men vice versa är inte lika vanligt. Varför?

Dessutom så är det som redan påpekats så att barn leker med det som de LÄRT sig är kul. Med det sagt så känner jag massvis med kvinnor och flickor som tycker lego, star wars, LOTR osv är skitkul.

Natali: Gällande Star wars så är det ju inte egentligen beroende på kön som man tycker om det, jag skulle i min omgivning troligtvis kunna hitta lika många tjejer som killar som tycker om filmerna och likaså som inte gör det.

Sagan om ringen är, trots mångfalden av män i själva berättelsen, något som fått både män och kvinnor i alla åldrar intresserade. Det finns ju rollspel, lajv, datorspel, allt möjligt samt filmer kan inte slå sådana rekord som både Sagan om ringen och Star wars gjort om bara män/pojkar gick och tittade på filmerna. Nya storfilmen Avengers likaså lockar personer från båda könen.

Det handlar inte om vad du har mellan benen utan vad för kulturpreferens du har, vad du tycker om (eller vad andra i din omgivning prackat på dig).

Caja: Riktigt bra sagt!

Jag är så sjukt less på att folk hela tiden generaliserar i "killar tycker så här och tjejer tycker så där", jag brukar ofta kontra med "ja, alla vita tycker ju såhär och alla svarta sådär", bara för att visa på hur idiotiskt det låter. Jag är tjej och jag ÄLSKAR Star Wars, Sagan om ringen, att spela tv- och datorspel med mera med mera. Men det är klart att om man som tjej aldrig får chansen att upptäcka dessa saker för att de är "killsaker" så kommer man ju givetvis inte ha något intresse för det heller.

LD kan inte starta lönsamma företag. LD kan inte starta lönsamma företag. LD kan inte starta lönsamma företag. För hon är feminist. För hon är feminist. För hon är feminist….

Klagade till dem både på hemsidan och facebook. På facebook fick jag svar att de koncentrerade sig på brödraskapet (men de andra 12 karaktärerna då? Jag hade inte klagat om de hade släppt med BARA brödraskapet.

Caja: WELL Said! =)

Men menar ni på fullständigt allvar att vi tjejjer bara gillar att ta hand om djur, bada bubbelbad, rida, baka och fika? Menar ni det ni som hejjar på Lego i detta? Ni som "inte tycker det är så farligt"? ÄR det bara killar i er värld som är brandmän, kör bil, flyger flygplan och är ute på äventyr?

R u 4 Real?

Och en liten avreaktion: Snälla ni "jämställdister"; skrik högre vet jag! Rabbla på med er rappakalja så är vi snart fler feminister. Tack! X)

Skickade ett klagomail till dem. Det här är fan inte okej. Jag älskade Lego som barn precis som många av mina tjejkompisar. Jag kan inte minnas att Lego var en "pojkleksak" på den tiden. Inte under det tidiga 90-talet. På den tiden lekte alla barn med Lego.

Jolene

Det är fullt möjligt att identifiera sig med en person av ett annat kön än ens eget. Ta till exempel politiker i riksdagen. För mig och sannolikt de flesta människor är det viktigare vad ledamoten har för åsikter än vad den har mellan benen. Sluta se kvinnorna som ett kollektiv som måste representeras överallt och inse att vi är individer som representeras betydligt bättre av andra personer med likartade åsikter/värderingar/egenskaper än av personer med samma könsorgan. Trodde feminism skulle handla om att könet inte ska spela någon roll. Men det är ju allt ni tjatar om. Ni verkar helt besatta av vilket kön människor har. Känns kontraproduktivt.

Det är klart att könet inte SKA spela roll. Men så länge representarionen av män o kvinnor är så obalanserad på olika positioner i samhället så är det skitviktigt att jobba vidare för att kvinnor ska vara naturligt förekommande på alla arenor. Så är det.

Har precis mailat dem och skrivit på deras facebooksida… är så jävla trött på denna ständiga könsindelning. 😡

Men förutom helt vanliga legobitar i alla möjliga färger som hängt med sen årtionden tillbaka, så har jag sedan länge bojkottat LEGO's star wars o alla andra 'vålds-styrda' och könsindelade lego.

SS: Varför är det så viktigt? Vad är det som kommer hända när det inträffar? Och ännu viktigare hur vet ni att det kommer hända? Och är det ens möjligt utan att tvinga människor att göra val de inte är intresserade av? Vad hände med det fria valet?

Nej det känns inte lockande någonstans.

SS: Förresten vilka arenor är inte kvinnor naturligt representerade på i dagsläget? Kvinnor finns ju i alla branscher och på alla positioner. Sen att det inte är jämn fördelning mellan könen överallt spelar väl ingen roll.Det vore ju snarast sjukt konstigt om det var så att könen i snitt gör samma val.

Massor av kvinnor älskar både Star Wars och Lord of the Rings, säkert nästan lika många kvinnor som män.

Lego-starwars och i framtiden Lego-lord of the rings, däremot? Lego har vänt sig mycket tydligare till bara pojkar, och inte flickor. Och barn blir dessutom dömda på ett annat sätt än vuxna där de inte följer könsnormer, av varandra! Ingen anklagar mig för att ha en killtröja om jag har min Star Wars-tshirt med hade jag varit fem år tror jag fan responsen sätt annorlunda ut.

Natali: Som andra redan sagt leker barn med det man presenterar som roligt. Jag har 5 barn och alla fem har lekt med Lego. Förmodligen för att jag själv lekte så gott som uteslutande med Lego när jag var barn och därmed tidigt introducerat Lego för dom.

Alla mina barn har lekt med all sorts Lego. Dom har byggt både hus och bilar, rymdskepp, Star wars, djurparker, piratskepp osv. Könet har inte spelat någon roll alls, varför skulle mina döttrar tyckt SW-lego var tråkigt? Om dom inte gillat det hade jag sett det som ett personligt drag, inte sjutton har det med deras kön att göra.

@ Lady Dahmer:

Jag såg också Friends-legot och suckade högljutt tillsammans med min sambo. Det är väl fint att det finns flera olika sorters lego, eftersom ungar kan vilja leka café ibland och bygga skepp andra gånger… dock kan det knappast bli mer könsnormativt än så här. Jag menar, förpackningarna fullkomligen skriker ut att produkterna är för tjejer, detta eftersom figurerna ägnar sig åt "tjejiga saker" samtidigt som färgen på varje förpackning är lila. LEGO vet att det finns könsroller, att blått är en "killfärg" och rosa + lila "tjejfärger" (ingen har väl glömt det rosa tjejlegot- Saga tror jag det hette- som fanns för ett antal år sedan) och de tvekar inte att spela på de här rollerna.

Att de valt bort de kvinnliga karaktärerna ur LOTR visste jag dock inte om. Men det är bajsigt att det är så, och lägger en ihop det med Friends-legot är det helbajsigt fan.

@ Natali:

Att du inte känner till några flickor som gillar Star Wars (hm, vi pratade väl ändå om Sagan om Ringen här..?) är inte detsamma som att det inte finns några flickor som gör det. Det handlar om vilka kretsar en rör sig i och vilka leksaker en presenterar för barnen.

Och som flera redan påpekat är ett lågt antal tjejer som gillar Star Wars/LOTR/whatever ingen anledning till att utesluta de kvinnliga karaktärerna, för pojkar kan ändå ha intresse & nöje av att leka med kvinnliga karaktärer. Funkar ju utmärkt för flickor att leka med pojkfigurer, varför skulle det inte funka tvärtom?

anonym: Tycker SS gör glasklart poängen här.

Vidare skriver du:

"SS: Förresten vilka arenor är inte kvinnor naturligt representerade på i dagsläget? Kvinnor finns ju i alla branscher och på alla positioner…"

Detta vill jag gärna svara på med: Om du läser genom länken som LD hade med i inlägget detta kommentatorsfält åsyftar så ser du att så är inte fallet i just Legohyllorna i landet. annars kan du ju alltid ta dig en kik i närmsta leksaksaffär och se uppdelningen själv. =)

Jolene: Hur klargör ss poängen? Genom att skriva: Så är det! Det är skitviktigt! ?? Det är väl ingen motivering eller förklaring till varför det är viktigt heller?

Förresten det finns kvinnliga legofigurer så jag förstår inte vad du pratar om. Dessutom många legofigurer ser väl ganska könsneutrala ut. Tjejer behöver ju inte ha långt hår och smink direkt. Det kanske är ni som är trångsynta och inte kan föreställa er att figurerna faktiskt skulle kunna vara tjejer? 🙂

@ anonym: SS skrev: " Det är klart att könet inte SKA spela roll. Men så länge representationen av män o kvinnor är så obalanserad på olika positioner i samhället så är det skitviktigt att jobba vidare för att kvinnor ska vara naturligt förekommande på alla arenor. Så är det."

Resterande av ditt sista inlägg vet jag inte ens om det är värt att besvara.

Jolene: Jag tror inte du förstår vad jag efterfrågande i ss inlägg. Jag ville ha välgrundade argument för varför att trots målet är att könet ska vara ovidkommande så måste man fram till att kvinnor finns överallt fokusera på just kön. I ss inlägg står det bara att det är viktigt att göra på det viset, inte varför.

Vad gör ni om det är omöjligt att få kvinnor och män att bli statistiskt lika? Då kommer ni ju vara besatta av könet i all oändlighet. Kanske är det det som är meningen så att feminister får sitt existensberättigande?

Åt HELVETE med den som påstår att tjejer inte gillar Sagan om ringen eller vill leka med sådana figurer! Jag och mina vänner lekte Sagan om Ringen med plastsvärd och mantlar upp i tonåren, haha! (oftast gestaltandes hober och inte den i filmen mjäkiga Arwen.. i böckerna är hon bättre) Och min lilla kusin hade när det begav sig Sagan om ringen-kalas då hon fyllde 6. Detta är bara två exempel av väldigt väldigt många!

Jag mejlade Lego och de svarade så här:

"Hello Alva,

Thank you for your interest in the LEGO® brand, and specifically our upcoming collection of LEGO The Lord of the Rings™ sets. This property is one of the most requested among LEGO fans, and we are excited to take the rich stories and characters of the films, and the upcoming release of THE HOBBIT, to create new building adventures.

Your question regarding female characters in the sets is a good one. Various scenes from the films and corresponding principal characters have been chosen to launch the collection and we have chosen to focus in on the key heroes – The Fellowship of The Ring – and these 9 heroes are all male. We have plans to further develop the theme including more scenes and characters in the near future. The launch of LEGO The Hobbit™ is scheduled for November this year. At this time, we do not have final information on the sets or the characters therein, but you can safely assume that female characters will appear in those future sets.

Please get in touch if you need anything else. It's free to call our experts on 00800 5346 5555 (Monday to Friday, 9am – 5pm) or you could go to http://www.LEGOshop.com.

Kind Regards,

Jimmy

LEGO Direct"

MY INTEREST? KEY HEROS? HALLÅ!?

Nej du Jimmy, jag tycker att Eowyn är en fighter lika mycket som "the key heroes". Du har fel.

Jag fick precis samma svar som du, ALva (men fran en Duncan). Jag antar att vi ska vara glada att vi kan 'safely assume' att de framover kommer gora kvinnliga karaktarer ocksa. Hurra. Slar vad om att de gor en tjejversion med bara kvinnliga figurer, lite lagom marginaliserat sadar.

Fick samma svar från Lego som aLva. Fast på svenska men från samma person 🙂 Jag lägger upp ifall någon tycker det är bekvämare att läsa på svenska:

Hej Anna,

Tack för ditt intresse för LEGO® varumärket och speciellt vår kommande samling av LEGO Sagan om Ringen™ set. Denna serie är en av de mest efterfrågade bland LEGO fans, och vi är väldigt glada att vi kan använda dom spännande berättelserna och karaktärerna ifrån dessa filmer, även den kommande Hobbit, för att skapa nya byggäventyr.

Din fråga rörande kvinnliga karaktärer i våra Sagan om Ringen set är en väldigt bra fråga. Vi har valt ut en rad olika scener med tillhörande karaktärer ifrån dessa specifika scener inför lanseringen av denna serie, och vi har valt att först fokusera på de centrala hjältarna ifrån Härskarringen, och dessa nio hjältar är alla killar. Vi har planer på att vidareutveckla serien med set ifrån fler scener och med fler karaktärer inom kort. Lanseringen av LEGO Hobbit™ är planerad till november i år. För tillfället har vi ingen slutgiltig information om kommande set eller vilka karaktärer som kommer att finnas med, men du kan lugnt anta att de kvinnliga hjältarna kommer att finnas i de kommande seten!

Tveka inte att ta kontakt med oss igen om vi kan hjälpa er med något annat.

Med vänlig hälsning,

Jimmy

LEGO Direct

Men vad fan, det här är ju inte klokt! Jag fick också exakt samma svar från lego! men med annan avsändare.

Fy fan så jävla pinsamt!!!:bigeyes: 😡

"Hej

Tack för ditt intresse för LEGO® varumärket och speciellt vår kommande samling av LEGO Sagan om Ringen™ set. Denna serie är en av de mest efterfrågade bland LEGO fans, och vi är väldigt glada att vi kan använda dom spännande berättelserna och karaktärerna ifrån dessa filmer, även den kommande Hobbit, för att skapa nya byggäventyr.

Din fråga rörande kvinnliga karaktärer i våra Sagan om Ringen set är en väldigt bra fråga. Vi har valt ut en rad olika scener med tillhörande karaktärer ifrån dessa specifika scener inför lanseringen av denna serie, och vi har valt att först fokusera på de centrala hjältarna ifrån Härskarringen, och dessa nio hjältar är alla killar. Vi har planer på att vidareutveckla serien med set ifrån fler scener och med fler karaktärer inom kort. Lanseringen av LEGO Hobbit™ är planerad till november i år. För tillfället har vi ingen slutgiltig information om kommande set eller vilka karaktärer som kommer att finnas med, men du kan lugnt anta att de kvinnliga hjältarna kommer att finnas i de kommande seten!

Din åsikt är viktig för oss, så vi kommer att vidarebefodra dina kommentarer till våra designers i Danmark.

Tveka inte att ta kontakt med oss igen om vi kan hjälpa er med något annat.

Med vänlig hälsning,

Jimmy

LEGO Direct"

Skickade ett argt brev till Lego och fick svar!

"Hej Sigrid,

Tack för ditt intresse för LEGO® varumärket och speciellt vår kommande samling av LEGO Sagan om Ringen™ set. Denna serie är en av de mest efterfrågade bland LEGO fans, och vi är väldigt glada att vi kan använda dom spännande berättelserna och karaktärerna ifrån dessa filmer, även den kommande Hobbit, för att skapa nya byggäventyr.

Din fråga rörande kvinnliga karaktärer i våra Sagan om Ringen set är en väldigt bra fråga. Vi har valt ut en rad olika scener med tillhörande karaktärer ifrån dessa specifika scener inför lanseringen av denna serie, och vi har valt att först fokusera på 9 utav nyckelhjältarna ifrån Härskarringen, och dessa nio är alla killar. Vi har planer på att vidareutveckla serien med set ifrån fler scener och med fler karaktärer inom kort. Lanseringen av LEGO Hobbit™ är planerad till november i år. För tillfället har vi ingen slutgiltig information om kommande set eller vilka karaktärer som kommer att finnas med, men du kan lugnt anta att de kvinnliga hjältarna kommer att finnas i de kommande seten!

Din åsikt är viktig för oss, så vi kommer att vidarebefodra dina kommentarer till våra designers i Danmark.

Tveka inte att ta kontakt med oss igen om vi kan hjälpa er med något annat.

Med vänlig hälsning,

Selam Tadele

LEGO Direct"

Fy fasen vad ledsen man blir. Postade ett argt meddelande till dem men man undrar om de bryr sig.

Är tjej och har alltid gillat lego, att bygga har alltid varit det roligaste enligt mig medan mina systrar gillade att leka mera.

Känner tyvärr nu inte att lego är ett företag som jag vill stödja. Det svider i hjärtat tyvärr.

intressant att läsa era kommentarer. Jag sitter just nu och skriven en barnkulturstudie där jag tittar på lego som ett barnkulturellt fenomen. Det finns mycket att säga och tycka om lego och deras produkter, det som gör mig mest förvånad är hur de hela tiden utgår ifrån mannen som norm och kvinnan som något som avviker från den normen. I ett svar från legos kundtjänst när jag frågade om deras kvinliga figurer skrev de att "det finns kvinnliga monster, där det passar in." när man går in på legos egen webshop så finns det ett kategorival som heter "girls" men inget val för "boys". Så allt är förrutom det under girlskategorin, vilket för den delen är en väldigt liten samling produkter i förhållande till deras sortiment. De kvinnoroller som finns representerade i lego går att skriva om i oändlighet, det intressanta är att de sällan vill göra det på LEGOs hemsida. i beskrivningarna intill produkterna skriver man ofta och gärna om hur han, mammen ska över vinna hotet, hur han den starke, elake, grymma, heroiska ska segra och när det för en gångs skull dyjer upp en figur utan ansiktsbehåring så sätter LEGO stopp för tanken att det skulle kunna vara en kvinna genom att skriva att HAN ska göra något. Lego konstruerar inte bara en väldig massa mansfigurer utan, de bestämmer också vilka de är, vad de ska göra och hur de ska göra det. Inte så mycket kvar för kreativitet och skapande. Och visst, man har ett val och alla kanske inte läser på produktbeskrivningarna, men det är vad lego vill med legot som gör mig förvånad. Man kan bara se till vilka det är som sitter i deras egen ledning. Det är nog inte så många kvinnor som fått sett lego uppifrån. aphu…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *