Kategorier
feminism & genus

Du får bara tycka om din kropp om du är tjock på rätt sätt

Men sen så kommer ju protesterna som väntat. Många uttrycker oro för att fetma ska bli ett nytt ideal och det är ju inte hälsosamt så det ska vi ju inte hylla som om det fanns den minsta risk att det skulle ske. Den enda risk som möjligtvis finns är att det kanske kanske kanske sitter nån fet jävel hemma och tänker att ”idag vågar jag gå till stranden”. Men knappt.


Men det är ju som jag hela tiden säger, man får älska sin kropp och man får hylla olika storlekar bara det är RÄTT kroppar och RÄTT storlekar och inom rimliga gränser. Är du för fet eller för mager så ska du skambeläggas och gömmas undan och det är ju precis det här som är problematiken med Isabellas kampanj (som för övrigt är ett fantastiskt initiativ)

Andra inlägg i debatten som förtjänar lite cred och framförallt att läsas:

Nina Ruthström ”size skitsamma”.
Flatfeministen Fannys ”…där kvinnokroppen ej står i fokus
Elin Astrids ”Det enda du skapar är ett nytt ideal”.
Cissi Wallins ”Blondinbellas utvik hjälper mig!”.
Lisa Magnussons ”Ett sjukt svar på en sjuk fråga”.
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

57 svar på ”Du får bara tycka om din kropp om du är tjock på rätt sätt”

JA!

Och grejen är ju att det är så OÄNDLIGT mycket lättare att göra förändringar om man redan tycker om sig själv. Det är som att folk tror att om man tröstäter/röker så kommer mna att sluta om man bara blir tillräckligt skuldbelagd. Det är ju verkligen åt ANDRA hållet – när du MÅR BRA och känner att du har ett värde, det är DÅ man kan göra förändringar…

Nu kommer väl folk inte tycka om mig i denna åsikt, men jag håller helt med det, att hälsosamt bör vara det som främjas. Sedan kan man ju vara överviktig och jävligt hälsosam också, men jag tycker att man ständigt ska förespråka hälsosamma levnadsvanor, istället för "äta massor" eller "äta inget alls" som verkar råda i media nu. Inget mellanting!

Jag kan förstå att man vill få de som är så stora att våga gå ut, men samtidigt tycker jag inte att något så ohälsosamt ska främjas då det kan leda till stora hälsoproblem, precis som att vara alldeles för smal kan leda till stora hälsoproblem.

Jag utbildar mig till sjuksköterska nu, och ssk arbetar även förebyggande, t.ex genom att få folk att motionera, äta ordentligt och gå ned/upp i vikt för att förebygga ohälsa i framtiden. Att då börja tala om en kampanj som säger "men, fetma är snygg det också!" känns fel för mig. Det är samma som att säga "anorektiska kroppar är så jävla sexiga". Förstår du?

Att folk kan vara hälsosamma men ha en övervikt, det vet jag, att folk kan vara ohälsosamma vid en vad som sägs "okej vikt" vet jag också. Men det är just det med FETMA som jag sätter mig emot. Fetma är ett sjukligt tillstånd som aldrig ska ses som positivt.

så det du säger rebecca är att om man inte är hälsosam så ska man gömmas bort, skambeläggas och skämmas? Man ska absolut inte känna nån positivitet för sitt yttre, sin kropp eller sitt utseende? På vilket sätt är det egentligen bättre än rådande hets?

Jag tycker att man även ska tänka på allt annat som tidningen skriver om. Hela tidningen består inte av size me kampanjen. Utan de skriver om karriär och utbildning som man bör lägga sin tid på istället för på sitt utseende. Man kan inte kämpa mot all utseende hets genom att inte prata om det. alla tycker inte att kampanjen är bra men oavsett har en debatt startat och det i sig är bra.

rebecca: vem är det som har sagt att vi vill att man ska säga att fetma är bäst?! Menar du att bara för att något SYNS i media betyder det att det är eftersträvansvärt? Är det inte just det tankesättet man vill komma ifrån?

Idealet som råder idag har en förvånansvärd massa anhängare som förfasas över ett "fetma"ideal. Helt otroligt att man kan sitta och förespråka anorexi och size zero men inte tycka att det är ok från andra hållet?

en acceptans som innefattar ALLA storlekar och därmed ALLA individer ska väl ändå föredras? Ett ideal som speglar verkliga livet så vi kan leva livet som det är menat och inte framför spegeln?

Åh "Tjock på rätt sätt"! Precis de orden jag inte fick fram då jag skrev kommentaren i förra inlägget!

Rebecca: Jag är också sjuksköterskestudent, och tror absolut inte att fler tjocka kroppar i media kommer få konsekvensen att allt fler blir eller vill bli tjocka. Kanske om det vore så att fetma blev idealet, men jag tror inte att ta bort den enorma diskriminering som överviktiga utsätts för kommer få den konsekvensen. Vill som sagt inte byta ett ideal mot ett annat, jag vill bredda dom eller ta bort helt!

Däremot tror jag att man genom skuldbeläggande och undangömmande skapar ett stigma som får överviktiga att må enormt dåligt psykiskt och psykisk ohälsa leder ofta till fysisk inaktivitet och dåliga kostvanor.

Man KAN var vid god hälsa fast man är överviktig. Hälsa går inte bara att deducera utifrån vikt, utan det är, som du säkert vet, många andra faktorer som spelar in. Jag läser som sagt också till sjuksköterska och jag är väldigt influerad av Healt at every size-perspektivetet. Jätteintressant, googla och ta reda på mer! 🙂

Jag är tjock och har inga planer på att bli smal. Jag trivs i min kropp och den fungerar som den ska. Men media säger varje dag att min kropp är ohälsosam, oduglig, ful, oattraktiv och äcklig. Att jag som tjock person är lat, dum, karaktärlös och att jag förtjänar att få höra sådant om min kropp, för just för att den är tjock. DET är ett riktigt problem idag. Att man får diskriminera och kränka tjocka personer. Det bidrar till otroligt stort lidande och tyvärr är vården en del av det klimatet. (Lästips: http://fathealth.wordpress.com/).

Rebecca: Sedan tycker jag att det är beklagligt att du jämför fetma med anorexi. Anorexi är en psykisk sjukdom, fetma är det inte. Feta personer är fullt kapabla till att själva avgöra vad de vill göra med sina kroppar och om de själva vill prioritera sin hälsa. En person som är sjuk i anorexi är inte kapabel till att själv ta de besluten, eftersom sjukdomens natur påverkar förmågan till självinsikt. Man kan tvångsinlägga en anorexisjuk person. Mig veterligen kan man inte göra det samma med någon som är fet.

Du verkar rikta det rätt mycket åt mina kommentarer.

Det var inte så jag menade, jag har sagt flera gånger nu att jag vill se alla kroppar i media.

Men jag hävdar fortfarande att fetma är lika ohälsosamt som anorexia. Givetvis ska stora kvinnor få synas (nu har jag sagt det ännu en gång) MEN jag tycker fortfarande man ska hålla själva alltet på en hälsosam nivå. Jag hyllar inte anorexia-idealet alls, men inte heller hyllar jag övervikt. Man ska ta hand om sig. DET menar jag. Inte att man inte ska få synas i media bara för det…

Jag håller med vissa övriga kommentarer, varför skulle man hylla fetma genom att publicera en bild på en tjock människa? Jag tycker snarare att det är väldigt stigmatiserande att dölja de som inte passar in i normen. Och fetma är också i allra högsta grad genetiskt, det finns de som alltid kommer vara något mulliga hur de än kämpar, precis som det finns de som helt enkelt inte KAN lägga på sig i vikt fastän de vill. Det är väldigt individuellt.

Jag tror också att de allra flesta är högst medvetna om att man ska leva hälsosamt och hur viktigt det är. Och bara för att en tjock människa syns i media betyder inte det att man rekommenderar människor att äta för mycket och leva ohäslosamt. Det är för mig en ganska ologisk slutsats.

Och kom på ytterligare en sak som jag har märkt av. Det är väldigt många fler män än kvinnor (i min umgängeskrets iaf) som äter onyttigt, mycket pizza och sådan mat och de tänker överhuvudtaget inte på att äta nyttigt. Grejen är att det inte syns på dem, de är smala ändå! Så det behöver inte alls synas utåt om man är ohälsosam eller inte…

Det finns inget farligare än en kvinna som tycker om sig själv och sin kropp, hur ska man då kunna attackera hennes självkänsla och få henne att räta in sig i ledet? Jag har ingen perfekt kropp, det är fysiskt omöjligt för mig att uppfylla dagens skönhetsideal och ändå är jag på det stora hela nöjd med mitt utseende och min kropp. Javisst kan jag tänka mig att ordna upp lite detaljer men på det stora hela är jag nöjd med hur jag ser ut. Jag vet inte hur många gånger jag har sagt det och det har nästan gått ett sus genom de som hör mig. Hur kan en kort, mullig, alldaglig tjej, brunhårig tjej stå upp och säga så?

Rebecca. Jag förstår hur du tänker. Men smala människor främjas redan, och inte blir vi andra smalare för det. Snarare tvärtom, om man jojobantar som en följd av vikthets.

Ha i åtanke att alla inte väljer att fortsätta vara tjocka som i "jag fortsätter äta mina strips som alla andra dagar i veckan men jag är snygg ändå". För vissa kanske det är mer som "åhnej, jag orkar inte vara hungrig mer så jag blir aldrig smal och snygg.." I bland finns det liksom något hälsosamt i att känna att man duger som man är också.

Om man slutar koppla i hop mellan vikt och hälsa, och utseende och vikt, så kanske vi kan närma oss något bra. Men folk måste få vara som de är, smala eller tjocka, och allt däremellan. Därmed inte sagt att man ska strunta i att peppa för sånt man mår bra av, för sin hälsa.

Men är man sjukligt smal (anorektisk) eller sjukligt fet (fetma) så är det klart att det inte ska hyllas, det är inte sunt på något sätt… Blondinbellas kampanj är super, det vidhåller jag.

men gem fan snackar om att hylla nån? Handlar det inte om att alla ska få finnas och synas? Oavsett om man är sjukligt smal eller sjukligt fet eller alla storlekar mellan??? Varför är det så viktigt att hela tiden påpeka att människor som "är ohälsosamma" inte ska få vara med?

hanna – happy happy fatgirl: Fetma kan visst sitta i huvudet! Att tröstäta, till exempel, leder lätt till fetma. De som lider av fetma har oftast väldigt svårt att sluta äta (ohälsosamt) eftersom att mat för dem fyller en tröst eller är en (o)vana – ett beroende helt enkelt. Det är visserligen mer sett som ett fysiskt problem än ett psykiskt, men faktorerna bakom fetma är ofta psykiska.

Happyhappy fatgirl skrev: "… Feta personer är fullt kapabla till att själva avgöra vad de vill göra med sina kroppar och om de själva vill prioritera sin hälsa. En person som är sjuk i anorexi är inte kapabel till att själv ta de besluten, eftersom sjukdomens natur påverkar förmågan till självinsikt. Man kan tvångsinlägga en anorexisjuk person. Mig veterligen kan man inte göra det samma med någon som är fet. "

Nej det är sällan överviktigas problematik med mat tas upp ur det perspektivet. Mer än att de anses kunna göra något åt det på egen hand. Och det är ju tragiskt eftersom överviktigta inte bara plötsligt en dag börjar äta massa skräp. Det ligger ju en bakomliggande PSYKISK anledning till det vilket orsakar en dålig självinsikt och egenbild. Skillnaden är att övervikt och fetma inte är sjukdomsklassat så som anorexi är. TROTS att de är ätstörningar som är lika farliga.

Hanna- man kan mycket väl ha de begränsningarna att man inte kan göra något åt sin övervikt, som man inte ser det vid anorexi. Det är otroligt stigmatiserat att feta bara behöver 'göra något åt sin övervikt' medan anorektiker behöver hjälp. Självklart har manlika rätt till vård. Psykisk ohälsa är väldigtnära granne till fetma

/psykologistudent med betoning på psykisk ohälsa

Jag håller med om att alla människor ska få synas! Långa, korta, tjocka, smala, hälsosamma och ohälsosamma. Att en människa är ohälsosam är inget skäl att gömma undan personen. Ohälsosamma människor finns dessutom i alla kroppsstorlekar, så hur ska man då gå till väga för att inte "visa upp" ohälsosamma människor? Ska man göra omfattade läkarundersökningar av alla människor innan man låter dem visas upp?

Precis! Fan, det finns ju de som romantiserar rökning, alkoholism, droger, misshandel… hur ohälsosamt är inte det? Varför bryr sig ingen om det istället? Låt kvinnor se ut som de vill, det är deras kroppar och det är väl viktigast att kvinnorna som äger kropparna är nöjda med dem!

Herregud, du behöver inte bli så upprörd bara för att jag har en annan åsikt? :thumbdown:

Nej, jag tycker inte man ska ha t.ex rökning i media heller för jag tycker man ska sträva efter ett SUNT leverne och visa unga tjejer det.

Nu skrev jag "hylla" mest bara för jag inte kom på något bättre ord.

Ang. fetma och psykisk ohälsa, visst kan det hänga i hop. Men lustigt nog påverkar smalhets även en sån ätstörning, precis som det gör med anorexi. Skillnaden är att den där mardrömmen om valkarna är på riktigt. I ett sånt läge måste man komma ur det destruktiva och börja älska sig själv, och att känna accepterad av andra är en stor del av det.

Kom i håg att det sjuka inte alltid ligger i själva ätandet eller övervikten. Tankarna på vikt, storlek och utseende är det som förstör mest. Fast när en överviktig människa har samma tankebanor som en anorektisk, är det helt normalt. Det är inte ok att tycka om sig själv, helt enkelt.

Hur man kan säga att man inte ska "hylla övervikt" och tro att det löser några problem, är ren idoti.

hanna nu är jag inte speciellt upprörd. Du är heller inte ensam om din åsikt i den här debatten och det är en åsikt jag tycker är viktig att bemöta eftersom att jag tycker den är begränsande och fel i sammanhanget.

och kan man inte främja sundhet samtidigt som man låter alla människor få en plats? Måste det ena utesluta det andra. Måste det innebära att man skambelägger och gömmer undan de som inte passar i mallen?

& jag skrev att man inte ska "hylla" (förstår ni ens vad jag MENAR med det ordet? Tror inte det) undervikt heller. Med hylla menar jag då t.ex ett simpelt Cosmopolitan-omslag där någon ung tjej är superredigerad & supersmal & det står femtio smaltips. Det är FEL. Men om man skulle göra det motsatta, ha en som lider av GROV fetma, det skulle OCKSÅ vara fel. Jag som nittonårig idrottare skulle aldrig sträva efter att vara tjock & nu menar jag inte att någon GÖR det heller så ingen hakar upp sig på det, utan ALLA SER OLIKA UT. Men betyder det att vi ska ha folk med lepra i media? För att vi nu ska diskutera ohälsosam vs hälsosam? Nu tog jag ett rent idiotiskt exempel för jag blir så galen på att ni vägrar förstå vad jag menar. Ni läser in ordet "hylla" alldeles för hårt & ni inser ju inte ens att jag skrev MER emot anorexia-idealet än övervikt, då jag vet att man i dagens samhälle kan ses som överviktig fast man är helt jävla normal.

Sluta ta åt er så förbannat, nu lämnar jag diskussionen för det går ju uppenbarligen inte att diskutera.

Hej min favorit-bloggare. Jag har nyss startat min supertöntiga blogg.

Jag tror du hade velat läsa den. Har inte skrivit om dig ännu, detta är ju faktiskt bara min andra dag. Den kommer att handla om min fruktansvärda ångest och skit i allmänhet som jag tror att du kommer att tycka om.

Eller har jag bara ett stort ego som tror att vi kommer gilla varandra bara för att jag älskar dig. Återstår att se.

MVH anonym (Inte skaffat ett coolt namn ännu.)

Jag oroar mig inte över att vi har en fetmaepidemi att vänta om överviktiga skulle få bättre självkänsla genom att acceptera sina kroppar.

Jag tror däremot att man måste acceptera sin kropp för att kunna ge den det den behöver (t e x viktnedgång). Hur kan man ta hand om något som man hatar och skäms över? Som av omvärlden anses vara äckligt och onormalt och som aldrig syns annat än som skräckexempel?

Vad som däremot oroar mig är kommersialiseringen av kvinnokroppen (och, allt oftare manskroppen). Den är en vara som ska sälja (t e x tidskrifter)och som därför måste ha en tilltalande yta som helst inte ska ge några associationer till vardagen utan vara glamourös och överjordisk.

Vad gör det med kvinnors värde? Är vi mest värdefulla som snyggt designade förpackningar/kroppar? Vad händer med värdet på innehållet? Är en kvinnas intelligens, humor, känslor, drömmar och kunskaper mindre värda om hon inte är en snygg förpackning?

Jag tycker att det är problematiskt att tala om anorexi hela tiden i dessa sammanhang. Ytterst få personer insjuknar i anorexi. Vi borde tala mer om ”normalätstördhet” Den ätstördhet som är normaliserad i vår kultur. Den typen som är idealiserad. För anorexi är väll inte idealiserat? För när ni säger anorexi så antar jag att ni talar om sjukdomen i medicinsk bemärkelse?

En anorektisk kropp faller ju utanför normen, liksom den feta kroppen. Båda anses ha tappat kontrollen över kroppen och psyket. Och det är ju just kontroll och disciplinering som idealiseras. (en skulle ju kunna se det som om anorektikern drar det till absurdum)

Jag är övertygad om att hatet mot fettet och den ”ohälsosamme” är en större drivkraft bakom ätstörningar än smalidealet (även om idealet är idiotiskt och osynliggör sjukt många kroppar, typ 99 %)

Rädslan för att vara tjock, bli tjock, vara ohälsosam eller inte tillräckligt disciplinerad, kan vara större än önskan att vara smal. (och när jag säger ätstörningar som talar jag inte i första han om anorexi, utan om den ätstördhet som var och varannan människa har idag)

I övrigt så ska vi liksom LD redan sagt INTE idealisera någon kropp. Men alla kroppar måste väll få synas? Utan att det läggs något värde i kroppsformen. Att stigmatisera och osynligöra människor är fan ondskefullt. Oavsett om det handlar om anorektiker, hetsätare, feta, smala, mörkhyade, ETC.

Hej å hå

"Handlar det inte om att alla ska få finnas och synas? Oavsett om man är sjukligt smal eller sjukligt fet eller alla storlekar mellan???"

Ska man få synas om man är smal, eller ska man inte få synas? Hur ska du ha det? Fan, nyss var det du som dissade en skyltdocka från Gina och skrev att anorexia minsann inte är fashionabelt. Skyltdockan var sjukligt smal och togs därför bort.. jag undrar hur det känns för alla som är underviktiga, att plockas bort, att inte få finnas.

Jag blir lite förnärmad över kommentarer om att överviktiga skulle vara psykiskt sjuka?! Jag har själv legat på en vikt som klassats som fetma och var inte de minsta psykiskt sjuk. Jag gillar mat, och blev rätt stillasittande under mina graviditeter. Jag slutade träna helt men fortsatte äta som förr. Efter barnen hade jag ingen direkt lust att börja träna igen så mitt stillasittande liv fortsatte. Vikten fortsatte uppåt men jag brydde mig inte. Är det kanske psykisk sjukdom för en kvinna? Att vägra bry sig om sitt yttre? Att vägra banta? Omgivningen brydde sig en hel del om min vikt men inte jag! När jag dock märkte efter en tid att jag varje år faktiskt fortsatte att öka i vikt så kände jag att d var dags att dra i nödbromsen. Jag bestämde mig för att gå ner i vikt och det har jag gjort men jag vägrar banta och därför går det långsamt. Vilket jag är hel ok med! Jag har varit fet och är fortfarande överviktig men jag är inte psykiskt sjuk eller deppig eller ätstörd. Jag är preciiiis samma människa som jag var när jag vägde 55 kilo!

Jag blir förundrad över hur många människor det finns som tycker att de har rätt att lägga sig i vad andra människor äter och dricker.

Hur har människor tid att uppröra sig över vem som, i deras ögon, äter "för mycket" eller "för lite"?

Är vi inte alla fortfarande fria människor som äter vad vi vill..? Ingen annan människa bestämmer nämligen vad jag skall äta, när jag skall äta eller hur mycket jag skall äta. Inte heller hur ofta jag skall träna eller om jag är "för tjock" eller "för smal".

De som retar upp sig på andra människors kroppar, måste vara understimulerade/underutvecklade på ett intellektuellt plan.

LD: nejdå, jag tycker bara inte man ska uppmärksamma det sjuka som bra. Jag har inte sagt något om att skuldbelägga.

anonym: nej, om det syns i media som något positivt kan det leda till att de som är såpass stora inte gör någonting åt det, dvs blir aktiva. Man behöver inte alltid gå ned i vikt, men man blir inte så stor om man är aktiv, och det behöver förändras.

hanna: nu missförstod du liknelsen. Det handlade om tillståndet "att vara sjukligt fet" och att "vara sjuklig smal". Sedan lider många som har fetma av ED också, matberoende, emotional-eating osv. Det är för MÅNGA mycket mer bakom än endast ohälsosamma vanor, och det är långt från lätt att förändra dessa vanor eftersom de är rotade i psyket väldigt mycket. Vilket är varför man bör se fetma som ett sjukt tillstånd, där folk ska få ordentlig hjälp av inte bara för det fysiska, utan även det psykiska.

Och det är lite lustigt att du motargumenterar med något jag själv skrivit. Jag håller med om att hälsosamt kommer i alla former, men de kommer nästintill aldrig i fetma.

M: Absolut! Jag har själv gått up runt 11kg på ett år, 3 av dem var mellan januari och slutet på mars. Jag var jätte snabbt påväg mot fetma pga "emotional eating", dåligt självförtroende, depression, stress osv. Jag måste gå ned i vikt känner jag, för att min kropp ska må bra och jag ska få balans i mig själv igen. Men det är lååångt från lätt. Bara idag käkade jag på Burger King. Så jag förstår fullständigt hur "lätt" det är att gå upp i vikt, och hur svårt det är förändra sina vanor och gå ned igen.

Det är just därför jag är emot att fetma ska synas som positivt i media. Notera hur jag alltid sagt fetma och aldrig överviktiga eller liknande. För min syster är jätte hälsosam som underviktig, kan inte gå upp om hon ens ville det, och min andra syster är hälsosam i sin övervikt (eller ja, för det mesta!).

Men FETMA… jag förstår de som säger att det kan hjäpa de som har fetma, men samtidigt känner jag inte att det ska ses som "okej". Det här kommer ut fel, jag menar inte att de som har fetma måste gå ned i vikt, att de ska skuldbeläggas och ses som lata eller liknande. Men jag tror själv att de som jag, som ligger och velar på gränsen till något väldigt ohälsosamt kan se dessa bilder och typ "ge upp".

Däremot är jag trött på alla smala jätte vältränade tjejer i alla fitness magazines, varför inte ha någon smått överviktig, eller väldigt överviktig ibland, för de springer och gymmar väl de också??

Rebecca: Som själv FET kan jag lova dig att det inte handlar om att "ge upp". Är det nån gång jag "ger upp" så är det ju NU, när jag ser att den jag är inte finns, att jag är äcklig, att jag för att duga måste vara något jag ALDRIG kommer att bli! INGET har givit mig större kraft eller mer motiverad att gå ner i vikt än när jag såg ett fantastiskt nummer med Jonas Gardell och två FETA körsångerskor, som på ett underbart sätt tog plats och var den de var…

Anonym, det handlar ju om att det enbart är en kroppstyp som visas upp. Och när klädföretag skall visa upp en annan kroppstyp så gör de en jvla stor grej av det och kallar det plus size (å det är fortfarande enbart en typ av större kropp som visas)

Jag tycker det är svårt. I en sjukt utseendefixerad värld så kan ju synliggörande av fler kroppar vara positivt (jag tänker på typ kroppsbilder.se)

Samtidigt så vill en ju få bort fokuseringen på kroppen. Eftersom det blir ett objektifierande och en fortsatt besatthet.

Personligen så vill jag ha en helt neutral relation till min kropp. Jag vill bara att den är där. jag vill inte lägga något värde i hur den ser ut. Jag vill se hela mig som ett handlade subjekt och inte ett objekt. Men det är ju svårt när alla runt omkring kommenterar kroppar och ätande KONSTANT.

Jag tror inte alls att förakt, hat, eller skamkänslor över den egna kroppen hjälper någon att bli hälsosam. Inte heller tror jag att det sociala stigma det ofta innebär att vara fet eller tjock motiverar människor att ta tag i sin övervikt. Tror ni det, ni som invänder mot kampanjen? Alltså för någon fungerar väl det säkert så, men för de flesta tror jag det är tvärt om. Det är svårare att orka träna och ta hand om sin kropp. T ex är det svårare att bli motiverad av negativa bilder typ "jag ska ut och springa för jag ska inte vara äckligt och fet" än typ "jag ska ut och springa för att jag vill vara hälsosam och det är härligt att må bra".

När jag genom att banta och motiveras av att inte vilja vara fet (jag var lite halvtjock men ej överviktig, om det nu hör till saken??) gick ner i vikt fick jag bara ångest och gick upp igen. Svårt att förklara varför men jag hade liksom inte lagt om mitt liv på ett psykiskt hållbart sätt, utan bara motiverats av självförakt. Och självförakt är ju inget man kan motiveras av i längden (för att fortsätta hålla uppe en hälsosam livsstil), det säger ju sig själv. För att det skulle fungera var jag tvungen att FÖRST få en bra inställning till mig själv, min kropp och mat (typ, vikt är inte viktigast i världen osv) sen kunde jag förbättra min livsstil.

För övrigt mådde jag så fruktansvärt dåligt av att försöka förakta mig själv till viktninedgåg att det höll på att gå fel. De människor som får ätstörningar; de tror jag börjar någonstans där. Med självförakt. Oavsett om det är åt fethållet eller smalhållet man får ätstörningar.

Ja, jag är medveten om att det finns en korrelation mellan övervikt och psykisk ohälsa, men vad kom först? Övervikten eller den psykiska ohälsan? Att leva som tjock i det rådande klimatet gör förmodligen inte gott för den psykiska hälsan så att säga…

OM det inte fanns ett lika stort skuldbeläggande och stigma kring övervikt kanske man skulle se en förbättring i den psykiska hälsan.

Och ja, det finns tjocka som är ätstörda, men då anser jag att det är ätstörning som är problemet och inte vikten, precis som att jag inte anser att det är undervikten som är problemet hos en anorektiker utan ätstörningen. Alla tjocka är inte ätstörda, precis som att alla underviktiga inte är det.

Haha! Så det skulle möjligtvis vara okej att ha bra självkänsla som tjock OM det leder till att man "tar tag i sin övervikt". In i ledet liksom ;)Att det ska vara så sjukt provocerande att gå omkring och gilla sig själv och inte vilja ändra något. Jag har aldrig mått psykiskt bättre än nu som tjock när jag gav fingret till samhällets ideal och bara lever mitt liv på mina villkor. Jag är även en firm believer av HAES. Man ska träna och äta rätt för att det KÄNNS bra. För att man MÅR bra. Inte för att gå ner i vikt. Samhället är så fruktansvärt inriktat på viktminskning att folk SLUTAR träna för att de känner att de inte ger "resultat" dvs. viktminskning. Hela oron för att folk aktivt skulle vilja bli tjocka stammar ju ur någon slags kollektiv viktnoja. Skit i andras kroppar. Det är inte allmänhetens kropp, det är personens kropp.

Och som Hanna – happy happy fatgirl säger – Klart att folk mår dåligt som tjocka i det här jävla samhällsklimatet. Att folk mår bättre psykiskt av att gå ner i vikt KAN ju ha att göra med att slippa bli stigmatiserade av en fettfobisk värld som läser in tusen saker när de ser en tjock person, trots att de enbart kan utläsa sina egna idiotiska fördomar.

Åh, blir så trött på folk som säger typ "jaha, ska inte smala få synas nu då, ni tycker att tjocka ska få synas men samtidigt kritiserar ni smala" om man kritiserar IDEALET och NORMEN att vara smal. Jag är en spinkis. Jag blir inte kränkt för att folk är arga på skyltdockor som ser ut att ha legat i sträckbänk och karvat bort magen med en sked. Jag känner mig inte ful för att det pågår en debatt om att kvinnoidealen är skruvade. Kom igen. Om nån säger "fy vad äckligt det är med smala människor", då kan jag, i egenskap av smal, bli arg, upprörd, ledsen. Men använd inte min smalhet som en anledning att tysta ner en kritisk debatt om ideal. Ser ni inte skillnaden?

Det är lite som när man pratar om kvinnors utseendekrav och nån kille kommer och säger "jamen vi blir också objektifierade i reklam" som om det skulle betyda att allt är i sin ordning eller att man inte får prata om saken. Suck!

Jag har sjukt dåligt sjävförtoende när det gäller mig egen kropp men det har med mitt egna ideal att göra och ingen annans eftersom mitt problem ligger i att jag vill vara hälsosam och det känner jag inte alls att jag är. Hos mig är inte vikten ett problem (även om jag är överviktig) utan jag vill känna mig frisk och fräsch och det kan jag göra genom träning (vilket jag ägnar mig alldeles för lite åt). Du Natasja är en så grym förebild för mig när du skriver om din träning och att du gått ner NOLL kilo men att du tränar för din hälsa och håller ut även om det suger. Jag vill också vara hälsosam för mig och för min sambo och framtida familj, jag vill leva så länge som jag bara kan med hälsan i behåll och därför vill jag bara säga Fortsätt som du gör! Du är en inspiration som bara den!

Jag skrev att det finns och är vanligt. Psykisk ohälsa är ofta kopplad till övervikt även omdet inte är deras främsta problematik.

Det är dock inte 'bara att göra något åt' som någon skrev. Självklart kan man vara både över o undervikt utan minsta psykisk ohälsa. Dock blev jag provoceradav att 'är man fet så gör något då'-tänket som många har. Där kan man snacka om att folk verkligen inte tänkt innan de talar, skriver.

Självklart ska inte någon form av ohälsa hyllas eller vara ideal. Men titta på våra modeller o supermodeller. De kan omöjligt vara friska.

Själv har jag övervikt o det skulle kännas helt underbart att få gå utomhus o känna sig fin, accepterad, normal.. Eller känna sig välkommen på stranden! Så vi behöver inte idealisera varken det ena eller andra, bara låta alla människor få synas o få plats. Utan skamkänslor.

Men hallå, något jag stör mig på är att vi alltså har blivit så skeva att vi anser att Blondinbella är fet? Fet!? Det är hon inte. Det finns inget ohälsosamt med just hennes vikt. Sedan hur hennes aktivitetsnivå och kostvanor ser ut det vet ingen. Och om ingen har märkt det så har vi en fetmaepedemi i världen trots att det varit mkt smalt som varit normen de senaste 30 åren.

Sjuklig fetma kan visserligen vara en psykisk sjukdom, liksom anorexi dock med olika hjärnspöken och olika hinder. Det är förjävligt att patienter med obesitas har att välja på att fixa biffen själv eller ett invasivt ingrepp och INTE terapi och stöttning i första hand.

Och skärp er för fan, bara för att jag kanske tycker att Beth Ditto är vacker betyder det inte att jag inte tycker att Gisele Bundchen är vacker. Och det betyder inte att min högsta önskan är att se ut som nån av dem eller att jag tycker att folk bör gå in för att vara överviktiga.

Och för övrigt om vi nu ska se till hälsa så är varje kilo du är underviktig farligare för ditt hjärta än var tredje-fjärde kilo du är överviktig.

ätstörningar behöver inte utvecklas som följd av självförakt. Det kan likväl vara en reaktion på normer kring kropp, kön och sexualitet. Min egen anorexi utlöstes av faktorer som låg utanför mig, men som drabbade mig, och föraktet riktade jag mot det och samhället. Tyvärr så slutade det i självförakt och självförstörelse.

Jag tror det kan vara likadant oavsett vilken ätstörning en har. Men självklar kan en känna självförakt för vad som drabbar en och således utveckla självdestruktiva beteenden.

Och självklart hjälper ingen någon genom stigmatisering eller genom att kommentera hur äckligt smal/ tjock någon är. Om någon har ÄS så har denne oftast redan massvis med skamm inför sin ÄS, förlorade kontroll, psykiska ohälsa, kropp etc.

Att elda på den skammen är inget annat än dumt.

ätstörningar behöver inte utvecklas som följd av självförakt. Det kan likväl vara en reaktion på normer kring kropp, kön och sexualitet. Min egen anorexi utlöstes av faktorer som låg utanför mig, men som drabbade mig, och föraktet riktade jag mot det och samhället. Tyvärr så slutade det i självförakt och självförstörelse.

Jag tror det kan vara likadant oavsett vilken ätstörning en har. Men självklar kan en känna självförakt för vad som drabbar en och således utveckla självdestruktiva beteenden.

Och självklart hjälper ingen någon genom stigmatisering eller genom att kommentera hur äckligt smal/ tjock någon är. Om någon har ÄS så har denne oftast redan massvis med skamm inför sin ÄS, förlorade kontroll, psykiska ohälsa, kropp etc.

Att elda på den skammen är inget annat än dumt.

Jag tror verkligen också att Bellas initiativ kan vara viktigt i rätt forum, men det blir kontraproduktivt att vilja radera ideal genom att lägga till ett annat.

Jag skulle kunna lägga ut en avklädd bild på mig på min blogg, jag tror liksom inte att någon skulle idealisera bristningar, valkar och hängiga bröst (men vad vet jag), men isåfall skulle det antagligen vara mer för min egen skull. Att bli sedd och bekräftad för den jag är och förhoppningsvis få höra att jag är okej.

Jag vet själv att jag är okej precis som jag är men ibland är det svårt att hålla huvudet högt.

Nej, nu håller jag inte med. Det är inget fel med att visa vackra kvinnokroppar i olika storlekar och former. Om något vill jag se MER sådant, MER former, MER olikheter. Jo, visst är hon fixad, men det är inget fel i att vara sminkad och fin. Inte alla omslag kan vara osminkade, orakade, ostylade.

Sedan tycker jag kvinnor är väldigt vackra med sina valkar och bristningar så länge det är en vacker kvinna. Det är detaljerna som skiljer oss från varandra som är finast. Jag ser det som ett steg i rätt riktning att en kvinna kan få vara vacker på ett tidningsomslag utan att vara lång och skitsmal (inget fel med det heller, men det blir lite tjatigt).

Varför skall kvinnokroppen alltid vara naken, alltid diskuteras, alltid vara sexobjekt osv? Därför att den finns. Därför att kvinnor är vackra, nakna eller inte, och folk gillar skönhet. Det är väl större att acceptera sin egen skönhet med bristningar och hängbröst, än att vilja ta bort annan skönhet ur rampljuset?

Jag tycker det är märkligt att prata om anorexia och fetma som om de vore motsatser. Anorexia är per defintion en psykisk sjukdom, fetma är det inte. Fetma som defintion är bara ett mått på vikt i relation till längd, inte på livsstil, psykisk hälsa, fysisk hälsa eller matvanor.

Det går inte att titta på en person och säga särskilt mycket om den personens hälsa. Och även om det gick, varför måste sjuka människor skämmas över sina kroppar eller få höra att de är oattraktiva? Kan vi inte bara behandla hälsa och skönhet som de två separata saker de faktiskt är?

Lisa: "Inte alla omslag kan vara osminkade, orakade, ostylade." Jag vill fråga dig, finns det ett enda som inte är det? Alltså när det är en kvinna som figurerar på omslaget. Även om det finns det så kan inte jag minnas att jag någonsin har sett ett i hyllorna som fyller våra butiker.

Det är väl ingen som påstår att det är fel att kanske sminka sig men egentligen så är det rätt sjukt att ett sminkat kvinnoansikte ses som det "neutrala" och att kvinnor som inte gör det kallas för modiga. Sen så händer det även att när jag och många andra valt att inte sminka oss jämt så får man höra "du ser trött ut" och det är ganska bisarrt.. jag ser inte "tröttare" ut än valfri kille utan smink.

Det är där skillnaden är, killar har inte just den sortens press på sig.. deras ansikte måste inte vara tillfixat/dolt för att anses neutralt.

Tycker att du ska ställa dig och kolla på tidningshörnan i valfri butik. Verkligen kolla på skillnaden på omslagen på de tidningar som är riktade till kvinnor och de som är riktade till män. Inte bara själva bilderna utan även kroppsspråket och vad som händer på framsidan (subjekt/objekt). Tänk även på vad som förmedlas i texterna på framsidan och vad skillnaden är.

Jag gjorde det senast förra veckan och jag blev helt ärligt bara ledsen.

Variation på människor tycker jag är fint, men jag önskar att kan satsa på någon variation på HUR kvinnor porträtteras. Att vi kan komma bort från ytan lite mer, så kanske vi kan slippa att nästan varenda kvinna är mer eller mindre missnöjd med sitt utseende när det är neutralt. Att man slutar sätta kvinnors värde i deras utseende och skönhet hela tiden.

Just det här "kan få vara vacker" är oerhört tröttsam.. Varför kan inte kvinnor få vara något annat på omslag? Oavsett om det är en ung eller gammal kvinna så ska det diskuteras om hon är ful eller inte, oavsett vad det handlar om. Varför ska kvinnors skönhet vara så förbannat viktig och mer begränsad än vad mäns skönhet är egentligen? Så känner jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *