Kategorier
feminism & genus

Du har kuk och det ska tamejfan synas!

Det här med att ”göra ett statement med hjälp av kläder och färg” som vi genusmedvetna föräldrar ofta anklagas för…. är det inte precis det man gör när man klär sina barn efter kön? Bara en tanke som slog mig.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

29 svar på ”Du har kuk och det ska tamejfan synas!”

LD, jag behöver din hjälp!

Hjälp att förstå det här med nybliven-mamma-krog-ångesten.

I varenda mammablogg jag följer kommer till slut ett inlägg där mamman måste förklara sig.

Hon har suttit "hemma i soffan" (typ) ett år, först gravid och sen ammande.

Under tiden har killen kunna vara ute på krogen då och då.

Då ska hon alltid måsta förklara sig:

"jag är värd en kväll med tjejerna"

"en cider/ett glas vin ska inte skada"

"jag litar på att min kille kan vara ensam med vårt barn, det handlar ju bara om några timmar och jag ska inte ens vara full"

"jag ska bara ta en öl till maten, min kille ska vara nykter"

Varför?

Varför varför varför?!

Killarna behöver aldrig förklara sig varför eller hur det ska gå till när dom vill ta en öl under graviditeten eller barnets första månader.

😡 Varför ska jag påtvingas det här idealet, jag kan tycka att jag är värd en rejäl sup dagen efter förlossningen! (överdrivet)

(Jag är mycket väl medveten om att man

* kanske måste återhämta sig från förlossningen

* gärna vill vara med sin baby första tiden

* ammar

osv)

Jag vill bara förstå hur fan folk tänker när "alla" verkar döma en nybliven mamma som vill gå ut (kanske även nykter bara hemma hos en väninna) – men samtidigt verkar tycka att killen har all rätt i världen att supa ned sig?

Hoppas du får rätsida på det hela 🙂

– OCH

Kommentaren

"Jag litar på att min kille kan vara med barnet en kväll……."

vad fan handlar det om??!

Varför skaffa barn med någon man inte litar på?? Har man tänkt sig att resten av livet vara med sitt barn 24-7? Hur ska det gå när barnet blir 15 och hänger på byn?

Är det något som jag inte än förstår för att jag bara är i vecka 41 och inte fött mitt barn än.. eller Ska man tycka så för att det Är så?

Nu är jag övertrött 🙂 Gonatt hoppas jag får läsa ett svar imorgon för du har så sjukt bra sätt att vinkla saker på! =)

Fanny, Gravid v. 41……..almost there :): Läs min blogg, jag har skrivit ett inlägg om precis det där..om skiten jag fått utstå efter vår son föddes för snart 2 år sedan…klicka på tankar i kategorier..inlägget heter jag blir så less.

🙂

fanny jag har massvis med tankar och borde kanske skriva ett inlägg om det senare. ska till sängs nu men vill ge dig ett svar. även om det blir relativt kort.

du har rätt i att man dömer mammor hårt i den här frågan och det är skit.

Jag tycker absolut det är ok att gå ut, oavsett kön. jag kan undra lite VARFÖR man vill gå ut tidigt efter en förlossning, men alla är ju olika. Själv så kunde jag inte ens tänka mig tanken att lämna bebisen. jag hade inte orkat heller.

sen finns ju amningsperspektivet; då kan man ju inte gå hemifrån. Men flaskmatar man och bebben är fullt anknyten till pappan så ser jag ingen skillnad på om det är han eller mamman som går ut.

varför skulle INTE pappan kunna ta hand om sitt barn? vad skaffar folk barn med för inkompetenta idioter?

så fort jag slutat helamma så kommer iallafall jag ta en helkväll på krogen det är jag tamejfan värd!

Jag tror det handlar mest om andra kvinnor som dömer varandra. Vi utgår från oss själva och bebisbubblan vi själva levt i och tycker då att alla andra kvinnor som INTE blev lika insnöad på bebis måste ha nåt fel.

(däremot så har jag låg tolerans för pappor som drar ut och super när man nyss fått bebis. Jag kan tycka att man borde ha andra prioriteringar JUST då och mamman behöver ju hjälp hemma.)

Så jävla sant. Stör mig som fan på de som tycker det är så viktigt att ALLA ska fatta att deras barn har kuk och inte fitta.

Och att jag inte tycker det är så viktigt att främmande människor vet detta, verkar folk tycka är omåttligt provocerande.

Skit i mitt barns könsorgan har jag lust att skrika haha.

Vore skoj att klä Tim i illrosa en dag och se hur folk beter sig mot honom.. och hur förfärade de blir när man sen säger att det är en med snopp, hahaha.

Förresten..Du har fått en liten award av mig, go get it!

Jag är inte för/emot någon sida eller så men jag måste då bara undra, vad är det för fel med att klä barnet i en viss färg för att omgivningen skall veta vilket kön den har när den är för liten för att det skall synas(spädbarn)

och vad är det som avgör "hur man vet" om ett barn är tjej eller kille som större om man inte klär den i klassiska färger osv?

Vad är egentligen meningen med att "skapa" ett kön och inte fortsätta med två?

Du som vet:)

Är jättenyfiken.

gullan – vad bra att du frågar!

Varför är det dåligt att man signalerar kön? Med kön kommer förväntningar. Förväntningar på hur man ska vara och vilka egenskaper man har. Flickor är si och pojkar är så liksom.

Samhället gör skillnad på kön. Människor behandlar utifrån sina kön. Att klä sina barn efter könet påverkar det bemötande de får vilket i sin tur påverkar och formar deras personlighet.

det begränsar barnen

Studier visar på att barn bemöts olika beroende på hur de är klädda och vilka färger de bär. Pojkar i spindelmannenkläder eller mörka färger får ofta höra hur tuffa de ser ut, man pratar med lite grövre macho röst och skojar lite fysiskt sådär med killarna. Tjejer i kjol, klänning eller rosa får ofta höra va fiiiina de är osv. Man pratar mjukare, tystare och framförallt MER med flickorna, kramas och myser och bekräftar att de är söta.

Jobbar man på förskola som jag gör så ser man detta V A R J E dag. Pojkar och flickor som kläs mindre stereotypt bemöts mindre tydligt och får oftare bekräftelse för den de är, inte för hur de ser ut eller könet de har (även om också de stämplas med förväntningar) "Va kul att se dig idag Lisa/Kalle!" – osv.

jag har skrivit så mycket om ämnet under kategorin Genus/feminism , ta gärna tid och läs igenom den kategorin – det finns så mycket matnyttigt där!! Så får du även en djupare förståelse för just hur negativt dessa roller påverkar oss.

Eller hur? Det är ju snarare dem som gör ett stort fett jävla statement när de prompt ska klä sina barn så att de ska se ut som flickor eller de ska se ut som pojkar. Vi som är genusmedvetna försöker ju snarare tona ner de fenomenet!

Det är ytterst spännande att så många har ett behov av att hävda att barnet är kille eller tjej, men det är ju ett barn, en människa. Helt rätt i att man då gör ett statement med färg.

Mitt icke-statement är ju att alla kan ha alla färger oavsett kön. Dvs folk säger att jag föröker provocera, men det jag istället vill åstadkomma är ju att visa att jag INTE bryr mig om vilken färg som "hör" till vilket kön. Däremot så gör jag ett aktivt val genom att välja BORT allt pluttinuttigt prinsblått/prinsessrosa och det kommer jag också fortsätta göra för det fullkommligt avskyr jag!

Total förvirring också i den här kommentaren som vanligt. Hehe!

En fråga LD… Jag funderar lite på en sak, många genusmedvetna föräldrar väljer ofta att inte klä sitt barn i de typiska färger som så många väljer att klä sitt barn i (efter kön)… Detta tycker jag är lite väl begränsande. Att vara genusmedveten och vilja uppfostra sina barn utan att tvinga in dem i de traditionella könsmönster som finns betyder väl ändå inte att tjejer inte kan ha rosa och att killar inte kan ha blått? Inte heller ska det betyda att en flicka inte kan ha på sig klänning (men här anser jag att även en liten pojke ska ha rätten att få ha på sig klänning). Jag vet inte om du har ett svar, men jag vill gärna höra din åsikt i vad du tror och anser om denna begränsning många genusmedvetna föräldrar ger sina barn istället för oändliga möjligheter som de borde ha när det gäller kläd/färgval…

förvirrade morsan – jag har nog aldrig mött någon genusmedveten förälder som förvägrat sitt barn nån färg. Ninja t.ex har ett par plagg med rosa på, men jag blir ändå ofta anklagad för att jag inte låter henne ha rosa alls. Jag tror folk ser genom sina könsglasögon och eftersom att Ninja inte kläs i helrosa så upplevs det som att hon inte har rosa alls. eller nåt.

däremot tycker jag inte att det är hela världen att man avstpr från EN färg oavsett anledning. Om jag sa att Ninja inte had ett enda brunt plagg – vad skulle du säga då? (det är sant, hon har inte det!)

De genusmedvetna föräldrar avstår oftast från just rosa med en tanke bakom; man är helt enkelt medveten om vad färgen signalerar och vilket bemötande det provocerar fram. Och då kan man kanske välja bort färgen just pga det. Jag har själv upplevt negativa saker när Ninja haft rosa. Kommentarer som "nu ser du ut som en riktig tjej" osv. (jo det är sant)

Klänning har jag även valt bort eftersom att 1. icke lekvänligt och 2. återigen – det ger fel signaler och stimulerar fram ett bemötande jag inte vill ha för min dotter. Hon kommer få tillräckligt mycket bekräftelse för sitt kön tids nog. och 3. jag ogillar plagg som är diskriminerande.

Är helt med på tåget (har inga barn än och är en sån där som gillar att uttala mig trots att jag inte har en aning) med att köra med könsneutrala kläder. Dock kan jag tycka att det blir lite väl mkt haschpsykos med alla rymdvarelser, päron, hello kitty och pluppar… blir inte barnen lite typ överstimulerade av alla jävla mönster? 😉

Varför ska man nödväöndigtvis bevisa något och klä ungarna till något dom inte är då? killar och tjejer ÄR olika så är det bara. Det är inget fel med det väl?

Varför måste man bevisa något genom sina barn?

rebecka "Varför måste man bevisa nåt genom sina barn?" undrar du och jag undrar detsamma – varför måste man bevisa, genom kläderna, att det är ett visst kön på ungen? Varför inte bara låta barn få vara just barn? Varför inte ge dem 100 möjligheter och tillgång till ALLA kläder, färger, leksaker istället för de som reserverats för snopp eller snippa?

Du säger också att "tjejer och killar ÄR olika" men har du någonsin frågat dig själv varför? Har du hört talas om socialisering? Vi fostrar in barnen i en förutbestämd roll från dagen de föds, formar och begränsar dem utifrån sina kön. Behandlar och bemöter dem olika, har olika förväntningar och olika tolerans beroende på kön. Tacka fan att vi blir olika till slut!

Det är mer skillnader mellan individer, INOM könen än det är mellan dem. Värt att tänka på.

När det gäller mina barn så vill jag att de ska få växa upp fria från könsroller och förutbestämda förväntningar. Jag vill att de ska få utvecklas sina personligheter helt fritt från krav.

Läs gärna mer i min genus-kategori, för jag tror du har massvis med kul och nyttigt att lära dig!

Rebecka, jag såg i din blogg att du köper kläder från pojkavdelningen till din dotter. Då måste du väl ändå hålla med om att barnkläder ska vara för alla barn, oavsett färg och avdelning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *