Kategorier
feminism & genus

"Du har satt en boll i rullning, och det kan bli en redig snöbollseffekt av det hela"

Det var sommarn 1996 och jag var 20 bast och njöt av livet i Pireus, Grekland. Mina ben var smala och långa och alldeles pepparkaksbruna och jag hade smort in dem med olja för att ge dem den där rätta glansen som man vill ha för då syns de, då syns man. Kortkort liten kjol hade jag också för jag var ju en riktig sucker för den där manliga uppmärksamheten som fick mig att må bra, fick mig att känna mig som någon. Och jag fick känna mig som någon ganska ofta och ganska mycket då när jag var 20 bast och hade vackra långa ben. Jag satt med benen uppdragna då jag la märke till små små svarta prickar. Stubb som letat sig fram ut ur huden, det var ju ändå ett dygn sen jag rakade dem och jag minns att jag blev blossande röd om kinderna; tänk om någon hade sett? Jag skämdes för mina ben, för behåringen som gjorde sig påmind, för den där jobbiga stickiga känslan och för det faktum att den där kvinnligheten som vi kvinnor borde ha inte var medfödd. Jag drog benen under mig. Hela den här Gillettegrejen började som ett skämt. Det vet ni ju, jag är ju en retsticka och jag gillar att utmana normer och framförallt de som upprätthåller dem. Men engagemanget från alla er och diskussionerna bakom kulisserna blev till nåt större. Det här är viktigt. Det är viktigt att väcka debatt. Aftonbladet hörde av sig och ville prata och attentionwhore till trots så avskyr jag egentligen uppmärksamhet. Jag vill ha kontroll över det som sägs och skrivs och tackar oftast nej till förfrågningar. Jag är för rädd. Jag är en sån där försiktig aktivist. Ingen som står på barikaderna och vrålar utan snarare den där jobbiga tjatiga typen som sitter och knackar dig på axeln tills du blir irriterad och vänder dig om.   Men nu är bollen i rullning. Lika bra att smida medan järnet är varmt.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

24 svar på ”"Du har satt en boll i rullning, och det kan bli en redig snöbollseffekt av det hela"”

Jag har skrivit lite innan och tyckte det var löjligt med den första bilden du la ut.

Men med den nya bilden är det en helt annan sak, jag kommer rösta på den och ville mest bara skriva och säga att du har så mycket vettigt att säga.

Så jag hoppas verkligen att du pratar med eventuella medier som hör av sig, det du har att säga behöver verkligen komma ut.

Du är modig och tuff och jag är tacksam att du tar en kamp jag inte själv hade kunnat ta.

Du har uppenbarligen en hel armé av människor bakom dig som är trötta på skiten! Svenska folket behöver uppfostras har du sagt och det är så jävla coolt att du gör slag i saken på riktigt och stormar in och sopar banan! Ser du vilket inflytande du har skaffat dig och hur många som nu är redo att kämpa i "din" sak? Du är stark och du är en av personerna som verkligen kan göra skillnad. Heja heja heja!

MP det är det som är så häftigt och jag blir så himla rörd. Wow liksom! Men det ger mig också en känsla av ansvar och skyldighet gentemot de som stöttar mig. :love:

Jag hoppas verkligen du tackade ja till aftonbladet! Håller helt med MP och därför är det viktigt att du syns även i andra media. Där folk som inte söker sig till din blogg "tvingas" se att förändringen sker NU!

Härligt att nån vågar stå emot och vara sig själv ! Men egentligen tycker jag att det är rätt löjligt, rakade ben el orakade ben, vem bryr sig ? Har vi inte viktigare saker att lägga energin på…..? Än några hårstrån liksom…? men att man skulle bli en gudinna om man rakar benen… hallå, lever vi inte på 2000-talet, Gillette ??

Kämpa vidare LD !

Fan vad kul och bra! Det är nyttigt att kvällspressen printar ner det du har att säga också för då når du ut längre och det behövs. Heja LD!

Tänk vad awesome det vore med en värld där man kunde få välja att gå ut med orakade ben, utan elaka blickar och kommentarer! Att alla hade ett val och ingen skulle känna sig tvungen att raka benen för att känna sig bekväm. Hoppas att vi är på väg mot det nu 🙂

Jag har hört att det i alla fall bland "vuxna" kvinnor i Berlin inte är så vanligt att man rakar benen! Märkligt tyckte jag när jag hörde det från läraren på tyska-kursen – märklig reaktion tycker jag också.

Tittade på tv någon dag för något år sedan och såg att Jessica Simpson var programledare för något program om skönhet. De var i Brasilien och talade delvis om skönhetsoperationer men det framgick även att brasilianska kvinnor inte gärna rakar sina ben utan i stället bleker sina benhår så de ska glittra som guld i solen (fortfarande utseendefixering och modifikation men lite sido-fakta bara). Fröken Simpson såg äcklad och förfärad ut, kvinnan smekte sina håriga lemmar och förstod inte problemet med håriga ben.

Jag blir så glad, peppad och inspirerad av alla dina inlägg i detta ämne. Att någon tar tag i saken och inte bara pratar för en gångs skull. Så vill bara visa min uppskattning och mitt stöd ("tyvärr" kan jag inte bidra med någon röst då jag är en envis facebookvägrare – så får visa dig på detta sätt istället).

Du är modig och en riktigt inspiration för många av oss här ute! Fortsätt så!! :thumbup:

Haha, har du läst någon av kommentarerna på aftonbladet? Det va en som är stensäker på att det är din karls ben. (ja för gudars skymning, det är ju faktiskt hår på dem). HAHA. Tycker du ska skicka in en outfitbild. (typ den när du och ninja står brevid varandra, du har shorts…. du skrev om någon mammatidning eller va det va när du postade den). Jag röstar på dej! 😀

Haha, jag såg en kul kommentar på Aftonbladets sida om den artikeln. Det var någon som ansåg att "där fick hon sina 15 i rampljuset". :-d

Uppenbarligen har vederbörande missat både dig och din blogg förr, hur nu det är möjligt! 😉

You go, with or without your hairy legs! :thumbup:

Jag är inte tjej och har inte förväntats raka diverse kroppsdelar sedan jag var typ tio. Jag är inte kåt på behåring och har ingen anledning att ragga på någon av er. Jag är bara jävligt trött på ideal och förväntningar och roller och allt jävla tjafs som binder oss från sju olika håll samtidigt och bara det faktum att jag blir jävligt trött på det, är OCKSÅ hur dessa standarder har kontroll över MITT liv.

Därför älskar jag den rullande snöbollen, de vita låren och de håriga benen. Kör så det ryker. Kör upp snö i ansiktet på dem tills de fattar att det de / vi / alla håller på med inte är helt friskt.

Jag är såååå impad av dig. du gör det andra inte vågat, du står för en åsikt även om det blåser. Som tur är blåser det åt ditt håll nu, du har medvind!!! Yeeees….keep going Natasha, we are all behind you!

Du är toppen du! :):-d Hejja, jag röstade på dig förstås

Jag bryr mig inte heller om om någon rakar sig eller ej, men att påstå att hår är äckligt, det begriper jag mig inte på, då kan de lika gärna ta bort både skallhår och ögonbryn då?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *