Kategorier
feminism & genus

Du kan inte ta bort fokus från ytan när du använder ytan som verktyg.

”Du är fin som du är!” Och så håller vi kvar fokuset på just det vi vill att unga tjejer ska skita i; utseendet.


På senaste numret av Egoboost droppar Isabella modigt kläderna. Hon vill visa ett alternativ men när jag ser bilden på hennes fantastiska kropp så känner jag mig inte peppad alls. Bara påmind om att jag borde tänka på hur jag ser ut och vad jag väger. Påmind om att jag har en kropp och att andra har en åsikt om den och att jag borde tycka nåt också. Påmind om andra kvinnors kroppar. Påmind om allt det där jag försöker sluta tänka på.

Jag känner mig otillräcklig. Ful. Tjock. Jag har hängpattar och stor mage. Jag har inga kurvor. Inte kurvor som räknas för när man talar om kvinnor med former och hull så menar man alltid uteslutande de som har hullet på rätt ställen. Ungefär som ”mulliga modeller” som egentligen bara är ett hån mot de av oss som inte passar in i idealet.

Jag uppskattar Isabellas initiativ för hjärtat har hon på rätt ställe, men undrar likt många om vi verkligen inte har kommit längre än så här? Har vi inte kommit längre än att återigen använda kvinnors kroppar som diskussionsunderlag? Har vi inte kommit längre än att än en gång ta bilder för det värderande manliga ögat. Isabella tittar glatt in i kameran, men hennes putande rumpa är inte till för kvinnlig betraktelse.

Det blir dessutom kontraproduktivt. Du kan inte ta bort fokus från ytan när du använder ytan som verktyg. Även om budskapet är ”du duger som du är” så håller vi kvar tankarna på utseendet vilket i sin tur håller kvar kvinnan på mattan och så fortsätter spriralen. Runt runt. Vi blir aldrig befriade.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

39 svar på ”Du kan inte ta bort fokus från ytan när du använder ytan som verktyg.”

Precis. Var det inte samma diskussion för ett par år sedan när veckorevyns redaktörer m.m. kastade kläderna? Det fick ju ungefär samma reaktion så borde man inte ha lärt sig nu att det inte är speciellt verksamt? Tanken är god men det slår jäkligt fel helt enkelt.

Det är så tröttsamt det där. Att hur man än vänder sig så är fokus på hur kvinnors kroppar ser ut. Att är man inte modellsnygg, så kan man i alla fall visa upp sig i ett välmenande "vi-duger-som-vi-är"-reportage som hyllar hur VACKRA alla NATURLIGA kvinnor är. Och man blir så LESS och önskar att det någon gång gick att helt enkelt SKITA I hur kvinnors kroppar ser ut.

Håller med helt och håller, skrev en tråd om det på genus och jämställdhet på facebook med. Självklart har hon hjärtat på rätt ställe men det blir ändå fel.

Varför lever vi kvar i dessa normer som borde stannat kvar på stenåldern? När ska det bli någon ändring och utveckling? När blir kvinnor lika mycket värda som män? När blir homosexuella lika mycket värda som heterosexuella? När spelar hudfärgen ingen roll längre? Ska det verkligen behöva vara en utopi att alla människor ska bli lika mycket värda?

Men, LD, använder inte du också ytan som diskussion, jag tänker på att du är väldigt medveten om vad du klär Tamlin och Ninja i, och det här med att du inte rakar dig osv. Det är ytan, det också.

Jag tycker det här initiativet är bra, för vi kan inte få bort dessa ideal genom att endast försöka ersätta dem, man måste ge dem uppmärksamhet, måste aktivt motverka dem genom att använda en hälsosam kropp som ett motverktyg, att visa en annan syn på kvinnokroppen.

Kroppar är fantastiska, och jag tycker verkligen vi ska använda dem mer som verktyg i dessa debatter. För det är ju våra kroppar vi talar om, varför gömma dem? Jag vill se mer kroppar med modiga personer som är stolta över att vara sig själv, glad i sig själv 🙂

Jag håller med dig LD i det du skrev i ett tidigare inlägg att vi måste prata om yta för att medvetandegöra att ytlig bedömning av människor inte gynnar någon. Tror att jag förstår vad du menar med dina tankar om Bella också. Kroppar är fantastiska men vi måste ju inte visa upp dem nakna och med en sexuell underton.

Jag älskar dina bilder på dig när du tränar och är svettig. Det tycker jag är en bra bild av en mänsklig kropp!

Måste säga att även jag slogs av samma tanke som Rebecca den egensinniga skriver om.

Du själv visar ju gärna dina håriga ben eller armhålor- för det är ju också hur vi kvinnor ser ut! Du gör det för att normalisera.

Är det fel med bilden på Isabella för att den kan tolkas sexuellt (vilket kanske en armhåla inte gör)?

grejen är att du inte bekämpar ideal med vackra bilder på vackra kurviga kroppar i smickrande sexuella poser.

Så är ju iofs 165 cm & 100 kg inte hälsosamt heller… :thumbdown: (till kommentaren ovan)

Jag vill se mer oretuscherade modeller, variation på kroppar, större, otränade kvinnor bland smala och vältränade, vill att vi ska ha "hur kvinnan ser ut" (eller hur man ska förklara) i media och spräcka idealet, men precis som man inte ska hylla ett anorektiskt ideal ska man inte heller hylla fetma…

& nu menar inte jag att jag är en sån som går runt & vrålar att man har fetma så fort man inte har storlek 36, så ingen hoppar på mig för det, jag menar bara att man borde ha alla hur kvinnor ser ut, men det borde ju finnas en gräns där också. Hm.

Tror det blev formulerat lite fel & knasigt, men ändå.

Hannah: Nej givetvis är det inte hälsosamt, vad har det med saken att göra? Men att visa upp att det faktiskt finns människor som ser ut på det sättet kan leda till att man INTE sitter inne hela sommarhalvåret och känner sig som att man inte är värd nånting eftersom man är fet. Jag är HELT övertygad om att med ett sundare ideal och fler varianter av kroppar, ÄVEN överviktiga, skulle många många tjockisar få betydligt mer kraft att göra sig av med kilon…

dessutom: jag tränar nu, flera gånger i veckan, så troligen är min kropp vid bättre hälsa än många smala som aldrig rör på sig överhuvudtaget. Varför önskar du att media ska visa otränade kroppar, det är ju inte heller hälsosamt?

Återigen slår du huvudet på spiken för hur även jag känner. Jag har fått barn för 5 månader sedan och har lite svårt att acceptera att kroppen inte ser ut som förr.

MEN, jag fick nånting så jäkla fint så vem fasen bryr sig, egentligen? Sen att hålla fast i det där "vem bryr sig egentligen" är inte fullt lika enkelt tyvärr..

Ett mycket tänkvärt inlägg i debatten och jag blir bara matt när jag läser alla "Så där ska en riktig kvinna se ut!" i hennes blogg. Då var vi där igen liksom – platsen där kvinnan betygsätts efter sitt utseende och där "riktiga kvinnor" kommer i en viss form.

Det är synda att Bella gör så här. Hon är ju en människa som tagit sig så långt utan att visa upp sin kropp! Synd att en kvinnas framgång återigen slutar med ett utvik…

Visst är man högst medveten om hur kroppsidealet ser ut för kvinnor. Ändå känns det helt horribelt att tänka att Isabellas figur skulle vara så extrem att det nu görs en grej av att hon "vågar" visa sin kropp naken på ett omslag. Herregud, hennes kropp är underbar, fantastisk, vacker på alla sätt och vis. Det är skrämmande att tänka att idealet för kvinnor numer är ett barns kropp eller en manskropp eller något konstgjort (fejkbröst, fejkläppar och fettsugning). Och att Isabella i mångas ögon är fet, otränad och skamlig på något sätt. Att hon borde skämmas för denna fina kropp, inte få ta strandbilder eller visa upp sig alls. Hur SJUKT är inte detta?

(Jag vet att debatten måste lyftas över att diskutera en enskild kvinnas kropp men det var dessa tankar omslaget väckte.)

Om jag hela tiden blev exponerade av olika sorters kvinnokroppar i media, så skulle jag inte alls tycka det var något speciellt med detta utvik. Men jag får aldrig se de helt vanliga kvinnokopparna, möjligtvis om jag går till badhuset. Av media exponeras jag ständigt av något smalhets ideal eller kurviga kvinnor med de "rätta kurvorna". Jag får hela tiden inpräntat att min kropp inte duger. Vill se svt göra ett/massor av program om tusentals kvinnor med olika typer av kroppar (stora, smala, långa, korta…) men som alla har gemensamt att de är nöjda med sin kropp och sen skulle alla människor tvingas att tvångskolla på dessa program, allt för att ändra detta sjuka ideal som råder idag.

Jag tycker om hon gör något bra, men skulle gärna isf vilja se Fler kroppar (mäns också) som avviker från idealet. Också sunda kroppar som inte har formerna på "rätt" ställen. Mer variation.

Håller med. Speciellt om de mulliga modellerna, och att man gång på gång får höra att "men det är fint med kurvooor"!, vilket man VET bara betyder smal med stora bröst och stor (men ändå fast förstås) rumpa.

Jag som tjock har ALDRIG känt igen min egen kropp i en mullig modells, och det gör mig ledsen – ungefär som att du bara får vara tjock om du är det på rätt sätt. Jag passar inte in om jag har fet, sladdrig pga viktnedgång mage, stor rumpa och till det ett par pyttesmå tuttar.

Inte ens bilder på "hur riktiga kvinnor" ska se ut i diverse bloggprojekt och reportage kan hjälpa min självkänsla, för de kropparna är tusen gånger finare än min och jag tänker att man kan vara lycklig som bara har ett liitet magput och typ två cellulitgropar att oroa sig över.

😐

Nu menade jag ju otränade som i t.ex inte ett enormt sexpack 🙂 Man kan vara rätt hälsosam ändå. Jag menade inte så illa som det kanske kom fram, att man ska visa att alla kroppstyper finns är ju exakt det jag vill! :thumbup: Men jag bytte sidospår lite, för jag talade om själva grejen med att det "rackas ner" (ofta, inte alltid) på väldigt smala tjejer som ohälsosamt, och då tog jag upp andra sidan också. 🙂 det var inte riktat till dig, anonym, utan det var bara en random inflikning och jag tog din vikt som exempel. Alltså, kortfattat: JAG tycker att ska man inspirera unga tjejer och visa att alla är olika borde man också krossa alla smaltips, att man inte behöver svälta sig sj etc, men man ska inte heller SLARVA med sin kropp. Det är jättebra & träna bara för sakens skull. :thumbup:

Helt rätt. Kan du inte skriva om vad du tycker tidningarna ska göra istället? De har ju tydligen en god tanke bakom.. vad borde dem gjort istället för att göra detta (och få iaf nästan liknande i läsarantal)? Hade varit jätteintressant att läsa om vad du tycker där 🙂

Å, va det inte det fantastiska Hanna fridén som startade en facebook sida var de gjorde likadant fast men män?

Typ, "ja så här ska riktiga män se ut"

"oj, vad modigt av honom som är så fet att vika ut sig naken"

" gud vilken förebild han är för unga killar" osv.

Så himla bra

Det jag tänkte på när jag såg bilden var kampanjen som gjorde för inte så länge sen, när kändisar klädde av sig nakna för att protestera mot pälsindustrin. Och det kändes bara så fel att lägga ännu mera yta på ett redan ytligt samhälle.

Blondinbellas motiv var bra men saknar eftertanke. Klart vi vill att folk ska vara nöja med sina kroppar, men i verkligheten så är ju inte alla det. Man behöver inte klä av sig naken för att visa att man är nöjd med sin kropp. Det är inte den sortens självförtroende samhället behöver.

Jag kände mig inte avundsjuk eller ful när jag såg Blondinbellas bild, men jag kände att hon använde fel verktyg för ett annars bra budskap. Hon når bara inte fram hela vägen. Istället för att posera med varandra och prata om hur nöjda vi är med våra kroppar så tycker jag vi istället borde tona ner det och bara se det som en självklarhet att alla SKA vara nöjda med sina kroppar. Vi SKA fatta att alla har brister. Det är med andra ord det psykologiska vi ska jobba på, inte det bildliga.

Jag håller int emed, kände precis tvärt om, vart glad av att se hennes övervikt samt kurvor och kände att jag duger att även jag visa mig i bikini i sommar.

Vi människor kommer aldrig sluta tänka på vårat utseende, det är viktigt att prata om det och Blondinbella gör det bra. Varför inte visa dig själv i bikini eller baddräkt LD och vara stolt. Alla ser vi olika ut och ju mer vi visar oss olika desto mer accepterat blir det och udden tas av de så kallade idealen.

Jag blir mest provocerad och ledsen av bilden, även om det var en god tanke. Det känns som att alla som ska visa sin "mulliga kropp" visar en kropp med kurvorna på "rätta" ställena, photoshopad osv. Jag tycker någon offentlig person med kruvorna på "fel" (tycker eg att inget är rätt och fel) ställe kan visa upp sin kropp istället. Det skulle göra mig glad istället för att känns mig otillräcklig och provocerad som LD säger.

Blondinbella tillhör ju kategorin bloggare som har lyckats tack vare att hon har lagt ut bilder på sig själv. Även om hon har makten över sitt varumärke så är det ju hennes utseende som i första hand är varumärket. Det hela känns som en reaktion mot att hon, med sin kroppstyp, inte kan passa in i mallen för duktig spinkig flicka. Hon har uppenbarligen problem med att hon inte lyckas kontrollera sitt matintag på samma vis som hon lyckas kontrollera allt annat.(Om några år kommer hon, i förbifarten i någon intervju, berätta att hela kampanjen var ett yttryck för hennes matångest). Det sorgliga är att vi inte kan skylla på jävla egoboost som objektifierar unga tjejer (så som vi gör med veckorevyn etc.), då det är hon som bestämmer över tidningen och samtidigt är den unga tjejen.

Jag följer inte Blondinbella, men att döma av hennes ansiktsuttryck här är hon inte ute efter att vara förförisk. Jag tror det är fotografen som tyvärr "vet vilka poser som är snygga" och visst är de enahanda med poser, fotograferna?

Jag skrev också en sväng på min blogg om detdär igår. Tycker inte heller att "droppa kläderna" är riktigt rätt sätt egentligen. Möjligtvis om både kvinnor och män gör det i samma sammanhang…

Men VARFÖR känner du dig ful av att se det där omslaget? Hon säger ju inte "det är såhär man ska se ut om man är snygg", utan visar EN variant av hur en kropp KAN se ut. Någon måste de ju ha på omslaget, skulle det kännas bättre om det hade varit någon som var tjugo kilo tyngre med dålig hy? Det är ju ingen som tvingar någon att jämföra sig med henne, det är ju det som är poängen med hela kampanjen!

Om utseende inte får spela någon roll – varför fortsätter vi då att provoceras av och reagera på andras utseende och det faktum att de över huvudtaget visar sig?

Precis. Lika kontraproduktivt som när ett par gymnasietjejer här i trakten där jag bor anordnade modevisning för att samla in pengar till en hjälporganisation för ätstörda flickor…

"A" Jag håller med dig!! Jag förstår inte varför alla överdriver med detta omslag? Det är ju hur bra som helst? Hon gjorde ju detta för att liksom vara den första som tar ett steg framåt inom detta område och börjar visa upp bilder på kroppar som inte är anorektiskt smala. Det handlar inte om att skapa ett nytt ideal eller berätta för oss vad som är snyggt, utan att alla ser olika ut och att man ska vara nöjd med sig själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *