Kategorier
feminism & genus

"Du klär din dotter som en pojke och din son som en flicka!"

^^ Det är så himla roligt när jag får den typen av kommentar. Och det är faktiskt ganska ofta det poppar in nån som bräker om hur jag gör tvärtom och hur mina barn kommer få en fuckad identitet pga det. Roligast var idioten som påstod att hen var transsexuell tack vare att hens morsa gjort som jag. (För den med dålig syn så vill jag meddela att det är Ninja och Korvas i samma kläder)
(gilla gärna!)

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

52 svar på ”"Du klär din dotter som en pojke och din son som en flicka!"”

Jag tjatar om mina jädrans Tradera-fynd. Eller ickefynd. Vill inte köpa rosa lullull till dottern, opraktiskt och fiiiiint (för att sen klä sonen i svart och blått)

Skrotungen (som kan tala) tycker att hon är FIIIN med sin bil på tröjan. Eller blomma. Eller smurf.

Den andra tycker inget själv än, vad jag vet. Men han tycker att det är roligare att titta på färger, mönster och kontraster än svart ooch mörkt.

De ser snarare ut att vara klädda som BARN. En ettåring blir inte transsexuell av färgglada kläder, det var det dummaste jag har hört.

Jättefint collage med dina godingar! Tycker också att kläderna rakt igenom är unisex och man ändå ser att det är en pojke, respektive flicka, oavsett vad de har på sig. Könet sitter ju inte i kläderna, vilket blir än mer tydligt här. Bra inlägg!

I din familj är dottern lik sin far & sonen lik sin mor. En observation, intressant med tanke på genusperspektivet.

Hur skulle du 'keep up' om människor inte provocerades av vad du skriver/säger/gör?

Jag är nyfiken & ställer därför frågan rätt ut.

Har du nån 'plan b' el. andra metoder för att få 'kickarna' so to speak?

Jag älskar att provocera. Önskar jag kunde få flera sånna kommentarer =)

Du har påverkat mig hur mkt som helst och det menar jag bara positivt såklart. Beställt ge ditt barn 100 möjligheter nu och ska ta upp den på nästa föräldramöte också 🙂

*Virkaholic ☆ Teskedsmamman*

Varför klänning och tunika på pojke? Det är väl inte mer bekvämt för dom att leka i än för flickor?

I LOVE YOU!!!! Jag länkar gärna till detta inlägg om det är okej! TACK för att du sätter bästa orden på vad genus handlar om. Och TACK för att du delar med dig, inspirerar och provocerar. :love:

KAROLIINA på svt's hemsida hittar man fem myrorkläder!

J jag är nog inte så beroende av människor som blir arga eller provocerade. Jag tycker om att diskutera och väcka tankar. Hade det inte funkat genom bloggen så har jag ju mina diskussionsforum! (familjeliv.se och serial killer central)

Underbara bilder på underbara kids!

Visst är det fantastiskt med kommentarer som får stenarna på gårdsplan att verka smarta?! Vi får inte så mkt idiotkommentarer längre, men en av 'favoriterna' är nog att "det är väl okey om Aaron har rosa, så länge det är ärvda kläder av syrrorna, men du behöver väl inte köpa NYTT?!'

För man blir tydligen MER bög av nyköpta rosa HK-tröjor än av ärvda? Eller? ^^,

Rebecka,

Det är ju skitskönt med kjol o klänning, speciellt på sommaren.Det borde vara klänningstvång på barn då. Sen känner man sig nog väldigt fin i klänning, det är ju så förknippat med fest, bal, bröllop osv.

tycker alla gör som dom själv vill o tar på sina barn … ,men respekterar du dom som inte vill att sina pojkar ska ha rosa, glitter, klänning (jaa det som ansers vara tjejkläder). el dom som inte tar på sina barn detta för dom just tycker det är tjejkläder.

respekterar du dom ? ,o tycka att jaa dom gör juh som dom vill.

el tycker du det är synd o att dom är "duma" i huvudet el ja man ska säga.

kom på lite andra fråger, bär din man rosa, kjol o såna saker el gäller det bara barn detta. ,att gå i vad man vill ?

Å sen är det bara seriemördare du brevväxlar med ? o vad får du ut av det el vad "skriver" ni om o är du inte rädd att dom ska kontakta dej irl o jaa döda dej.

Dom kläderna du visar upp nu är ju varken speciellt "tjejiga" eller "killiga". Jag klär ibland min son i kläder som kanske skulle kunna anses vara "tjejiga" men jag skiter fullständigt i vad andra tycker om det!

Man kan tycka vad man vill om att ha unisexkläder på barn (jag tycker det är bra!) men om någon verkligen TROR att sexualiteten beror på vilka jävla fucking kläder man sätter på sitt barn så borde de spärras in!! Finns det så jävla dumma människor i denna värld??!?!

Min tvååring är nu HELT galen i halsband och armband. Inte helt praktiskt må jag säga när han vill både sova och bada i dem 😉 men han gillar dem och skulle jag ta bort dem för att han är kille eller? Han kanske bli homosexuell då?! Hemska tanke 😉

Att han dessutom 100 ggr per dag kramas, pussas och talar om hur mycket han älskar oss måste ju göra oddsen ännu större gällande homosexualitet 😉

För mig har det alltid varit viktigt att mina barn är lyckliga. Vad det sen innebär spelar ingen som helst roll.

Min stora kille är GALEN i starwars och annat skit som jag inte alls gillar…försöker få in honom på bättre tankar. Å andra sidan är han världens goaste och mest omtänksamme kille i denna värld.

Jag tycker iallafall att du klär dina BARN, för det är väl det de är och inte KÖN, hur fint som helst.

Både jag och min man tackar för att du gett oss lite tankeställare gällande val av kläder och därmed intryck/avtryck som vårt barn gör och får. Får ofta komplimanger för att min son alltid är så färgglad till skillnad från andra stackars små gossar som sitter i sina marinblåa kreationer. Fast marinblått är ju fint det också:)

Och att min son är en son är ju ganska irrelevant, alla barn har rätt till alla färger, så det är så!

Tönteriet. Det är som om jag skulle ha blivit bög för att min mamma gjort så. Inte för att hon alltid klätt mig i rosa etc. men hon har alltid skitit i vilken färg man har på sig, etc. Det är en färg. Kläder. Plagg. Jag går och handlar kläder på tjejavdelningen ibland för att det är snyggt. Inte tunikor och liknande men typ koftor som ser ut som vilken tröja som helst – men bara för att den hänger på tjejavdelningen så "får" man som kille inte gå dit. Det är tabu. Hemskt. Man blir direkt generaliserad som bög. Tragiskt.

åh, jag läste just en bunt otroligt idiotiska inlägg på min lokala tidnings hemsida om internationella kvinnodagen och "feministiskt dravel" och blev så arg och ledsen att jag inte visste vad jag skulle göra! då gick jag in på din blogg och djupandades lite, nu känns det bättre:)

Kajsa

LD skriver ofta i bloggen om att klänning inte är skönt eller praktiskt för barn därför tänkte jag att alla med feministiska tankar delade hennes åsikter. Det var nog dumt då :-d

Jag kommer ihåg en händelse på ICA en gång.

Det var vinter och min dotter hade fått ärva en blå vinteroverall, en blå mössa och en par svarta kängor med döskalle på. Det kändes så onödigt att lägga pengar på nytt då dottern kunde ärva storebrors kläder. Ekonomin var väl inte heller den bästa under mammaledigheten. Då var det en flicka runt 5 års åldern som sade "Titta en pojke, vad söt!". Jag svarade snällt " Tack, nej det är en flicka", men hon vägrade liksom ta in att det var en tjej i och med hennes "grabbiga" kläder. Hon gav mig en konstig blick tillbaka.

Färgglada, könslösa kläder är det jag ser och jag har kollat noga.

Men men jag är ju inte riktigt insatt i det här med hur man bli homosexuell, säger de att det beror på kläderna får jag väl tro på det då

😉

Måste bara säga… Jag blev tagen för både pojke och flicka när jag växte upp, ibland pga håret ibland pga kläderna, men hur mina föräldrar klädde mig innan jag hade något att säga till om har VERKLIGEN inget att göra med faktumet att jag senare insåg att jag är trans (notera: är, inte "blev", det går lika lite att "skapa" en transsexuell individ som det går att skapa en hetero eller en gay).

Roligt med bildbevis, LD 🙂

När mina barn var små ville sonen ha långt hår medan dottern ville ha snaggat. Jag såg ingen anledning till att de inte skulle få ha sitt eget hår som de själva ville det, men gissa om det blev mycket kommentarer, främst från vuxna. Både att sonens svallande blonda lockar ner på ryggen inte var passande och att det var synd om den stackars dottern som tvingades ha snagg….

Nu när de är äldre har båda halvlångt hår utan särskild frisyr och de trivs med det, men anses fortfarande udda. Varför ska allt vara så mainstream? Livet blir ju mycket rikare ju fler dörrar som öppnas och gränser som sprängs!

Jag tror att många föräldrar väljer blått till killar och rosa till tjejer för att de inte vågar sticka ut. Rätta mig om jag har fel? Så anser jag det vara iallafall. Många blir galet provocerad oxå av håret. Vatafuck, bara att raka på sommaren och ha långt på vinter. Så tycker jag alla små barn borde få göra. Tyvärr tycker min man sådär oxå om hår framförallt. Flickor=långt och killar=kort. Han är nästan provocerad när våran 3åring har till axlarna nästan :). Till sommaren rycker håret.

Kram och alltid bra inlägg!

:-):-):-P

Du har helt rätt. Att hålla på att tjaffsa om att killar har tjejkläder och tvärtom är totalt meningslöst. Jag är själv uppväxt med svarta dödskallekläder och blåa snickarbyxor och jag har inte tagit någon ''skada'' av det. Och vad spelar det för roll om barnet blir transexuellt, egentligen? Det är ett val hen har gjort, ingen annan! Så ut med pojk-och-flickkläder, in med barnkläder, rakt av!

Om man nu ska prata "flickkläder" och "pojkkläder", så tycker jag inte att de där kläderna hamnar i någon speciell kategori. Det är kläder. Det där är bilder på barn med kläder.

Sen vad man väljer till sina barn är upp till var och en. Själv har jag både typiska "flickkläder" till min dotter, men även "könsneutrala" och jo, till och med "pojkkläder".

Jag struntar fullkomligt i sådant där. Spela roll gummiboll vilka kläder man använder. Huvudsaken är väl ändå att de är hela och rena? Eller?

Ha en bra dag!

Fram för mer färg och form på barnkläder! Vissa klädkedjor har skärpt sig lite, men den största (hm) är det värsta jag vet, köper inget från dem, såå könsstereotypa med tydliga gränser mellan pojk och flickkläder. Aptråkiga färger… Blä! Hoppas nåt händer på den fronten snart…

super fina kläder och jag skulle inte tveka em sekund att klä min kommande son i dessa kläder.

Vi var på stan igår och kollade på lite baby kläder. Men det är så mycket som är typiskt tjej o kill kläder (rosa lull lull eller hårda kill kläder)

Blir så less, jag vill bara ha snygga kläder.

Det är konstigt hur vissa människor funkar! Förstår inte att folk fortfarande håller på med att "Flickor är flickor och ska kläs som flickor och pojkar är pojkar och ska kläs som pojkar!

Apropå det så finns det en reklam som jag vansinnes utbrott av på TV, dom sjunger nåt om " Inget glittar som en tindrande prinsessa" What?!

Jag kan säga att innan jag började läsa din blogg hade jag inte lagt en tanke på det, men nu är det självklart för mig att om jag skaffar barn någon dag ska jag uppfostra dem som du, och endast låta dem gå i könsneutral förskola (som antagligen kommer bli relativt vanliga tills dess)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *